Investorforudsigelser 2021 no. 8: Lars Jannick Johansen forudser første social impact unicorn i 2021

Nummer 8 i vores serie, hvor vi beder nogle af økosystemets nøglepersoner på investorsiden om at pudse krystalkuglen af og tage et hurtigt kig på året. I denne uge får du investorforudsigelser for 2021 fra Lars Jannick Johansen, stifter af Den Sociale Kapitalfond, en specialiseret, professionel social impact-investor inden for flere investeringsområder, og ledende partner for kapitalfonden Den Sociale Kapitalfond Invest.

Hvad ser du som den største mulighed i 2021?

Personligt ser jeg social impact som et lovende og lidt overset investeringsområde, både ift. startups og mere modne vækstvirksomheder. Vi ser stadig flere lovende teknologidrevne løsninger på sociale udfordringer i samfundet. Traditionelt har især miljø og klima været de dominerende temaer for impact-investorer i Norden. Jeg vurderer imidlertid, at billedet vil ændre sig i kølvandet på den voksende globale debat om ulighed, sociale uroligheder i bl.a. USA og ikke mindst coronakrisen. Min forventning er, at social impact kommer langt mere i vælten i den kommende tid. Inden for børsnoterede virksomheder og på ESG-området samt obligationsmarkedet ser vi allerede tendensen med øget fokus på ”Social” i ESG brede sig – og det tror jeg i stigende grad, at vi også vil se i 2021 blandt startups og unoterede virksomhedsinvesteringer.

Hvad ser du som den største risiko i 2021?

At de forskellige risici eller faresignaler, vi har set i 2020 og 2021, gensidigt forstærker hinanden i en ”ond cocktail”: Fx at nye, vaccineresistente COVID-19-mutationer spreder sig hastigt, samtidig med at de geopolitiske spændinger øges og forstærkes, måske kulminerende i en situation med nedbrud af IT-infrastruktur som følge af hackerangreb, hvilket kan føre til genopblusset handelskrig og markedsindgreb, mens social uro blusser op i den vestlige verden på baggrund af coronakrisen. Og det kombineret med regionale katastrofer forårsaget af ekstreme vejrforhold på baggrund af klimakrisen, osv. Hver for sig udgør disse forhold reelle risici – og flere af dem har ”potentiale” til at udløse og forstærke hinanden.

Hvad er din vildeste forudsigelse for 2021?

Jeg har lige sammen med gode kollegaer samlet vores top-10-forudsigelser inden for impact-investeringer i Danmark, som man kan læse om her. Blandt buddene på ”vilde” forudsigelser er bl.a., at vi vil se øget debat om datasikkerhed og ”Big Mother”-samfundet som bagsiden af medaljen i form af brug af ny teknologi, også til sociale løsninger; at vi får den første ”impact unicorn” i 2021, og at vi vil se de første sociale løsninger på blockchain her i Norden.

Bonusspørgsmål: Hvilken startup skal man holde ekstra godt øje med i 2021?

I vores kapitalfond, Den Sociale Kapitalfond Invest, er vi blandt andet optaget af investeringsmulighederne blandt de teknologidrevne virksomheder med spændende sociale løsninger, der typisk har ramt growth-stadiet og står foran næste vækstspring. Og vores Impact StartUp-accelerator er fokuseret på samme type virksomheder, men med fokus på tidligere stadie-startups. Blandt mange rigtigt lovende virksomheder i acceleratoren er fx Healper et godt eksempel, fordi de tilbyder en matchingløsning, der kan sikre mennesker den helt rigtige psykolog til netop deres behov, og dermed bidrager til at afhjælpe nogle af de store samfundsmæssige udfordringer: stress, depression og mistrivsel.