EU-startups scorer rekordfinansiering i 2019 – men det meste går til mandlige team

Startups i Europa har rejst 34,3 milliarder dollars i venturekapital siden starten af 2019. 92 pct. af de investeringer gik til virksomheder med mandlige stiftere.

HELSINKI – Indtil videre har europæiske startups i år rejst rekordstore investeringer. 34,3 milliarder dollars venturekapital er strømmet ind på kontinentets nye teknologisektor siden starten af ​​2019.

Det viser rapporten The State of Tech 2019. Rapporten blev udgivet torsdag på tech-konferencen Slush af det Londonbaserede venturekapitalfirma Atomico.

Evnen til at tiltrække megafinansieringsrunder for Europas førende virksomheder er en af de ændringer, som afspejles i det overordnede niveau af kapital, der er investeret i europæisk teknologi, hedder det i rapporten.

I 2018 blev der investeret i alt 24,6 milliarder dollars i regionens tech-industri, mens sektoren indkasserede 22,6 milliarder dollars i finansiering året før, ifølge data udarbejdet af Dealroom for Atomico.

”Rapporten viser, at Europa i disse år tager store skridt i forhold til at udligne forskellen til USA og Asien,” siger den danske venturefond investor Christian Jantzen. ”Det er fantastiske nyheder for ambitiøse iværksættere her på kontinentet, da det betyder, at de i højere grad har adgang til den kapital, der skal bruges for at bygge globale kategorivindende virksomheder. Dagene, hvor mangel på kapital var et problem, er talte.”

Christian Jantzen hæfter sig også især ved, at interessen fra amerikanske investorer for at investere i europæiske startups er steget:

”Det åbner helt andre muligheder som iværksætter og kommer uden tvivl til at ændre radikalt på det europæiske fundinglandskab.”

Enkelte megainvesteringer
2019 har indtil videre været kendetegnet ved, at der har været nogle enkelte enorme finansieringsaftaler til startups i Europa.

Deliveroo, den britiske app til fødevarelevering, hvilken bygger på samme koncept som Just Eat, rejste 575 millioner dollars i en runde anført af Amazon tilbage i maj, mens sundhedsteknologivirksomheden Babylon rejste 550 mio. dollars i en investering, der blev støttet af Saudi-Arabiens statsejede investeringsfond, i august.

Men rapporten giver et dramatisk indblik i europæisk techs kønsdiversitetsproblem. Atomico, der i rapporten har undersøgt 1.200 iværksættere, skriver, at hele 92 procent af de penge, der blev investeret i europæiske startups, gik til virksomheder med mandlige stifterteam.

Dette tal svarer næsten til sidste års data og viser, at meget lidt har ændret sig, når det handler om at støtte kvindelige tech-iværksættere.

”Vi ser desværre, at der stadig er gevaldige problemer med, at det meste kapital går til mænd. Vi har stadig store bjerge at bestige som økosystem. Der er en række gode initiativer, som sætter fokus på problemet, og jeg håber, vi i de kommende år vil begynde at se hurtigere fremgang,” siger Christian Jantzen.

Atomico tilføjer, at 63 procent af de kvindelige venturekapitalinvestorer, som rapporten har undersøgt, mod kun 36 procent af deres mandlige kolleger, siger, at de har øget deres fokus på at deltage i events med deltagelse af en mere forskelligartet blanding af stiftere.

”Det er ærgerligt, at det går ned ad bakke med finansiering til kvindelige iværksættere. Det kommer til at gå ud over Danmarks økonomi på lang sigt, at vi ikke får alle talenter i spil. Det vil betyde mindre vækst, og at vi står dårligere økonomisk end vores nabolande og globalt,” siger Josefine Volqvartz, der er partner og co-founder i tv-produktionsselskabet Inspire Film, hvor hun netop nu sidder og arbejder på en række talkshows, der omhandler kvindelige danske iværksættere.