Av, kapital fra VC’s – Claus Meyers Inflection Point – MeeW moral! – Er TGTG & Lunar på SimpleFeast kurs? – Kom bare AI-æra! – Ahlers og afløser fyrer den af – Årets BA – Warnøe og the like

Aldrig har der været så lidt at lave for M&A advokater. Og det skyldes ikke ChatGPT. Endnu altså, for den AI-æra vil overflødiggøre halvdelen af deres arbejde eller mere, fx med DD. Nej, højrente-marked er afløst af lavrente-marked. I runde tal er renterne tidoblet. Den omstilling har sat M&A-transaktioner og tech-investeringer ud i et tomrum. Vi forlænger i stedet verden med brædder og bridgelån.

Her forlænger vi bare din fredag og weekend med historier om store som små tendenser, og ikke mindst om de personer, der har gjort sig bemærket i økosystemet. Og advokater, der sjældent ellers har god tid, må også godt læse med på:

  • Hvorfor er det svært at rejse VC-kapital – og hvorfor elsker vi familierne!
  • MeeW-moral
  • Claus Meyers Inflection Point. Verden før og efter market fit
  • Historien om Jesper Jarlbæk, årets Business Angel
  • AI-æraen fra oven og fra neden, fra Lars Tvede til Lars Fløe
  • Warnøe, secondaries og opfølgningsfonde
  • Grøn omstilling fra Ahlers til Linea

 

Hvorfor er det svært at rejse VC-kapital – og hvorfor elsker vi familierne!

Meget går sidelæns, når det gælder kapitalrejsning. Det er sådan, det er. Og sådan bliver det ved at være. Vi går fra et lavrente- til et højrente-marked. Det er den almene baggrund for, at det tager laaaang tid for founders at rejse kapital lige nu.

Der mangler ofte nye investorer, der vil ind og tage lead – så ofte bliver det ved bridge-runder. Også fordi værdisætninger og multipler alt andet lige er lavere. Ifølge CB Insights var antal og værdien af deals 12-13 % nede her i første kvartal i forhold til kvartalerne før, der heller ikke var prangende. Internationalt faldt de store børsnoterede SaaS-virksomheder på Nasdaq 62 % på ét år frem til seneste november (BVP-indekset). Det gik så lidt bedre igen i januar.

Usikkerheden og manglen på klarhed i markedet er enorm. Nogle venter sikkert med at investere, til prisen på grisen er endnu lavere. M&A-transaktioner er ifølge Pitchbook 8 % nede i første kvartal. De holdes tilbage eller trækker ud, nu de er sværere at finansiere. Så som jeg skrev: Din M&A-advokat har for en gangs skyld god tid! 

Hvordan kom vi hertil? Mekanikken bagved hedder reallokering og rebalancering. Pensionskasser, erhvervsdrivende fonde og andre institutionelle, der finansierer venture- og kapitalfonde, står stadig med det problem, selv om ’23 er startet ok. Prisen på deres likvide aktiver – aktier og obligationer – er faldet siden toppen i 2021. De reallokerer til mere sikre havne, når der er uro og høje renter, og i hvert fald rebalancerer de, så de indhenter deres tab i næste optur på deres noterede aktiebeholdning. Derfor nedbringer de, eller holder igen med deres unoterede vækstinvesteringer. Det gør det sværere for venturefonde at skaffe den LP-kapital, de skal bruge til startups. For det hele er en fødekæde fra toppen og ned. Og jeg skal da også love for, at mange venturefonde tager lang tid om at rejse deres næste, for ikke at tale om, hvis det er deres svære førstegangsfond. Det har det med at trække ud, og fondene kan have first close til lavere beløb end ønsket. Det er surt for startups. Og ærgerligt for VC’er, der lige nu kan investere relativt billigt, i al fald i forhold til de fonde, der investerede op til ’22 korrektionerne og i en del tilfælde købte for dyrt.

Nu er der så tre forhold, der gør, at vi ikke mærker kontraktionerne helt så voldsomt i det danske marked for ventureinvesteringer. For det første betyder start-værdisætningen ikke så meget, når man køber i preseed og seed fasen – hvis det er en startup, deres realiserer fx 50X, er den hurtigt glemt.Og den skal der findes mindst én af i enhver god fond. Så priserne, der har været købt til og købes til i det helt tidlige danske marked, er ikke så volatile.

For det andet bliver vi i Danmark flere business angels. Alene det forhold at der er flere DanBAN-medlemmer betyder, at der ikke var et fald i engle investeringer fra det førende netværk i ’22. Og med 233 exits i DanBAN de seneste 6 år, inklusiv en del lukninger, har de konsekvent leveret pengene igen ca. tre gange, år efter år på fuldt på højde med de bedste PE og VC-fonde. Så man forstår, hvorfor det trækker at komme med for de mange well-off erhvervslivet har produceret.

For det tredje har vi familierne. Og her tænker jeg ikke på din eller min, men på det halvhundrede virkelig formuende familier, der aktivt fra deres familiekontorer investerer i ventures. Og de gør det direkte, og ofte via venturefonde, da det unægtelig er lettere, end hvis de skal følge og støtte en masse enkeltselskaber. De reallokerer selvfølgelig også, men er dog langt mere åbne for gode startup-investeringer – og har tillige hjertet med i deres mindset og investeringer! Og kan du sige klima-fond eller AI, er du godt i gang…

Derfor kan vi i Danmark være glade for og imponerede over, hvor mange næste gang fonde der er rejst som de skal, herunder med støtte fra EIFO. Alle de gamle i markedet som Heartcore, Seed, Nordic Eye, Scale osv. har rejst eller er ved at lukke nye fonde og nogle opfølgningsfonde. Og ikke mindst – for det er hundesvært – skal vi glæde os over hvor mange førstegangsfonde, der er kommet til det seneste år. I flæng kan nævnes, at vi bare af de sidste på Bootstrapping har bragt portræt nogle af de nye VC-fonds partnere. Det gælder fx Morten Halborg, Climentum; Mette Fløe og Anne Louise ThonVÅR Ventures; Andreas Green og Rune Hven-Jensen, Ugly Duckling Ventures; Claus Zibrandtsen, People Ventures; Sara Wimmercranz og Susanne Najafi, Backing Minds; Jeanette CarlssonTech Nordic Advocates og Joo RungeIntech Founders, Christian Vinther, Founderment; Martin BjergegaardBjergegaard & co; Thomas Høgenhaven, Planetary Impact Ventures og Søren Jørgensen, DanBAN co-investment fond.

Det kan vi især takke familiekontorer for. Så hvad var vi uden familier!

 

Claus Meyers Inflection Point. Verden før og efter a-runden

Alle startup founders i pre seed og seed faser kigger op mod en serie A – og vel 10 % når dette lykkeland, de har stræbt efter. Eller relative lykkeland, for nu drypper jeg lidt malurt i bægeret med lykke. For når man opnår rigtigt product-market fit – ikke bare hos venner og prøvekøbere – sker der virkelig noget. Man når det, der på fint nudansk hedder Inflection Point. Nu handler det om at sende salgskurven og ARR mod himlen på den innovation, man har lavet.

Men det paradis, der her indtræder, som får nye, ofte også internationale VC’s til at træde ind fra A-runden – indvarsler også et syndefald. Sjældent har jeg set det, så godt beskrevet som af Claus Meyer i vores ugens startup MATR: ”I Meyers er vi ikke så adventurous, lad mig sige det sådan. I perioden, hvor jeg ejede hele virksomheden, vågnede jeg hver morgen med blodsmag i munden, fordi jeg skulle ud at ændre verden. Så lavede jeg Noma og et væld af virksomheder, men de sidste 7-8 år har Meyers jo arbejdet på at blive rigtig dygtige til nogle færre ting. Det kom med, at vi blev kapitalfondsejet, hvor der ikke er plads til så mange eksperimenter, men snarere at konsolidere. Ejerne syntes ikke, at Meyers skulle være et foretagende for avantgardistiske food-tech investeringer. ”

Når de store VC- eller kapitalfonds-investorer kommer ind, bliver rejsen sat med kurs mod eksponentielt salg af samme service på flere markeder. Så handler det ikke længere om radikal avantgarde innovation og denblodsmag i munden, som Claus Meyer elsker, og som har fået ham til at lave +30 virksomheder. Så handler det om fokus på topprofessionel udrulning af markedsbearbejdning og salg. Så sælgere, økonomi og compliancefolk samt andre støttefunktioner rykker ind. Opfinderne sendes hen i en udviklings- eller R&D enhed af det, der nu mere ligner en normal pølsefabrik. Niels Vejrup Carlsen, partner i Seed Capital, citerede jeg for et halvt år siden om, at efter A-runden vil VC’s typisk bare have, at det innovative produkt og salgsmetodikken skaleres. Det, der er bevist på ét marked, skal gentages på andre – uden at ændre på noget.

Men det er ikke det, vi hylder i tech-innovation og i vores selvforståelse! Så paradokset er: Det, du skal og bør stræbe efter, er ikke det, der gør alle typer founders lykkelige. I al fald ikke Claus Meyer. Men ok, så kan du jo cashe ind og starte en ny venturerejse. Claus er over nummer 30!

 

Peter Warnøes Liquidity-fond. Og pointer om secondaries og vækstbørser

Peter Warnøe fortalte i 5 skarpe til ugens investor om både Nordic Eye’s fem annexfonde, der gør, at LP’s og andre investorer kan investere ekstra med i Bellabeat, og andre Nordic Eye succeser. Og så nævnte han, at 2022 havde været allerbedst for secondaries. Dem har Nordic Eye ikke mindst ud af London med Kasper Kruse Petersen og Steve Cordiner. Og senest er Peter Dybdahl Hede fra Nordic Secondary Fund kommet til. Her kommer Peter-princippet ikke i anvendelse, for Peter Hede kan sin metier. Han skal arbejde med secondaries i det, de kalder en Liquidity Fund. Og det gør Nordic Eye, fordi produktet ikke kun er secondaries fra serie B og ud, men også handler om de omtalte opfølgningsinvesteringer. I forhold til nordiske N2F lægger Nordic Eye sig altså højere i markedet og mere internationalt og stiller bl.a. skærpede krav til Due Diligence og tæthed til selskaberne i det LP investordeck, jeg har set. Jeg synes, der er tre pointer her:

  • Konkurrence er sundt, så det er meget velkomment. Og der er plads til alle
  • Secondaries vidner om, at vi har et mere modent marked, hvor flere scaleups vokser sig store.
  • Og det vidner om, at også ventureinvesteringer – med rabat – kan gøres likvide. Vi plejer jo at sige, at likviditeten er en fordel ved de vækstbørser, en håndfuld selskaber nu har travlt med at forlade . Jo, men når der er så få handler, kan de faktisk kun placeres udenom vækstbørsen. Ellers påvirkes kursen let.

 

Skal vi tilgive MeeW moral?

”Det er tankevækkende, at Inger Støjberg og Henrik Qvortrup begge har levet med fodlænkens glæder, men i dag er fremtrædende og respekterede samfundsborgere, hvorimod FH’s detroniserede formand, Lizette Risgaard, kan se frem til et liv i limbo.” Det tweetede politisk kommentator Noa Reddigton i ugen, og jeg kom til at tænke på, at den største straf altid er udstødelsen af fællesskabet ud i intetheden.

Derfor kan jeg også konstatere, at vi har et endog meget tilgivende investor community. Til Business Angels Meetup i Odense i går var CEO Povl André Bendz, Seahouse Capital medsponsor og på scenen om den svenske IPO-model. Og alle kunne vel huske MeeW, hans eneste (næsten) børsnotering som certified advisor. Så nogle vil nok mene, at det var som at bede Fanden diskutere Bibelens sande mening. Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder, FBV, forsøger på baggrund af MeeW-rådgivningen at få Finanstilsynet til at skulle godkende certified advisors på vækstbørserne (for hvad er meningen ellers med at være certified?)

To pointer. Den ene er en undren over, at rådgivere i medierne går så meget mere fri for ansvar relativt til bestyrelsen. Selvfølgelig har en bestyrelse altid ansvaret, men i praksis ved enhver, der arbejder i en bestyrelse, at man langt hen er nødt til at stole på de data og råd, man får. Den anden er, at det på en måde er fint, vi i dansk erhvervsliv er hurtigt tilgivende, og at man fx kan starte igen efter 1. konkurs.

Og jeg vil også gerne tilgive mange MeeTo syndere for det magtmisbrug Lizettoo-sagen har gjort tydelig. Jeg har fx tænkt mig at skrive julekort til Lizette, som jeg plejer. Hun har min respekt for at gå op mod ronkedorer i hendes gammeldags bevægelse. Og hun har ikke forgrebet sig på mig på New York delegationstur eller ved andre lejligheder. Hvorfor min hustru så ikke har undladt at stikke til min dåbsattest. Hvad jeg vil henregne til det aldersdiskriminerende – men så også tilgive!

 

Historien om Business Angel of the Year

Jeg kan huske, at DanBANs formand Jesper Jarlbæk på et tidspunkt stod frem i medierne og beklagede sig over, hvor mange millioner han uden at løfte en finger tjente på at sælge sin villa på Hambros Allé (Danmarks dyreste). Dét bør beskattes. Ikke arbejde med og investeringer i vækstvirksomheder.

I Danmark er det ejendom samt pensionsinvesteringer med 7 % horisont, der er skatte-subventionerede. Det at skabe det, vi skal leve af i fremtiden, er hårdest beskattet af alt. Her har vi en førsteplads i OECD, hvad Jesper ofte påpeger og ej heller lægger skjul på i det interview vi lavede med ham i går aftes i anledning af, at han i Odense til MeetUp blev udnævnt til Business Angel of the Year 2023: ”Det er trist at opleve den inerti, der er i systemet til at erkende og rette disse ting. Når man efter 10 år og flere forsøg ikke kan finde ud af et korrekt beskatningsgrundlag på fast ejendom, er det absurd at begive sig ud i at værdiansætte unoterede aktier, og endnu mere vanvittigt af afkræve skat baseret på urealiserede gevinster.” Ikke tilfældigt det med skat, for han var yngste managing partner i Arthur Andersen worldwide.

Men han KAN åbenbart tjene penge på at investere i vækstvirksomheder. Spredningen er en hjertesag for Jesper – også i fonde: ”Jeg har investeringer i omkring 15 fonde. I 2021 oplevede jeg, at der i tre af fondene var exits til 10X. Det sikrede, at fonden kommer med 3X på 10 år. Det giver en god forrentning. Men det helt store hit er selvfølgelig der, hvor man selv er med i cockpittet. Det er også langt det sjoveste”. Jeg mener, han har underholdt mig med flere egne exits i år, men den store er på Bookboons, dansk edtech solgt for 500 mio. kr., som han også udlægger i samme interview.

Da nogle måske vil tænke, at den mangeårige formand har udnævnt sig selv, skal jeg vel lige præcisere, at udmærkelsen er foretaget af en dommerkomite fra Keystones, BA Syddanmark og DanBAN og de to seneste års vindere, Ole Andersen og Susanne Brønnum, på baggrund af indstillinger fra medlemmer. Så tillykke!

 

Ender Vivino, TGTG og Lunar også som Simple Feast-katastrofer?

Scaleups som Vivino, Too Good To Go og Lunar har ligesom Simple Feast kørt med massive underskud efter hurtig ekspansion uden for eget hjemmemarked. Derfor melder de kritiske røde spørgsmålstegn sig selvfølgelig, når renterne stiger, og kapitalmarkedet vender. Vil investorer fortsat finansiere ekspansionen? Er det muligt at nå break even hurtigt nok? For det lykkedes som bekendt ikke for Jacob Jønck. Det så nu heller ikke ud til, han prøvede. Det tog dårligt et halvt år at brænde de sidst rejste 200 mio. kr. af på en fest i Californien, før han kritiserede Simple Feast investorerne for at lukke ham ned.

Siden har mange luret på, om flere af de store danske scaleups går ad den vintervej. Foreløbig er det ikke sket for de mest sammenlignelige. Jeg så Vivino co-stifter Teis Søndergaard til North Star møde i går aftes, og her er salget on-line ikke hvad det var, da vi sad i lockdown og skulle trøste os med en flaske Bourgogne. Dog fortsætter ekspansionen på det kæmpe kinesiske marked, som andre trækker sig fra. Væksten i KIna er til en start 20 % – om ugen! Theis og Heini har rejst 1,4 mia. kr. i venturekapital til nu (seneste serie D runde var på en lille milliard), men nu handler det om at holde sig Default Alive. Og det skal nok gå. Men når væksten ikke er den samme, ændrer det selvsagt også på alt inkl. VC-relation og forventning. Især for dem der kom ind i D-runden til den høje valuation. Vivino-stjernen skinner ikke på samme måde på himlen.

”Fosser millioner ud af Too Good To Go?”, lød en overskrift i ugen. Mette Lykke, CEO – også i fødevaremarkedet – har brændt mange penge af. I 2022 hele 279 mio. kr. ud af 764 mio. kr. i omsætning . ”På et eller andet tidspunkt skal man jo tjene sine egne penge”, som Mette nøgternt bemærker til Børsen. Jeg håber, at TGTG er ved – bl.a. med B2B2C-aftaler – at kunne nærme sig noget, der vil ende i break even omkring 2024. Alt andet vil være ærgerligt, også fordi TGTG er et fyrtårn i cirkulær forbrugerøkonomi.

Lunar kritiseres jævnligt, især i den etablerede finansverdens Børsen. Senest var det nu Jens Chr. Hansen, der i ugen i FinansWatch – også på baggrund af ’22-regnskabet – skrev klummen ”Fintech-banker skuffer og kæmper for berettigelse. Ja, Lunar Bank og Facit Bank, Coop Bank, Kompasbank, Bank Norwegian m.fl. har ”i deres korte levetid været karakteriseret ved en meget dyr og for de fleste voldsomt underskudsgivende opstart”. Som Jens Christian selv gør opmærksom på, har Lunars investorer dog dybe lommer (kæmpe kinesiske Tencent, Bestseller og Chr. Augustinus Fabrikker). Så 2,5 mia. kr. brugt til nu er ikke i sig selv et problem. Investorerne vil gå langt for at beskytte deres investering. Dagens Industri vinkler deres Lunar-dækning anderledes optimistisk: ”Positivt var dock att ränte- och avgiftsintäkter ökade med 360 procent selv”, selv om Lunars værdisætning som for alle andre fintechs er halveret også i svenske kroner: ” från toppen 2021 på 10 miljarder kronor till knappt 4,5 miljarder kronor tidigare i år. Vores naboorgan Breakit var også imponeret af Lunars 650.000 nordiske kunder (heraf 200.000 svenske), og over at de også går efter det mere profitable +55 segment. De citerer CEO Ken Villum Klausen for, at de amerikanske SVB-m.fl.-bankkrak mest er positive . ”Jag tror möjligheterna är större än någonsin med 27 miljoner människor som har gjort sina bankärenden med samma banker i åratal samtidigt som kundnöjdheten är på en all time low.”

Køber og sælger kæmper med at finde hinanden i et uigennemsigtigt marked, der er på vej tilbage til normal fra før lave renter og regeringernes corona-udpumpning satte dobbelt bunsenbrænder under markedet. Men nu er den nye spilleplade mere kendt og erkendt. Tæring skal sættes efter næring. Og nogle der var venturecases er – i al fald i en periode – mere vækstcases, hvis ikke overlevelsescases. Det er sundt nok. Det skal så ske uden at stoppe al ekspansion og tro på, at tech kan noget, de gamle spillere ikke så let kan med deres legacy. Men erkendelsen er også, at festen ikke er så simpel, som Simple Feast indikerede. Disruption lød fanfaren fra Silicon Valley. Men der er også forhold, fx regulering, man selv må tilpasse sig. Og der er hele tiden høj risiko. Også for de tre nævnte. Den kan aldrig fjernes. Vi må krydse fingre for, at de undgår det endeligt, som Simple Feast fik? Som Peter Warnøe, Nordic Eye sagde til Bootstrapping i ugen “var de nordiske lande over 20 gange bedre til at skabe Unicorn exits pr. indbygger end resten af Europa mellem 2000 og 2015. Faktisk blev halvdelen af alle Unicorns skabt i de nordiske lande i den periode” Hvorfor skulle næste generation være dårligere?

 

Transaktioner og personer der gjorde en forskel i ugen

 

J.P. Morgan eller Goldman Sachs. Værre eller bedre efterår?

Vi aner ikke, hvor økonomien går hen. Jeg havde i går den respekterede Nordea økonom Helge Pedersen i den varme stol. Og det eneste sikre er at inflationen skal tvinges ned på 2% og derfor vil renterne forblive så høje som normalt, dvs mest sandsynligt længe omkring de nuværende 5% .

Der er så to hovedscenarier. Et grimt med recession som J.P. Morgan og Den Internationale Valutafond finder mest sandsynligt pga. fortsatte nødvendige rentestigningerne og den store statsgæld i USA. Og er et mere positivt, som finansminister Janet Yellen og Goldman Sachs abonnerer på, der vægter, at husholdningerne og virksomhederne generelt er velkonsoliderede, og væksten vil ikke gå i stå, trods kreditstramningerne og de aktuelle problemer på det amerikanske ejendomsmarked.

Så er der det politiske. Hvad gør EU? Præsident Bidens finanspolitik med subsidier på 369 mia. dollar er en saltvandsindsprøjtning, som får betydning. Ved investering i store grønne energianlæg får man fra 30 og op til 70 % i statsstøtte. EU og Margrethe Vestager annoncerede til jul, at de vil matche Biden med en stor ”suverænitetsfond”, der formentlig vil matche private, der investerer direkte i grønne avantgarde virksomheder. I store dele af erhvervslivet investeres allerede rigtig meget i både software og hardware, herunder AI, semiconductors, cybersikkerhed, kvante. Så lige meget hvordan makroøkonomien bliver. For startups er der trends at innovere op mod.

 

AI-æraen er over os. Fra Lars Tvede til Lars Fløe

 

Efter de gamle helte Helgason og Primdahl. Unity, Zendesk m.fl. fyrer

Især de store børsnoterede tech-virksomheder i USA tog store fyringsrunder i efteråret for at tilpasse sig markedet, skære fedt fra og glæde investorerne. De tænker som bekendt ret kortsigtet. Når danske medier citerer Wall Street Journal for, at fx Unity nu fyrer 600 medarbejdere ud af nu 7000, er det såmænd 3. runde. Typisk har alle store tech-selskaber skåret 10-15 %. Den tid, hvor vi omtalte dem som danske, er reelt nostalgi og drømmeri. Men det har vi nok også behov for.

 

Ahlers – og efterfølger Linea – fyrer den af

Tommy Ahlers holdt en fremrangende tiltrædelsesforelæsning på DTU sidste uge. Du kan se den her. Han lagde bl.a. vægt på, at universiteterne skal tage meget mere lead på at opbygge næste generations green- og deep tech-startups. Vi skal – også investeringsmæssigt – turde tage de risici, der er ved at bygge de nye grønne teknologier, som skal skabe næste Vestas, Ørsted, Novozymes etc. Klart og opløftende og helt på linje med Laurits Bach Sørensens opråb i Bootstrapping i sidste uge, der startede vores serie med Nordic Alpha Partners og CBS-forskere.”Physical and planetary problems cannot be solved by investing in software”, lød det fra Ahlers når 4. bølge af investeringer (anno ´23) kræver massive investeringer i PtX-kemifabrikker mm. De tunge værdikæder og høj arbejdskapital er også afhængig af godkendelser, regulering og certificeringer – sådan som vi hele tiden hører det omkring vindmølleparkerne. Venstres ”nye Ahlers”, Linea Søgaard-Lidell holdt i forgårs den afsluttende tale til et hold af Danske Banks top tier kunder og proklamerede, at det vil V kæmpe for i regeringen. Så mange gode kræfter samlet om samme mission!

 

Se Lenus eHealth. Og Tjek Cerebrui, Injurymap og HEKA VR

Teis Clausen og Nikolaj Deichmann blev milliardærer på 3Shape. De har så investeret videre i bl.a. i Lenus eHealth, en onlineplatform for sundhedsvejledere. Mikkel Hesselgrens 3Shapehold, EIFO m.fl. har rejst 200 mio. kr. til Lenus ifølge Finans. De evigt stigende sundhedsbehov og udgifter samt manglen på arbejdskraft tvinger tech løsninger frem. Jesper Grønbæk, der er er i spidsen for Health Tech Hub Copenhagen, har en god samling af Health Tech startups. Tre af de startups i feltet, der nu søger funding via Jesper, er Cerebrui, Injurymap og HEKA VR. De bliver nok glade for meget mindre end 200 mio. kr.

 

Færre job, flere ansøgere

Downtown USA står kontorerne tomme. (Deraf krisen for de regionale banker med stor eksponering mod ejendomssektoren, mens det er hjemløse, der fylder i trappeopgangene.) Mange arbejder stadig hjemme, og som sagt er 10-15 % i tech fyret, herunder en del af de off-shorede i Indien. Mærker vi det i Norden? I Danmark er arbejdsmarkedet stadig varmt. Men fra The Hubsolgt af Danske Bank til Mesh – fortæller Anders Mjåset nu, at der nu er 70 % flere ansøgere pr. job – og mængden af jobopslag er faldet med 1/3.

 

Brian Mikkelsen og de 300 ledige millioner

 

Proptech fra lille Brikk til Urban Partners

Jeg læste en artikel i ugen i Fortune, hvor Jeffrey Berman, general partner i proptech VC’en Camber Creek, sagde, at valuation på proptech er gået ned “quite a bit, because their product, software, or service may not be as mission critical as they once thought for a real estate market in flux”. Nok også fordi det marked er så konservativt som en kongekroning i UK. Og fordi kontormarkedet ikke er kommet op efter corona. Så der er en stor korrektion, ligesom i fintech. Men der sker både småt og stort. BRIKK, kan jeg huske fra et DanBAN Academy, er en af de mere smarte platforme til at forene køber og sælger lettere og billigere ved bolighandler. De har fået eninvesteringsrunde på 3,4 mio. kr. med Jeppe Vestergaard Frandsen som lead. BRIKK omsatte for 17 mio. kr. i 22 og siger de er godt på vej mod break-even. Urban Partners er en fælles platform for NREP og 3 partnere, herunder 2150.vc, der over de næste fem år vil rejse 225 mia. kr. De skal gå til at skabe fremtidens nye bæredygtige byer. Bemærk bevægelsen fra millioner til milliarder. Fra proptech til urban tech. Og fra DK til globalt mindset. Men alt starter et sted, og da jeg for 15 år siden besøgte lille NREP på Strandvejen var det som med CIP. Her er nogle kloge hoveder med en god tilgang til et gammeldags marked – men kan de klare det? Det kunne de!

 

20 startups værd at se efter

Sifted laver hvert år et kald til venturefonds partnere, der skal udpege nordiske startups, de synes er værd at følge. Af de danske vil ingen undre sig over at Monta og Abzu nævnes. Men hvad med fx Lun, Coane, RiACT, Skycare? Vi kan vende tilbage til dem.

 

Events du skal prøve at nå

Jeg har før nævnt Folkemødet i Allinge 14.- 17. juni, hvor der i år er rigtig mange startups og andre aktører med. Iværksætterskibet og Danske Tech Startups har begge fine aktiviteter nærmest i døgndrift. Men alle organisationer med respekt for sig selv fra DI og DE til EIFO og Innovationsfonden har noget relevant i forhold til tech, klima, diversitet m.m. Det er senest nu, du skal booke billet til bolig og færge. Eventet er gratis. Dagen inden, den 13. juni, har Danske Tech Startups Townhall, bl.a. kaminpassiar med Zendesk founder Morten Primdahl, der altid er dejlig afslappet og klog at høre på. KPMG Global Tech Innovator konkurrence er 1. juni, hvor du som founder har mulighed for at præsentere din nyeste tech stack og vinde en tur til mega Websummit. 24.-26. maj er der GOTO Summit på Dokk1 og Rådhuset i Aarhus fx Cyber Security Summit. Og det var bare et udpluk af chancer for at møde tidlig dansk sommer og samvær.

 

Tak fordi du læste med så langt. Vi er intet uden vores gode læsere og bidragydere. Jeg læste selv et sted – vist Wall Street Journal – at ’vi’ bruger 2 dage om ugen bare på møder og emails. Skal nok passe og bidrager givet til at stresse os. Halvdelen af alle er så bange for, at ChatGPT vil snuppe deres job. Og det er lidt paradoksalt, for rigtig anvendt vil den jo virkelig hjælpe os med at gøre tingene lettere. Sådan en Boot kan vi virkelig også fint bruge på Bootstrapping. For nyhedsbrevet kræver et vist arbejde, du gerne må støtte og komme bag muren på. Så få et tilbud på medlemskab her. Og spring så ellers ud i dit forår og nyd en weekend med herlig sol fra en blå himmel.