Analyse viser vanvittigt vækstpotentiale i allerede blomstrende robotindustri

Den danske robotindustri er i gang med at opnå det, som det har taget veletablerede brancher årtier at opnå. En omsætning på over 50 milliarder kroner og ansvaret for en betydelig andel af den danske BNP. Det viser en analyse, der som den første nogensinde kortlægger robot- og  automationsindustriens samlede bidrag til dansk økonomi.

På blot få år er den danske robotindustri blevet blandt verdens absolut førende. Industrien består i dag af 292 virksomheder med 8.500 ansatte og en omsætning på 18 mia. kr. med yderligere 10 mia. kr. i indirekte omsætning.

Der kom i foråret en analyse af Damvad Analytics, der for første gang sætter tal og ord på vækstpotentialet i den danske robotindustri. Og der er god grund til at læse analysen med interesse. Analysen viser nemlig, at industrien allerede i 2025 kan omsætte for 52 mia. kroner og beskæftige 25.000 personer. En tredobling på bare seks år.  Det ser dermed ud til, at robotindustrien vil være en af Danmarks hurtigst voksende industrier.

”Den danske robotindustri er i dag  førende på det globale marked for udvikling og produktion af robotteknologi. Hvis vi er i stand til at fastholde vores markedsposition, kan robotindustrien allerede i 2025 omsætte for 52 mia. kr. Det vil altså sige, at robotindustrien på 20 år har skabt samme omsætning som veletablerede brancher, som eksempelvis  mode- eller fødevareingrediensbranchen. Nu handler det om at fortsætte den positive udvikling, så vi kan realisere potentialet til gavn for Danmark,” siger Mikkel Christoffersen, der er talsmand for det nationale partnerskab Robotics Alliance, der har fået udarbejdet analysen.

 

Understøtter digitalisering og automatisering af klassiske industrier

Den stærke robotindustri vil ifølge analysen være med til at løfte den danske industris produktivitet i stor stil. Robotindustrien har en afsmittende effekt på anvendelsen af robotteknologi i den danske fremstillingsindustri, der allerede bruger robotter i stor stil. Faktisk ligger Danmark nr. 5 på verdensplan, når det kommer til brug af robotter i fremstillingsindustrien, og Danmark ligger dermed foran lande som USA og Holland.

Den stigende efterspørgsel på automatisering af processer er også en af de mange faktorer, som spiller ind på branchens store vækstpotentiale. Samtidig drives markedet af stærke megatrends, som øget digitalisering og verdensmålene, hvor robotteknologi kan bidrage til at skabe mere forsvarlige og flere lokale produktioner. Digitaliseringspolitisk chef i DI Christian Hannibal glæder sig over de optimistiske vækstperspektiver:

”Tallene taler for sig selv. Knap 300 virksomheder omsætter i dag for 18 mia. kr. Det viser, at Danmark allerede står med en solid affyringsrampe for at indfri det vækstpotentiale, som analysen anslår, kan være en realitet om bare 6 år. Fremtiden ser meget lys ud for robotindustrien, hvis den i 2025 kan omsætte for mere end 50 mia. kr. Det er en vækst, som langt de fleste ville misunde,” siger Christian Hannibal.

 

Mangel på kompetencer kan stå i vejen for væksten

For at det store vækstpotentiale kan blive til virkelighed, er der dog et stort behov for medarbejdere med de rette kompetencer.

Allerede i dag efterspørger robotindustrien kvalificeret arbejdskraft, der kan være svær at finde. En udfordring, der kun vil stige itakt med væksten i branchen. Universiteter, erhvervsskoler og andre uddannelsesinstitutioner udbyder allerede robotfokuserede uddannelser. Men analysen viser, at det er meget tvivlsomt, om det er tilstrækkeligt til at dækkeindustriens behov. Med udsigt til op mod 17.000 flere jobs i branchen kan der derfor være behov for flereinvesteringer i videregående uddannelser inden for robotter og automatisering, for at Danmark kan beholde sin førerposition.

”Potentialet i robotindustrien har aldrig været større, men skal vi indfri det, kommer det ikke af sig selv. Dansk robotteknologi er verdensførende, fordi vi har turdet satse med forskning og innovation. Men skal vi forblive i verdenseliten og høste frugterne, er der brug for en fælles indsats, hvor både det offentlige og virksomhederne investerer massivt i forskning og andre erhvervsunderstøttende aktiviteter – og så skal der uddannes flere fra vores tekniske uddannelser,” siger Thomas Visti, adm. dir. i MiR, en af Danmarks største robotvirksomheder.

Den 26. juni mødes 120 investorer til Odense Investor Summit, der i år har fokus på den voksende robotindustri. Begivenheden bliver afholdt i Odense, der i deres robotklynge har Danmarks største koncentration af virksomheder inden for robottech.