Bootstrapping sommer: Top 10 investor-portrætter – Anders Holch’s kasse – Tommys farvel – Robinhood IPO
’Vores mand på tinge’, Tommy Ahlers, stoppede i går. Hvorfor det er lige så forståeligt som ærgerligt for økosystemet, skal vi afgjort rundt om. Inden skal vi se på perspektivet i, at Anders Holch Povelsen og Heartland har tjent enorme summer på 11 %-medejerskabet af Klarna. Internationalt er det Robinhood’s IPO, der er skrevet op og ned ad stolper om på det seneste, så den skal du have opdatering på.
Primært skal du denne onsdag, hvor ferien for de fleste lakker mod enden, møde eller gense de 10 danske investorer i startups, der vakte mest interesse i foråret. Der er både business angels og venture investorer, garvede som unge, it- som impact-investorer, nogle selv dygtige iværksættere, andre tidligere CEO’s.
Anders Holch Povelsen. Klarna gør Heartland til en magtfaktor
Anders Holch Povlsen er en af de personer i verden, der har øget sin formue mest i 2021. Det viser en optælling, som Finans har lavet på baggrund Bloombergs opgørelse over verdens rigeste, hvor Bernard Arnault (Louis Vuitton) har taget førstepladsen fra Jeff Bezos. Ifølge listen var der mandag kun 87 personer i verden, hvis estimerede papirværdi var øget mere i 2021 end Anders Holch Povlsens 20,7 mia. ekstra kroner. Midtjyske Anders er derfor nu verdens 176. rigeste, steget op fra en plads som nr. 300 året før. Før ville jeg have skrevet Bestseller-ejer Anders Holch Povelsen, men nu skal vi nok til at skrive startup-ejer. Forklaring følger:
Til formuehoppet på 20 mia. kr. bidrager børsnoteringen af den tyske online modevirksomhed About You. Men langt de fleste af de 20 mia. kr. skyldes Heartlands ejerandel på 11 % af svenske Klarna køb-først-betal-senere tjeneste. De 11 % ejerandel af Europas mest værdifulde startup er mere værd end hele Bestseller koncernen! Heartland har bl.a. også ejerandel i årets meget omtalte Nemlig.com samt i Lunar, Zalando og i Coolshop. Næste store hop sker nok ved den længe ventede børsnotering af Klarna.
I startup-miljøet snakker vi tit om Vækstfondens betydning og ansvar ved at være med i op mod halvdelen af alle investeringer. Men ser vi ud over venturebranchen og hvad vi har af vækstkapital, er det nu et perspektiv, at Anders Holch Povelsens 80 mia. kr., via Heartland og teamet omkring Lise Kaae kan have meget stor investor-indflydelse. Vi er fx langt, hvis vi et øjeblik forestiller os, at de 20 mia. kr. fra Klarna realiseres og reinvesteres i fintechs, webshops og de teams, Heartland kigger på.
Og hvad er det, Heartland-formand Anders Holch Povelsen går efter? Heartlands credo lyder sådan her: “We look for people and leaders with passion, commitment and authenticity. We work to establish a winning, yet humble, mentality among our people and partners to create enduring value for all parties.”
Ligesom ved OL handler det på et marked om at vinde, at blive nr. 1. Men som for mange af de danske atleter (fx Blume, Slott og håndboldherrerne) også med fokus på passionen og det mentale, som fx når ”stærke” mænd som Victor Axelsens giver sig selv lov til uhæmmet at skrigtude af lykke. Det bliver næsten så spændende som et OL at følge hvilke ambitiøse og dog ydmyge teams og forretninger Heartland vil investere i fremover.
Tommy Ahlers. Fra venstre-minister til grøn venture-mand
”Jeg har prøvet som iværksætter, hvordan det er at skabe noget. Jeg har prøvet som investor at være tæt inde over, når andre iværksættere skaber noget. Det vil jeg gerne gøre igen.” Sådan skrev Tommy Ahlers i går på sin FB-profil, og resten er historie. Tommy har nu noget at skyde med som venture-kapitalist, bl.a. i kraft af de par hundrede millioner, han må have fået ud af forårets salg af 5 % af Peakon.
Da Lars Løkke Rasmussen satte Tommy direkte ind som forskningsminister i april 2018, var det en stor blåstempling for os i iværksættermiljøet. På Bootstrapping var vi i den syvende himmel. ”Endelig en minister, der indefra forstår de nye digitale teknologier. En, der i praksis har kæmpet med at udvikle og lave online-platforme som ZYB og Podio. Endelig en, der kan være talerør for iværksætterne og disrupternes håb og trængsler. Kort sagt, tale vores sag. Endelig en ung minister med friske visioner for fremtidens Danmark, ikke fortidens DF-Dannevirke. Lad os svinge med fanerne i dag. De kan hurtigt nok blive rullet sammen igen.”
Vi var flere, der udfordrede Tommy på dagen, når ministerposten var væk. For forskellen på at være minister og backbencher er som at komme fra en feteret CEO-position med magt til at slide dagen lang med at programmere software. Men Tommy holdt ud – endda i to år mere år bakket op af 26.000 stemmer i juni-2019 valget. Nu har han – som så mange andre jobskiftere – brugt sommeren til at tænke. Og nu er det så slut. Klimaordfører Ahlers vil ikke mere forfølge sin drøm om at være vores politiske iværksætter, men fremover være vores grønne investor. Han vil gerne tilbage og ”turde sige hvad jeg mener”. Det kan man ikke i politik, hvor det handler om et politisk positioneringsspil; i opposition simpelthen om med alle midler at kritisere ministeren og de andre partier på ens ordfører-område. Også selv om Tommy har været ganske god til at være mere konstruktiv og ærlig end de fleste, jf. fx seneste nytårsinterview her på Bootstrapping. Hans indlysende eksempel er CO2-afgifter, der bare holdes tilbage af fnidder og særinteresser.
Det ærgerlige perspektiv for økosystemet er, at vi ikke har et forbillede, der inkarnerer miljøet. Ligesom langt de fleste af os vækstiværksættere og investorer var trygge ved at gå til Tommy med problemer. Som fx ved Covid-19 krisen forrige marts, hvor Tommy var meget aktiv i at få strikket de løsninger sammen, som Tommy ellers synes der er for få af i politik. Der er andre der gør det godt for miljøet, fx Mona Juul (konservative) og Katrine Robsøe (radikale). Men det er brandærgerligt, at vi ikke længere har en insider i Folketinget, der er så skarp og på egen krop har så mange erfaringer med startup fra både founder- og investorsiden, som Tommy har. Men vi skal bare sig tak for indsatsen gennem alle tre år i politik. Tommy stillede op til meget, senest har jeg selv haft ham med til møder i DanBAN og Danske Bank, og han talte altid med passion for at løfte økosystemet. Med sit fremsyn og overblik var han en drøm af en politiker – og derfor ekstra ærgerligt og sigende, at det politiske system ikke kan holde på ham, fordi det har så svært ved at innovere sig selv. Den politiske iværksætter lykkedes ikke med at ændre systemet. Jeg er ret sikker på, at Tommy venture-personen vil lykkes med gode exits med sit fokus på CO2-fangst, plantebaserede fødevarer og andre grønne investeringer – og også med sine nye politiske erfaringer vil være til glæde for os alle.
En omvendt Robin Hood IPO
Startup Robinhood, der vil ”demokratisere investering”, har i en vis forstand realiseret drømmen om folkeaktier. I al fald har Robinhood gjort det lige så let via en app for alle at investere, som det er at tippe og spille. Og altså også uden normal nødvendig viden om, hvad investering vil sige. Investering i fx GameStop blev derfor en folkesport. Når jeg skriver i en vis forstand, er det fordi Robinhood jo er gamification af investering, hviler på spændingen i gambling og gør, at halvdelen af alle Robinhood-brugere spiller hver dag!
Derved er Robinhood også blevet sindbilledet på det bull-marked, vi har haft, hvor enhver har kunnet tjene penge på at købe og sælge aktier, kryptovaluta mm. I al fald kunnet tro, at man kan. Og Robinhoods børsnotering 29. juli – i den mest omtalte og hypede notering længe – beviser også i sig selv, at pengene ikke vokser på træerne. Aktien faldt med 8,4 % på debutdagen, dog til en værdi for Robinhood, der stadig er på den gode side af 200 mia. kr. Og kursen er så igen oppe over udbudsintervallet på $ 38-42, efter at aktiekendis Jim Cramer fra den amerikanske tv-kanal CNBC og Cathie Woods fra ARK Innovation har købt op i aktien, skrev Bloomberg News i går aftes. Så fx for Index Ventures, der investerede for mange år siden i Robinhood’s founders, er der 4400 % eller over 20 mia. kr. at hente ifølge The Information. Men ikke alle bliver rige på Robinhood.
Brugen er nemlig gratis for brugerne, men som Facebook og Google lader Robinhood dem betale ad anden vej, her fra market makers, der så tjener deres fees på mængden af transaktioner. Allermest tjener de på optioner, fx i valutaspekulation, hvor der så også kan tabes massivt. Scott Galloway er i sit seneste nyhedsbrev kritisk overfor selve forretningsmodellen: Robinhood generates its revenue by selling orders to market makers, it doesn’t charge commissions to its consumer users. But this also creates a conflict of interest for the company, which is motivated to sell orders to the market maker that offers the highest payment for the trade rather than the best price. Det hele lyder mest som en omvendt Robin Hood. Og Scott Galloway konkluderer da også: “Its business model depends on active traders, but research shows the more active traders are, the more money they lose.”
Top 10 investor-portrætter
Hver eneste uge har vi interviewet og udgivet Fem skarpe til ugens investor. Nu kan du her hvor sommeren lakker mod enden læse de 10 mest læste artikler om de udvalgte, danske investorer, vi har interviewet til nu gennem 2021.
Det er: Jørgen Balle Olesen (Saxo.com), Jeppe Christiansen (MajInvest), Malene Enø (forvalter familieformue), Rasmus Lund (Nordic Alpha Partners), Torben Frigaard (Tanken16), Claus Hansen (årets BA 2020), Lars Thinggard (byFounders-investor), Anne Louise Thon (SDG Lead & Invest), Tue Mantoni (formand for Vækstfonden) og Ulla Brockenhuus -Schack (Seed Capital).
1. Jørgen Balle Olesen, SAXO.com-founder
Mest læste #1 er Jørgen Balle Olesen; en markant impact-investor, nok mest er kendt som stifter af SAXO.com, der bl.a. investerer i EdTech og har tidligere arbejdet med uddannelse og sundshedsforebyggelse i Bolivia. Ugens investor er aktivt involveret i bl.a. danske CanopyLab (som Bootstrapping har skrevet om her), Coders Trust, og peruvianske Udocz, og han svarer på, hvad vi i Danmark kan i forhold til læring, som kan bidrage til verden – det er ikke uinteressante perspektiver og svar, som kommer fra SAXO-founderen.
Læs artiklen her.
2. Anne Louise Thon, SDG Lead
Anne-Louise Thon-Jensen er investor, rådgiver og partner i SDG Lead og SDG Invest, hvor hun investerer på vegne af over 1000 investorer en halv milliard – helt præcist 520 mio. kroner, hun har arbejdet med forretningsudvikling i hele verden, er uddannet fra Bosten University og er – ikke mindst – bestyrelsesmedlem i Vækstfondens bestyrelse. Læs om bl.a. EUs nye taxonomi for bæredygtighed og om grøn omstilling i Danmark.
Læs artiklen her.
3. Tue Mantoni, bestyrelsesformand for Vækstfonden
Tue Mantoni er investor, bestyrelsesformand for Vækstfonden og forfatter til den omtalte bog ”Samfundskontrakten”, der udkom i 2020 (som vi har skrevet om her). Tue Mantoni er også cand.merc. fra CBS og tidligere topchef hos Bang & Olufsen og Triumph Motorcycles. Læs bl.a. om, hvorfor han er orienteret mod internationalt salg og livsstil og derfor har investeret i danske virksomheder som bl.a. Stine Goya, Lakrids by Bülow og Joe & The Juice eller om hans opgør med den ultraliberale Friedmann-tilgang til fordel for en tilgang med en større ansvarlighed over for stakeholdere og samfundet.
Læs artiklen her.
4. Torben Frigaard, Tanken16
Torben Frigaard skalerede e-conomic, i dag Visma, fra 10.000 til 110.000 kunder før salg og satte dermed scenen for, hvordan man skalerer en SaaS-forretning. Han investerer nu særligt i B2B-it-software, grøn teknologi, robotindustri m.m. og er bl.a. bestyrelsesformand i TimeXtender, Cardlay A/S, Umbraco, Accutics, Kontolink m.fl. og har startet Tanken16.dk, som er hans iværksætterhus i Odense – var årets Business Angel i 2019 og er medlem af Danish Business Angels.
Læs artiklen her.
5. Rasmus Lund, Nordic Alpha Partners
Ugens investor vendte i 2017 ryggen til en hel advokatbranche for at blive partner hos venture/kapital-fonden Nordic Alpha Partners: Rasmus Lund – cand.jur. fra KU, Berlingskes Talent 100 i 2007, investerer primært i hardtech og cleantech. Rasmus Lund har bl.a. frontet fondens to hardtech-investeringer i Tyskland; Wiferon og DyeMansion. Læs bl.a. om fondens internationale investeringsstrategier og om hardtech og cleantech vs. fintech og SaaS-løsninger.
Læs artiklen her.
6. Claus Hansen, DanBAN-investor
Denne ugens investor investerer i life science, har kontor på Navitas i Århus med kolleger fra Danish Business Angels, er autodidakt serie-entreprenør, bestyrelsesmedlem, godkendt VF Matching Investor og – ikke mindst – Business Angel of the Year 2020. Læs om bl.a. ulemper og fordele ved uden problemer at turde investere i en kapitaltung life science-branche med høj risiko.
Læs artiklen her.
7. Lars Thinggaard, stor-investor
Lars Thinggaard har i 20 år stået i spidsen for den internationale softwarevirksomhed Milestone Systems, der i dag er ejet af Canon. Han formåede bl.a. at halvtredsdoble omsætningen til over 1 mia. kr. før han sidste år dedikerede sig til arbejdet med nye tech-startups. En rolle han bl.a. udfylder som investor i fx byFounders og som bestyrelsesmedlem i Veo Technologies, Dixa, Arcules og Airtame samt i Dansk Industri Digital. Udover direkte investeringer bruger han tid på sit projekt ”Tech for Life”, der samtidig er titlen på bogen, han udgav sidste år sammen med Jim Hagemann Snabe.
Læs artiklen her.
8. Malene Enø, familieformue-investor
Malene Enø, ugens investor, 32 år, medlem af Danish Business Angels, bachelor i litteraturvidenskab fra KU samt Interkulturel Markedskommunikation fra CBS og forvalter familieformuen sammen med resten af familien. Hun sidder bl.a. i bestyrelsen hos Happy Helper, er investor i Nabo Farm (læs vores interview med dem her), og hun råder alle kvinder til at investere.
Læs artiklen her.
9. Jeppe Christiansen, Maj Invest
CEO i Maj Invest, Jeppe Christiansen, sidder i bestyrelsen hos bl.a. Kirkbi, Novo Nordisk (næstformand), og Haldor Topsøe (formand). Jeppe Christiansen er én af landets mest brugte skribenter om international økonomisk udvikling og har selv livslang erfaring med investeringer fra de største aktier til startups. Læs om Maj Invest som private equity-investor i mindre og mellemstore virksomheder i ind- og udland.
Læs artiklen her.
10. Ulla Brockenhuus, Seed Capital
Ledende partner i Seed Capital er Ulla Brockenhuus-Schack, som først og fremmest har været førende på venturescenen i årtier og står bag investeringer i bl.a. Vivino, Trustpilot og Lunar og flere hundrede andre. Tidligere arbejdede hun hos McKinsey og Egmont. Seed har lige rejst et fond for follow-up vækstkapital og er på vej mod en second closing på Fund 4. Læs om bl.a. Saas-investeringer vs. grønne investeringer og tanker om, hvad coronakrisen kommer til at betyde for startup- og scaleupscenen i 2021.
Læs artiklen her.
Vi ønsker dig en god slutspurt med din sommer!
Comments