Lars Tvede: "Derfor tror jeg, markederne meget vel kan zigzagge vildt herfra. Der vil være opture, fordi "real money"-investorer, såsom pensionskasser, family offices, sovereign wealth funds, osv. køber op. Men der vil også være nedture, fordi privatinvestorer skræmmes af den rædselsfulde informationsstrøm. Det fænomen kalder børshandlere en "akkumulering". I øvrigt er akkumuleringsfaser med heftig zigzag-handel ofte paradis for dygtige day-traders." Foto: Scanpix

Lars Tvede: kriser, krak og corona

KLUMME: Lars Tvede har i den seneste tid på facebook postet om markederne og hans daglige dispositioner i forbindelse med coronapandemien. Her til morgen (fredag) ser han analytisk lidt længere frem.

 1. Der kommer nu en international recession. Den er allerede startet i visse lande.
 2. Den varer formentlig kun et par kvartaler.
 3. Situationen er IKKE som 2008, for recessionen i 2020 skyldes KUN corona, og økonomierne har IKKE meget alvorlige ubalancer som i 2008.
 4. Da en masse ansatte bliver hjemsendt grundet corona, vil det ikke umiddelbart give så mange arbejdsløse som normalt. I hvert fald ikke i starten.
 5. Vi ved ikke med sikkerhed, om corona vil fortage sig i sommervarmen på den nordlige halvkugle, men der er (usikre) indikationer på, at det vil ske. Sker det, vil den dog vende tilbage i efteråret, hvor man forhåbentlig i mellemtiden er blevet lidt bedre forberedt. Ultimativt vil coronaudbredelsen dog hæmmes af, at stadig flere vil have haft den og derfor er immune. Vaccine kommer først i 2021.
 6. Myndigheder har det problem, at de kan hæmme udbredelsen ved massivt at reducere mobiliteten i samfundet, men det vil hæmme økonomien kraftigt. Giver myndighederne slip på økonomien, kommer virussen tilbage. Det samme kan ske i Kina. Så myndighedernes kunst er at finde en balance, som trækker udbredelsen af virussen i langdrag. Den kan ikke stoppes.
 7. Dette vil ramme rejsebranchen og den del af oplevelsesøkonomien, der vedrører forsamlinger af mennesker, såsom især sportsarrangementer og koncerter, men også restaurationer, barer, osv. Og de vil ofte rammes meget hårdt; dette både før og efter sommeren, men også i mindre grad i sommeren. Man vil se, at folk i stigende grad tilbringer sommeren omkring hjemstavnen, hvilket kan afbøde problemet i nordlige lande, men accentuere det i sydlige.
 8. Til gengæld vil det fremme e-handel, video-conferencing, videostreaming og andre onlinesektorer.
 9. På helt kort sigt har corona faktisk givet en miniboom nogle steder, da folk hamstrer forbrugsvarer, og da virksomheder forsøger at sikre sig nok underleverancer i frygt for afbrydelser af forsyningslinjer. Dette vil dog afløses af en brat modreaktion, når hamstringen er slut.
 10. Når coronainfektionerne flader ud – i første gang formentlig i maj og senere engang i efteråret/vinteren – vil vi have en meget positiv økonomisk situation grundet ekspansiv finanspolitik, ekstremt lave renter og måske også ekstremt lave oliepriser.

 

Blandt andet dette får mig til at konkludere følgende om markederne:

 1. Den såkaldte risk premium har været mit vigtigste investeringstema siden 2009. Risk premium er earnings yield, virksomhedernes profit i procent af deres aktiepris, i forhold til afkastet på statsobligationer og bankindskud. Virksomheders profit går til udbetaling af dividender, opkøb af egne aktier eller investering i ekspansion. Alle tre elementer kommer investorerne til gode.
 2. Risk premium var latterligt høj indtil de sidste faser af bullmarkedet 2009-2020 og bestemt ikke lav, selv da det toppede. En høj risk premium taler for at investere i aktier.
 3. Ved de nuværende aktiepriser vil risk premium, når recessionen stopper, være ekstremt attraktiv, og det taler for at investere strategisk i aktier.
 4. Det ved institutionelle investorer selvsagt godt, og i den udstrækning, de har penge, finder de derfor, at de fald, der er sket, har skabt en god strategisk købsmulighed.
 5. Men køb … hvornår? Det er jo som at gribe et faldende pengeskab…
 6. Jeg tror, mange vil søge at gribe pengeskabet tæt på, hvor vi nu er. Måske skal S&P 500 ned i 2250, måske endnu længere ned, men mit eget target for nedturen var 2400, hvor vi næsten har været. Dette spænd er med mine øjne godt for strategiske køb.
 7. Jeg har derfor her til morgen taget profit på mine resterende short-positioner. Og jeg vil IKKE sælge short under dagens niveau. Det ville jeg finde for risikabelt.
 8. Hvad sker der herfra? OK, newsflow de næste par måneder kan næppe blive andet end rædselsfuldt. Undersøgelser fra Kina indikerer, at det faktiske antal coronasmittede i lande, hvor de officielle tal stiger eksponentielt, og hvor der ikke har være drakoniske indgreb, er 25-30 gange højere end de officielle tal. Det kan være, at det i nogle lande “kun” er 10 % højere, men der er et stort skyggetal – ukendte smittebærere. Sådan er det givetvis også i USA, og de slipper IKKE for meget alvorlige problemer, når alle disse ukendte smittebredere cirkulerer i samfundet.
 9. Derfor tror jeg, markederne meget vel kan zigzagge vildt herfra. Der vil være opture, fordi “real money”-investorer, såsom pensionskasser, family offices, sovereign wealth funds, osv. køber op. Men der vil også være nedture, fordi privatinvestorer skræmmes af den rædselsfulde informationsstrøm. Det fænomen kalder børshandlere en “akkumulering”. I øvrigt er akkumuleringsfaser med heftig zigzag-handel ofte paradis for dygtige day-traders.
 10. Hvis man har pensionspenge eller andet, der skal placeres med langsigtet afkastmål for øje, kan man efter min opfattelse akkumulere i denne situation. Om det så indimellem kan gøres billigere end lige her og nu, skal jeg ikke kunne sige – det er absolut muligt. Men jeg ville i hvert fald IKKE sælge short under dagens niveau, og jeg ville heller ikke sælge langsigtede positioner nu. Når coronakrisen er slut, vil økonomierne ligge på niveauer, der er for gode til de nuværende aktiepriser.

Klummen blev postet fredag formiddag på Lars Tvedes facebookside. Bootstrapping bringer klummen med tilladelse af Lars Tvede.