christian frigast

Iværksætterskatten er væk – kun kapitalfondene fester!

Det koster staten 400 mio. kr. om året, og det lyder måske fantastisk, at "iværksætterskatten" på udbytter nu afskaffes. Men startups betaler ikke udbytter! Så hvem får egentlig glæde af det reformtiltag?

For alt fra glaspusterier til cigarhandlere og andre SMV’er, der udbetaler udbytte til ejerne, er det vældig godt at iværksætterskatten på 25 % afskaffes. Det hjælper på vores aktiekultur. For investorer i startups bliver papirgange måske også lettere, når medejere med små aktieposter under 10 % skal med på captable. 

Men, men, men. I over 25 år har jeg endnu til gode at opleve bare én startup betale udbytte!  For startups er det altid exit, der er interessant. 

Så det dybt ironiske er, at det allermest er kapitalfondene, der ønsker iværksætterskatten væk. Dens afskaffelse har været en absolut mærkesag for kapitalfondenes slumrende og isolerede egoist-organisation Aktive Ejere. Samme har så besnakket De Radikale i Morten Østergaards tid til at støtte det. Hvorfor? Fordi disse buy out fonde så endnu lettere kan udvande founders ned under 10 %! 

Min fortolkning er ikke hyper politisk aktive formand Christian Frigasts officielle forklaring – men det er nok den reelle. For at buy out fonde totalt kan skalte og valte med en porteføljevirksomhed, skal de have over 90 % ejerskab. 

Så ud fra deres forretningsmodel om at sætte sig på en virksomhed kan jeg da sagtens forstå det. Men i et medie for vækstiværksættere og deres tidlige investorer kan et så founder-uvenligt tiltag bare ikke fejres som en sejr! Det er til gengæld et forslag, der ikke politisk generer nogen – sådan et kompromis, ingen har bedt om. Altså ud over de fonde, der tager founders ud af ligningen og erstatter dem med egne managers. Så det var 400 mio. kr. især til kapitalfondenes mærkesag. Nogle vil nok sige, at de onde ler, mens de gode græder …