Artikler

Ventureland på optur eller nedtur?
Regeringen taler om forår og optimisme for dansk økonomi. Men hvor er vi i ventures? Nogle startups ekspanderer så godt som Novo Nordisk. Andre balancerer på kanten af konkurs. Nogle mener, AI vil understøtte ny vild vækst, andre ser, at virkeligheden har indhentet techs forretningsmodeller efter 40 års lavrente optur. Hvad venter os?

ES-warriors med kompetencerne til at skalere industriel GreenTech kan lede os til NetZero
Selv hvis alle danske teenagere besluttede at blive veganere, ville det ikke markant påvirke Danmarks overshoot-dag (dagen, hvor Danmark har brugt alle sine ressourcer), som falder i slutningen af marts. Hvis europæiske og nordiske teenagere ønsker at redde verden alene gennem adfærdsændringer, skal vi adoptere livsstilen i Jamaica, hvis overshoot-dag er den 20. december, lyder det fra Laurits Bach Sørensen, der med sin ES-warrior logik kan få den grønne omstilling til at lyde simpel.

5 skarpe til ugens investor: Morten Primdahl
“Your companies are your children, your investments are your grandchildren” er en del af devisen for Morten Primdahl efter salget af Zendesk. Han fortæller om at være en del af en generation af unicorn-founders, der skulle opfinde og raffinere SaaS-modellen, og om at miste tilliden til et system, der tillader dygtige og ihærdige iværksættere at ende i livslang skattegæld.

Ugens startup: Parazute – ”Alt vi foretager os nu, er med målet om at komme ind i sundhedsvæsenet”
500.000 danskere er psykisk sårbare, og mere end dobbelt så mange er pårørende. CEO i Parazute Claus Møldrup kalder sin app ”en digital faldskærm, der skal foregribe psykisk frit-fald” ved at pårørende får besked, når psykisk sårbare kan være på vej ud i en kritisk situation. Efter sommerferien lanceres den i en version, der skal modne den til implementering i sundhedsvæsenet.

Investeringspodcasten 171: I det gode C25-selskab og DAX i all-time-high
Der er kamp om pladserne i OMX C25-indekset, hvor der lige nu huserer 24 virksomheder. Men sker der op- og nedrykninger i løbet af 2023? Det diskuterer Hansen og Larsen i denne uges afsnit af Investeringspodcasten. De taler også DAX, der har sat nye rekorder. Og så er Per Hansen på frierfødder, når han ser på kursudviklingen for de danske og tyske aktier.

Dead or Alive? Regn ud, hvilke startups der overlever!
En del vækstvirksomheder og startups slås nu for overlevelse, fordi de ikke vokser hurtigt nok i forhold til den nu dyrere og mere knappe kapital, de spiser til morgenmad. De er gået fra Default Alive til Default Dead. Skal du redefinere dig fra at være venture- til vækstcase – eller bare se, om du kan overleve?

Ugens startup: MedicQuant – Aarhus-forskere hjælper læger i kamp mod tiden
Hvilken katastrofe en blodprop kan udgøre for en familie, og hvilket rædselsfuldt efterspil slagtilfælde selv for de overlevende kan medføre, kender de fleste til og behøver derfor ikke specificeres nærmere her. Når katastrofen rammer, har de siden 2010 anvendte super-blodfortyndere trods sine altovervejende positive virkninger, været årsag til lange ventetider på laboratoriesvar for akutpatienter. En daglig rutine, der trækker tænder ud for patienter og pårørende, og ikke sjældent ender fatalt. Nu peger meget på, at Aarhus-virksomheden MedicQuant har løsningen.

Greentech Valley of Death #4 – Hvordan skaber CBS founders til den grønne omstilling?
Hvad gør CBS for at klæde den nye generation af founders på til at kunne skabe greentech, der virkelig rykker grøn omstilling? Vice Dean for Green Transition på CBS, Hanne Harmsen fortæller, hvordan man skaber rammerne for, at morgendagens iværksættere forstår udfordringerne.

5 skarpe til ugens investor: Cecilia Hultén
Cecilia Hultén bruger årelang fintech-erfaring, når hun investerer i startups, som hun også understøtter i bestyrelser. Hun er – utraditionelt – gået ind i Cbio A/S som CFO, der med nylige 26,9 mio. kr. fra Innovationsfonden, tager et markant skridt mod at kunne give patienter med livmoderhalskræft håb om helbredelse. Og så er Cecilia politisk aktiv som medlem af DanBAN.

Investeringspodcasten 170: Karakterbogen: Novo Nordisk & FLS topper en god regnskabssæson
De store, danske selskaber har fået en resultatmæssig god start på 2023, som mange investorer ellers frygter bliver et udfordrende år. Men hvilken karakter skal de hver især have? Det vender Hansen og Larsen i ugens episode Investeringspodcasten. Novo Nordisk ligger ikke overraskende i toppen, mens en bryggerigigant kæmper i bunden.

Techtopia 284: De forbudte ord
Den danske butik Peech sælger sexlegetøj og kæmper for ytringsfrihed på sociale medier. De store sociale medieplatforme censurerer brugernes opslag ved hjælp af en liste over forbudte ord, som er udarbejdet af de internationale kreditkortselskaber. De gængse ord omkring kønslig omgang er naturligvis på listen, men et ord som “moderkage” eller tallet 69 kan også gøre, at ens opslag slettes eller gøres usynligt for andre eller i værste fald lukker ens konto.

En ambitiøs ny vækstiværksætterpolitik. Hjælp Morten Bødskov!
Erhvervsminister Morten Bødskov skal inden efteråret igennem med sin iværksætterpolitik. Skal den virkelig op på den store klinge, bliver det udfordrende. Det er nu engang Aalborg Portland og ikke startups, der er født i Mette Frederiksen baghave. Meget snart spiller Morten Bødskov ud med de 5-6 temaer, der skal sætte rammen – og ideelt hæve beløbet op over 300 mio. kr. Lad os se på temaerne og give bedste bud på det sandsynlige indhold.

Greentech Valley of Death #3 – CBS-forsker: ”Vi risikerer at tabe kapløbet uden én national green-tech fond”
Hvis Danmark skal have en chance for at følge med nationer som Tyskland og Frankrig i udviklingen af green-tech, kræver det én stor national green-tech fond. Det er nødvendigt for at animere pensionsselskaber og fonde til at investere den nødvendige risikovillige kapital for, at danske green-techs ikke skal ryge til USA eller Kina. Det er opfordringen fra lektor i International politisk økonomi, Cornel Ban.

Ugens Startup: Exitplanner – sådan får du mest for din virksomhed
Rigtigt mange ejerledere får ikke den rigtige pris for deres virksomhed, fordi den ikke er gjort ordentligt klar til salg. Det er én af mange udfordringer, når der skal gives afkald på dét, der ofte er hele ejerlederens identitet. Men hvordan får man traction på et så uigennemsigtigt og følelsesladet marked?

Techtopia 283: Maleriet gemmer på en tegnefilm
Forestil dig, at din tatovering er et levende billede på din krop. Eller at gavlmaleriet på din husmur er en tegnefilm. Den slags kunst laver animator Sara Koppel, hvis møjsommeligt håndtegnede animationsfilm bliver gemt i malerier og tegninger. Her kommer de til live som augmented reality, der er et digitalt lag ovenpå vores analoge virkelighed.

Investeringspodcasten 169: Business as usual hos Novo Nordisk, Bavarian Nordic og Vestas
Der er landet kvartalsregnskaber hos tre af de rigtigt populære virksomheder blandt de danske investorer. Gemmer der sig nogle overraskelser, og hvordan er de blevet modtaget? Det taler Hansen og Larsen om i ugens afsnit af Investeringspodcasten. De vender også de danske bankers kanonregnskaber og gældsloftet i USA, der igen igen er genstand for debat.

Årets Business Angel: Jesper Jarlbæk – Den gyldne vej for spredning i porteføljen
Jesper Jarlbæk er netop kåret som årets BA 2023. Siden ´06 har han drevet ikke så få startups mod exit som edtech Bookboons, der sidste år blev solgt for over 500 mio. DKK. Og så er han formand for DanBAN, hvor han kæmper mod ”helt tossede, for ikke at sige uetiske benspænd for founders og business angels”.

Greentech Valley of Death #2 – Kan den danske private equity model matche den grønne omstilling?
Hvis vi skal have en chance med den grønne omstilling, skal danske investorer benytte andre briller end dem, de normalt kigger på investeringer med, mener tidligere formand for CBS climate club, Malte Werner. Han har i forbindelse med sit speciale på CBS haft samtaler med nøgleaktører i BA- og VC-miljøet samt CEO´s i større danske virksomheder.

Ender Vivino, TGTG og Lunar også som Simple Feast-katastrofer?
Scaleups som Vivino, Too Good To Go og Lunar har ligesom Simple Feast kørt med massive underskud efter hurtig ekspansion uden for eget hjemmemarked. Derfor melder de kritiske røde spørgsmålstegn sig selvfølgelig, når renterne stiger, og kapitalmarkedet vender. Vil investorer fortsat finansiere ekspansionen? Er det muligt at nå break even hurtigt nok?

5 skarpe til ugens investor: Peter Warnøe, Nordic Eye
Hvad gør Peter Warnøe og Nordic Eye for at blive ved at forsvare store andele i deres internationale scaleups? Og hvor meget betyder det for succesen og de 500 mio. kr. overskud at have ”fødderne på jorden” hos Goldman Sachs i UK, når nye forretningsmuligheder afsøges? Vi har spurgt Peter, der “ikke begiver sig af med spekulationer” omkring fremtidens marked.