Sine Linderstrøm, chef for SMW og iværksætteri i Dansk Industri

Er du Default Dead? – Sines 300 mio. – Seaborg sejr! – MeeeeeW & Henriette – Skaler vores 50 scaleups – Løvens Hule vs. DTU – Tips, Tvede & andre personer i vores seje økosystem – Fede events

Yes, maj kommer. Træerne springer ud. Men er det ikke som om, foråret i startup-land er forsinket? Det er virkelig svært nu at rejse kapital og få lånefinansiering. Ikke at det ikke sker. Ikke at der ikke er kapital. Men det er som om – i al fald mange af de større – transaktioner udebliver. Som om aktørerne lige skal mærke, hvor bunden i markedet er. Måske AI-revolutionen også virker ind på det. Hvad er det, vi skal kaste pengene mod? Men jeg tror nu, at de, der venter på bunden, risikerer at komme for sent.

Vi skal tage temperaturen på vores forsinkede forår her, ligesom det skete på Startup Townhall i Aarhus i går, hvor Ann-Christine Roope, InTech Founders, Line Debopis, MedicQuant og Martin Krag Andersen, byFounders diskuterede. Og som det vil fx ske igen på DanBAN og Keystones MeetUp i Odense 11. maj.

Sådan er der masser af udfordrende problemstillinger og personer, jeg skal samle op på, bl.a.:

  • Default Dead. Av, er din startup nu rykket fra Default Alive til Default Dead?
  • Kæmpe sejr for dansk tech innovation – men især for Sydkorea?
  • Sines 300 mio. kr. til økosystemet. 1000 vækstiværksættere og 14 forslag.
  • MeeeeeeW – kan Henriette Kinnunen nu lukke sagen uden ende?
  • Vækstkapital. Hvordan kan vi selv skalere vores 50 scaleups efter B-runden?
  • Løvens Hule eller DTU? Hvorfra kommer de bedste startups?
  • Ugens andre seje founders og investorer

 

Default Dead. Av, har du skiftet status i investor-øjne?

Default Dead lyder for mig lidt som et Heavy Metal band. Men det var nu nok så sympatiske Klavs Hjort fra Danske Bank Growth, der sang den sang og udlagde indholdet den anden dag for mig og tredive deltagere på et sjovt BA uddannelseshold, vi kørte. Klavs’ pointe var, at de startups i Norden, der i 2021 – hvor kapital og lån kunne synes uendelige og gratis – kunne se ud som om de var Default Alive, nu af nye markedsvilkår reelt er Default Dead. For dels er det jo blevet sværere og til (helt) andre værdisætninger at rejse kapital, jf. hvad jeg skrev ovenfor. Og dels er det ikke nok at vækste lidt, hvis man fx skal afdrage EU-lån via Vækstfonden/EIFO i millionklassen med tocifret rente.

Er du som founder gledet fra, at investorer ser dig som Default Alive til Default Dead, er der højst lidt trøst, men ingen hjælp at hente i banker, hos VC’er m.m. Så må du fusionere, gå i dvale for nu eller dreje nøglen om.

Nogle taler om, at vi kommer til at se en rød oktober, når runway ikke længere rækker til lønninger og tilbagebetaling af Covid-19 lån osv. Mon det går helt så galt? Mon ikke vi får en iværksætterpakke inden? Det sker i al fald i andre EU-lande. Men det er måske den slags forventninger om en rød oktober-revolution á la bolsjevikkernes i oktober 1917 (efter den julianske kalender), der er med til at holde markedet tilbage. Læs Pitchbook, The Information, TechCrunch, Sifted. Omfanget af investeringer faldt internationalt i Q1. Selv i SaaS er multiplerne kun 40 % af 2021. Salgsmultipler i M&A-transaktioner er ikke set så lave siden finanskrisen. Selv om intet er entydigt, og problemer især vedrører de større startups i senere faser, er det ikke ligefrem jubelråb, der lyder. Jeg skal nok prøve at vende tilbage med skøn om, hvor mange der kan komme i problemer i efteråret. Og også fortælle, hvad EIFO’s kreditfolk rent faktisk gør i de cases. At blive erklæret Default Dead må være som i et natligt mareridt at se sin egen gravsten med dato indgraveret!

 

Seaborg. Kæmpe sejr for dansk tech innovation! Men…

Jeg har i mange år beundret Seaborg og deres udvikling af små, mobile A-kraftværker med en helt anden saltvands-teknologi end de gammeldags fra Three Mile Island til Tjernobyl. Nu er Korea ikke overraskende gået ind med to kæmpeindustrier (Korea Hydro & Nuclear Power og Samsung Heavy Industries) som foreløbig mega-partnere til lille Seaborg i Titangade på Nørrebro.

Korea og Samsung har jo for længst udkonkurreret langt størstedelen af vores solnedgangs-værftsindustri. Kan Seaborg få dansk støtte? Jeg tvivler. Men spørg EIFO. Jeg bemærkede godt nok, at Jeppe Kofoed i Berlingske i går skrev, at vi nok skal til at støtte 4. generations a-kraft i EU. Det er en sen erkendelse. Vi vil hellere opstille skove af havvindmølleparker i den her CIP-Ørsted-Vestas vindmøllenation. Fint nok, men ifølge Bill Gates og profeterne er Seaborgs atomteknologi flere tusind gange mere energieffektiv. Så om femten år sejler Korea nok rundt med flydende Seaborg A-kraft værker, der kan forsyne et par millioner husstande med el til priser, der er nogen helt andre end vores parker af sol og vind.

Men er det så koreanske Samsungs eller danske Seaborgs værker, der sejler? Gæt selv. Der er nok som med chips – udviklet i Europa, udrullet i Asien. Det er egentlig mere for at forklare alvoren i det, jeg skrev ovenfor om dansk skalering, at jeg fremhæver det. Jeg vil ikke skrive, vi er ved at tabe. Men jeg kan ikke lige se, vi som nation vinder det game, hvor a-kraft tech skal skaleres. Modsat svenskerne hvor Northvolt batterikæmpen nu skal rulles ud på det amerikanske marked for at udnytte Bidens massive grønne industri IRA-støtte (Inflation Reduction Act). Men altså, ud af Sverige.

Helt vanvittigt, vi kan innovere en helt ny type mobilt A-kraftværk. Lad os endelig fejre det med CEO Troels Schönfeldtog teams som en sejr for dansk innovationskraft ud af DTU og KU. Men snart ligger havn og HQ nok i Seoul. Og det er ikke os, der sejler Jutlandia til Seoul. Det er Samsung og Korea, der skalerer dansk innovativ green tech. Så for Danmark som en fremtidig grøn energi- og industrination er ugens nyhed nok snarere endnu et kæmpe nederlag! Vi følger snart op med serie om, hvad der skal til for at holde på den type greentech scaleups.

 

Sines fordelte 300 mio. kr. til økosystemet. Erhvervspolitikere var med

Folketingets Erhvervsudvalg havde sidste uge inviteret DI, Dansk Erhverv, DanBAN samt Jes Broeng, DTU og Lena Olaison, CBS til at belyse, hvordan de 300 mio. kr. årligt bedst kommer i spil. Nu skal intet refereres og intet konkluderes. Men stemningen var meget positiv fra alle partier. Og endnu vigtigere: Det jeg har advaret om med at falde ned i sognepolitik med runddeling til små lokale puljer, råd, rapporter og flere offentlige ansatte var der end ikke antydning af. Alle politikere var klar over, at det er rammevilkår, der skal forbedres – og at bøvl og idioti omkring lagerskat, warrants osv. skal væk. Så er vi så langt!

Flere medlemmer ville gerne have et regnestykke på de heldigvis relativt ens forslag, der kom fra os repræsentanter for økosystemet. DI – som nogen af vane ofte beskylder for kun at interessere sig for de store – havde ingen særlige forslag med til det, jeg skrev ovenfor om Seaborg og nedenfor om skalering af vores 50 scaleups. Men 14 gode forslag til, at vi kan nå et fælles nationalt mål, der ligesom klimamålene kan bruges til at spille op ad og sikre fremdrift. Og visionen er så, at vi går fra som nu at skabe 550-650 vækstiværksættere med over 5 medarbejdere om året til at nå over 1000 vækstvirksomheder om året.

DI’s ansvarlige for startups, Sine Linderstrøm, fremlagde nemlig et præcist og gennemregnet forslag, drøftet med over 30 startup-founders i DI’s Startup & Growth board. Det fører nok ud i uendeligheden, hvis jeg kommenterer på dem. Men godt er det med et udgangspunkt. Du kan se de 14 forslag og regnestykket på 306 mio. kr. her:

 

MeeeeeeW – kan Henriette lukke sagen uden ende

FBV,Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder, fik ny forperson for bestyrelsen i ugen. En topkvalificeret af slagsen må jeg sige. Henriette Kinnunen har været kendt i debatten om finansiering af vækstvirksomheder og er bl.a. tidligere CEO i Aktive Ejere og Berlingske Media. På tirsdag fortæller hun på Bootstrapping, hvorfor hun har valgt at gå ind som formand netop nu, hvor der også er afnoteringer fra vækstbørserne, og hvor MeeW-sagen har været årets store skandale. Jeg vil så lige for-opvarme med, hvor MeeW står på fire planer:

  • Person. Der er nogle procent af ikke mindst entreprenante ledere alle vegne, der er uden for normal moral. Og ofte – som med Armin Kavousi – er begavede og belevne. Det syntes jeg, han var, den ene gang jeg mødte ham og ikke fattede nogen mistanke. Jeg har aldrig tjekket andres CV, og har man det som princip, får man nok at lave. Men det har, især i starten, virkelig fyldt.
  • Forretning. Jeg synes casen var tynd. Nok af den grund, at jeg selv i dot.com perioden kombinerede min rådgiverforretning med startups, og hurtigt konstaterede, at den kombi ikke duede. MeeW gjorde det ved at pumpe konsulentydelser ind i forskellige små startups og dermed sige, at der var investeret millioner i dem, så værdisætningerne blev endnu højere – en ret vild forretningsmodel. Jeg tænker, Trine Winther, der var investment manager og Armins højre hånd, har lært af det og ikke fortsætter den praksis i Angella Invest. I hvert fald er hun på SoMe nået frem til, at hun er et skamfuldt offer. Hun har, skriver hun, overvejet at slette MeeW fra sin LinkedIn-profil, men fortæller på den anden side, at ”MeeW var så meget mere end bare én mand”. Jeg ved ikke, hvad MeeW var, men at have dén forretningsmodel som udgangspunkt for en børsnotering, virker i mit bakspejl som helt på månen. Dermed ikke sagt, at sweat equity er usædvanligt. Og bidrager man med dybe founder-kompetencer i skalering og internationalt salg, kan det give mening. Men al mulig HR, PR, markedsføring osv. skaber ikke en startup. Men i øvrigt var det slet ikke alle startups, der fik leveret de aftalte konsulentydelser fra Meew!
  • Governance. Mest har kritikken gået på kasketforvirring. Det er ikke usædvanligt med en ny bestyrelse før en børsnotering, og i meget små virksomheder kan det at have flere kasketter på simpelthen være vigtigt for at kunne løfte tingene til næste niveau, og ikke nødvendigvis, som nogen altid tror, for at berige sig selv. Kasketterne redegør man for, hvilket skete i prospektet. Men når man vil børsnotere en virksomhed, skærpes det hele, og forpersonen for bestyrelsen bør alt andet lige være uafhængig. Jeg tror og håber, Finanstilsynet kommer til at skride ind i forhold til, hvad det kræver af corporate finance rådgivere og af governance i en børsnotering. Og det varer forhåbentlig en rum tid, før en advokat igen både er aktionær, selskabets advokat og formand for bestyrelsen, uagtet de sikkert gode intentioner.
  • Vildledning. Hele miseren bliver ikke bedre af, at MeeW gik på børsen som sidste krampespring, fordi selskabet ellers ikke havde kapital til at fortsætte. Børsnoteringen var altså ikke til et vækstspring, men nødvendigt for at stoppe et krater af pengenød, viser det sig nu, hvor kurator har sagen oppe, og Frihedsbrevet og Børsen fortsætter afdækningen. Hvordan ledelse, bestyrelse og Seahouse Capital som rådgiver kunne være blind for det, har jeg til gode helt at forstå.

Så den eneste nye notering, vi troede, vi havde i 1. kvartal, var på alle niveauer og planer en forfærdelig oplevelse. Lad os se hvad FBV og Henriette Kinnunen kan finde på for at skabe attraktive vækstbørser.

 

Kan vi leve af sundhed?

Health- og Medtech spacet er voldsomt interessant, især ”krydsfeltet mellem software og biologi, hvor der bare sker enormt meget lige nu,” sagde ugens investor Henriette Schultz til Bootstrapping i tirsdags”Vi kan leve af sundhed”, skrev Brian Mikkelsen, Dansk Erhverv i Finans. Ja, måske. Han svarede selv, at det er et lokomotiv i dansk økonomi. Danmarks life science-eksport var i 2022 på 175 mia. kr., hvilket er en fremgang på 15 pct. sammenlignet med 2021 og over det dobbelte af i 2012. Brian Mikkelsen nævner ikke, at han har Novo Nordisk som medlem, men man fornemmer i tiden, at Danmark jo nærmest lever fedt af ét selskabs slankeprodukt.

Så Health Tech, MedTech og Biotek står super stærkt forskningsmæssigt i Danmark. Men vi skabte mellem 2015 og 2021 35 startups i feltet. Det lyder måske meget pænt, men er absolut og relativt set alt for få i forhold til Boston, Oxbridge, Singapore og Schweiz. Og vi får ikke skaleret de HealthTechs hurtigt nok til, at de kan dominere på et verdensmarked. Tror vi fx, at vores små danske monitorerings-startups eller Apple-Watch bliver den nye standard for let at måle, overvåge patienter? Universiteter har til nu været domineret af forskningsmeritering. Vi kan alle huske Penkowa-sagen. Om hun snød af natur, eller fordi konkurrencen var benhård, skal jeg ikke kunne sige. Sikkert begge dele. Men det sidste ville være nok, for du skal som forsker publicere og publicere. Det er først sent, at universiteterne selv for alvor er begyndt at handle på, at forskning skal blive til værdi, jf. vores serie Fra forskning til forretning. Herunder forstå, at tech transferkontorers opgave er at gøre landet, ikke universiteterne, rigere.

Men der sker gode nybrud. Sidste uge skrev vi bl.a. om KU, da deres venturefond UCHP Ventures investerer i egne udklækkede startups sammen med EIR ventures. I tråd med de nye toner på KU lancerede deres nye innovationsdirektør David Dreyer Lassen i Børsen, at i KU’s nye strategi vil succesfulde erhvervs- og innovationsaktiviteter komme til at give merit på samme vis som klassiske forskningsartikler i tidsskrifter. En helt lille revolution, kan man godt kalde det, den dag det sker. Så ja, vi kan leve af sundhed, hvis vi vil. Som Brian skriver, er der nærmest ingen grænser for, hvor langt ind i himlen, de danske life-science-træer kan vokse”. Lad et sandt sundhedsforår springe ud!

 

Vores økosystem er super sejt. Men skalerer vores 50 scaleups i DK?

For 15-20 år siden havde vi ikke noget dansk økosystem, der kunne løfte vores startups. Vi havde få spredte business angels. Ingen rigtige private venturefonde. Ingen banker, der ville noget. Ingen corporate ventures. Ingen familiekontorer til det. Men i dag er det totalt anderledes. Vi har et velfungerende økosystem. Vi er gode til at skabe vækstvirksomheder, og ja, 4. bedst til at skabe senere unicorns, ifølge Jasmina Pless og Dansk Erhverv. Men 1. generation med Unity, Sitecore, Zendesk osv. forsvandt til udlandet, inden de havde sagt (serie) A. Jeg diskuterede det i forgårs med gode Morten Primdahl, stifter af sidstnævnte. Og han og venner gjorde jo absolut intet forkert, ligesom det absolut kan være helt rigtigt at komme ud for at erobre markeder. Men det er jo sigende, at Zendesk nu har 7000 arbejdspladser, heraf blot 127 i Danmark. De 7 unicorns, vi har haft, der tog tidligt af sted, har 5 % af deres arbejdspladser i Danmark, mens de fire, der blev, har 50 %, ifølge FBV’s analyse gengivet her i Bootstrapping.

Og det er stadig her vi har den helt store udfordring. Det er Udvandringens Dal, som jeg kaldte den for et par år siden. Hvordan skalerer vi vores 50 scaleups frem til serie C/D her i landet, ikke bare til serie A og måske B? For fra omkring B-runden er det især udenlandske venturefonde, der dominerer. I syndikater af VC’s er det dem, der tager lead. Verdana kan fx gå ind og drive en grøn omstilling med grønne fabrikker. Det var det, vi fx så med Re-Match-casen, der bygger forrygende fabrikker ude i verden, men måtte afnoteres i et dansk klima, hvor der ikke var kapital nok på børserne. Og nu har stor risiko for at ende i udlandet. Kan 2150.vc, Climentum, Vår m.fl. first time klimafonde tage lead på det? Jeg vil tro, de i dag er glade, bare de kan følge deres startups et stykke af vejen og lære. Det er altså ikke som i Sverige, hvor svensk kapital tænker industrielt, og viden og arbejdspladser fra Northvolt, Spotify, Espresso House, Klarna osv. derfor bliver mega meget længere ’hemma’. Her kan de nemlig rejse kapital i industriel skala, bl.a. på vækstbørser.

Vi har simpelthen ikke de growth- og accelerationsfonde, der kan komme med skaleringsekspertisen og 100 -500 mio. kr. til Monta, Veo, Corti eller til nævnte Re-Match, Green Hydrogen Systems eller ovenfor omtalteSeaborg osv. Jo senere og større succes desto værre. EIFO fik ved fusionen mellem Vækstfonden og EKF ca. 6 mia. kr. til at lave en accelerationsfond, der både selv investerer og understøtter private vækstfonde. Bogstavelig talt super godt. Men se lige på tallene. Det rækker samlet set ikke engang til finansieringen af ét stk. svensk Northvolt. Bestyrelsen i EIFO skal bede om 20 gange så meget! Ikke for vores scaleups skyld, men for at udvikle dansk viden.

Er det muligt? Er der så andre i landet, der har fx 120 mia. kr. at investere? Der er i al fald, alt efter kursudsving, 3.500 mia. privates kroner bare bundet i vores pensionskasser. Så vores ’egne’ kasser skal ikke engang allokere 5 % af midlerne for at finansiere det. Så Danmarks startup problem nr. 1 kan sagtens løses. Torben Möger Pedersen er snart fri af sin rolle som CEO i PensionDanmark og kunne løfte den som formand for EIFO. Det vil nok kræve, vi letter PAL-skatten på tidlige investeringer i unoterede og på vækstbørser. Jeg ved ikke, om vi må for EU, men hvor der er vilje, er der vej. For vi har så fedt et økosystem.Med endnu federe muligheder, hvis vi tør.

 

Løvens Hule eller DTU/KU. Hvor kommer de bedste startups fra?

”Der er rigtig mange gode idéer ude på DTU. Men det er få af dem, der er derude, der kan finde ud af at eksekvere på dem”, var en påstand, Anne Stampe kom med i Løvens Hule. Den fik ikke fik lov at stå uimodsagt ret længe. Den tidligere ugens investor her, Kathrine Stampe Andersen, der er i juryen af Danish Tech Challenge og næstformand i ATLANT 3D (der netop har rejst Danmarkshistoriens største A-runde som spinout af DTU), gav den gas på LinkedIn:“Det er ganske enkelt ikke korrekt, at DTU’ere ikke får eksekveret på de gode ideer. Tværtimod. Men Løvernes Hule er for iværksættermiljøet herhjemme, hvad X Factor er for musikbranchen: Underholdning, der får bredden med, kl. 20 i bedste sendetid. Hverken mere eller mindre. Udtalelsen siger mere om afsenderen end om DTU. I gør en fremragende indsats, der aftvinger kæmpe, kæmpe respekt! Ikke bare lokalt, men vinder genklang på tværs af hele Europa”. Men sandheden har til nu også været, at alt for mange steder på universiteterne er lukket land for kommercialisering og erhvervsliv. Universiteter har til nu produceret forskere, ikke founders. At nogle kandidater så selv senere finder vejen er fint. Men mange ideer og ressourcer spildes. Jes Broeng fra Open Entrepreneurship udtrykte det meget godt på et møde i ugen, hvor han sagde, at det basalt set handler om at lukke erhvervslivet, herunder startups, ind på campus.

 

De har gjort sig bemærket i ugen

 

Hvad har Teisbæk, Cleve, Schönfeldt og Vindnæs tilfælles?

Udover formentlig samme køn er de og Veo, Corti, Seaborg, Stykka og en god håndfuld andre startups alle repræsenteret på #FM23, folkemødet i Allinge 15.-17. juni. Mandag lukker emnerne til folkemødets katalog, og du kan prøve at skaffe dig billet og husly. Traditionelt har et event så politisk som dette ikke interesseret startups og endnu mindre vores investorer. Interesseorganisationer, ngo’er og politikere med hunde og fadbamser er mere hjemmevante. Men det skal være løgn, for rammevilkår angår alle. Og så er det et fedt event. Danske Tech Startupshar et velplaceret telt, hvor vi også fra Bootstrapping holder læser- og medlemsmøder. Iværksætterskivet lægger altid dæk til god, tæt debat. DI, Dansk Erhverv, IDA og mange andre har altid startups på programmet. Så kom med!

 

Casper Rasmussen lader Monta op

Casper er – ud over en fin og rolig fyr – CEO for Monta, en af de scaleups, vi kan forvente os noget af. Den har unicorn-potentiale, hvis de ellers kan komme først ud og skalere på de store internationale markeder, selvsagt ikke mindst USA. Hele ladestander-markedet med Monta, Spiiri m.fl. accelererer. Montas software er nu ’usynligt’ inde i 67.000 ladestandere. Nok derfor jeg kun bemærker dem tirsdag og lørdag, fordi deres store neonskilt pryder deres lokaler ud til B93 fodboldanlæg ved Svanemøllens kasserne. Og så for øvrigt, når Casper popper op i medier, fordi Monta fx har knækket en del af nøden i forhold til elnettets strømafbrydelser – endda så elnet såvel som operatører tjener på det! Når elnettet er overbelastet, standser Montas software opladningen i de nødvendige sekunder til foreløbig 3300 ladende elbiler. Når vi nu satser på sol, der ikke altid skinner, og vind, der ikke altid blæser, er det ret smart. Monta, foundet i 2020, blev i efteråret værdisat til over 1 mia. kr.

 

Superfonds-toppen. 50 år ingen alder for Camilla Ley, 68 noget for Torben Möger

Man må ikke tale om en kvindes alder, hed det i min familie dengang der højst var to køn. Men runde fødselsdage er jo svære at skjule, og det så heller ikke ud som om, vores gode forperson i Væstfonden ville skjule det i ugen. Mange portrætter er lavet, og jeg kunne så pege på et af Camilla fra sidste måned i Bootstrapping.

Torben Möger Pedersen blev dog endnu mere omtalt. Tænk, at han ene mand startede PensionDanmark, der i dag forvalter 310 mia. kr. og rummer 800.000 kunder. Han kender hvert et hjørne af selskabet, han har udviklet fra passivt pensionsselskab til det, han selv kalder aktiv velfærdsfabrik. Nok så vigtigt tænker han stadig skarpere end nogen i hans branche og er internationalt kendt for sine investeringer i grøn omstilling. Nu kan jeg stoppe med at skrive, at Torben selv bestemmer, hvornår han stopper. Og så enkel er verden jo aldrig. Han er allerede vellidt bestyrelsesformand i CIP-fonden, på CBS og i tænketanken DEA. Nu kommer et par kapitalfonde til, og det er spændende, for medierne skal nok følge, om han – hvilket bliver ofte – skal uden for døren, når der behandles sager over 20 mio. kr. i EIFO-bestyrelsen. Personligt har jeg den holdning, at vi har så få med en kapacitet som Torben Möger, at det ikke at udnytte den til det sidste, vil være en stor skam. Om jeg så også kan sige det på vegne af startups, får vi se.

 

Frigast, Saas, PC – og SVM-regeringens koncept

Christian Frigast – der har skabt den succesfulde Axcel kapitalfond – er formand for og styrer, så vidt jeg kan se, Aktive Ejere. Han fik i al fald helt alene givet ovennævnte Henriette Kinnunen silkesnoren og har nu lavet sig en lille SV(M)-regering i den daglige top, idet han har fået skatteminister Peter Christensen (V) – også kendt som PC – som meddirektør til Henrik Saas Larsen. De er begge vokset op i de politiske ungdomsbevægelser som formænd for VU og SDU og dermed med samme syn på politik – rævestreger inklusive vil nogen sige. Så de har nok let ved at finde hinanden. Man kan måske mere diskutere, hvad man skal med to høvdinge i en lille organisation for primært kapital- og venturefonde. Men det har Frigast nok også sin plan for.

 

Fra Mikkel & Mikkel til Niels & Norminal

For få år siden var vi nogle af de eneste, der viste startups målrettet opmærksomhed, og især når det gjaldt startups i den tidlige fase. Sådan er det ikke mere”, udtalte Mikkel Nielsen, ny chef efter Mikkel Rørvig for Nordea Startup & Growth i ugen. Og han var dejlig ærlig om, at Nordea som bank kan være tung at manøvrere, men til gengæld har de flere services, og kan bringe startups længere end almindelige banker. I al fald er startup-founders ikke bare staffage i nyhedsbreve. De får fokus som både erhvervs- og privatkunder. 

Niels Bo Lund, business angel i DanBAN,er en af dem, der også har i sinde at vise startups målrettet opmærksomhed. Med sit nye investeringsnetværk, Norminal Venture Finance, lanceret i sidste uge i Bootstrapping, fortæller Niels, at objektet ”typisk vil være later-stage virksomheder med foundere i særklasse og som allerede har bevist sig på markedet samt overfor eksisterende investorer”. Later-stage er nok relativt, men godt at se, at der stadig er investeringssultne BA´ere, der tager skeen i den anden hånd.

 

Diverse Hansen

Vi hører tit om de ca. 1 % investeringer i rene kvindeteams. I DanBAN-regi er der 5,9 % rene kvindelige founders – hvilket så også er en pæn stigning. Faktisk er det sådan, at ca. en tredjedel af alle DanBAN-medlemmers førstegangs-investeringer nu går til teams med mindst én kvindelig founder. Ja, man gnider lige øjnene lidt og søger en forklaring, der rækker længere end til, at vi som nogle tolkninger af middelalderens engle er hævet over køn og dermed næppe kan lide af bias. Direktør Michael Hansens bud på den positive udvikling, der forhåbentlig vil smitte af videre hos venturefonde m.m. er, at ”vores medlemmer har det store fokus på at investere i kvindelige/blandede teams, primært fordi muligheden er der i dag til vores mange pitch-events. Vi ser flere og flere startups indenfor den grønne omstilling, impact mv,. og her er kvinderne bedre repræsenteret i founderteams. Og det er gode pitches. Det har sandsynligvis også stor betydning, at antallet af kvindelige Business Angels hos DanBAN er steget med godt 20 % det seneste år, fra en andel på 10,1 % til 11,9%”. Vi får se, om DanBAN’s logo med en havfrue med englevinger så klarer en ny tids forståelse af mange køn i mange kroppe.

 

Liberal Alliances Ole, Lars og Steffen

Enten Ole Birk Olesen (finansordfører) eller Lars-Christian Brask (erhvervsordfører) eller Steffen W. Frølund(skatteordfører) skal have æren for en lille sejr i midtugen. De fik i Finansloven beløbet på aktiesparekontoen hævet fra 106.600 kr. til 135.000 kr., der så kan slippe med 17 % i skat. Ja, det er peanuts. Anderledes effektfuldt ville det være at sænke aktieavancebeskatning ned til 27 %. Af Finanslovens 700 mia. kr. blev der alt i alt kun rykket på knap ½ %! Imens venter vi på den store iværksætterstrategi, der er afsat 300 mio. kr. til årligt. Der er forligsstemning i forårsluften, så mon ikke den nu kan lande engang før Folkemødet. Og hvem ved, måske kan vi nok så akut vigtigt, få en hjælpepakke til startups.

 

Tvede & Kjeldsen: Din nye kollega er nok en AI-robot

Cirka sådan lyderoverskriften, når Goldman Sachs og analyseinstitutter finder den store lommeregner frem for graden af AI-disruption. Og den vil ikke mindst ramme dem selv. Det er hjerne- og hjemmearbejde, ikke fabriks- og servicearbejde, generativ AI erstatter. Det påpegede Lars Tvede, Supertrends fint til DanBAN medlemmer i går hos KPMG, mens han fortalte om det uhørte spring i produktivitet og rigdom, den mere end eksponentielle AI-revolution vil give os.

Ja, AI er det store samtaleemne ude som hjemme. Fx opvejede i ugen udviklingsdirektør i Industriens Fond, Charlotte Kjeldsen i Børsen potentialer kontra alarmklokker. AI har potentiale til at løfte Danmarks BNP med op mod 35 mia. kr. årligt i 2030, og hun udråbte Danmark til Europamestre i AI, fordi 24 % af de danske virksomheder allerede bruger kunstig intelligens. Vilde tal, der måske skal tages med et gran salt, når vi har hørt, at 40 % af europæiske såkaldte AI-startups rent faktisk ikke reelt bruger AI!

Ugens startup Handyhands CEO, Saxo Agdestein, sagde tirsdag, at væksten i hans startup i ´22 er eksploderet. Det hænger bl.a. sammen med The Big Quit, hvor folk dropper hamsterhjulet for mere fleksible vikar- og freelancejobs. Når nu Sam Altman bag OpenAI selv erkender, at han er ”en smule bange” for overgangen til et arbejdsmarked, hvor kunstig intelligens kan udføre halvdelen af arbejdsopgaverne bedre end mennesker, så skulle vi måske bare tage beslutningen selv, mens vi stadig kan nå at ´quitte´.

 

Her quitter vi for nu. Så vil du have mere, må du spørge dïn AI-robot – som jo er bedre til tekst-, sprog- samt tale- og billedgengivelse. Men du må alligevel godt få et tilbud på medlemskab her. Ha’ nu en herlig weekend, indtil du møder ind mandag og ser, om du er erstattet. Husk: For os er du uerstattelig – i al fald som læser- og bidragyder!