Afnotering og USA-eventyr. Hvad er op og ned i Re-Match-casen?

Det lød måske for nogen som en vækstbørskatastrofe med afnotering efter godt ét år af Re-Match – den også på Bootstrapping meget drøftede industrielle greentech. Det er dog snarere måske det modsatte. En scaleup, der dybest set er opbygget, og har leveret det lovede, er nu med ny kapital på knap en kvart mia. kr., sikret på både kort og lang sigt. Men hvem er vinderne – og er der tabere i spillet? Vi har talt med CEO i Re-Match, Nikolaj Magne Larsen.

Det er ikke så lidt, vi har skrevet om Re-Match på Bootstrapping. Både som ugens startup case med bæredygtig teknologisk håndtering af kunstgræsbaner og plan om forretningsmæssig skalering med 24 fabrikker worldwide og senere med noteringen og Børsens kritiske dækning af samme. Den kritik, påviste vi, bundede i en value-betragtning, der så ville give en værdisætning på 8x, mens den med vækstmetrikker kun var 3,2x. Så som vækstaktie var Re-Match rimeligt prissat.

Nu er Re-Match så afnoteret på First North Premier. Det kan lyde som en stor cadeau til kritikerne – og sådan ser Børsens aktieredaktion det selvsagt også. Men historien er nu nok mere kompleks. Ja, helt omvendt, hvis du spørger en meget glad CEO for Re-Match Nikolaj Magne Larsen dagen derpå, da vi tropper op og spørger, hvad der er op og ned i det her?

 

– Hvorfor kommer den her afnotering på en halveret kurs efter ét år? Aktionærerne er næppe lykkelige?

 

”Det kan siges meget simpelt. Vi har fulgt vores IPO-plan med opbygning af ny fabrik i Holland til tiden og budgettet. Indkøringen går som planlagt, og fabrikken kan allerede levere den forventede kapacitet på 8 ton i timen, med et højere kvalitets-output end Herning, hvilket betyder, at den væsentligste faktor for rentabilitet i vores vækststrategi er on track. Men materialepriser – og specielt energipriserne som er vigtigt i vores proces – har været på et helt andet sted i 2022 end oprindelig budgetteret. Ja, faktisk steg energipriserne til over 16x, end da vi lavede IPO’en, hvilket betød, at vi i 4. kvartal sidste år, var nødt til midlertidigt at lukke produktionen ned i Herning, da den ikke var rentabel.

I den situation, var vi nødt til at sikre os yderligere kapital på den lange bane for at komme til vores vigtigste marked USA, hvor lokation og bygninger allerede er på plads. Bestyrelse og ledelse har derfor genbesøgt vores kapitalbehov med ABG Sundahl Collier. Og børsvejen – hvor planen oprindelig var at gå videre til main-market efter igangsættelsen af Holland – er bare ikke mulig på nuværende tidspunkt.

Vi er jo en del af den store, globale grønne omstilling ligesom PtX-, CCS-, batteri (Northvolt og lignende nye storskala-fabrikker). Man skulle måske tro, at investorerne står i kø efter sådanne projekter. Sandheden er, at fabrikker tager halvandet år at bygge, og er meget kapitalkrævende. Så på trods af at der sidste år blev bortskaffet over 15.000 baner, og en af vores nye fabrikker kun kan tage 250 stk. årligt, så kræver det bare kapital på den korte såvel som på den lange bane at udnytte den markedsmulighed. Der er ikke mange udveje lige nu til at løfte denne dobbelte opgave – i al fald ikke med danske investorer. Det er et andet marked med en anden risikotilgang. Så du kan sige, at på trods af at vi har leveret, på dét vi lovede ved IPO’en, så er priser og markedet for finansiering omvendt vendt op og ned. Det er baggrunden.”

 

– Men det er jo unægtelig over 50% ned for investorerne, hvis de skal ud nu?

 

”Ja, hvis de skal. Og det tror jeg normalt, alle kapitalfonde ville kræve. Altså at captable blev ryddet, så man så en såkaldt ”squeeze out”. I al fald for retail-investorer. Om det er et udtryk for vores styrkeposition på vores nichemarked eller vores indædte kamp i ledelse og bestyrelse om at sikre minoritetsinvestorerne, må du gerne afgøre.

Minoritetsaktionærerne skal i al fald, i modsætning til hvad der er normalt i afnoteringer, ikke tvinges ud. De kan vælge ENTEN at sælge, eller de kan rulle deres investering videre til det nye selskab til lidt over dagens kurs. I den situation har vi så endda sikret, at de faktisk kan deltage pro-rata i de senere finansieringsrunder sammen med Verdane og Nordic Alpha Partners. Det er ret unikt, og jeg kan faktisk ikke mindes, at kapitalfonde tidligere har tilbudt dette i en dansk afnotering.

Det er dog vigtigt at forstå, at hvis man vælger at rulle med som minoritetsinvestor, så mister man den likviditet, som man kender fra børsmarkedet, hvilket er grunden til, at vi er i gang med at opsætte en række informationsevents sammen med HC Andersen Capital. Så kan de mindre investorer forstå præcis, hvad det vil betyde for dem, hvis de gerne vil deltage med videre.”

 

 – Ikke desto mindre er kursen stadig halveret og selskabet ikke dansk finansieret?

 

”Rigtig mange tech-vækstselskabers værdi på verdens vækstbørser er jo halveret, men de stærke vil stige igen. Vi har næsten kun fået positive tilbagemeldinger fra vores aktionærer, hvor 89% havde tilsluttet sig transaktionen inden vi det meldte ud. Og det forstår jeg egentlig godt – jeg deltager jo selv også selv i egenskab af at være aktionær. Du skal jo huske på, at vi nu med Verdane sammen med Nordic Alpha Partners, har en endnu større corner-investor med både et kort og langt tilsagn og meget dybe lommer.

Så i virkeligheden står aktionærerne fint på rejsen. Vi prøvede virkelig at finde en løsning i offentligt regi, men dét at rejse op mod en kvart milliard til et mindre vækstselskab er ikke så let i dagens Danmark, uagtet de mange tusinde milliarder, der ligger hos de institutionelle investorer til grøn omstilling. I al fald lykkedes vi ikke med det. Det viser jo nok lidt om det behov for dansk accelerationskapital, især til skalering af industriel GreenTech, som I jo så ofte selv har påpeget i Bootstrapping.”

 

– Hvad er det – som du ser det – så den europæiske Growth Fond, Verdane, ser i casen?

 

”Vi har haft Verdane nede og se vores nye fabrik i Tiel i Holland, og de har haft et kæmpe team af specialister med i processen. Da blev de bare imponerede over, hvor velbygget fabrikken er. Du skal tænke på, at det også kræver mange tilladelser (jf. debatten herhjemme lige nu om energiøerne hvor seks år åbenbart er kort tid). Derfor er det stærkt, at vi har bevist, at vi kan gå fra fabriksansøgning til igangsættelse af en ny fabrik på under 3 år samt en CO2-reduktion på lige under 100.000 tons/årlig pr. fabrik.

Det, at vi kører med så stærke produktionstal, som vi har set i Holland – allerede i indkøringsfasen af fabrikken – og det, at vi allerede har den næste fabrik finansieret og på vej i Frankrig, er noget investorer med indsigt i industriel skalering, forstår værdien af. Og så regner de jo og kan se, hvad det kan blive til. Så jeg tror, at kombinationen af Re-Matchs unikke position, det store voksende marked vi adresserer, vores substantielle grønne impact samt forudsigeligheden og skalérbarheden i vores strategi, var dét som for alvor tiltrak Verdanes opmærksomhed.

Det er vigtigt at understrege, at Verdane har købt 100% ind på den globale ekspansionsstrategi, som vi præsenterede i IPO’en, hvilket jeg personligt ser som en stærk validering af ledelsens arbejde, og jeg ved, det har været grunden til, at mange af Re-Match nuværende investorer har besluttet at rulle med videre.”

 

– Det lyder som om, alt gik godt – First North og danske sene venture investorer kunne bare ikke være med?

 

”Vi synes jo, vi virkelig gør noget for den grønne omstilling og for dansk grøn identitet. Og i ledelsen brænder vi indædt for at komme i mål med den langtidsvision, som vi introducerede i 2019 om at etablere 24 fabrikker globalt, baseret på at replicere det fabriksblueprint, som nu kører i Holland. Og vi er tilfredse med, at vi som lovet i IPO’en leverede på, at den første fabrik kom i drift til tiden, og leverer de forventede effektivitetstal før planen, samt den meget positive udvikling vi ser på efterspørgslen af specielt vores recyclede fiber.

At nogle så er meget kritiske overfor vækstselskaber, når de fx går på First North, og at nogle helst kun vil investere i software – det er jo ude af vores hænder. Jeg har ikke fortrudt noget, og vi har hele vejen fået fantastisk opbakning af Nordic Alpha Partners samt bestyrelsen i Re-Match.

Ingen kunne forudse udviklingen i renteniveauerne, i energi- og stålpriserne og på aktiemarkedet. Vi er bare glade for, at virksomheden ikke kun er sikret fremover, men reelt er styrket i sin retning mod det amerikanske marked på trods af de nuværende udfordrende vilkår. Jeg kan sige dig: Medarbejderne er meget glade!”

 

– Børsen indikerer, at din danske corner investor Laurits Bach Sørensen, Nordic Alpha Partners var på månen, når han ved børsnoteringen sagde, at “I Nordic Alpha Partners har vi ikke én investering, der er lige så forudsigelig i forretningsmodellen som her”. Han fik vel ikke helt ret?

 

”Der skal skrives aviser, og det vil jeg ikke kommentere. Men som nævnt er det helt korrekt, hvis der henvises til forudsigeligheden ift. det, vi selv kan styre. Vi kender tallene og lokationerne på de store mængder kunstgræs, der bliver installeret hvert år. Alene sidste år blev der installeret mere end 42.000 nye baner, som skal erstattes om 10 år, hvor størstedelen er udbud på skoler, kommuner og sportsklubber. Og pga. vores effektive og patenterede fabriksproces, kan vi tilbyde at recycle de udslidte baner til samme priser som afbrænding eller deponi, hvilket gør, at det ikke svært for os at få banerne.  Meget få fravælger at recycle, hvis det koster det samme som ikke miljøvenlige løsninger.

Ydermere oplever vi en stigende efterspørgsel på vores recyclede produkter til langt højere priser på nogle fraktioner, end vi troede på i IPO’en for bare 14 måneder siden, såsom vores fiber. Så ja, det er en meget forudsigelig forretningsmodel, som har flere megatrends, der arbejder for den, og selv når vi har 24 fabrikker, så recycler vi kun ca. 10% af verdensmarkedet. Desværre kræver det bare markant mere kapital at etablere industriel GreenTech, end hvad det danske vækstbørsmarked kan levere pt.

Derudover har vi jo leveret på alt dét, der var i vores egne hænder – ellers var en 30 milliarder DKK kapitalfond som Verdane næppe kommet med den omfattende nye kapital til os. Det er selvfølgelig oplagt, og let ud fra aktiekurs og afnotering alene at kalde os en børsfiasko. Men reelt er vi nu i en bedre position til at sikre vores selskab og dermed aktionærerne langsigtet, vores arbejdspladser, og måske allervigtigst; vores markante bidrag til den globale klimaomstilling. Jeg har dog ikke behov for polemik. Jeg er bare en glad industriel leder. Jeg håber og tror, at vi stadig kan beholde know-how og hovedkvarter i Danmark i den nye ejerstruktur. Også selv om det store marked er USA og Asien.

Det eneste lille malurt jeg ser i bægeret, er, at jeg godt ville have haft flere danskere, der ligesom Laurits Bach Sørensen og Nordic Alpha Partners, som du nævner, kan se vigtigheden i at holde industriel grøn tech-produktion, know-how og virksomheder på danske hænder, og dermed bevare grønne jobs og Danmarks grønne teknologiposition.”