Solen bager over Oslo, hvor årets Kataput Future Fest i disse dage sætter fokus på impact startups og ditto investeringer. Foto: Marianne Schacht.

Investor på Katapult Future Fest: ”Impact er en radar for interessante investeringer”

For andet år i træk samler den norske hovedstad investorer og iværksættere, der har fokus på FN’s Verdensmål. Den udsolgte event viser, at Norden er godt på vej til at blive arnested for impact-investeringer og startups.

I Finland står iværksættere i vand til livet, mens de pitcher for investorer under Isbjørne-pitch-eventen. I Oslo er det i disse dage stik modsat. På Katapult Future Fest bager solen på anden dag, og termometret viser 29 grader på hovedstadens havnekaj, hvor de opstillede telte forvandles til pop op-saunaer.

Men der skal mere til at slå startups på kapitaljagt ud. Dagen igennem bliver der pitchet for investorer, kontakter bliver delt og nye alliancer indgået.

Med deep-tech har vi mulighed for at løse globale problemer.

Eksperter fra hele verden er kommet til for at dele indsigter i og erfaringer om, hvorfor netop teknologi af den eksponentielle slags spiller en særlig rolle, når det gælder at udtænke løsninger på klodens største udfordringer.

”Med deep-tech har vi mulighed for at løse globale problemer,” lød det fra hovedscenen, da Seth Bannon fra Fifty Years VC i San Fransisco fortalte om venturefondens porteføljeselskaber.

Foto: Marianne Schacht

De tæller bl.a. Memphis Meats, der ved hjælp af stamceller producerer såvel kalvekød som kylling og and helt uden dyr. Og derved sparer selskabet kloden for enorme mængder vand, energi og produktionsarealer. I venturefondens portefølje er også en startup, der producerer bæredygtige kemikalier, og et selskab, der kan lave læder, uden at det koster en eneste ko livet.

Økosystem med vokseværk

 

Det er er andet år i træk, norske Katapult afholder Future Fest og samler impact-økosystemet. I år er det vokset til 650 deltagere, hvoraf mere end 100 er aktive impact-investorer.

En stor del af de nordiske investorer er med i det nyetablerede Nordic Impact Investing Network, NIIN, som bl.a. den danske business angel Søren Stig og Bjørn Broby Glavind, der til daglig er Director of Business Development i Neurescue, står bag.

”Vi skal derhen, hvor vi slet ikke taler om impact-investeringer, men bare om investeringer, og hvor vi omtaler alt det, der ikke har en positiv effekt som dirty business,” siger Bjørn Broby Glavind, der forventer, at NIIN-netværket tæller mindst 100 nordiske impact-investorer inden udgangen af 2018.

Fremtidsindikator

Også byFounders’ Managing Director og Partner, DanBAN-medlem og tidligere iværksætter Tommy Andersen er med på årets Katapult Festival. Ifølge ham er impact en megatrend, der giver en pejling af, hvor den næste gode investeringscase findes.

”Katapult Future Fest er det event i Norge, der samler flest med global flyvehøjde. Det er impact-drevet, og det er tre ud af vores seks investeringer også. Impact og tech er et interessant investeringsområde for os, og her har vi mulighed for at få tidlige indikatorer på, hvad der bliver interessant på sigt,” siger Tommy Andersen.

Impact og tech er et interessant investeringsområde for os, og her har vi mulighed for at få tidlige indikatorer på, hvad der bliver interessant på sigt.

Flere gange under festivalen blev det slået fast, at impact-investeringer er godt på vej til at blive mainstream, og hvor der er en klar forskel i forhold til filantropi. For impact-investeringer er ikke filantropi, fastslog bl.a. Ditte Lysgaard Vind, Managing Partner at The Circular Way by Lendager Group i en paneldebat orkestreret af det globale investornetværk The GIIN.

”En impact-investering går ikke på kompromis med afkastet. Men jeg vil som impact-investor være sikker på, at når den startup, jeg investerer i, vokser, så gør det en større forskel på det problem, vi vil løse,” sagde hun.

“Impact-investeringer er ikke filantropi,” sagde Ditte Lysgaard Vind, Managing Partner at The Circular Way by Lendager Group i en paneldebat orkestreret af det globale investornetværk The GIIN under Katapult Future Fest. Foto: Marianne Schacht