Nikolaj Lubanski, Direktør for talenttiltrækning, Copenhagen Capacity. Foto: Copenhagen Capacity.

Startups viser vejen med international arbejdskraft

BLOG: Vi har diskuteret udenlandsk arbejdskraft i Danmark i mange år. Først var det ikke nødvendigt, så var der for mange – og desuden de forkerte – og så blev det gjort for besværligt. Tonen i debatten har ikke altid været positiv og vi har ligget og rodet rundt i den knap så gode ende på index over attraktive talentdestinationer. Det allervigtigste er dog, at systemet ofte har svigtet de virksomheder, der har haft brug for international arbejdskraft for at vokse og udvikle nyt. Og det er ikke godt nok. Heldigvis trodser mange startups bøvlet og ansætter udenlandske medarbejdere.

Selvom Danmark uddanner og opkvalificerer sin arbejdsstyrke, kommer vi ikke uden om, at international arbejdskraft er en del af løsningen, hvis vores virksomheder skal skabe vækst og udvikling. Der mangler talent. Punktum. Særligt IT og STEM profiler. Vi skal heller ikke underkende, at udenlandske internationale medarbejdere naturligt er med til at innovere og internationalisere en virksomhed. Det tror jeg både mange start-ups og etablerede virksomheder kan nikke genkendende til.

Fremtidens arbejdsmarked er mere mobilt, talenterne er nysgerrige på andre måder at arbejde på og vil kræve mere end bare en fast hyre. Vi skal med andre ord stå sammen i Danmark og præsentere et ordentligt værditilbud for at kunne tiltrække internationalt talent.

Men vi skal også blive bedre til at tage imod og til at holde på dem. I Copenhagen Capacity er vi netop gået sammen med 28 ambitiøse og gode partnere fra hele landet om en ansøgning til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Samarbejdet tæller virksomheder, regioner, universiteter, arbejdsgiverorganisationer, faglige organisationer og brancheforeninger, og målet er at gøre Danmark til en attraktiv talentdestination og hjælpe de virksomheder, som ønsker at rekruttere internationale medarbejdere. Indsatsen skal bl.a. stå på skuldrene af vores talenttiltag i Greater Copenhagen-regionen fx internationale digitale rekrutteringskampagner og målrettet match-making mellem virksomheder og talenter. Vi håber, projektet kommer op at flyve, for behovet er der.

Internationale talenter er en gevinst for samfundet

Og det kommer ikke kun den enkelte virksomhed til gode, når de ansætter en udenlandsk specialist. Analyser viser nemlig, at når en international højtuddannet kommer til Danmark som single, så bliver han eller hun her i gennemsnit i 5,5 år og bidrager netto med godt 700.000 kroner til de offentlige finanser. Kommer medarbejderen med familie, stiger længden af opholdet typisk til 10 år og bidraget til Danmark til 2,1 million kroner. Risikoen ved at ansætte en udenlandsk medarbejder er altså ikke umiddelbart større end ved en dansk kandidat, for loyaliteten afhænger ikke af farven på passet.

I stedet for at være bange for udenlandsk arbejdskraft skulle vi hellere fokusere på at få dem hertil, tage godt imod dem og holde på dem så længe som muligt.

Iværksættervirksomheder er gode til at spørge om hjælp

Vi samarbejder dagligt med små og mellemstore virksomheder, og jeg ser heldigvis også masser af start-ups på tværs af brancher, som springer ud i internationale ansættelser og opdager, at det ikke er så besværligt, som det nogle gange bliver gjort til – på trods af beløbsordninger og snørklede arbejdsgange. Start-ups er ofte gode til at spørge om hjælp, og heldigvis er der gode kræfter klar at hjælpe, blandt andre Copenhagen Capacity, men tilbuddene skal udbygges. Det ville være godt for alle virksomheder i Danmark.