Morten Sønderlyng og Christoffer Samuel Nielsen står bag Quiver, som de satte i søen i 2023. Deres mission er at tage de avancerede værktøjer og planlægningsmuligheder fra de store virksomheder og gøre dem let tilgængelige og brugbare for små- og mellemstore virksomheder.
I dag hjælper Quiver danske handelsvirksomheder og brands med at gøre det nemt og effektivt at købe de rigtige varer, i rette tid og mængder. Det betyder færre kunder, som oplever udsolgte varer, reduktion i døde varer samt mindre spild – uden at skulle gennemgføre et stort og dyrt IT projekt.
“Vi ser ofte, at op mod 20-30% af lageret ligger dødt hos de virksomheder, vi besøger. Det er ikke kun dårligt for forretningen, men også et stort ressourcespild”, siger CEO & co-founder i Quiver, Morten Sønderlyng.
Øvelsen i at gøre systemer let forståelige
Quivers løsning er en B2B SaaS platform som nemt integrer til kundernes ERP-system (et softwareprogram, der hjælper virksomheder med at integrere og styre alle deres forretningsprocesser i én platform) for at analysere og berige salgsdata, lager-transaktioner og produkt-masterdata.
”Vi erstatter derved de manuelle Excel-ark, og tilbyder funktioner som statistiske forecasts, lageroptimerings-algoritmer og intelligente alarmer, der hjælper planlæggere med at identificere risici som udsolgte varer eller fejl i disponeringen – før de opstår.
Kunderne kan desuden simulere forskellige indkøbsscenarier, tage højde for kampagner og sæsonudsving, og få bedre samarbejde med leverandørerne”, fortæller Morten Sønderlyng.
”Det svære er faktisk ikke er at bygge noget avanceret, men derimod at gøre det nemt at bruge og forstå”, tilføjer CTO & co-founder i Quiver, Christoffer Samuel Nielsen.
Fra bootstrapping i Christoffers stue til investormøder og vækst
Quivers rejse startede i det små. Morten Sønderlyng og Christoffer Samuel Nielsen arbejdede i 1,5 år på at bygge virksomheden op fra bunden.
Mens Christoffer sad i sin lejlighed i København og udviklede den første version af platformen sammen med deres første MVP-kunder, tog Morten konsulentopgaver ind ved siden af for at sikre, at regningerne kunne betales.
”Vi delte indtjeningen og brugte resten af vores tid og energi på at gøre Quiver til virkelighed. Den tilgang gjorde det muligt for os at købe os den tid det tager virkelig at forstå kundes behov, inden vi startede med at bygge for meget”, fortæller Morten Sønderlyng.
Morten havde forinden Quiver hjulpet flere af Danmarks større handelsvirksomheder med lageroptimering og – ofte i projekter med millionbudgetter – store konsulentteams og komplekse skræddersyet-systemer.
Han har siddet med i mødelokaler, hvor der blev brugt måneder på analyser, workshops og integrationsplaner – alt sammen for at løse det samme grundlæggende spørgsmål, som også plager de små: Hvad skal vi købe hjem? Hvornår? Hvor meget?
Men én ting blev hurtigt tydelig for ham: Små- og mellemstore handelsvirksomheder står med nøjagtigt de samme udfordringer – bare uden adgang til effektive værktøjer eller budgetter. De er overladt til regneark, intuition og en god portion held.
Quiver er nu begyndt at få kunder på, og et DanBAN-syndikat gør samtidig, at de ikke behøver jonglere med konsulent-gerningen.
Efter at have bootstrappet i halvandetår og on-boardet de første kunder, rejste Quiver i 2024 2.600.000 mio. kr. i en pre-seed-runde gennem DanBAN. Det har givet dem mulighed for at udvide teamet og fortsætte udviklingen med endnu højere fart, men stadig med samme fokus: at gøre avanceret lagerstyring tilgængeligt for alle.
I dag sidder to af investorerne, Michael Lindal Overgaard & Thomas Boel Sigurdsson, med i Quiver’s bestyrelse, hvor de sammen med Morten og Christoffer holder fingeren på pulsen via månedlige action-møder. Planen er at bruge denne pre-seed runde til at kunne vise case, inden de vil overveje, om de bør rejse mere kapital.
CTO-karriere stod skrevet
Co-founder Christoffer begyndte allerede at programmere som tolvårig – i Pascal, siddende på sin fars skød. I dag er han CTO og leder Quivers udviklingsteam, der har bygget hele Quiver-platformen in-house fra København.
Han fortæller, at platformen fra dag et har været udviklet i tæt samarbejde med brugerne, baseret på deres konkrete behov, som er blevet testet og valideret ca. én gang om månedenen.
Visionen har hele vejen igennem været at bygge en brugervenlig, effektiv løsning, som er til at betale.
”Vi mener faktisk, at den filosofi gennemsyrer både produktet, kundesamarbejdet og hele vores måde at drive virksomhed på”, siger Morten Sønderlyng.
Der ligger millioner bundet i lageret – men de færreste kigger derhen
Mens mange jagter en stærkere bundlinje gennem nye markeder eller nye produkter, overser over 90% af danske handelsvirksomheder en mere nærliggende mulighed: smartere lagerstyring og indkøbsplanlægning. Det handler grundlæggende om at have de rette varer på hylden, men i dag er planlægningen for de fleste virksomheder en manuel og fejlagtig øvelse i Excel. Det koster – både på top- og bundlinjen, understreger Morten Sønderlyng.
“Øget profit handler ikke altid om nye produkter, nye markeder eller større marketingbudgetter. Ofte ligger der storee potentialer i at optimere det, man allerede har – men det overses, fordi det ikke føles lige så sexet”.
Excel er ikke svaret – og ERP er ikke for alle
Automatiseret lagerstyring lyder måske teknisk, men i virkeligheden handler det om helt lavpraktiske spørgsmål: Hvad skal vi købe hjem? Hvornår? Hvor meget? Det lyder simpelt, men i praksis er det en kompleks øvelse, hævder Morten Sønderlyng.
”Vi taler jo ofte om flere tusinde produkter, forskellige lokationer, kampagner, usikkerhed i leverancer, sæsonvarer og medarbejdere, der skal blive enige – det hele skal hænge sammen. Og det gør det bare sjældent i et regneark”.
De store ERP-systemer som Microsoft Dynamics og SAP forsøger at løse det, men er ofte for tunge, dyre og ufleksible – i sådan en grad at selv de store virksomheder kæmper med at få værdi ud af dem.
Excel har derfor i årevis været det bedste alterntive til lagerstyring i handelsvirksomheder – men det er hverken skabt til samarbejde, skalering eller præcision, mener man i Quiver.
Når planlægningen foregår i individuelle filer og manuelle formler, bliver overblikket hurtigt sløret, og vigtige beslutninger afhænger ofte af at få en nøgleperson med sit eget hjemmelavet system og logikker.
”Vi erstatter de uoverskuelige regneark med en samlet platform, hvor data opdateres dagligt, og hele organisationen får mulighed for at arbejde ud fra samme data-set og antagesler”, lyder det fra Morten Sønderlyng.
På den måde gør lageroptimeringsalgoritmer og simuleringsværktøjer det muligt at træffe mere præcise indkøbsbeslutninger.
“Vi forsøger ikke at erstatte alt, men vi løser de største hovedpiner. Vi hjælper virksomhederne med at træffe bedre beslutninger, hurtigere”.