NORTHSTAKE CEO og founder, Jesper Jespersen

NORTHSTAKE: Hvis vi ikke gør op med vores fordomme om krypto, ender Danmark bagerst i feltet

Det kræver en radikal mentalitetsændring hos danske investorer, hvis Danmark skal kunne følge med fremtidens økonomier, der i stigende grad bygges på blockchainteknologi, fortæller det danske startup NORTHSTAKE. Trods ny EU-regulering og store udenlandske investeringer i krypto mødes NORTHSTAKE stadig af ”det vilde vesten”-tankegange i det danske investormiljø, fortæller CEO og founder, Jesper Johansen, og Thomas Daugaard, Crypto Analyst i NORTHSTAKE, der i sommer hentede 20 mio. kr. fra bl.a. PreSeed Ventures.

Der er nok ikke mange, der vil bestride, at krypto er blevet mere og mere mainstream i løbet af de seneste år. Men de færreste ved, at krypto i dag udgør en aktivklasse, der overstiger en værdi på 1000 milliarder dollar med over 400 mio. brugere globalt. Alligevel har den finansielle sektor og mange institutionelle investorer hidtil betragtet krypto med en vis skepsis. Og mens globale og veletablerede aktører begynder at betragte krypto, som en ny aktivklasse, så står vi stadig stille i Danmark.

Danske professionelle investorer og finansielle institutioner mangler at bekendtgøre sig med den underliggende blockchain teknologi, der i modsætning til kryptovaluta spekulation, er en infrastrukturinvestering. Og netop derfor ser det ud til, at vi i Danmark igen sakker bagud hvad angår investeringer i nye teknologiske paradigmer.

 

EU-regulering og internationale investeringer burde skabe muligheder for Danmark

På den internationale scene er der en anderledes optimistisk stemning. BlackRock har for nylig annonceret en spot-Bitcoin ETF, og investeringsfirmaerne Fidelity, Charles Schwab og Citadel har investeret i kryptobørsen EDX. Derudover har Deutsche Bank ansøgt om en licens til at tilbyde krypto custody-tjenester i Tyskland, mens PayPal for nylig har lanceret deres egen blockchain-baserede stablecoin. Desuden er Den Europæiske Centralbank i færd med at afslutte sin indledende analysefase vedrørende en digital euro.

Det er normalt, at lovgivningen følger efter innovation, og det er efterhånden almen viden, at regulering er afgørende for markedsmodning og vækst. I maj 2023 vedtog Europa-Parlamentet den nye forordning ‘Markets in Crypto Assets’ (MiCA) efter mere end tre års lovarbejde. Lovgivningen forventes fuldt implementeret i 2024 og er den første lovgivning i verden, der regulerer kryptoaktiver og kryptovalutaer udstedt på blockchain-netværk. MiCA vil have fokus på investeringsbeskyttelse, bekæmpelse af hvidvaskning og fastlæggelse af klare juridiske definitioner og retningslinjer. Denne omfattende regulering er præcis, hvad både private og institutionelle investorer har brug for, for at kunne investere trygt i fremtidens internet. I sidste ende handler det om tillid, og tillid kræver et fælles udgangspunkt med et solidt regulatorisk fundament.

Disse love bliver i øjeblikket hastebehandlet, da flere lande og regioner ser en chance for at tiltrække de investeringer, der i øjeblikket forlader USA og bevæger sig mod Europa, Mellemøsten og Asien på grund af manglende klarhed inden for regulering i USA. I Danmark bør vi gribe disse muligheder, ligesom Storbritannien, Frankrig og Schweiz har gjort det.

 

Danske universiteter i front med blockchain forskning

Danmark har faktisk været førende, hvad angår regulering af kryptoaktiver. Finanstilsynet har aktivt samarbejdet med danske virksomheder i deres regulatoriske sandkasse, FT Lab, og har spillet en afgørende rolle i udarbejdelsen af MiCA. Desuden er Danmark internationalt anerkendt for sin forskning inden for kryptologi og blockchain-teknologi, hvor Aarhus Universitet er en førende aktør.

Det er dog stadig nødvendigt at øge forståelsen for blockchain-teknologi og kryptoaktiver i den danske finansielle sektor og blandt professionelle investorer. Fremtidens økonomier vil i stigende grad bygge på blockchain-teknologi, hvilket kan sammenlignes med, hvordan internettet skabte nye økonomier som e-commerce, Internet of Things og sociale medier, for at nævne nogle få.

 

Det kræver en mentalitetsændring hos danske investorer, hvis Danmark skal følge med

Derfor er det bekymrende, at mens amerikanske og europæiske investorer er klar til at tage springet, så tøver danske investorer stadig. På trods af EU-forordningen og den stærkere infrastruktur er mange store danske investorer stadig tilbageholdende med at inkludere kryptoaktiver i deres porteføljer.

Der er ingen tvivl om, at kryptoaktiver og blockchain-teknologi vil udgøre en afgørende del af fremtidens økonomiske landskab. Derfor er det vigtigt for banker, investeringsfonde og pensionskasser at frigøre sig fra forestillingen om krypto som en ureguleret “Lucky Luke”-valuta og i stedet anerkende, at blockchain-teknologi har en bred vifte af anvendelsesmuligheder, hvilket gør krypto til en likvid investeringsmulighed.

Det er på tide, at danske investorer sætter sig ind i sammenhængen mellem teknologien og aktivet. Med den nye EU-regulering har danske investorer en stærk position til at deltage i den kommende bølge af teknologisk innovation. Det er afgørende, at vi er parate til at udnytte denne mulighed, men først må vi lægge vores fordomme om krypto bag os.

 

Læs om ugens investor Louise Herping.