”Jeg vidste intet om venture og tech, men jeg så et problem,” siger Arlan Hamilton, stifter og Managing Partner i Backstage Capital. Foto: Sami Välikangas/Slush.

Flere penge på vej til iværksætterkvinder

Flere investorer sætter diversitet på agendaen. Der er stadig langt op til mændene, men forskellen får nu fokus, og en ny guide skal hjælpe både startups og investorer til mere mangfoldighed i ledelsen.

For tre år siden kom en ung sort kvinde til Silicon Valley. Uden penge, uden uddannelse og uden erfaring med hverken tech eller finansiering. Men hun kom med en mission: Ni ud af ti venturekroner går til startups med hvide mænd i spidsen. Den skævhed ville hun ændre på.

Når det kommer til at stifte nye virksomheder, så er kvinder på verdensplan godt i gang med at hale ind på mændene. Herhjemme halter det dog stadig med kun 26 pct. af alle nye virksomheder, der har en kvinde i spidsen. Men i USA vokser især gruppen af iværksættere blandt sorte kvinder. De klarer sig typisk uden venturepenge, og dermed er mulighederne for vækst små. Det ville amerikanske Arlan Hamilton gøre noget ved.

”Jeg vidste intet om venture og tech, men jeg så et problem. Selv havde jeg ingen penge, så jeg kunne ikke blive business angel og investere. Så måtte jeg jo få andre til at investere i min fond,” sagde Arlan Hamilton, stifter og Managing Partner i Backstage Capital.

Fra Tony Braxton til venturedronning

Arlan Hamilton taler fra scenen på Slush i Finland, hvor hun bliver interviewet om sin mission, og om hvem personen bag Backstage Capital egentlig er.

Arlan Hamilton er ikke hvem som helst. Hun har netop rejst sin seneste fond på 36 millioner dollars – mere end en kvart milliard danske kroner. På de tre år, Backstage Capital har eksisteret, har hun investeret penge fra nu tre fonde i mere end 100 startups, hvor stifteren enten er kvinde, farvet eller på anden måde en minoritet. Den nye fond er netop øremærket entreprenante sorte kvinder i USA.

Foto: Arlan Hamilton på forsiden af Fastcompany.

Morgenluft og penge forude

Som hun sidder på scenen i den finske hovedstad under årets europæiske tech-topmøde, ligner hun med sin sorte hættetrøje og hvide basketstøvler stadig en fra den musikbranche, hun startede i. Hun gør en dyd ud af at udstråle, at en direktør for en kvart-milliard-fond laver fejl og har dårlige dage. Som da hun prydede forsiden af det amerikanske magasin Fast Company og på sine sociale medieprofiler ledsagede den flotte forside af et billede, hvor hun har en regulær nedsmeltning.

Arlan Hamilton står i spidsen for den venturefond, der i 2018 har fået mest omtale.

Men tag ikke fejl. Arlan Hamilton står i spidsen for den venturefond, der i 2018 har fået mest omtale. Fordi hun er frontløber for en bevægelse, der er i fuld gang med at ændre det ensartede billede af, hvad tech og venture er. En bevægelse, der også ruller i Europa og herhjemme, hvor venturefonde med fokus på dem, der i dag er underrepræsenterede, kan rejse penge til vækst.

Ifølge en undersøgelse fra den amerikanske Wharton Business School er der i dag globalt øremærket 2,2 milliarder dollars til investeringer med kønsbriller på. Parametre som køn og diversitet generelt indgår i flere venturefondes investeringsstrategier som en del af den impact, hvor afkast går hånd i hånd med forbedringer af samfundsudfordringer. Og fordi diversitet i topledelsen giver bedre afkast.

Starter fra lavpunkt

Udgangspunktet er skræmmende lavt. 93 pct. af alle venturepenge i Europa går til startups med mænd i spidsen, 5 pct. går til stifterteams med både mænd og kvinder, mens kun 2 pct. går til startups med kvindelige stiftere.

Kilde: Atomico.
Kilde: Atomico.

Tallene er fra Atomicos årlige State of European Tech. I årets rapport fra den svenske venturefond er der masser af highlights om rekordår for europæisk tech og venture. Og hvordan tech og venture sammen udgør det bedste håb for den europæiske økonomi, hvor Europa lige nu producerer unicorns – milliard-dollar-virksomheder – med en hastighed, der er 15 gange større end for ti år siden. Men manglen på diversitet skygger.

Kilde: Atomico.

Atomicos data blev i år fulgt af handling. Sammen med rapporten udkom en regulær guide til europæiske startups – og venturefonde – om at gøre noget ved problemet og få sat diversitet i alle afskygninger på agendaen i 2019. Guiden er et praktisk værktøj, der skal sikre, at startups tidligt har fokus på diversitet. For venturefinansierede virksomheder vokser hurtigt, og når der er ubalancer fra start, så vokser fejlene sig hurtigt fatale.

”Startups og venturefonde skal se på diversitet, fordi det er en god forretning,” sagde Atomicos stifter, Niclas Zennström, på Slush, hvor både State of European Tech og guiden Diversity & Inclusion in Tech blev lanceret.

Nicklas Zennström fra scenen på Slush. Foto: Marianne Schacht.

Nej til men only-teams

I en tid, hvor talent er afgørende for væksten, giver det slet ikke mening, at nogen har modstand på at sikre en større talentpool, tilføjede Zennström.

Hos Atomico er diversitet nu en del af den screening, som venturefonden laver inden en investering. Og hvis ikke iværksætterne kan se fordelene ved mangfoldige teams, så er det et rødt flag for investeringer, sagde Nicklas Zennström, der også inden for venturefondens egne vægge vil arbejde for større mangfoldighed.

”Det er jo ikke raketvidenskab, at en kvindelig VC’er har lettere ved at finde kvindelige stiftere, og at to kvinder kan have lettere ved at tale sammen. Så ja, det bliver også noget, vi hos Atomico vil se på i 2019,” sagde Nicklas Zennström fra scenen.