"Meget kan man sige om Tommy, og det kan godt være, han er født i Sønderjylland. Men det bliver ikke ham, der henter stemmerne tilbage fra det gule DF-land." Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix.

Politik er ikke et pitch deck, men vi hepper på dig, Tommy

Med Tommy Ahlers har tech-iværksætterne fået deres første genuine minister. Vores første præsident og talerør. Et trefoldigt hurra! Det kan ikke blive meget bedre og større for vores del af erhvervslivet. Tillykke til Tommy. Og tillykke til os.

Det er som, da hyrdedrengen og degnen J.C. Christensen blev Venstres første statsminister i 1905.

I begge tilfælde en af vore egne på den politiske top. I Tommys tilfælde endelig en, der indefra forstår de nye digitale teknologier. En, der i praksis har kæmpet med at udvikle og lave online-platforme som ZYB og Podio. Endelig en, der kan være talerør for iværksætterne og disrupternes håb og trængsler.

Kort sagt, tale vores sag. Endelig en ung minister med friske visioner for fremtidens Danmark, ikke fortidens DF-Dannevirke. Lad os svinge med fanerne i dag. De kan hurtigt nok blive rullet sammen igen. For vi er vel nødt til også lige at se på den mulige downside af Løkkes første high risk tech-investering.

Politik er IKKE et pitch deck og omvendt

Hverken ZYBs telefonnummerindsamlingsplatform eller det Slack/Asana-lignende Podio eksisterer for alvor mere. Ja, Vodafone og Citrix har tabt mange penge på de to koncepter.

Onde tunger vil derfor sikkert sige, at Ahlers’ resultater som iværksætter mest bestod i, at han via McKinsey tidligt så de mobile teknologier og medskabte nogle siden glemte og opløste online-platforme. I begge tilfælde nogle koncepter, der blev solgt med maksimalt rigtig timing for maksimalt stort antal dollars.

Det er dog ikke nødvendigvis dårligt, men mere en ros og et bevis på Tommy Ahlers’ talent for at sælge. For mig understreger det kun hans evne til at se en forretning og turde eksekvere på rette tid og sted.

Tommy Ahlers skal revitalisere den urbane liberalisme og hente stemmer i erhvervslivet til et Venstre, der ellers er lænet mere og mere mod en udlignings- og udkantsdagsorden for ikke at tabe højskole-Venstre til DF. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix.

Helt så enkelt er politik bare ikke. Her skal man samle et flertal. Ahlers skal samle alt fra elitære Henrik Dahl i Liberal Alliance, der ikke kan få grundforskning nok, til dennes tidligere ægtefælle Christine Antorini fra Socialdemokratiet, der næppe kan få det folkeligt nok. Han skal høre på DF’ernes krav til lokale seminarier (professionshøjskoler) og på Flemming Besenbacher og Carlsbergfondets, DI og Dansk Erhvervs ønsker om store centrale og tunge institutioner.

I forretning skal man være knivskarp, vælge den helt rigtige McKinsey-strategi og nådesløst føre den ud i livet. Det er stik modsat i politik. Her skal han først og sidst være en forener, der kan skabe flertal. Tommy skal kunne have uld i mund, gøre alle glade og så flytte verden et lille stykke. Lille, som i lillebitte lille. Velkommen i din nye hule, Tommy! Her skal være plads til mange og få, der skal brøles af.

Tempo i politik versus Tommys tempo

Da Brian Mikkelsen havde talt med tidligere ungkonservative Tommy og begejstret gjort ham til formand for sit iværksætterpanel, lavede Tommy det, vi gør i den spontane, agile og kreative iværksætterverden. 21. september 2017 siger han i Berlingske: ”overvejer” at parkere en trailer foran Erhvervsministeriet, fordi politikerne udvander de 13 forslag fra Iværksætterpanelet. Den trailer kan han godt pakke sammen nu.

For den slags med at lave demo mod og undsige en regerings politik kan man ikke som minister. Departementschef Dithmer og venner plejer ikke at se den slags trusler om demonstrationer fra regeringsnedsatte udvalg. Og Dithmers ministerium er så endda et af de mest moderne fremme-i-skoene-ministerier med eget disruption-lab. Den slags events kan Tommy godt lægge af sig nu. Og det bliver ikke kun i dag, Tommy skal bære sit blå slips.

Erhvervsminister Brian Mikkelsens håb om at lokke den tidligere KU’er, Ahlers, ind på det konservative hold som iværksætterne og erhvervslivets stemme på Tinge forduftede, og Ahlers er nu Venstre-mand siden i aftes, som han selv sagde til overdragelsesceremonien. Foto: Scanpix.

Formalia er der mange af på mange niveauer i et ministerium. Og det kan godt være, at Uddannelses- og Forskningsministeriet også er optaget af innovation og af, at meget mere dansk forskning bør blive til andet og mere end internationale citationer, som 3-4 fagfæller læser i peer-reviewed tidsskrifter. Men Tommys ministerium skal først og sidst styre de enorme bevillinger til højere uddannelse, vi sender absurde mængder af vores ungdom igennem.

Det, Tommy residerer over nu, er ikke små onlinetjenester, men kæmpestore århundreder gamle driftsinstitutioner med tunge traditioner og mænd, der taler solen sort. Her er de kortsigtede resultater ikke til at se, og disruption er et slidt buzzword med ingen akademisk kredit.

Horisonten er præget af, at hver underviser og forsker møjsommeligt bygger en lille smule mere til forgængerens arbejde og først og sidst fører traditionen videre frem for at omstyrte nutiden. Dertil er føjet store tunge bureaukratier og komplicerede KPI-systemer og akkreditering. Der er ikke meget sex, projekt og agilitet over det. Men masser af alenlange møder om akkreditering og budgetkontrol, fremdriftsreformer og styringsproblemer.

Det er embedsmændene, der styrer her. Sikkert. Men sjældent med fokus på disruptive resultater og store forandringer. Kontinuitet og sikker drift er i højsædet. Så glæd dig, Tommy, der bliver meget at lære. Og endnu mere at finde sig i.

Tommy Ahlers stillede til Folketingsvalget i 1998 op for Det Konservative Folkeparti i Sønderjyllands Amtskreds. Nu, 20 år senere, får han sin rigtige politiske debut.

En folkelig løve versus en ufolkelig ex-McKinsey-multimillionær versus kulturradikal halalhippie

Løkke mødte Tommy i Disruptionrådet. Befolkningen mødte ham i Løvens Hule. I dag bliver man, som Trump, politikerkendis via et tv-program.

Tommy Ahlers kan næppe måle sig med hverken Trump eller Thomas Blachman i den genre. Og det kan faktisk blive et problem. For meget kan man sige om Tommy, og det kan godt være, han er født i Sønderjylland. Men det bliver ikke ham, der henter stemmerne tilbage fra det gule DF-land dernede. Tværtimod. Tommys snert af arrogance er lidt mere end en snert. Han er hverken DF-folkelig eller én, Mette Frederiksen vil drikke en håndbajer med 1. maj. Men allerværst, han er flygtningevenlig og ifølge DF’s Martin Henriksen en farlig kulturradikal halalhippie:

“Når jeg ser på det, han har sagt tidligere, så må jeg bare sig, at han lader til at være en rigtig kulturradikal halal-hippie. Og det er meget ærgerligt, hvis det er dem, der er ved at overtage i Venstre “ Martin Henriksen, DF

Og hos Enhedslistens Pelle Dragsted er Tommy Ahlers allerede afskrevet om inkarnationen af Djøfokrati og McKinsey-styre.

Tommy kan først og fremmest skære folk ned til sokkeholderne, som vi har set på tv. Det er bare lettere med en forsigtig iværksætter end en rektor eller bestyrelsesformand for landets universiteter. Og en minister på et hold, der snart skal på genvalg, skal ikke bare være populær i sin sektor, som Søren Pind i kraft af sit intelligens- og dannelsesniveau faktisk var. Ministeren skal være en løve, man ønsker at være i stue med. Tommy er intelligent nok, men nok om muligt endnu mindre sand folkelig ude ved de jyske kakkelborde end Søren Pind.

Så fedt nok, Tommy; der er måske lidt kropspanser at få smidt væk!

Ydmyghed, tak

Alt dette er blot sagt for at sætte forventningerne realistisk. Tommy har da også selv på Facebook i dag skrevet følgende:

“Jeg er meget ydmyg i forhold til den verden, jeg nu træder ind i. Det er en ny verden for mig, og der er meget jeg skal lære. Der findes heldigvis rigtigt mange dygtige folk både i Regeringen, i Folketinget og i ministeriet, som jeg ved, kommer til at hjælpe mig.”

Rigtig god start. For ja, den ydmyghed er nødvendig. Men bliver du for ydmyg, bliver du bare betydningsløs og kørt 110 % over af embedsmændene. Er du for meget alene-cowboy-iværksætter, får du intet igennem.

For du er et supervalg set her fra hjemmebanen. Men det politiske spil spilles på vores udebane. Vi håber virkelig, du når at lære og nyde det og får succes også med det, før det er ovre igen. Man siger politik er krig med andre midler, måske politik også er tech-iværksætteri med nye og bedre midler. Lad os håbe. Held og lykke.