kaffe start-up date

Fair Carry – Startup-kaffe – Steen Ulf lead – Lars & social kapital– unicorns i vente.

 

Vi savner at drikke kaffe sammen. Kaffelørdag på Clubhouse og den slags er ikke det samme. Nu er jeg så også overgennemsnitlig, har jeg lært af ugens startups: 4 kopper pr. dansker – her kan jeg ligge over gennemsnit! Men hvordan er værdikæden fra kaffebonde til mig hjemmebarista, der dog nægter at vende tilbage til Melitta-filtret? Vi har set på tre startups med tre forskellige koncepter: Andreas Kirks ØNSK, Thomas Buschs Coffe Ten og Jonas Cortnums Coffe Pal. Skal kaffen på cafeen være økologisk og/eller for en tier? Eller kan begge dele forenes? Og hvordan pivotere, hvis du leverer B2B til de nedlukkede kontorer? Vi har også talt med Henrik Frellsen fra Dansk Kaffeinformation og kaffe- og kommunikationsekspert Jacob Andersen. Så hæld kaffe på koppen og glæd dig til denne uges startup cases.

Hvad skal vi mere snakke om over mokka’en? Ja, i denne uge har vi valgt at prioritere en diskussion i økosystemet om aflønning eller carry mellem investorer. Kapitalfonde og ventures lader sig selvsagt aflønne for den værdiberigelse, de tilfører. Ikke så lidt endda, deraf en del af omdømmet. Men i den anden ende for engle-investorer i pre seed startups har man typisk hverken haft aflønning fra selskab eller hinanden. Man kan vel diskutere, om der ikke bør være en vis belønning med et loft, når nogen tager meget aktivt lead. Vi kender det fra kollektiver, når de samme køber ind, laver mad, gør rent osv. (Nå, der kan også være asymmetri i mindre familier…? Hmm, her er jeg vist desværre under snit). I passive syndikater derimod af enhver størrelse, er det straks en anden sag. De laves bare for at være investorer nok og skaber ikke værdi i selskabet. Aflønning eller carry i disse meget forskellige situationer bliver diskuteret i ugens første temaartikel. Det sker bl.a. på baggrund af tre forskellige principper set i nylige North Finance kapitalrejsning på Enrico Krogs OnRobot. Så det er et broget felt, vi nu starter med at kigge ind i for at få transparens og hold på, hvad der er fairness. Vi har spurgt investorer som Michael Østerlund Madsen og Steen Ulf Jensen, hvor mange penge man kan tjene penge på hinanden med moralen i behold?

Sidstnævnte Steen Ulf har sandelig ikke kun sin klare mening om carry, men har andre skarpe betragtninger i 5 skarpe til ugens investor. Jeg kan især godt lide Steen Ulfs karakteristik af den glæde, der er ved at give sin kreative energi, hele tiden at ville udfordre sig selv via startup landskabet og med det som begrundelse have stor spredning på brancher. Jeg forstår godt, hvorfor han har en stærk portefølje med Eupry, Legaldesk.dk og en snes andre gode selskaber.

Lars Jannick Johansen har stort set ene mand skabt S-kategorien herhjemme i ESG-termen. Healper er hans eksempel på AI-drevet social impact og blandt Lars optimistiske forudsigelser om 2021 er, at en social impact kan blive næste danske unicorn! Det er så næste efter Peter Mühlmanns Trustpilot, båret af en social vision i en anden forstand af ordet og med en flot notering i går på London Stock Exchange. Der kunne vel også snart blive en unicorn fra E’et i ESG’et, som fx for Mette Lykkes Too Good To Go på den anden side af nedlukningen. Eller bare en dygtig scale up som Jeppe Rindums Pleo, der selv har vovet den forudsigelse for nylig. Og i går udtalte Sahra-Josephine Hjorth fra CanopyLab samme ambition til Computerworld. Mikkel Bodekær & Mads Bonde med Labster kunne vel også håbe det med en nylig kapitalindsprøjtning på 370 mio. kr. fra Andreesen Horowitz, og det rykker for Edtech. Stine Schulz fortalte mig lige, at hun har rejst 28 mio. kr. til Learningbank – ikke som planlagt på 5 måneder, men på kun 30 dage – til sin succes med læringsplatforme for medarbejdere fra Rema til McDonalds, og fra Vivino til JustEat!  Hvor er det skønt, det går bare ’One Way’. Men apropos unicorn-udmeldingerne er jeg på det punkt jyde og vil godt først se mønten i bunden af koppen med kaffepunch.

KvindeKompagniet er blevet en sej forening, har jeg nu gentaget et par gange, men det er også stadig en podcast. Og den er vi sørme glade for at have her. Josephine Volquartz interviewer Louise Ertman, der var iværksætter i 2003 med LETZ SUSHI,som hun solgte 2017, og hør, hvordan hun som engel i Danish Business Angels, nu investerer.

Vi er mange danskere, der tror, vi skal lære andre om ”det grønne”. Ja, jeg har da selv arbejdet for en helt fin statslig State of Green til den propaganda-mission. Men det kunne måske også være, vi kunne lære noget af Silicon Valley på det punkt? Vi har bedt Katrine Joensen, CEO for Innovation Centre Denmark om at skrive til os om ”Silicon Valley going Green”. Og sørme om det ikke er blevet en hel serie 7 afsnit. Vi kører den første på fredag, men vi varmer allerede nu op med ”Californian green ecosystem can inspire Denmarks green transition”.

Derovre et sted har Paul Davidson også opfundet Clubhouse. I ugens Techtopia 186 spørger Henrik Føhns, om den app bare er et globalt kaffe-snakke-møde for overanstrengte zoom-mødeøjne, et nyt sted for datanudister?

Blev du klog på Christiansborg om, hvornår vi må ses til festival, fodbold og fysiske pitch-events? Med den rullende 14-dages plan bliver det i al fald ikke 9. april. Men Danmark blev jo også befriet 5. maj, så jeg satser mere på den symbolik. ”Det at ændre stor modgang til store sejre”, som Steen Ulf siger, ”det er sgu ikke for alle og enhver”! Men det er vi vant til med startups.

Nu vil jeg gå ud til mine fairtrade certificerede bønner og brygge den 5. kop formiddagskaffe. Og glæde mig til høre fra jer og skrive om, hvad alle I founders, investorer og andre i vores herlige økosystem har gjort overgennemsnitligt godt i ugen. Vi ses på fredag – fx over en espresso martini?