AI er Gud. Jo, men der er mange religioner

Gud er alt, gud er i alt. Erstat Gud med AI, og du er up to date. Men her den lidt længere udgave:

  • Alle US big tech investerer og udvikler AI på kraft. Og deres markedsværdi er øget med svimlende milliarder. Mon ikke de ender med at stå med cirka samme tilbud til markedet, der kan hjælpe enterprises og os andre med dit og dat. Hvor hardwaren er skærmløs, og vi taler med vores almene AI-agent. Ingen big tech ønsker at gå ud af det ræs. Det er sådan en hovedmelodi fra seneste AI-konferencer og tech-pressen. 
  • Er US big techs aktieværdier så hype, eller holder de, er altid er spørgsmålet. Aktiemarkedernes fokus var i ugen på NVIDIA, hvor aktien trods Trump benspænd bl.a. for eksport af chipprocessorer til Kina, overgik forventningerne. Og det betyder, at kurserne på tech holdes oppe for nu.
  • EU så gerne, vi selv kunne matche USA og Kina, og ugens politiske AI-spørgsmål var, om EU skulle have fem egne AI-fabrikker og den éne ligge i Danmark
  • Selv om der er mere skepsis fra investorer over for at finansiere nye LLM modeller, kører platforme fra founders til Corti, Synthesia og Lovable kun én vej i værdisætning – og det er mod himlen. 
  • Da ChatGPT brød igennem, rakte buddene fra menneskehedens udslettelse til et BNP løft på 7 % næste årti. Mere jordnært er softwareudvikling ved at blive til softwaretilpasning ude i de mange vertikaler. Men det skal man ikke kimse af, for den bedste forretning i tech-bølger ligger tit ude ved løsninger til kunden, uanset at kunden i dag selv burde kunne lave dem.

 

VC og BA’er skærer fra og sælger ud

Det går generelt fint i ventures, især i Danmark. Og nye investorer og mange venturefonde kommer til. Vi kunne på Bootstrapping tælle til over 35 danske VC’s, og så havde vi endda skammeligt glemt nogle som fx Founderment, BlackWood Ventures og LoveMonday. Det er ret vildt, i USA rejste tidlige venturefonde i 2024 ifølge Pitchbook kun 1/3 af det beløb, de rejste i 2021.

Når markedet for ventureinvesteringer i USA og Europa er trægt, hænger det ikke sammen med aktiefaldet de seneste måneder, der jo i øvrigt har rettet sig. Toldtarif- og recessionsfrygt er ikke ovre, men markedet for investeringer i ventures er mere afhængigt af renten. Og siden vendingen i 2022 har det været sværere at komme af med virksomheder i fondenes porteføljer. Cory Weinberg fra The Information har ligefrem udnævnt en ’ny hot’ rolle i VC’s som ”Portfolio Pruner”, hvor opgaven er:finding buyers for firms’ startups.”

Lige det med exits gælder i Danmark de senere år i høj grad kapitalfonde, hvis indkøb af selskaber under højkonjunkturen nu er svære at sælge til acceptable priser. Og i porteføljerne i ventures er der også flere, der har exits på den ufede måde, altså konkurser. Men hvor kapitalfonde skal have hvert et aktiv regnet hjem, indregner man i VC og business angel porteføljer på forhånd, at kun de bedste heste løber hjem og giver return. 

Apropos vores +35 gode danske venturefonde, heraf massivt mange nye, så er tommelfingerreglen, at kun en tredjedel formår at rejse en fond II efter deres fond I. 

Det og meget andet godt snakker vi om i vores Bootstrapping mini-serie med venturefonde. Christian Brøndum, Seed Capital har været på, Peter Sandberg og Frank Lyhne fra Nordic Secondaries var i denne uge. Og Alexander Horten og Helle Uth, PreSeed Ventures kommer i næste. De er så alle på tredje eller senere fond. Jo, jo – den unge VC-branche er blevet helt etableret.  

 

35.000 startups, BA’er på Reffen – Bootstrapping & DanBAN i øret

Vi er nået op over 30 afsnit nu i Bootstrappings & Industriens Fonds podcast serie. Og det er dejligt at få mange reaktioner på, at vi både går dybt i samtaler og giver overblik takket være kloge gæster fra økosystemet. De næste, du kan glæde dig til, rækker fra, hvor vi er med late stage funding, til hvor vi er med kvantecomputing.  

Vi har i Bootstrapping Media, som vores mini medievirksomhed hedder, så også fået til opdrag at lave en podcastserie for DanBAN’s business angels. Og har lagt ud med, at formand Steen Ulf Jensen taler om BA-situationen, hvor DanBAN har nogenlunde uændret medlemstal, selvom en del mindre danske business angels er gået i hi, når nogle af deres startups drejer nøglen om.

Ulrik Blinkenberg fortæller om det ret så spændende EBAN program 3.-5. juni på Refshalvøen. Repræsentanter for de mange EBAN-organiserede business angels kommer til København. Og programmet er virkelig spændende. Når du ikke på Reffen,  kan du læse vores artikel EU alene hjemme. Kan Business Angels finansiere den tidlige tech, vi skal konkurrere på?” BA’ers rolle i økosystemet bliver ofte undervurderet. Alene DanBANs har investeret i 1300 tidlige selskaber.

Hvad er EU’s strategi for de anslået 35.000 europæiske tidlige startups, som BA’er typisk er vigtigste investorer?  Det er relevant, for kun få vokser sig store – og de, der gør, flytter ud. 

Det kan vi ikke leve med. Og det har den europæiske paraplyorganisation for founders, Allied for Startups – bl.a. med Peter Koflers Danske Iværksættere som medlem – i ugen lanceret strategi for.

 

Hvem er værst: Silvio Berlusconi eller Donald Trump?

Det tema kunne man godt lave både video og podcast over. Jeg ved ikke, om jeg mest har det sjovt eller og flovt over at være investor i Airhelp og opdage, at Silvio Berlusconis venturefond også er ombord i Henrik Zillmers tidlige succes scaleup. Det er fonden Ithaca, opkaldt efter den ø, Odysseus tog 20 år om at finde hjem til for at slå hans hustrus bejlere ned.

Hvad kan vække mest forargelse om middagsbordene: Trumps guld Mar-A-Largo med ’krypto-kurrupto’ middage eller Berlusconis ’bunga-bunga’ parties på hans ø-palads?  Hvorom alting er, så skulle Belusconis Ithaca fond have super investeringer i de bedste startups, ledet som den er, af bl.a. x-J.P. Morgan investor, Giorgio Valaguzza.

Det, Donald Trump nok ikke tænker på med sine selv- og venne-berigende ’deals’, er at mange andre i markedet er skræmt over den reelle lovløshed i det, der engang var verdens første og største demokrati, som vi er mange, der har holdt af. Fx flytter founders tilbage til Europa.

Silicon Valley, Boston og New York er selvfølgelig som altid top 3, som mest attraktive hubs for founders. Men så kommer nu Paris på 4. pladsen, der har fortrængt London til en 6.plads. Både Stockholm og København er pænt med på mange parametre. I al fald ifølge seneste udførlige ranking af den slags i Dealroom.

 

Er de bedre end os i Valhalla Valley på founders og vækstkapital

Svenskerne kalder Stockholm for Valhalla Valley, og de er større og stærkere end os, ikke kun i ishockey. De har dobbelt så mange startups i pre-seed-fasen (vel 2.200), og venturefondene er mere modne. Over 200 mia. SEK er rejst i venturekapital siden 2020 ifølge Dealroom. KTH-innovation er som universitetshub utrolig stærk. Startups som Spotify, Klara, King og  iZettle har kastet horder af nye erfarne founders ud. Hvor vi har et dusin, har Sverige fostret 46 unicorns – på niveau med USA pr. indbygger. Vækstbørser og aktiekultur outmatcher os helt.

For at mit danske mindreværd kan få en pegefinger-skrue i tilgift: Der er flere scaleups end i Danmark, men dog langt færre end i USA, der når serie A og videre ud. De har – som Rolf Kjærgaard påpegede i vores podcast 31# Hvem skaffer vækstkapitalen til scaleups” – samme problem som os og resten af EU: Vi har slet ikke den late stage og growth kapital, de har i USA. 

 

Charlotte Bagge: “Vi begik en fejl med iværksæt­ter­pakken”

En flot erkendelse af finansordfører Charlotte Bagge Hansen (M) i en kommentar i Børsen i maj. Den, hun tænker på – for der er nu flere vigtige forbedringspunkter – er at afskaffe pegefingerskruemuligheden for straksafskrivninger. For den lange tid, der går, for især de fleste tidlige startups med at udvikle den fremmeste software, kan nu ikke mere fradrages. Det har den konsekvens, at softwareudviklende startups skal betale mere i selskabsskat i de første kritiske opstartsår. Og at skattekredit for de fleste founders så bliver lukket land.

Den problematik har vi skrevet mange cases om, betragtninger over og råd for på Bootstrapping med bidrag fra founders og eksperter som Morten Høgh-Petersen, Grant Thornton og Claus Pilgård, Nielsen Nørager. Vi må, ligesom Charlotte, holde gryden i kog, mens der – forhåbentligt – tænkes i Skatteministeriet. Som Charlotte rigtigt skriver – og sikkert vil gentage fx på Folkemødet i juni – var intentionen en helt anden. Vi må ikke ”gå glip af morgendagens tech- og AI-virksomheder og blive sejlet endnu længere agterud af USA og Kina i fremtidens vækstbranche.”

 

Kan vi få gjort noget ved fejlen ved medarbejderaktier?

Vi ved det: Den er helt galt med den ekstra aflønning af startup founders, vi bruger: medarbejderaktier, optioner og warrants.  Og som vi både gerne vil – og til dels er tvunget til at aflønne med. For et stigende antal medarbejdere kommer til at betale beløb af penge, de aldrig modtager, når selskabet går skævt. Vi har allerede skrevet meget om de sager. Der er to ordninger i spil: §7p, der nu skal ændres ifølge iværksætterreformen, og § 28, der afgjort også bør ændres, for her er mange sager i gang og på vej.

Christian Bækmark fra PrivatRevision i Århus gjorde i Finans opmærksom på de sager, han har – herunder flere i 5-10 mio. kr. klassen. Og på hvad der var nyt for mig: Skattestyrelsen  skriver til flere klienter, at de “oversender deres sag til straffesagsenheden”.

Medarbejdere risikerer altså fængselsstraf, så snart beløbet er over 500.0000 kr., fordi ledelsen engang gav den en option, fx efter 7p, og ikke har indberettet den korrekt. Og det er ikke kun sådan, at Skattestyrelsen her bare forfølger en håbløs lovgivning. For når de går ti år bagud, så genoptager de kun de år, hvor medarbejderen har haft høj kursværdi, ikke hvor der er tab! Det er jo himmelråbende. Fortsætter det her, ender vi med, at ønsket om demokratisering og medarbejdereje bliver en by i Rusland. Charlotte Bagge m.fl.: Er der nogle lovgivere til stede?

 

Skal investor lade founders i fred – eller give high touch?

Skal investorer lade founders bygge deres startup i fred, eller skal man ind med sine strategiværktøjer og accelerere forretningsudviklingen? Jeg havde Stine Mølgaard, VC Alliance, tidligere Robotics til at sige ”Hold jer væk investorer” og Laurits Bach Sørensen, Nordic Alpha Partners til at komme med sin mere kapitalfondssagtige tilgang med værktøjer til transformation og værdiskabelse.. Der er selvfølgelig founders til begge dele – dem, der ‘vil og kan selv’, og dem, der gerne vil have hjælp til alt andet end hardware- og software-udviklingen.

Men det er for snævert kun at se det som et temperamentsspørgsmål. Det handler også om, hvilken vej du går. Skal du lave en B2B SaaS startup, som vi har været tæt på specialister i her til lands, så kan det rette team nok langt hen selv. Skal du bygge en deeptech i energi eller biotech og få hardwaren ud, skal du nok have hjælp til at etablere en storskala fabriksproduktion. I den forstand kan det være meget relevant, når Laurits hævder, at den klassiske low-touch investeringsmodel er under pres, når det gælder skalering af nye, komplekse hardtech- og greentech-teknologier.

 

Kan deep tech founders selv bygge B&W 2.0. Kan business angels?

Hvem kan så hjælpe med at bygge en grøn fabrik til en biosolutions startup? Ovennævnte Laurits Bach Sørensen mener, at ”erfarne og operationelt engagerede business angels kan spille en afgørende rolle i at hjælpe selskaberne sikkert gennem den første, kritiske fase – og dermed være med til at undgå den velkendte valley of death”.  Rollen for business angels i Europas grønne re-industrialisering uddyber han i øvrigt 3. juni på den ovenfor omtalte store EBAN konference i B&W’s gamle haller.

Dødens dal er jo rykket til efter serie A. Det er dér, der mangler kapital. Og mange tidlige investorer kan nok – som undertegnede – mest noget med papirarbejde. Så jeg vil kun kigge på de investorer, der er ex-corporates, og som har opbygget fabrikker i Novo Nordisk og lignende. Så er spørgsmålet tilbage, hvordan vi får finansieret B&W 2.0? Vi skal se at få nogle growth fonde. Bare en lille grøn fabrik koster snildt 100 mio. kr. Og når vi ser de 3GW havvindmølleparker og PtX-fabrikker i det sønderjyske, der er på vej med statsstøtte bare i energiomstillingen, så er 100 mio. kr. såmænd småpenge. Men pengetræer savnes.

 

Klima investorer pivoterer til defence

Investorer er åbenbart de mest utro mennesker i verden. Jeg hader at skrive det, men det er sandt, at hvor alt var grønt, er alt nu defence ude i markedet for ventures. I 2020-22 kunne klima-startups få investeringer og værdisætningerne var svimlende – 225 % op ifølge Pitchbook. Til gengæld kan alt med defence nu trække investorer.

Skal det siges fint, er det en nødvendig pivotering. Selv DR kan til en start blive lidt begejstrede, når vi får Saildrone til landet, eller rettere til at overvåge vores kæmpe havområder. Man kan også påstå, at kasketten er vendt til AI og warfare lige ud af drengeværelset. I Norden er vi nu nok lidt bedre til at fastholde begge vinkler, der begge handler om overlevelse for vores livsform og demokrati. Og Saildrone droner drevet af sol og vind er et godt eksempel.

 

Martin Thorborg, Jesus og Reservatet på Netflix

Per Flys Nextflix-serie Reservatet handler om au pair som en slags trafficking, men det, der optager sindene, er, at lækre velhavere i endnu mere lækre locations udstilles for deres manglende moral og dobbeltmoral. Men fiktionen dækker ikke virkeligheden, fastslog Martin Thorborg, der selv har iværksat sig hele vejen op til Skodsborg, hvor naboerne ‘hverken er selvoptagne, pengegriske eller verdensfjerne, bare hjertelige’. Altså ifølge Martin i Berlingske. Jeg kan godt finde undtagelser. Men langt de fleste i alle lag i Danmark fra Skodsborg til Skive er hjertelige og ordentlige. 

Hvorfra har vi så den stereotyp, at de rige er dumme svin og de fattige, åh så gode?  Jo, det er Jesus’ revolutionerende budskab i evangelierne, at de nedværdigede skal blive de ophøjede, og de der ophøjer sig selv, skal ydmyges. Det er lettere for kamelen at komme igennem et nåleøje, end for Per Flys rigmænd at komme ind i Guds rige.

Friedrich Nietzsche skrev, at kristendommen havde givet os en slavemoral, fordi helten nu er den svage, ikke herren, men ”tjeneren”, der på evangeliernes tid i Israel var en slave. Så i dag er det dydigt at være ydmyg og kulturelt ydmygende og infantilt at opføre sig som Donald Trump. Mens det i USA – grundlagt af calvinister – oftest er omvendt. Her er rigdom et tegn på, at du bliver frelst. På film sælger ydmyghed og hjertelighed ikke billetter noget sted – det er sjovere at få udleveret de selvoptagne og pengegriske i alle reservaterne!

 

Og de rigtig korte …

 

Én gang founder, altid founder?

Tænkte jeg, da jeg læste Lars Neuparts livgivende betragtninger over hans founder- og investorliv. Mange gode pointer om cyber, lead af syndikater, porteføljestyring – og evig iværksætterlyst. Thomas Sehested og Emil Stenbøgs nye Fortiv nævnte jeg sidst som 2. gangs founders. Morten Primdahl med Hybird Energy tidligere på foråret. Og jeg kunne nævne flere på vej. Fedt fænomen! Og nu er det lettere at bygge software end sidst, om end nok sværere at skabe forretning!

 

Plads til 36 startups i den ny defence accelerator

Lad mig gentage: Defence Tech Denmark er et super initiativ. Det giver bl.a. plads til 36 startups  founders, der kan udvikle (den side af) deres produkt, der kan bruges til forsvar og sikkerhed. Hele 200 mio. kr. er der til soft funding, kapital og lån. Industriens Fond, Innovationsfonden og EIFO står bag.  Nu, hvor du er i gang med at søge og ikke ved, hvad du skal til sommer:  Innofounder åbner 4. august, og Innobooster har ansøgningsfrist 12. august.

 

Hvad skal du opleve på Folkemødet i år?

Altså ud over musik, øl og plasticbægerklang, så er der et overflødighedshorn af debatter om vigtige temaer. Vi har samlet cremen for de mange founders, og færre tidlige investorer, der kommer. Det er især Danske Tech Startups, Dansk Crowdfunding Forening (Iværksætterskibet), men også DI, Dansk Erhverv og universiteterne, der byder på debatter om vores økosystem.

 

Dansk Vækst Kapital IV

Nu har Danske Bank lanceret DVK IV, og det bliver spændende at følge. Siden 2011 har DVK funds of fund 1-3 – administreret af EIFO – investeret i 800 selskaber via venture og P/E-fonde. Der er nu flere fornyelser, fx at private investorer kan være med. IRR har historisk været 17 %. Bootstrapping har snart podcast klar med Erik Balck-Sørensen, EIFO og Kent Due-Frederiksen, Danske Growth  om DVK og vækstkapital – så more to come.

 

EIFO’s Matchlån, hvordan går det?

CEO Peder Lundquist fortæller til Børsen torsdag, hvordan EIFO har det lange lys på, når Trumps regeringsførelse skal håndteres. Det vigtigste er forsyningssikkerhed og dernæst samfundskritisk tech som “kunstig intelligens, kvanteteknologi og robotter.” Vi skriver i næste uge om, hvordan det går med EIFO’s  nye Matchlån. Og det går rigtig fint fremad – skulle jeg hilse og sige fra Anders Christian Andersen. Vi lader Anders og tallene tale efter weekenden.

 

SMIL i regn …

Startup Aarhus’ første SMIL event var flot og samlede små 400 fra hele økosystemet. Ud på aftenen var det dog også en lidt regnkold fornøjelse under Ringgadebroen. Men fed,  afslappende ´startup-vibe´ på Godsbanen. Dixa og andre gode scaleups var i diskussion på Danske Tech Startups Unicorn Academy, mens startup-myter andre steder blev testet interaktivt med publikum. Et highlight var, da Jakob Lilholm, CEO i Formalize, blev grillet under “Pitch Deck Teardown”, hvor Andreas Winter-Extra fra hollandske Kompas VC, dissekerede fejlene i Jakobs pitch-deck, der ellers havde sikret en A-runde. Andreas var dog kæk nok til at mene, VC’s “ bare er idioten med pengene” – så hvor svært kan det være!

 

…. og Grow in Uncertainty

Proptech ’25 samlede 350 deltagere fra Norden, og vi tager hatten af. For den her vertikal er ikke den største, men måske mest professionelt organiserede af CEO  Michael Ambjørn og bestyrelsesformand er Rasmus Juul-Nyholm,  Home.Earth.  AI var ikke så mærkeligt i fokus under Growth in Uncertainty temaet. Awards blev givet til Resights, Koherent, Commu og Smartvatten.

 

VC secondary marked på 400 mia. kr.

Ja, det er i USA. I Norden er Nordic Secondary Fund den store secondaries-spiller og ved at rejse fond III. Læs om perspektiverne og dual use fokus i vores interview med Frank Lyhne og Peter Sandberg.

 

Encord AI-udviklerplatform

Ulrik Stig Hansen og Eric Landau har rejst 350 mio. kr. fra amerikanske investorer til deres Encord multimodale data-udviklingsplatform for AI-teams. Der er noget af en konkurrence, deres open source værktøj er ude i, men lykkes de, er det sejt. Kunderne rækker fra Stanford til Royal Navy og fra Veo til Viz.

 

Tak for kaffe – stig om til de bæredygtige

Jeg har flere gange fremhævet Slow Forest Coffee, fordi Sebastian Nielsen og team har tænkt CO2-belastning, biodiversitet og socialt ansvar hele vejen fra junglen og ind til kantinen – ikke bare kørt kaffe ud med elbil. Nu kan enhver se det, for kaffeprisen vil stige voldsomt pga. stigende efterspørgsel kombineret med klimabestemt tørke. Lars Aaen Thøgersen forlod Peter Larsen Kaffe for med  GrowGrounds på samme vis at redesigne kaffeproduktion og fortalte om det på DR fra Kenya.

 

Er det gode liv i byens tech eller i naturen i udkanten? 

Min yndlingshustru læser med fornøjelse Blødt, Maj My Humaidan efterfølger til Ærø Manifestet. Jeg indrømmer – det stille liv med lange rytmer tæt på naturen langt fra København – nyder jeg også. Altså sådan en 1/4 af mit års dage. Problemet er, at socialt kan byen noget unikt. Hverken på individ- eller samfundsplan er det let at vælge. Værdierne skabes ikke på Ærø eller i Svinkløv. Hver borger på Ærø modtager i snit 84.000 kr. – penge, der kommer fra 20 kommuner, hvor de 17 er i Københavnsområdet.

Liberal Alliances politiske ordfører, Sólbjørg Jakobsen, kunne man måske forvente forsvarede værdiskabelsen. Men nej, hun sagde i ugen, inspireret af Maj My Humaidan, til Altinget, at det er udskamning. Vi skal ”lade være med at sætte begrænsninger for dem, der ønsker at leve liv, der bryder med normerne”.

På Bootstrapping vil vi gerne fremhæve alle, der bryder med normerne og laver fed tech. Ha’ en herlig Kr. Himmelfarts weekend – hvor du end er i land og by!