Ny finansieringsvirksomhed tilbyder høj rente og kort løbetid for private investorer

FundBricks.com er en ny finansieringsvirksomhed inden for byggefinansiering og samtidig en crowdlendingplatform, hvor "hr. og fru Danmark" kan investere i byggefinansiering til ejendomsprojekter.

FundBricks.com gør det muligt for investorer at udlåne deres formue til danske ejendomsprojekter til en høj rente og kort løbetid ved at matche ejendomsudviklere med private investorer.

Den nye finansieringsvirksomhed tilbyder en onlineplatform, som ejendomsudviklere kan bruge til at markedsføre deres ejendomsprojekter og finde potentielle investorer.

Crowdlending

Hos FundBricks.com udlånes investores formuer til ejendomsudviklere, som har “solide danske ejendomsprojekter med stor økonomisk overskudsgrad,” og som har behov for finansiering for at kunne gennemføre byggeriet. Crowdlending er en metode, hvor private investorer udlåner deres formue direkte til det enkelte investeringsprojekt med henblik på at optjene en rentegevinst (afkast).

Ejendomsudvikleren får mulighed for at gennemføre sine projekter og sikre sig et provenu. Investoren får et højt afkast på typisk 7-10 procent og med tilbagebetaling efter typisk 6-18 måneder.

“Går de ned i banken, så kan de maks. få 50-60 procent af finansierings-behovet dækket – selv på de gode projekter.”

”Crowdlending er et relativt nyt begreb i Danmark, mens det i andre lande, som USA, England, Finland og Sverige, har været længere fremme og er mere modnet. En af grundene til, at jeg er kommet ind i denne her branche, er netop, fordi jeg har kunnet se, at crowdlending har fungeret i flere lande,” siger Thor Mønsted, der er Chief Brand Officer og en af de fire partnere i FundBricks.com.

Når bankerne er problemet

Ifølge Thor Mønsted løser FundBricks.com to problemer for sine kunder. Det ene problem er hos ejendomsudviklerne.

”Det kan være en tømrermester, der vil bygge fem rækkehuse, eller det kan være en større og mere professionel ejendomsudvikler, der laver en række store projekter om året. De har den udfordring, at selv på gode projekter med en høj overskudsgrad og godt gennemarbejdet budget, er det en væsentlig udfordring at få finansieringen på plads. Går de ned i banken, så kan de maks. få 50-60 procent af finansieringsbehovet dækket – selv på de gode projekter. Det gør, at de ofte ikke kommer i mål med et ellers godt ejendomsprojekt, som både kan være en god forretning for dem selv og samtidig skabe en del beskæftigelse,” fortæller Thor Mønsted, der peger på, at det er et kendt problem i ejendomsbranchen, og problemet er blevet større de senere år, fordi bankerne er blevet mere konservative med deres udlån.

I mange år har der eksisteret et udefineret og ikke offentligt kendt marked, hvor ejendomsudviklerne forsøger at kontakte nogle investorer og hinanden – lidt på kryds og tværs. Det har været en lukket verden, hvor aktørerne har forsøgt at få ejendomsfinansieringen på plads.

”Det er voldsomt tidskrævende for ejendomsudviklerne, og det er en meget svær proces, der ikke altid giver nogle gode finansieringsvilkår,” siger Thor Mønsted, der mener, at ejendomsudviklerne har en stor udfordring, og at den vil stige i de kommende år, for der kommer endnu mere regulering af bankerne, så ejendomsudviklerne vil få sværere og sværere ved at få finansiering til projekter, medmindre de har meget stor egenkapital selv.

”Vi har bootstrappet hele vejen.”

900 mia. kr. skal ud at arbejde

Det andet problem, FundBricks.com vil løse, er hos investorerne. Private investorer har ofte mange penge stående i banken, som de får dårligt forrentet. Ifølge Thor Mønsted står der ca. 900 milliarder danske kroner på danske privatkonti.

”Ved at investere (udlåne, red.) dem via FundBricks.com får de 8-10 procent i afkast om året og tilbagebetaling efter 12-15 måneder. Det er en relativt kort periode, og den underliggende risiko er god, da vi har et stabilt ejendomsmarked i Danmark. Vi åbner dette rentemarked for alle og vil gerne give renterne tilbage til danskerne,” forklarer Thor Mønsted og fortæller, at der findes en lignende platform i Sverige, Tessin, som har været på banen en del år nu.

Forventer overskud allerede i år

FundBricks.com har knapt et halvt år på bagen nu, og indtjeningen fungerer sådan, at FundBricks.com modtager et honorar fra de ejendomsudviklere, som benytter platformen.

”Så, jo, det er da selvfølgelig ambitiøst at forvente, at vi allerede har driftsoverskud i år, men det mener vi, er realistisk.”

”Vi får et succes-fee, når ejendomsprojekterne er fuldtegnede. For investorerne er det gratis at være med, der er ikke noget transaktionsfee, men ejendomsudvikleren betaler et succes-fee for den service, som de får ved at arbejde sammen med os,” siger Thor Mønsted og fortæller, at finansieringsvirksomheden er bygget op på bootstrapping:

”Vi har bootstrappet hele vejen. Det er egne penge, vi har lagt i det, og så er det ellers blod, sved og tårer igennem nu lidt mere end et halvt år. Vi er meget godt tilfredse med, at vi har kunnet klare det selv uden at tage imod finansiering udefra, hvilket ellers er meget oppe i tiden.”

Hvornår har I driftsoverskud?

”Det forventer vi i år,” mener Thor Mønsted.

Er det ikke meget optimistisk?

”Jo, det er det nok, men hvis vi kigger på den pipeline, vi har, så ser det rigtig godt ud. Der er en meget meget stor interesse fra ejendomsudviklerne, som kommer med projekter til os i vores pipeline i dag på nye projekter, der skal lanceres, som er på over 100 mio. kr., og de skal lanceres på denne her side af sommerferien. Tilsvarende på investorsiden kan vi mærke en stigende interesse, fordi der er så mange mennesker, som har penge stående til negativ rente eller dårlig forrentning i en investeringsforening. Vi kan mærke, at der er mange, der søger et ”renere” produkt, altså et mere gennemskueligt produkt, og noget, hvor der er meget hurtig tilbagebetaling,” siger Thor Mønsted og slutter:

”Så, jo, det er da selvfølgelig ambitiøst at forvente, at vi allerede har driftsoverskud i år, men det mener vi, er realistisk.”