Kilde: Pixabay

Uge 22 kort: Cash is King – Plan for the worst – SaaS multipler – Jimmy’s PP’er – Grøn, grønnere – Le, Stine og andre – Lehrmann og Heartland

 

Mange hyrer på et stadig glohedt arbejdsmarked, men internationalt snakker startups om at fyre. Finanseksperter og forbrugere er stærkt pessimistiske, men de fleste danske virksomheder har det bedre end nogensinde.

Nej, hvor markedspladsen er forskellig og usamtidig, en nærmest skizofren oplevelse. Sidste fredag smed bitcoin-milliardær Niklas Nikolajsen, Bitcoin Suisse, pengesedler ud af sin Rolls Royce. Denne fredag annoncerer Coinbase, at de er ved at tilbagerulle de ansættelser, de har nået siden nytår af 6000 nye, som de troede, de skulle ansætte. Kryptovaluta er ikke underligt en type fintech, som straks mærker vendingen. Markedet er lige nu ikke ens for tidlige og sene startup, for fintech og klima, for B2B og B2C osv. Vi må se på noget af det. Men gør det kort, siger nogle overbebyrdede læsere til mig. Så i dag skal vi prøve noget nyt: Holde ugen i økosystemet lidt kortere. Kort sagt: Jeg forsøger med Ugen kort.

 

Så er vi der igen: ‘Cash is King’

Hvad skal man være bekymret for som CEO for en startup, spørger Brett Fox i sin blog på Medium og overvejer fx rekruttering og kunder, men ender med cash position: “How much cash do we have left?” Hvis der så fx kun er til 3 måneders drift, så er det med at snakke med eksisterende investorer om bridgelån. For pænt mange kan lige nu ikke rejse en ny runde med nye investorer med den afventende usikkerhed, der er i markedet. ”Fundraising is so all consuming that it’s literally like a second job. And, it’s such a crazy roller coaster.” som Brett skriver i sin klumme.

 

Tømmermænd. SaaS værdisætninger og multipler genbesøgt

Værdisætninger på børsnoteret tech er 60 % nede. Men SaaS, cloud osv. vokser stadig som marked. Multiplerne er bare tilbage til niveauet fra for 3 år siden, før corona – der reelt blev en fest for tech og life science. Jason Lemkin beskriver det på SaaStr i artiklen SaaS Multiples Are At a 3+ Year Low. Where It Goes From Here som tømmermænd:”The boosts Zoom (can’t go to the office anymore), Shopify (can’t go to a store anymore) were real, but could never be sustained. It makes sense the “Covid Boost” is over, and that there would be a hangover.” Og laver en grundig scenarie-analyse med støtte i illustrative kurver fra Bessemer Cloud Index. Hans konklusion: “Covid was an anomaly for so many things, including SaaS revenue multiples. And that we’ll settle back into where we were before all this. We’ll lower than that in terms of revenue multiples right now. If you have 24+ months of cash runway, you don’t have to worry about all that much of this on a daily basis. But it has huge impacts on venture funding, IPO, M&A, etc.Det bliver en svær periode internationalt for kapitalrejsning, selv om den underlæggende trend for tech innovation, herunder SaaS, aldrig har været stærkere. For de bedste startups vil det efter et stykke tid også igen være til at skaffe fremmed kapital. For kapitalen er der, den er bare afventende lige nu og nede i et mere normalt prisleje.

 

Jimmy Fussings sunde power points

Dygtige Jimmy Fussing fra Heartcore Capital har gennemgået situationen på venturekapital markedet i en update for Aktive Ejere. Han bruger i øvrigt samme Bessemer Venture Partners Cloud Index kurver som lige omtalt og når de samme konklusioner. På et større marked skal vi tilbage til pre-covid vækstrater, hvor 2021 var exceptionelt i exits, værdisætninger, antal nye unicorns osv. I 2022 vil de VC’er i Europa, der har investeret til for høje værdisætninger, fx med investering i budtjenester som Gorillas, tage store nedskrivninger. Runway og omkostningsminimering bliver vigtigere end toplinje, og al kapitalfrembringelse vil være langsommere. Men grundlæggende er det en justering af multipler til et sundere niveau. Så fortsæt bare det gode arbejde, er også Jimmy’s morale.

 

Founders: Håb det bedste, planlæg for det værste

Det er Y Combinator, Silicon Valleys berømte accelerator bag Airbnb, Dropbox og mange flere, der råder til planlægning for worst case og strammer den sådan her: “If your plan is to raise money in the next 6-12 months, you might be raising at the peak of the downturn. Remember that your chances of success are extremely low even if your company is doing well.” Hvor nedjusteringerne før har været koncentreret om børsnoteret tech og scaleups i senere stadier (serie D og ud), ligger Y Combinator med startups i tidligere faser. Deres åbne advarselsbrev ligger på TechCrunch og formidles i denne YouTube video.

 

Investorerne i US startups klapper heller ikke ligefrem af glæde…

Læs fx en blog som Howard Linzons The Glut of Overpriced Companies in The Private Markets, og du kan se, hvor godt gale i skralden investorer i USA er over de oversolgte VC-fonde, de har investeret via. Det kommer til udtryk i tweets som: “Stop writing advice threads to your startups and start writing explanatory mails to your LPs as to why you deployed the capital at suddenly indefensible valuations.” Det hjælper næppe meget med undskyldende mails. Markedet må finde sit niveau: “We have a private market filled with hundreds of Unicorns from Softbank and its clones that will have to work through the system.”

Det jeg oplever er, at investorerne begynder at tvivle på, om de nogensinde får deres kapital tilbage med forrentning, når den er investeret til de allerhøjeste værdisætninger. Samtidig har institutionelle LP’s tab i noterede tech-aktier på måske 30-60 %. Og de må kun have en vis andel allokeret med så høj risiko. Så de vil allerhelst reallokere og nedbringe andel af de endnu mere risikable unoterede positioner. Og i hvert fald gerne se, at venturefondenes startups skaber bundlinje og exits. Så der er et pres nedad i et system, hvor mange investorer pludselig søger mod udgangen.

 

Jeppe – skal du bruge nogen af de 700 ‘Klarnauts’ jobsøgende?

Bare i København har Jeppe Rindom over 50 åbne stillinger hos Pleo. Og Pleo bliver da også nævnt, sammen med ARC, Airmee, Tink og Spotify som mulige nye arbejdspladser for de 700 ”Klarnauts”, dvs. fyrede Klarna-medarbejdere, jeg skrev om i onsdags. De har selv skrevet sig op med emails på en liste. Klarna var et hot arbejdssted – men uden aftaler, og nu florerer dårlige historier om folk, der er flyttet fra Kina for at tiltræde, men nu er fyret. Deres møbler er på vej, og de kan ikke selv rejse tilbage på grund af lockdown osv. osv. Så det kan Heartland (Bestseller) som storinvestor måske lige bemærke til en anden gang. Alle skal nu nok få job – i al fald hvis de skynder sig lidt. Og tag endelig til Danmark. Beskæftigelsesministeren kunne i ugen stolt tweete, at aldrig har Danmark haft så mange i job, og arbejdsløsheden er den laveste i 14 år. Godt, men Peter Hummelgaard skulle hellere bruge tiden på at få smidiggjort processen, så vi kan få ex-Klarnauts og anden udenlandsk arbejdskraft i gang noget hurtigere.

 

Fra start-up til scale-up… og så er Lehrmann ude

Jan er klar til ”nye eventyr uden for Løvens Hule. Jan Lehrmann stopper nemlig i det i økosystemet omdiskuterede TV-koncept, fortæller han på Instagram. Det fik en detalje til at falde på plads for mig. Hans hustru Margrethe Lehrmann holdt et effektfuldt foredrag, jeg overværede, om at investere i startup teams og sagde, at deres fælles Lehrmann Ventures kun investerer i scaleups’. Og da det stort set kun er pre seed startups, der kommer i Løvens Hule, giver det vel mening, at Jan ikke vil spilde sin tid med at deltage i det programformat.

 

Medtech og kvinder

70 % af alle medarbejdere i sundhedssektoren er kvinder, men der er kun 25 % i de ledende positioner. Vi har alle forudsætninger på feltet i Danmark. Det bevidner ugens AI-forskningsbaserede startup WARD 24/7 med CEO Betina Langemark og forrige uges deeptech baserede Measurelet med CEO Marie Lomborg Bagger. Nu skal en ny pulje – og man bliver lidt træt ved at læse om alle de politikerpuljer – fra Sundhedsministeriet ’sikre digitale kompetencer’ i sundhedsvæsenet. Men hvis stort set alle partier er enige om, at det er en forudsætning for, at de smarte teknologier, der er udviklet, faktisk bliver brugt, så for min skyld … Det med at robotter stod i kosteskabet på Herlev hospital, fordi de var i vejen på gangene, går jo ligesom ikke. Du kan læse om denne uges digitale pulje på Sundhedsministeriets hjemmeside.

 

Hvad sker der for Le & Heartbeats og Stine & Radiobotics?

På Bootstrapping prioriterer vi bevidst founders og co-founders, der er kvinder, og det går fremad. I al fald kunne vi i ugen skrive, at i DanBANs årlige 100 % måling af BA-investeringer steg mixed teams fra 16,5 til 21,9%. Men alt er ikke bryllup og glæde. Le Gammeltoft havde lige fortalt, at Heartbeats for første gang løb rundt før hun selv i ugen stoppede (eller er sagt op – tolk selv ud fra hendes LinkedIn opslag). Le startede det lille mediehus med podcast op og fik stor støtte fra Zibrandtsen-familien ude i Tåstrup, og i efteråret 2019 solgte Zibrandtsens til Aller Media, der ejer 80 %.

Det er ’time for change’ og friske kræfter, fortæller Stine MølgaardLinkedIn. Efter 4 1/2 år forlader hun Radiobotics – der automatiserer radiologi – hvor hun har været COO med markant ansigt udadtil. Stine skriver, hun selvsagt stadig er co-founder/aktionær, men hellere vil det innovative end driften. Jeg er ikke for fastholdere, som sæben sagde i Klaus Rifbjergs digt ”Livet i Badeværelset”.

 

Omnichannel – for on-line salg kan ikke stå alene

Allbirds (sko) and Warby Parker (briller) er amerikanske startups, der i dag er børsnoterede. Derfor kan Sammy Abdullah fra Blossom Street Ventures endevende deres regnskabstal. Og det skal jeg love for, han gør i en lang oplysende artikel på Medium. I al fald oplysende for mig, der kan sammenligne med Synoptik/Luxottica. Vigtigste læring er, at væksten for de her oprindelige online butikker i dag genereres i takt med, at de etablerer fysiske butikker. Så omnichannel, som vi kaldte det for 6-8 år siden, er stadig vejen frem, hvad enten man er startet ud med internet eller med mursten.

 

Jo ældre, des bedre!

Jeg har læst Maria Tanski-Philipsveloplagte artikel What’s the Average Age to Start a Business? The Answer May Surprise You”. Hun bruger bl.a. tech-ikonernes alder til at begrunde, at du – ideelt og for at få succes som founder – skal være mellem 34 og 45 år. Da jeg selv var 36 med min første ud af en pæn sjat, er jeg måske ekstra enig. På den anden side: Jeg synes, du skal starte som founder, når det rykker i dig. For det er som med parforhold. Det er ikke nødvendigvis de første forsøg, der varer ved eller ender med at blive bedst.

 

Grønt iværksætterpanels første anbefalinger

Grønt Iværksætterpanel blev nedsat af erhvervsminister Simon Kollerup i november 2021. Selv om jeg som medlem er inhabil, kan jeg godt gengive de første anbefalinger, udvalgsformand Esben Gadsbøll, Danske Tech Startups, afleverer til regeringen: Der skal (gen)indføres en 1:3 matchfinansieringsordning, hvor private investeringer i grønne iværksættere matches med statslige lån. Og grønne iværksættere skal have bedre adgang til “blød kapital” og tilskud til at dokumentere deres produkters positive miljø- og klimaeffekter. Scope 1- og 2- – og særlig vigtigt og svært – scope 3-beregninger er nødvendige for at leve op til EU’s bæredygtighedstaxonomi. Og det er bare dyrt.

 

Når det bliver rigtig grønt: verdens største elektrolysefabrik

Vi kan snakke meget om tidlige startups og grøn omstilling. Sagen er bare, at det, der primært skal til for lige nu at nå 2030 og 2050-målene, ikke skal opfindes, men effektueres. Derfor er en nok så vigtig god nyhed i ugen, at Topsoe – før Haldor Topsøe, kendt for sine katalysatorer – har sat 2 mia. kr. af til at bygge det, der skal være verdens største anlæg til produktion af elektrolysatorer. I Herning, såmænd. Den grønne brint skal bruges til CO2-fri brændstof i skibe, fly og lastbiler. Det kræver enorme mængder grøn strøm at lave den PtX-omdannelse. Så det er logisk, at beslutningen kommer efter den ny PtX-aftale i marts med en ambition om at nå en elektrolysekapacitet på 4-6 GW inden 2030 i jagten på at placere Danmark i Europas PtX-top-3. Og efter den historiske udbygning med 150 GW havvind i Nordsøen frem mod 2050, som Danmark, Tyskland, Holland og Belgien har aftalt. Klimaminister Dan Jørgensen siger, at pressen ikke vil omtale regeringens klimaindsats positivt. Det er ikke helt rigtigt.

 

Dansk Deep Tech: Vi elsker dig

Nogen siger, vi har en grøn startup boble og forventer, at valuations også her går ned. Intet tyder på det. Og med en af ugens nyheder som argument, skal jeg give et bud på hvorfor. Velliv meldte i ugen ud, at de placerer 5 mia. kr. af sine uendelige pensionsmidler i en fond, som primært skal investeres i danske grønne løsninger, der fremmer den grønne omstilling. Ligesom mange andre institutionelle og familiefonde. Så de mængder af kapital skal ud og virke. 1800 mulige start- og scaleups i feltet hørte jeg i går, at Christian Jølck fra venturefonden 2150 har identificeret og lagt ind i deres CRM-system. Men selv om mængden af grønne startups, scaleups og selskaber globalt er stort, så er mængden af gode grønne startups, dvs. skalerbare og med dygtig ledelse, ikke uendelig. Alene det forhold gør, at klima-startups holder værdien bedre end fx udbringning af pizza til en 50X værdisætning. Så hvor kun platforme og SaaS havde fokus, kommer tiden for grønne deeptech virksomheder a la Green Hydrogen Systems, der skaber grøn samfundsforandring. De kræver ofte dybere forskning og tidlig soft funding – og også senere meget mere kapital. Men så er det heller ikke værre. Et studie fra McKinsey viser, at den gennemsnitlige ”time to market” for deeptech-virksomheder, der bliver til unicorns, er reduceret til i gennemsnit 8,5 år. Så venturevirksomheder kan være med.

 

Men burde vi hade Aalborg Portland?

Nej, den italiensk ejede fabrik gør meget for få det herlige byggemateriale cement mere grønt. Men ikke nok til at retfærdiggøre, at hele den danske CO2-afgift er udformet med alt for stort hensyn til denne ene storudleder af klimagasser. Det viste vismandsrapporten, Det økonomiske Råd kom med i ugen, ja rapporten fejede ifølge Berlingske hele argumentationen fra regeringen ned. Aalborg Portland burde efter min mening se andre, mere innovative steder hen. Der er allerede nye teknologier på vej. Jeg hørte i ugen Ginger Krieg Dosier, founder af Biomanson, fortælle, hvordan de med bioorganismer (vi kender pt. kun 1 % af verdens sådanne små biologiske størrelser) nu kan være enzym i at lave cement med 25 % mindre CO2-udledning.

 

Grønne penge til grønne missioner

Ugens startup her WARD 24/7 har fået over 40 mio. kr. i soft funding til kliniske forsøg og udvikling. Så snart en startup baserer sig på dyb forskning, er Grand Soloutions, Innofounder osv. -grants bare vigtige. Nu blæser der jo grønne vinde. Så Innovationsfonden har i år en ekstra pulje på 295 mio. kroner til realisering af de fire politisk udpegede grønne missioner:

  • Fangst og lagring eller anvendelse af CO2
  • Grønne brændstoffer til transport og industri (PtX)
  • Klima- og miljøvenligt landbrug og fødevareproduktion
  • Cirkulær økonomi med fokus på plastik og tekstiler.

Du kan læse om deadlines og ansøgningskriterier på Innovationsfondens hjemmeside.

 

Lær med EU at få penge ud af EU

Nu vi er i gang. Som startup kan du også få EU-midler Vocal Europe og Brussels Academy til træning i “EU Grants and Fundraising Trainings”. The participants acquire the hand-on experience and practical knowledge on how to write winning project proposal.” Vi er vist ret dårlige til at hjemtage EU-midler. Det er skidt, vi ikke udnytter mulighederne. For selv om forskere i dag skal bruge al for meget tid på at skrive ansøgninger, er det ofte vigtigt i det tidlige stadie at få støtte, hvis det skal ende i noget, der rykker verden og ikke alene flere artikler og citationer.

 

Er penge gratis – er Bitcoins?

Vi skriver hele tiden om rentestigningerne, at nu koster penge faktisk penge. Der er undtagelser. Sidste weekend delte bitcoin-milliardær Niklas Nikolajsen, stifter og bestyrelsesformand i kryptobanken Bitcoin Suisse, som allerede nævnt pengesedler ud fra sin åbne Rolls Royce. Simon Spies har ikke levet forgæves, så det næste bliver vel misbrug af yngre kvinder. I min optik er Niklas, aldrig så meget milliardær, måske ikke allerbedste branding af, at jeg skal tage kryptovaluta seriøst. Men jeg skal nok undlade at kaste en digital lort ind i hans kontor på Matrikel 1, når jeg går forbi. Og måske rydder konjunkturen det helt af sig selv.

 

Ja, vi skal ud i det grønne

Sikke mange events, karneval osv. Nu venter sommer, sol og startups. Særlig glæder jeg mig til igen at komme til folkemødet, se overflødighedshornet på #FM22Iværksætterskibet i Allinge havn er et mødepunkt for dem fra økosystemet, der deltager. I år er der hele 21 debatter om alt fra First North til grønne investeringer. Men også mange andre tager startups på dagsordenen, fx DTU Science Park med ”Hvordan vi skaber et internationalt iværksættermiljø i Danmark”.

Green Impact Week er allerede afholdt i ugen, og ud over masser af oplægsholdere (175!) deltog 100 startups på Enghavevej i København. Vinderne til hver af de 5 temaer blev udpeget af DanBAN, Vækstfonden og BlackWood. Og de var:

Sustainable Food: Tinyfarms, Ideel Coffee, Mac.ferments, Tempty Foods, WAFA

Urban Sustainability: Nudgd, Studio Bara, mok architects, Frame

Digital Sustainability: Groen Sky, Green and Blue Environmental, MbeguSolar, Simple Very Simple, Make Impact

Circularity and Water: ecoBETA, Cirqle, Viable Vision, Beyond Leather, CirBU

Environmental and Social Sustainability: 2030 Builders, Klimate, Danskejutevarer, Wavepiston, DivERS, Worthmore

 

Hvad hjertet flyder over med…

Nu har jeg omtalt Heartbeat (Le Gammeltoft), Heartcore Capital (Jimmy Fussing) og HEARTLAND (Bestseller) og skal afsted til Heartland-festival. Musik ja, men også for at møde startups som DoLand, World.Earth, Nøie, Simple Feast m.fl. Så nu vil jeg hurtigt takke af og af hjertet ønske dig en rigtig herlig pinse, til du ser solen stå op over en endnu grønnere og bedre verden.