Startup investor J.P. Neergaard og team skal i robåd over Stillehavet - for at crowdfunde til gode formål!

LL§8X sejr! – SBV: VC-modellen, krypto & neo banker – MeeW konsekvens – 8. marts & Angella – Økosystem velgørere – GPT-4 & Lars Tvede – CPH Townhall & event-vrimmel

Var Silicon Valley Banks fald også et vink om, at 40 års optur med lavrente fik vores tech forretningsmodeller til at se ekstra godt ud?

  • Er VC-skaleringsmodellen a la Sequoia i krise?
  • Er Silicon Valley afsløret som uvidende, lempfældig og hyklerisk, som Wired mener?
  • Hvad betyder det, at Vuuh har vundet i Landsskatteretten om LL§8X?
  • Skal investorer, der er kvinder, organiseres for sig?
  • Og hvad har vi lært fra MeeW møgsagen til årets 8. marts?

Der er mange flere gode spørgsmål, vi skal rundt om i en dag, mens vi kan glæde os over at se knopperne skyde på regnvåde forårsgrene.

 

LL §8X & 1200 startups: Vuuh Holdings sejr i Landsskatteretten står fast!

10. februar sidste år kom Landsskatterettens dom i Vuuh Holdings sag (Sagsnr. 20-0090865). På side 40 sagde den så stjerneklart, som nu jurister kan, at selvfølgelig kan egenudviklet software være innovation. Som jeg tilføjede dengang: ”Hvad ellers? Ligesom Grundfos’ udvikling af pumper er udvikling. Hvad ellers? Altså selv om både software, pumper og for den sags skyld hjulet er opfundet! Så skulle sagen vel være klar. En lille startup har vundet klokkeklart over den tusindtallige Skattestyrelsen. Ja, men styrelsen kunne jo anke dommen”. Det har de så nu valgt IKKE at gøre. Derfor kan vi nu sige: Vuuh vandt. Fem års kamp er slut for gode CEO Steffen Mandrup. Vuuh får udbetalt alt fra 2016-2018. Alt og alt, dvs. uden renter for de fem år. Lidt sjovt, når man tænker på, hvor god Skattestyrelsen selv er til at opkræve renter. Som Steffen tilføjer er ”det jo bare endnu et udtryk for den David vs Goliath situation, hvor Vuuh har taget kampen, for at ikke de mange andre, der står i samme situation bliver nødt til at give op! Du skal have stor og varm tak, Steffen! Og vi skal nok runde nogle af de gode jurister og revisorer, vi trak så fint på sidste vinter i vores serie over 10 dele, for at få dommens betydning præciseret.

 

VC-modellen efter SVB? Nye bankforbindelse. Og krypto er sagen.

Lawrence Summers, en af USA højst estimerede økonomer, sagde i forgårs til Jessica Lessing i Fortune, da han – i forlængelse af Silicon Valley Banks fald – blev spurgt til de sidste 40 års opsving med lave renter: “We may underestimate the extent to which that has made a lot of business models look good” – og med det hentydede han bl.a. til ”VC-backed models.” Wired redaktør Steven Levy skrev i sine Ugle Lessons, at den startup-kultur, det toneangivende magasin har hyldet, nu er afsløret som ”careless with its money, clueless in its judgement of character, hypocritical in its ideology.”

Det er altid godt med selvransagelse, og sikkert er, at den rigelighed på kapital, der er flydt mod big tech og tech startups, har skabt urealistiske værdisætninger og multipler i Silicon Valley. En fitness startup Tonal i Silicon Valley var i ugen ude i en downrunde med 90 % lavere værdisætning. Så havde den forrige på over 10 mia. kr. nok løftet vægtene for højt! Jeg kan kun se få eksempler på det herhjemme. Og miljøet er et andet. Vi har både VC-drevne investeringer, der skal gå efter mindst 10X, men vi har endnu flere vækstselskaber, herunder på vækstbørser, hvor investorernes forventninger er andre. Michael Aaen, CEO i First North noterede Wirtek, kunne fx i ugen sende sit ’22 regnskab på gaden med en omsætningsvækst på 45 % og en EBITDA-vækst på 20 %. Superflot og vækststrategien mod ’25 holder, men ingen store armbevægelser eller kursudsving af den grund.

Retfærdigvis faldt Silicon Valley Bank jo ikke af oppustethed, men af dårlig håndtering af risiko på egen formueplacering. Og retfærdigvis havde SVB en tidlig forståelse for startups forretningsmodeller, der har betydet meget. Den startup viden kommer så ind i storbanken HSCB i Europa og en anden bank i USA, hvis ikke SVB sælges i enkeltdele. Og det sker på et tidspunkt, hvor i al fald danske banker er ved kunne håndtere de mekanismer, der er i tech og life science. Og hvor vi har 400 neo-banker worldwide i stil med Revolut og N26 med de samme fintech erfaringer, ligesom vi herhjemme har Lunar og Pleo med massevis af startup-forstående medarbejdere. Jeg var nøjere ind på det i tirsdags klumme Efter SVB’s fald: Hvad kan startups bruge banker til?”.

Noget, der virkelig er interessant i forbindelse med SVB og Credite Suisse m.fl.-bankkrisen, er, hvor meget det rykker på krypto, som er forbi FTX-skandalen. For venturekapitalister og startups var kapitalen, der var holdt hos SVB, fejlinvesteret. Med blockchain-baserede valutaer som Bitcoin og stablecoins som Aryze´s egen eEUR, eUSD og eGBP, har investorerne selv decentraliseret adgangen til deres aktiver, hvilket må siges at gøre SVB-lignende scenarier mindre sandsynlige. “Inden for DeFi staker eller låser man sine aktiver, så de kan blive brugt til udlån ligesom i traditionelle banker. Det giver fuld transparens og indsigt i de parametre, som smarte kontrakter opererer indenfor” forklarede Bitcoin-Jack, også kendt som Jack NikogosianCEO og medstifter af Aryze. Du kan læse mere, for han var ugens founder i Bootstrapping tirsdag, og blev suppleret af VC´er Patrick Theander.

 

Efter MeeW. Skal det ikke være strafbart at lyve i et vækstbørs memorandum?

Ét er, at Armin Kavousi næppe kan lade være med at lyve. Det virker i al fald som patologisk løgn ud fra, hvad der er kommet frem i den delikate MeeW-sag. Men skal det uanset baggrund og hensigt være uden konsekvenser i et memorandum, hvad man udtaler til pressen og fortæller på investormøder? Det vil vel skærpe kontrolsiden, der gang på gang har vist sig for svag ved enkelte, men dog for mange, børsnoteringer. Jeg stillede det spørgsmål i tirsdag i MeeW skandalen. Hvad lærte vi? 

Mens ledende medarbejdere, bestyrelsen, bestyrelsesformanden, primær rådgiver, børsejer osv. osv. nu kan lade aber hoppe rundt på hinandens skuldre, kunne jeg godt lide at høre, hvad Jesper Berg fra Finanstilsynet siger. Her er et felt, hvor vi faktisk kunne bede om mere regulering, når markedsdeltagerne – grådige eller infantile – vælg selv – ikke kan finde ud af det. Det synes jeg, at Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder skal tage op. Vi skal have et sundt vækstbørsmarked. Godt nok nordens absolut svageste p.t. Men lad os kunne få sunde vækstselskaber på, hvor alt fra småsparere til medarbejdere trygt kan stole på facts.

 

8. marts og Angella. Kan mænd eller kvinder i ét rum danne diversitet?

Meget, der skrives og siges omkring 8. marts, er ret pænt og poleret. Men ikke alt. Frederikke A. Schmidt har de sidste to år på LinkedIn (som vi husker det) såvel som i Berlingske, skrevet, at ”kvinde er kvinde værst”, når det gælder nidkær kritik af performance i forsamlinger, såvel som i artikler, podcasts og kommentarer. Frederikke taler ellers godt for sig. Det har affødt et af de længste kommentarspor efter 8. marts. Kortere er nok det efter vores artikel i tirsdags om Angella Invest. Når nu herre-dominerede netværk åbenbart ikke har opfyldt behovet, kan man kun byde velkommen og have meget stor sympati for at ville skabe flere fællesskaber for ligesindede kvindelige investorer. Ikke mindst for at afkræfte myter som at ”kvinder ikke interesserer sig for deeptech”, som CEO og co-founder Kristine Leerbeck har opdaget som en unødvendig bias efter at have mærket interessen i Angella Invest.

Når Kristine Leerbeck har sat Angella Invest i søen med øje for ”et kæmpe uopdyrket marked, hvis behov ikke bliver mødt i dag”, må os i de ældre investeringsnetværk kigge os selv i spejlet. Kvindelige (potentielle) investorer bliver, med garanti mere end mænd, tilbageholdende, når de mærker, at de ikke kan indskrive sig i markører, der har maskuline undertoner. At man fx kan tiltrække markant flere kvinder ved at fjerne ”business” foran ”angel”, som Kristine Leerbeck fortalte, er et ret godt eksempel. Semantik betyder mere, end man lige tror, eksemplificerede Jack Nikogosian, da han tirsdag fortalte om diversitetsudfordringerne i Web3-spacet. Tilbageholdenheden var også at mærke hos Kristine, der på LinkedIn skrev, at der (rigtigt nok) skulle noget insisteren til fra Bootstrappings side for, at hun ville stille op som ugens investor, når nu Angella Invest stadig havde første investering til gode. Formatet er til for langt mere end at flekse med flotte exits, så derfor var vi bare glade for, at Kristine ville stille op i tirsdags for at kaste lys på initiativet.

Glade er vi selvsagt også for at kunne diskutere de initiativer, som fx Jeanette Carlsson fortalte til Bootstrapping for et par uger siden, om, hvor meget skævheden i økosystemet har rod i bias. Når Kristine Leerbeck skriver, at den skæve balance i navnlig investor-miljøet kalder på kvindelige investorer, fordi kvinder ”i overvejende grad investerer i kvindelige iværksættere”, er det principielt vel lidt som at bekæmpe bias med bias. Det KAN være et værktøj lige nu. Men sandheden er vel over tid, at reel kønsdiversitet fordrer en blanding? En blanding, der som refereret forrige uge fra DI´s undersøgelse, giver så meget bedre forudsætninger for at drive det vidt i økosystemet og udover. Det gælder i founder-teams ift. køn, etnicitet, alder. Og det gælder i investor-teams og i bestyrelser. Derfor håber jeg virkelig, vi når frem mod en dag, hvor vi frem for mange meget homogene investeringsnetværk, kan lære, sparre og investere mere med hinanden.

 

CPH Townhall – what’s up now?

Founders, investorer og folk midt i mellem var onsdag aften samlet i Ovnhallen på CBS i København til øl, minglen og paneldebatter. Man fornemmede, at en del var kommet for at høre partner i Sequoia, George Robsons takes på den pressede situation for startups verden over. Inden styrede Zenia Francker et panel, der bl.a. talte Mik Strøyberg, som fra scenen proklamerede, at hans nye startup Humani er sat i verden for at løse et problem, ingen hidtil har haft held med: “at demokratisere personlig udvikling hos ansatte”. Jeg fattede ikke 100 %, hvordan det gøres (endsige hvad det betyder), men midlet er en ”avanceret AI-motor, bygget med psykometrisk og adfærdsmæssig videnskab i centrum”. Det kræver kapital at løse de problemer, ingen i verden er lykkedes med endnu, lod Mik os vide. Hvorfor Humani nu har fået 15 mio. kr. af en investorkreds med Dreamcraft Ventures som lead. Men hvis man vil skabe en succesfuld scaleup, kræver det også, at man mestrer storytelling som disciplin, fortalte George Robson i sin snak med Heini fra Vivino.

Humanis AI-motor er selvsagt ikke bygget endnu, og til spørgsmålet om, hvad den største præstation hidtil er, svarede Mik, at man netop har ansat en 2-meter høj mand, hvilket selvfølgelig vakte latter i salen. Hos VEO sidemand Henrik Teisbæk er produktet for længst rullet ud til mere end 30.000 fodboldklubber fra Vanløse til PSG, hvorfor han, da det blev hans tur, selvsikkert svarede, at han driver den virksomhed i verden, der årligt optager flest fodboldkampe. Forholdt en usikker fremtid med konkurrence fra generativ AI og frygt for recession svarede Henrik, at AI kan meget, men trods alt ikke lave hardware. Hvilkethan fra scenen udråbte som det nye sort. Han har prøvet rejsen før, og med otte konkurser bag sig ved han og co-founders Jesper Taxbøl og TV2-Zulu-founder Keld Reinicke, at de med VEO har ramt noget helt særligt lige i r…

Hos Heini og George Robson blev der givet råd til, hvordan tech-startups skal forholde sig til krisen, og Robson mindede om, at tiden nu er tættere på en normal virkelighed end under det boom, tech-branchen fik under og efter corona. Som interviewer brugte Heini måske mere tid end nødvendigt på at fortælle, hvordan den ultimative drøm i mange år var at få Sequoia ombord i Vivino. Og at dømme ud fra dén snak kunne man godt lokkes til at tro, at han ikke var helt færdig med at gøre sine hoser grønne hos verdens mest berømte VC. En VC, der, hvis de investerer, bliver ombord i 15-20 år, forsikrede unge George Robson, der næppe selv har haft samme position så længe. Pointen var, at som founder er man rigtig dårlig tjent med ikke at være 100 % sig selv fra første indledende snak. Vi prøvede derefter alle +500 det eksperiment at være os selv i Ovnhallen. Herunder at huske de meget ærlige, åbne stemmer fra founders, der var gået konkurs i forrige arrangement hos Danske Tech Startups, samt frejdige indlæg fra årets nykårne IT-prismodtager David Heinemeier Hansson. Der skulle dog en del fadøl til …

 

Bødskov har lommepenge til os: 300 mio. kr.

Hvis du har en vision om, at Danmark skal være Startup Nation a la Israel og Estland, så kæmp for den. Har du en konkret strategi med en national plan for at virkeliggør samme, så send den til regeringen. Men bliv nu ikke skuffet. Politik på vores felt er ved at gå fra idé- og forslagsfasen ind i en beslutningsfase. Og i den er man inderlig ligeglad med de store visioner! De kan gemmes til Folkemødet. Lige nu om lidt handler det om, at politikere deler afsatte penge ud! Og til ’iværksætteri’ er det udtrykkeligt 300 mio. kr. i erhvervsminister Morten Bødskovs hænder. Hverken mere eller mindre – uagtet om du tilføjer hverken fugl eller fisk. Hvad kan vi så gøre? Hvad er det så for typer af forslag, de nu sidder og botaniserer i i Erhvervsministeriet? Hvad er den politiske proces frem mod et forlig i sommer? Du kan læse mere i vores Bootstrapping-analyse på tirsdag.

 

 

Tips, Tricks & Transaktioner

 

Økosystem velgørere. J. P. Neergaard, Thomas Hofmann-Bang og mange flere

Nogle gange skal vi (og jeg!) mere markere dem, der gør noget altruistisk ud af økosystemet. Sidst omtalte jeg, hvordan Bianca Bruhn har tilbudt en række ukrainske flygtningekvinder et iværksætterforløb og en Ukraine Pitch Day.

I dag vil jeg fremhæve J. P. Leschly Neergaard, investor fra Lunar til Alkymi. Hans skal nemlig sejle tværs over Stillehavet – i en robåd! Hvorfor? We want to prove to ourselves and others that setting Big Hairy Audacious Goals is cool ….. in particular if you reach them. We shall raise awareness and money for our two charities ; The Ocean Cleanup (theoceancleanup.com) and Børnecancerfonden/Children with Cancer (boernecancerfonden.dk)”. Det team af ’Ocean Warriers’, der som første skandinaver skal krydse Stillehavet på den vilde vis i Pacific Row Challenge – 2023, kan du se på foto øverst. Du kan følge og støtte her.

Og jeg vil nævne Thomas Hofmann-Bang. Det kunne jeg fint gøre alene for de mange donationer fra Industriens Fond, fx til Stine Colding og Found Diverse, som vi havde interview med i tirsdags. Men nu i dag er det mere privat for Thomas fundraising for Børneulykkesfonden. Thomas skal med 7 andre

på gravel bike tværs over Island for at indsamle 800.000 kr. til Legeheltene, der er ude på alle landets hospitaler aktiverer indlagte børn. Jo, også en heltegerning. Du kan fx støtte på MobilePay 374725.

 

Metavers hypen er død. Nu står den på generativ AI

Man skulle næsten ikke tro, det var nødvendigt at tage til SXSV i Texas for at høre den sandhed, men et overblik over tiden tech trends på SXSV samler Kforum. Jeg giver her linket til de 820 slides! fra Future Today Institute, der sektorspecifikt viser, hvordan AI disrupter de enkelte brancher disse dage og år. Og her linket til John Maedas præsentation af de nye generative AI-modeller, der folkeliggør og forandrer design, tekst, lyd og video forever.

 

GPT-4. Hvad er det, du skal vide?

Open AI lancerede deres version 4 forrige uge, og siden har Twitter og LinkedIn ikke ligget stille, selv om OpenAI’s CEO, Sam Altman, gør hvad han kan for at holde forventningerne nede:“Den er stadig fejlbehæftet, stadig begrænset, og den virker stadig mere imponerende ved første brug, end den gør, når du har brugt mere tid med den.” Men testet bliver den, og Reid Hoffman har fx skrevet en bog, Improptu, med GPT-4. Læs her. Sikkert bedre end det meste – næppe verdenslitteratur. Andre leder efter et problem, der skal løses med AI, så de kan få kapital. Det kan også blive en boble – til en start. En praktisk Medium artikel til at forstå teknologien er 5 Crucial Things to Know About GPT-4. Du kan skrive dig på venteliste til GPT-4 API her. Den koster $20 ekskl. moms pr. måned.

 

Er du CEO eller CFO?

Alexander Wulff, co-founder og CEO i Scaleup Finance, problematiserede i går til Sifted det faktum, at de fleste founders ikke har finansiel baggrund. Det gør arbejdet svært, særligt når CEO´s med ansvar for finansielle opgaver som rapportering, prognoser og finansiel modellering, de facto agerer CFO´er. Der er mange grunde til, at Scaleup finance, som vi var ude hos forrige år, hentede den største seed-runde i Danmark tilbage i efteråret. En af de vigtigste er, at de som CFO-as-a-service platform har gjort det meget nemmere at få styr på de metrics, som Joe Bond, partner i PROfounders Capital, fortæller ofte er det helt store benspænd, når man fundraiser: Man behøver nu mere end nogensinde ”a bullet-proof budget that projects forward how you will spend the invested capital and how your business will grow”.

 

Innobooster og 1,6 mia. kr.

Innovationsfonden har i 2023 1,6 mia. kr. til at investere bl.a. via Innobooster programmet. Det sker især i tre felter: a) Digitalisering, teknologi og innovation; b) Grøn forskning, teknologiudvikling og innovation; c) Life science, sundhed og velfærdsteknologi. Dertil kommer et nyt program for et af tidens hotteste emne: Kvanteforskning og -teknologi. Det skulle vel være muligt at finde sig selv et sted i det. Ansøgningsrunder, deadlines osv. kan du se på fondens hjemmeside.

 

Transaktioner, medier bemærker

Forrige fredag skrev jeg lidt om. hvordan nogle nyhedsmedier skaber nyheder om startups på ryggen af Løvens Hule-scener og cases, fordi det giver trafik. Det kan fx være at fortælle, hvor meget Shaping New Tomorrow nu omsætter (Ekstra Bladet fra Ritzau). Eller Ekstra Bladet om L’Amourbox kan håndtere kundernes betalinger. Selvfølgelig iscenesat med click bait rubrikker og Løvens Hule fotos. Det er ikke nødvendigvis anderledes i erhvervsmedierne. Coop Invest købte sidste år Kræn Østergård Nielsen ud af en investering i en af neo mæglerkæderne Brikk for kostprisen 100.000. Lang artikel i Børsen om, at der ingen uvildig vurdering var. Nej, har du prøvet at indhente en revisor til det, for det koster nærmest mere. På mig virker den slags som en del ’afslørende’ journalistik uden afsløring, da det er åbne døre, der bankes ind. Indholdet er vinklet ud af proportioner, og det hele bygger på at ’ofrene’ er halv-kendte.

 

Transaktioner vi andre bemærker

Michael Henriksen, CEO fra Wavepiston, havde for nogle uger siden en instruktiv artikel om, hvordan man laver en effektiv crowdfunding-kampagne. Opskriften holder, for hans egen seneste kampagne er lige lukket med succes, lige som Wavepistonhar solgt et grønt energiprojekt i Martinique. 

Airbnb-naboen med det gode navn LandFolk har fået funding på 28 mio. kr. bl.a fra Seed Capital. Og Klimate, som jeg tit har set pitche, har nu løftet 5.6 mio. kr. fra Footprint Firm, Antler, Rockstart og BA’er. Growblocks er selv i seed-fasen og fik 45 mio. kr. Men founders er også erfarne folk fra Falcon.io, Planday, Templafy, Adform og Raffle.ai.

I Life Science kan der være store beløb. Teitur Trophics på nervesygdomme (har næppe noget med musikeren Teitur at gøre, om end hans musik er utrolig beroligende) har fra Sunstonem.fl. rejst en serie A på over 100 mio. kr.Gubra, der laver kontraktforskning af lægemidler, vil rejse over det dobbelte på fondsbørsen, og du kan lige nå at tegne på Nordnet.

 

1:3 matching. Blev økosystemets største sejr et skjult nederlag?

Startups’ helt store politiske gennembrud kom i foråret for tre år siden, da daværende erhvervsminister Simon Kollerup gav Vækstfonden lov til at lave 1:3 matchinglån efter mange hastemøder oven på nedlukningen af landet 10. marts. Vores øjne kunne ikke tro det, vores arme ikke falde ned. Krisen kom aldrig eller varede kun et par måneder. Corona blev en optur for al digitalisering og netsalg. Men de statslige lån blev udnyttet alligevel – og mange i startup-land ønskede ikke låne-slaraffenland afskaffet, da corona også som sundhedskrise – af et vist (diskuterbart) omfang – var ovre. Vækstfondens kreditfolk holdt igen, hvor de overhovedet kunne, men godkendte investorer havde automatisk ret til 1:3 matching. Og nu stiger renterne. Hvor mange sidder nu på toppen af et gældsbjerg, spørger vi, når vi udkommer på tirsdag. 

 

Events du ikke vil misse

 

29. marts. We Promote Women

Ja. På Diversity Week i Århus nu 29. marts arbejder We Promote Women og Talents Unlimited samt DanBAN med det gode tema: ‘Unconscious bias in investing: Female Founders as the next Blue Ocean’.

Ud over at du bliver konfronteret med din egen ubevidste bias, er der pitch fra female founders.

 

29. marts. Global Startup Award Show

I cirkusbygningen i København er der Global Grand Finale 29. marts, og nogle af de bedste danske scaleups er med. Spirii, den seje Mobility startup, der bare ekspanderer, hvor vi har haft interview med CEO Tore HarritshøjCEREBRUI bruger AI i radiologiske scanninger. Robin Eriksson og team fra mobilitets app’en Cogo er med som bedst upcoming. Du kan læse vores interview med dem her. Gode danske bud på en aften med show & shine.

 

1. april. Creative Business Cup Denmark deadline

Vil du indstilles til at være blandt Danmarks skarpeste, kreative iværksættertalenter anno 2023, så skal du meget snart tilmelde dig her. Om ikke andet får du ærlig, konkret og kvalificeret feedback, forsikrer Louise Lachmann. Louise der er investor og står også bag podcast-serien ‘Vi elsker Start-ups’.

 

9. maj. Pitch event for Danske Bank kunder

Mindst én startup ud af seks har hver gang fået funding. Sidste gang fik tre. Det er da en track record for et pitch event. Stine Jersie Olsen, Head of Private Banking Growth, har det investor line up. Så har du en værdisætning over 30 mio. kr. og vil rejse kapital? Skriv til SOLS@danskebank.dk inden 1. april

 

15. maj. Bæredygtig ejendomssektor?

Proptech Danmark holder 15. maj internationalt symposium på Langelinie med ESG som tema.

 

 

Jeg tør måske, vel få at se, min vinter blive til vår, i år…

Nu kan vi skimte foråret ud over markerne, dog ikke ud over alle markeder! I hvert fald ikke de finansielle. Men glæd dig nu snart til nogle herlige påskedage. Intet forår skal forsømmes. Uanset forholdene skal der sås, for at der kan høstes. Og du kan lige på vej ind i din weekend lytte til Ambrosius Stubs ”Den kiedsom Vinter gik sin Gang” fra 1771 her med Musica Ficta og Bo Holten.