Tv. Lars Tvede, mf. Eske Gerup og th. Lars Horsbøl.

Danske Bank-direktør: ”De er sådan nogle, jeg gerne ville ansætte.”

Lars Horsbøl og Eske Gerup laver tech-podcasten Fremtidsfabrikken. De er ifølge Lars Tvede usædvanligt godt begavede, og så er de også nogle drengerøve. Dette er fortællingen om to unge danskere, som interesserer sig for teknologier, trends og forretningsmodeller for fremtiden.

Den ene kom direkte fra sit studieophold i Hong Kong til interviewet. Den anden var landet to dage før fra sit studie i Barcelona. Den ene er ansat i McKinsey, før han er færdig med sin bachelor. Den anden var iværksætter, inden han var 20 år – og gennemførte samtidig gymnasiet med 29 12-taller.

Den ene er 22 år, og den anden er 24. De hedder Eske og Lars.

Vi vil gerne have et møde

Jeg forstod intet. To måneder efter, jeg var begyndt på mit nye job som redaktør på Bootstrapping, blev jeg fortalt, at to unge mennesker, der lavede en podcast til Bootstrapping, godt ville mødes.

De lavede en podcast, der hed Fremtidsfabrikken, og jeg kunne ikke være mere ligeglad. Jeg havde travlt med at finde mine egne ben at stå på i min nye rolle som redaktør på et seriøst erhvervsmedie, og mit fokus lå absolut ikke på podcastleverandører.

Men de ville gerne have et møde.

Lars Tvedes Youth Board

Lars Horsbøl og Eske Gerup lærte hinanden at kende i et Youth Board lanceret af forfatter, serieiværksætter og investor Lars Tvede, hvilket fungerer som et slags talentpanel for unge med et exceptionelt drive og en usædvanlig intelligens.

”Jeg fik den ide at lave en ungdomsbestyrelse for vor venturefond, og så postede jeg om det på sociale medier,” fortæller Lars Tvede.

”Det gav en del henvendelser, og en af dem var Eske, som kendte meget til mig, da han havde arbejdet for Mads Faurholt. Samtidig faldt jeg over navnet Nicklas Brendborg, som havde fået Danmarks højeste studentereksamen. Da jeg snakkede med ham, opdagede jeg, at han var bedste ven med Lars Horsbøl, og så hyrede jeg dem begge.”

“jeg prioriterede også nysgerrighed, energi og drive. Og det var der, hvor de begge slog helt ud på skalaen”

Et af Lars Tvedes kriterier for at optage medlemmer til Youth Board var, at aspiranterne skulle have en ekstrem høj intelligens.

”Det var der alle tegn på, at Lars og Eske havde. Men jeg prioriterede også nysgerrighed, energi og drive. Og det var der, hvor de begge slog helt ud på skalaen, for de havde begge lavet masser af fritidsaktiviteter, såsom Eskes politiske aktivitet, deres rejser, Lars Horsbøls bog ”Topstudent” osv. Og jeg tog ikke fejl, for efter at jeg havde hyret dem, tog de flere kreative initiativer, præcis lige som jeg havde håbet,” forklarer Lars Tvede.

Aggressive skuldre

Lars Horsbøl og Eske Gerup voksede begge op i Jylland i parcelhusenes trygge rammer, og teenagetiden var både sikker, men også fyldt op af ungdommens udfordringer.

Lars stak ud. Han var klog og nørdet og gik efter målet. På gangene i gymnasiet kunne der godt blive trangt, og aggressive skuldre mødtes. Ikke alle syntes om, at en medstuderende var arbejdsom og så dygtig og ikke gik til kernen i alkohol og andre substanser, når der skulle festes.

”Så der var nogle clashes ude på gangene, og sådan er det. I Nordjylland er det altså skuldre, sådan er det bare. Den tager man bare, som man nu engang gør,” fortæller Lars i dag.

Eske derimod gik socialt fuldstændig under radaren. Han gjorde sig ikke bemærket i hverken folkeskole eller under de tre år i gymnasiet. Men en pludselig opstået interesse for politik fik ham til at melde sig ind i Konservativ Ungdom.

”Her lærer jeg for første gang at komme ud socialt og bruge det, at snakke med folk. Bruge det, at jeg kan snakke med folk. Med alle mulige mennesker om alt muligt forskelligt,” siger Eske Gerup.

Fascination og netværk

Flere år senere bliver Lars og Eske enige om at lave en podcast omkring teknologi og iværksætteri. De kender ikke hinanden, men nu skal det være.

De vil lave en podcast om teknologi og iværksætteri, hvilket ifølge Lars Horsbøl skyldes, at det favner bredt og er noget, folk kan forstå. Podcasten skulle hedde Fremtidsfabrikken:

”Næsten alle episoder har et teknologisk perspektiv, fordi det er noget, vi begge har interesse for. ”Supertrends” er jo en bog, der handler om det samme, som vi bringer i Fremtidsfabrikken: teknologier, trends og forretningsmodeller for fremtiden,” fortæller Lars Horsbøl.

Men det er også et ønske om at få historier fra spændende mennesker inden for dansk iværksætteri på første hånd – og at møde dem. Og hvordan kommer man til det uden at skulle spørge, om de vil med ud at spise en middag, tænker de to.

”Fremtidsfabrikken er en undskyldning for, at Lars og jeg kan komme ind i de kredse, vi synes, er spændende for at finde ud af, hvad der driver de mennesker, vi synes er fascinerende,” siger Eske Gerup og indrømmer, at det også er en undersøgelse af, om de har noget til fælles, og om de kan komme ind i deres netværk.

Men er det rigtigt forstået, at I bliver fascineret af nogle spændende mennesker?

”Ja, vi bliver draget,” forklarer Eske Gerup og bliver suppleret af Lars Horsbøl: ”Jeg syntes Martin Thorborg var kæmpe kanon, og jeg læste Toke Kruses bog.”

”Og jeg læste om Lars Tvede og Mads Faurholt,” siger Eske Gerup og fortsætter:

”Alle de her mennesker ville vi godt møde og mange flere. Alle dem, vi syntes, var spændende.”

Sælgeren og den goofy type

Lars Horsbøl er tilsyneladende en altid smilende og glad dreng med et optimistisk sind. Eske Gerup ved godt, at Lars Horsbøl ikke bryder sig om det, men hvis han skal beskrive sin podcastmakker, så siger han:

”Lars, han er sælger. Han er jysk sælger helt ind til benet, og det er på flere fronter. Han er sindssygt god til at snakke med mennesker, han er vellidt, og så er han god til at motivere folk, så de føler sig draget af noget. Han er god til at få folk med på ideer.”

Lars Tvede nikker genkendende til den beskrivelse:

Meget selvsikker, overskudsagtig, sjov og alligevel jysk på den gode måde.”

Men han er også den utålmodige, der ikke skal bindes for meget og få stækket sine vinger.

”På den lange bane ville han blive sindssyg af at gå dydens smalle sti i en stor virksomhed. Du ville godt kunne placere Lars der i en kort periode, men han ville ikke kunne holde sig,” griner Eske Gerup.

Eske Gerup selv er ”goofy” på en charmerende måde, men er også en person, der tænker over tingene, når det kræves, og ligesom Lars Horsbøl er han velsignet med et smittende godt humør,” siger Lars Tvede.

”Eske er en meget rar person,” fortæller Line Kolling, der som McKinsey-konsulent har arbejdet på et fælles projekt med Eske, mens han var praktikant i McKinsey. ”Han er meget nysgerrig og en meget smart og klog person. Han er god til at tage initiativ og god til at stille spørgsmål. Han er meget ung, men jeg oplevede ham ikke som en person uden erfaring.”

Høflige, men også gadedrenge

I både Fremtidsfabrikken, men også i deres personlige optræden udsender de begge et globalt udsyn, der imponerer professionelle investorer og finansfolk, der møder dem.

”Det er både i måden, de tænker på, men også i måden, de lever på, og som de bruger deres eget liv på,” fortæller Klavs Hjort, Senior Vice President for Growth & Impact i Danske Bank, og peger på paradokset, at de på den ene side er ekstremt frække, men samtidigt også professionelle.

”Høflige, men også nogle gadedrenge. Det er en mærkelig cocktail,” siger Klavs Hjort, der fortæller, at det første, han tænkte på, da han mødte dem første gang, var deres høflige adfærd og den måde de tiltalte ham på:

”Det var lidt mærkeligt, fordi de samtidig udstrålede en ”ligegladhed” med autoriteter.”

”For mig er de et skoleeksempel på, hvem jeg gerne ville arbejde sammen med eller ansætte, fordi de passer godt ind i en verden anno 2020″

Han er imponeret over deres gode hoveder og deres nysgerrighed.

”For mig er de et skoleeksempel på, hvem jeg gerne ville arbejde sammen med eller ansætte, fordi de passer godt ind i en verden anno 2020, hvor det både handler om drive og social intelligens. Jeg oplever dem som høje på både IQ og social intelligens,” fortæller Klavs Hjort, der har sponsoreret Fremtidsfabrikken i podcastens første levetid.

Fremtiden er uden for Danmark

Lars læser endnu i Barcelona, og mens Eske er tilbage i Danmark efter et længere studieophold i Hong Kong. Fremtidsfabrikken fortsætter, men inden længe er de to unge raketter på vej videre ud i livet. Hvad vil der ske med dem, hvad vil fremtiden bringe?

”Om ti år tror jeg, at de fortsat er et sted uden for Danmark, og at de beskæftiger sig med noget, der interesserer dem. Jeg tror, at de begge bliver succesfulde”

Lars Horsbøl har naturligvis ikke kunnet sidde stille. At lave en master, skrive en bog sammen med Lars Tvede m.fl. og lave Fremtidsfabrikken kan ikke fylde døgnets 24 timer ud for ham. Han lancerede i slutningen af 2019 podcasten Ejendomsinvestoren, hvor ”… vi diskuterer succeser, fejl, konkrete ejendomshandler og de små detaljer, der vil gøre både du og jeg til succesfulde ejendomsinvestorer,” som det hedder på podcastens hjemmesiden.

”Om ti år tror jeg, at de fortsat er et sted uden for Danmark, og at de beskæftiger sig med noget, der interesserer dem. Jeg tror, at de begge bliver succesfulde. Det kan gå mange veje, om det er at blive global partner i McKinsey eller at bygge en stor virksomhed eller noget helt andet – jeg ved det ikke,” siger Klavs Hjort.

”Lars er måske højt placeret i et ejendomsselskab, hvorefter han starter et selv. Det er selvsagt bare et gæt. Hvor Eske går hen, er jeg mere i tvivl om. Men jeg har store forventninger til begge,” fortæller Lars Tvede, der i øvrigt godt vil ”blære sig med”, at det var hans idé at kalde deres podcast for Fremtidsfabrikken.

”Du er i McKinsey,” siger Lars Horsbøl og peger på Eske og fortsætter:

”Jeg kunne godt sidde i et konsulenthus om tre år eller en VC-fond eller noget lignende. Men jeg vil nok ende med iværksætteri før eller siden.”