Januar Founders

Ugens startup: Januar – hype, kollaps og nye muligheder i Web3

Alle startups oplever bølgedale og markedskorrektioner. Alligevel skiller Web3-feltet med krypto- og blockchain sig nok ud, når man zoomer ind på mængden af udsving. Vi har spurgt Andreas Keinicke, co-founder & CMO i Januar, der udbyder konto- og betalingsinfrastruktur for krypto-selskaber. Selvom Januar har oplevet de turbulente ryk fra første række, har de for nyligt fået amerikanske investorer ombord og en eftertragtet licens fra Finanstilsynet.

Web3-markedets mange hypecycles skaber enorme opsving og eufori, der efterfølges af nedgang og mistillid, så banker og institutionelle investorer holder på krudtet.

Dog er der perioder – som den markedet gennemgår i øjeblikket – hvor mulighederne og potentialerne ikke kan negligeres, selv hos de store spillere i markedet. Denne vinter søgte 13 forskellige institutionelle TradFi -investorer (traditional finance) om ETF’er, herunder verdens største kapitalforvalter, BlackRock. ETF’er, der bruges til at handle krypto på traditionelle børser, og er således underlagt reguleringsmyndighedernes tilsyn. Det skaber en mere transparant måde at investere i krypto-valutaer som Bitcoin eller Ethereum, som den sidste tid har gennemgået eksponentiel vækst.

Det er bl.a. på den baggrund, at mange taler om et gennembrud, og at man også i det danske økosystem ser markante ryk. Heartcore Capital – en af de største danske venturefonde  med Jimmy Fussing Nielsen i spidsen – lancerede i december en 15 mio. £ stor fond henvendt til web3-startups, som vi talte med Fussing og partner Yacine Ghalim om i forbindelse med lanceringen.

 

Turbulens på krypto-børserne

Januar er en af de startups, der har mærket de turbulente ryk på markedet på godt og ondt. Januar er en finansiel tjeneste, hvis rolle er at give IBAN-konti til krypto-virksomheder, så de overhovedet kan sende og modtage betalinger. Som en fiat-til-krypto-tjeneste (fiat betyder penge udstedt af en centralbank) veksler Januar valutaer og skaber transparens mellem det traditionelle finansielle system og nye decentraliserede finansielle systemer (krypto).

Januar rejste i maj  2022 en 44 mio. kr. stor seed-runde. Kort efter seed-runden kom i hus, kunne det for en stund se ud som om, at krypto-markedet var ved at kollapse. Co-founder og CMO Andreas Keinicke fortæller:

De mange skandaler – startende med krypto-børsen FTX og Sam Bankman-Fried der lige er blevet dømt 25 års fængsel i USA – har selvfølgelig påvirket tilliden til kryptomarkedet verden over. Flere kryptobanker som Signature og Silvergate krakkede jo i den periode. Så havde du ovenikøbet Silicon Valley Bank, der også var bank for mange krypto-kunder, der gik ned. Det har været en hård, hård pille at sluge for hele kryptomarkedet, der kom ikke ret langt tid eftervi havde rejst de her 44 mio. kr.”.

Uvejret på krypto-markedet og de finansielle markeder som helhed gjorde naturligt nok ikke tingene lettere for startups som Januar, der lever af finansiel aktivitet på krypto-markedet. Det er blandt andet på den baggrund, at Januar havde et forholdsvis stort driftstab sidste år, som medførte, at de måtte skære en del til i organisationen.

 

Ny runde brolagt med vigtige licenser

Andreas Keinicke hæfter sig også ved krypto-markedet særegenhed i forhold til at bygge infrastruktur, hvor det at komme fra 0 til 1 er en alenlang vej.

Det punkt har vi nået nu. Det er rigtigt, at vi har været omtrent dobbelt størrelse af, hvad vi er nu, men at bygge infrastrukturen i vores felt har krævet mange ansatte, der ikke i samme omfang er brug for nu. I vores space kræver det meget at produktudvikle finansiel infrastruktur og opnå licenser inden for krypto”.

Den mest nøglegivende licens har Januar opnået: en betalingsinstitutlicens hos det danske finanstilsyn, som gør dem i stand til at levere services til samtlige 30 markeder i EØS (Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde).

Det er en væsentlig milepæl for os, som har været med til at accelerere vores aktivitet. Det har været med til at gøre, at vi nu har været oppe at køre transaktioner for over en milliard danske kr. gennem vores platform. Det er vi ret stolte over”.

Til trods for de vanskelige forhold i markedet, lykkedes det Januar denne vinter at rejse en ”seed extention” på 11 mio. kr. fra investorerne CMT Digital, Third Prime og Skyfall Ventures. De to førstnævnte er amerikansk baserede fonde, hvilket Andreas Keinicke betoner med glæde, da det i sig selv kan åbne op for nye vigtige markeder.

byFounders, der har været lead-investor i Januar gennem to runder, er kommet ned på en mindre ejerandel, hvorfor partner Martin Krag, der repræsenterede byFounders i bestyrelsen, ikke længere sidder aktivt i bestyrelsen.

Den nye, mindre runde er nødvendig for at opnå de mål, der skal til for, at Januar kan nå et cashflow positive stadie og en mulig A-runde, fortæller Andreas Keinicke.

Det er store mængder kapital, der skal til for, at tingene kan køre ordentligt. Det er, som jeg har givet udtryk for, en verden med enorme startomkostninger. Der hvor vi er nu, er der mange omkostninger til værktøjer inden for compliance og risikostyring. Samtidig har vi bygget en række værktøjer, der gør, at vores kunder fx kan veksle direkte fra euros til stablecoins. Herfra er opgaven at få mange flere bankpartnere på, så vi blandt andet kan tilbyde flere valuta”.

 

Compliance er nøden der skal knækkes

I en verden hvor det er svært for krypto-virksomheder at få bankkonti og dermed at lave on/off ramp-aktiviteter (penge til krypto og omvendt) lyder det som en gunstig position at være mellemled, der kan facilitere og monitorere krypto-transaktioner.

Udfordringen er dog, at en sådan forretningsmodel delvist beror på, at institutionelle TradFi-instanser og banker ikke vil acceptere krypto-virksomheder. Andreas og teamet i Januar har dog været længe nok i industrien til at have ro i maven og mener, at udfordringerne med transaktionsmonitorering altid vil være til stede.

Vi oplever stadig, at vi får mange krypto-kunder ind, fordi compliance-afdelinger i banker ikke forstår naturen af virksomheder, der handler med krypto-aktiver. Vores monitoreringssystemer, der beror på decentrale systemer, reducerer risici ved krypto-handler. Vi laver og fremviser politiker som Finanstilsynet kan se, hvorfor vi også har fået en licens at operere ud fra.”

Ifølge Andreas ligger det heller ikke lige forude, at alle bankerne går aktivt ind på krypto-markedet. Det er måske med god grund i kraft af, at krypto- og blockchain industrien står i kontrast til bankerne og de traditionelle pengeinstitutters centraliserede systemer. 

Banker er ofte konservative, og har svært ved at tilpasse sig nye teknologier og forretningsmodeller. Krypto fungerer decentralt og kan bland andet tilvejebringe transaktionseffektivitet på tværs af landegrænser, men det sætter krav til dybdegående viden på området”. 

”Bankerne har ikke den viden og sikkerhed i maven i forhold til at gå ind i markedet foreløbig. I starten vil de nok helst gå sammen med nogle partnere, der kan give dem den viden, de ikke selv besidder. Det er sådan set også Januars rolle”, lyder det fra Andreas Keinicke, der minder om, at der er store potentialer ved, at den mere etablerede del af den finansielle verden blander sig i web3-spacet.

Det hele handler om evnen til at tilgå markeder på gennemsigtige og sikre måder. Beviser vi – og andre aktører – at vi kan levere, så vil nye, store spillere som vi allerede ser med Blackrock, blande sig og åbne op for nye use-cases, der bare gør feltet endnu stærkere”.