Kilde: Pixabay

Grøn startup status – PentaLock rykker – Lasse Bolander som investor – Tips til dit pitch – Bestem over dine data – Løkkes skatteforslag – Obama kommer

 

Valget blev ikke udskrevet, men debatten på grundlovsdag lød, som det var. Den forrige statsminister Lars Løkke Rasmussen lancerede samtidig sit nye parti. Trods omdømmet som dygtigste velfærdspolitiker har Løkke på mange måder sin fortidige jeg imod sig. Det forhindrer ikke, at Moderaterne har taget en første positiv stilling til skattereform og iværksætterpolitik, for ”der skal være plads til ambitioner og store vækstvirksomheder”. Jeg har noteret mig 5 punkter fra det foreløbige program:

  • Iværksættere med succes skal have lov at beholde en betydelig del af frugten for at tage risiko.
  • Det skal være mere attraktivt for medarbejdere at blive medejere.
  • Kapitalindkomstskatten på investering i virksomheder og værdipapirer sænkes betydeligt.
  • Grænsen for den andel af pensionsopsparingen i et unoteret selskab skal forhøjes.
  • Indkomstskatten skal sænkes både i bunden og toppen.

Det er svært i økosystemet at være meget uenige i afsnittet Vi skal kæle for iværksætterne! Løkke fremførte allerede elementerne på sidste års Startup Award Show i Cirkusbygningen. Hvis det kan lægge pres på andre partier for at sikre bedre rammebetingelser, skal det bydes velkommen. Den type forslag vil dog næppe indgå i Inger Støjbergs kagebod, når den lanceres.

Danmark skal, bl.a. i kraft af ny teknologi, være foregangsland på klimaområdet. Det mener næsten alle inkl. Lars Løkke. Men hvordan går det så lige? Er Danmark – lige af amerikanske universiteter udråbt til verdens mest bæredygtige land – så en grøn startup nation i kraft af startups som Green Hydrogen Systems, Stiesdal, Agreena, Re-Match, Nordic Harvest, FarmDroid, Agrain m.fl.? Hvad sker der – og hvad sker ikke? Jeg samler op på det i dagens overblik Flere grønne startups. Hvad har vi nået – hvad skal der til?

En, der har pulsen på de muligheder for bæredygtighed, der ligger i fødevarer, er Lasse Bolander. Bestyrelsesformand mange steder, men mest kendt for Coop med en omsætning på 50 mia. kr. og 40.000 medarbejdere. Han ved noget om slutkunder, fortæller Bolander som ugens investor. Det er nogle millioner danskere og min hustru, der bruger Coop’s app. Det er hyldemeter af markeds- og kundedata, en B2C startup her kan få adgang til. Og Lasse og Coop Invest er bl.a. derfor en stærk og aktiv investor i tidlige startups.

Ugens startup PentaLock er ret smart, i al fald så smart, at Emil Norup og Thomas Martin Jessen vandt DTU Science Parks Tech Challenge 2020. For den løser et reelt problem. De dyre elcykler – som jeg nægter nogensinde at bruge (men virkeligheden kan indhente alle) – bliver stjålet af professionelle i stor stil. Så indbyg en ellås i kranken fra start, altså B2B, så den ikke kan skæres ud. Ganske smart. Her er en startup med traction – har solgt for 15 mio. kr. de første 6 måneder på markedet. Det er startup-investorernes våde drøm lige nu. Og en snes fra Danish Business Angels med Steen Ulf Jensen i spidsen har lige lukket en seed-runde. Læs selv Ugens startup: PentaLock – løsningen på en showstopper

 

Flere grønne startups. Hvad har vi nået – hvad skal der til?

Regeringen er – langt om længe vil mange sige – godt i gang med at lande aftaler om grøn energiomstilling og om CO2-afgift. Og vi har store energi- og industrivirksomheder fra Ørsted og Vestas til Danfoss og Grundfos, der går forrest i klimapartnerskaber og den grønne omstilling. Danmark blev i ugen i New York Times udråbt til verdens førende bæredygtige nation. Woow. Men havde det været grønne startups, de målte på, havde vi tabt til resten af norden, især stort til svenskerne. Ih, hvor vi mangler grønne fyrtårne som Northvolt. Få overblik over hvor vi er, og hvad der bør ske.

 

Ugens startup: PentaLock – løsningen på en showstopper

PentaLock er en helt nytænkt type cykellås, der bygges ind i cyklens krank og gør det umuligt at stjæle cyklen uden autoriseret adgang. Emil og co-founder Thomas vandt Danish Tech Challenge i 2020 og har siden drejet fokus fra traditionelle cykler til højværdi elcykler, patenteret systemet, fået produktion og brandplatform op og nu solgt for 15 mio. kr. Sig ikke, at man ikke kan have traction i seed-stadiet. De sælger ikke B2C, men B2B, så producenterne bygger PentaLock ind i deres steldesign. Lær af Emil fortælling om Pentalocks succescase.

 

5 skarpe til ugens investor: Lasse Bolander

Lasse Bolander er bestyrelsesformand for Coop med en omsætning på 50 mia. kr. og 40.000 medarbejdere, der sælger til slutkunder. Men Bolander er også – ud over mange bestyrelsesposter – øverst for Coop Invest, der bl.a. investerer i startups. Coops data er unikke, for tænk de hyldemeter af markeds- og kundedata, en startup her kan få adgang til. Læs om Bolander startup investeringer og tilgang til ESG.

 

Vækstfonden: Sådan laver du det gode pitch

Jasenko Hadzic kender alle, og alle kender Jasenko, da han har stået for utallige startup award pitches og konferencer, bl.a. #CPHFTW. De sidste seks år har han været CEO og co-founder i eventplatformen Tame. Vi har før beskrevet, hvordan Tame flot pivoterede under corona. Her lærer Jasenko fra sig om at pitche. Lyt og bliv skarpere.

 

Techtopia 241: Bestem over dine egne data

Du er datakvæg!, hvis du altså har dine data liggende og flyde hos en techgigant eller på et af deres sociale medier. Det siger tech-kommunikator Jon Lund fra den danske enhed af det tyske datakooperativ PolyPoly. Men kan du selv få kontrol over dine personlige data? Og i så fald hvordan, og kan du endda tjene penge på dem? Hør Jon Lund diskutere med Henrik Føhns.

 

Barack Obama – eller Eric Schmidt

Lidt større end lille Lars fra Græsted er Barack Obama. Men har US Big Tech større indflydelse på demokrati og krige end næsten alle andre? Jeg skal sidst på ugen høre først Eric Schmidt, tidligere CEO for Google, og senere Barack Obama tale på Copenhagen Democracy Summit. Den sidste er nok, forstærket af Trump-oplevelsen med angrebet på Kongressen, stærkt for regulering af tech.

Når vi ses her på fredag for at samle op på første uge af juni, er der igen meget at runde – fra hvor venturemarkedet er nu til status på kønsdiversitet. Ha’ det så længe.