Hver industriel epoke har sine udtryk, og det er ironisk, at den for alle aktører åbne EBAN-kongres – med mange spændende taler og indslag – den 3.-5 juni holdes ude på Refshalvøen i lokaler fra Danmarks gamle industrielle flagskib: B&W skibsværftet. Engang ramme om det ypperste, mest avancerede skibsbyggeri, landets største arbejdsplads.
Det fortæller både hvor omskiftelig og hvor vigtig den førende tech og forretning er. De gamle industrier fra skibsværfter i Danmark til bilindustrier i Tyskland står langt hen tomme tilbage som industrimuseer over en svunden epoke. Vi skal omstille i en grøn og digital reindustrialiseringsproces – grundigt dokumenteret i EU-kommissionens Draghi-rapport sidste sommer. 6.000 mia. kr. vil det kræve af investeringer – årligt!
Udfordringerne tegnet skarpt op
Det, der er som aldrig før, er gået op for Europas politikere det seneste år, er at:
- Vi kan ikke uden videre lukrere på Trumps støtte, men må ruste os til hybrid og cyber krigen, der pågår med Putin – og til med droner og andet selv at kunne vinde en direkte konfrontation
- Vi ikke kan lukrere på Putins gas, men vi må udvikle nye smarte, bæredygtige energikilder
- Vi skal finde materialer, der kan erstatte de kritiske metaller – kobalt, nikkel og lithium – som Kina langt hen sidder på, ligesom Kina nu står med de fleste af de kritiske teknologier, fx inden for batterier, sol mm. Jeg ved ikke hvor mange business angels de har, men de har staten og 2200 specialiserede statsstøttede venturefonde i ryggen.
- Vi kan måske heller ikke lukrere på den tech, senest med AI, vi ellers har fået fra de oprindelige stærke startups i Silicon Valley. I Danmark er fx det offentlige langt fremme med digitalisering – men hovedparten er bygget på de fem største US tech virksomheder. EU politikere vil nu opnå suverænitet, og det kræver at vi kan skabe og finansiere egne AI-fabrikker, cloud-løsninger og sociale platforme.
BA’er er et bindeled til at talent bliver kommercialiseret
Business Angels alene i DanBAN investerer knap 300 mio. kr. hvert år og har investeringer i 1300 selskaber. Det er hele den underskov, der skal skabe kimen til de næste superstjerne virksomheder. Og hvor mange andre netværk har haft det svært i overgangen fra nul- og lavrente til højrente efter februar 2022, fastholder DanBAN langt hen sine medlemmer og investeringer.
Så business angels er bindeleddet til kommercialisering af den innovation, som den enorme talentmasse, vi heldigvis har i EU, skaber. I dag har den det bare med at blive købt af USA eller af et Kina, der også tilbyder deep tech founders guld og grønne skove.
Vi skal ud over stepperne, for vi er bagud. I Kina bliver 70% af al forskning kommercialiseret. I EU er kommercialiseringsgraden 30%, og vi har for få investorer, der tør tage den tidlige svimle risiko.
Startups skal videre mod at bygge superstjernevirksomheder
Ud af de alt cirka 1200 startups, som business angels i Danmark arbejder mest med, når 200 seed-fasen. Derfra tager venturefonde senest over og får 40-50 op til serie A – og sikrer dem derved typisk deres eksistens. Men det rigtig vigtige for et land er jo de scaleups, der for alvor kommer langt. Hvis de, som det politiske perspektiv er, ikke bare skal eksporteres ud af vores talentlab, skal institutionel kapital på banen i langt højere grad. Der er ved at ske i Frankrig og England.
Kan vi sige det samme herhjemme? Jo, men mere sporadisk for her har vi massiv dominans af risikoaverse managers og ditto folk i Finanstilsynet. Af de 4.500 mia. kr. vi danskere har opsparet i egne pensionskasser går promiller til danske ventures. Kapitalen sendes glad til amerikanske fonde, som tager til EU og plukker vores talenter! I USA har de 30 gange så meget kapital til investering i nybrydende tech startups som i Europa. Det går ikke.
Vi skal have en samlet tværgående strategi for innovation og incentiveret at både flere private og flere institutionelle tør investere. Men iværksættereformen fik vi ryddet en del selvskabte barrierer. Nu skal vi videre. For vi skal have skabt fremtidens grønne, digitale B&W’er!