5 skarpe til ugens investor: Henriette Schultz Kirkegaard

Kendskab til ”big corporate america” er ofte et krav for founders, når vi taler deeptech, fortæller Henriette Schultz Kirkegaard, der efter salget af 3DIntegrated, er rykket om på den anden side af bordet som investor. Henriette læner sig op ad sin domæneviden og exit-erfaringer, når hun investerer, og er bevidst om, at ”man ikke nødvendigvis er en naturlig god angel investor, fordi man har været en succesfuld iværksætter”.

1. Tilbage i ´14 stiftede du 3DIntegrated, der udviklede sensor og software til at muliggøre computerstyret robotkirurgi. Hvad lærte du af godt, og mindre godt, i jeres rejse frem mod exit?

 

”Jeg vil vove at påstå, at man lærer uendeligt meget af at drive en startup – uanset hvordan det ender. At se det hele som en læringsrejse var også et væsentligt udgangspunkt for mig, da jeg tog springet som iværksætter. Og jeg har virkelig lært meget. 

Først og fremmest at det hele handler om mennesker og netværk. Vi fik nogle fantastisk talentfulde og gode mennesker involveret i 3Dintegrated, og vi var ikke nået i mål uden dem. At have succes som founder og CEO afhænger i min optik af, hvor dygtig man er til at tiltrække andre dygtige mennesker. Den evne, er også noget, jeg selv kigger efter ift. en investering. Og så har jeg selvfølgelig også begået massevis af fejl, og dem har jeg også lært meget af.”

 

2. Du har været i store life science virksomheder som Lundbeck og senest Johnson & Johnson i USA, hvor du blandt andet arbejdede med at evaluere teknologi indenfor ’digital solutions’. Hvad er det, du kan hjælpe tidlige startups med?

 

”Der er selvfølgelig den del med at have prøvet rejsen fra idé til exit, med alt det, der følger. Og så har jeg altid arbejdet med kommercialisering af deeptech – selvfølgelig med særligt fokus på life science og healthtech

Intet sælger sig selv, og du kan være langt fra et salg, selvom der er interesse fra en kunde. Den del forstår jeg rigtig godt, og kommercialisering er noget af det, som deeptech startups ofte mangler hjælp til. Derudover har jeg siddet på begge sider af bordet i forbindelse med en exitproces, og det er klart, at det er værdifuld erfaring og viden, som mange startups kan drage nytte af. 

I 3Dintegrated havde vi over en længere årrække seriøse dialoger om samarbejde med en håndfuld af de helt store globale spillere indenfor healthtech. Behovet for at samarbejde med store etablerede virksomheder er mere reglen end undtagelsen, når vi taler deeptech, og her skal man virkelig være godt forberedt og forstå, hvordan den slags virksomheder fungerer. Særligt når vi taler store amerikanske selskaber. Alle der har mødt en juridisk afdeling i ”big corporate america” ved, hvad jeg taler om. Så det kan jeg klart hjælpe med, fordi jeg selv både har arbejdet for dem, og samarbejdet med dem. 

Udover det er der nogle elementer med at lede et team af virkelig intelligente og meget erfarne medarbejdere, som ofte kommer ud af forskningsmiljøer. Det er lidt et andet set-up end tech/SaaS startups – Både i forhold til rekruttering, fastholdelse og generel ledelse. Den del kan jeg også hjælpe med.” 

 

3. Hvordan er din domæneviden inden for HealthTech/MedTech nu en del af din investeringsstrategi?

 

”Jeg skal forstå det, jeg investerer i, og det kan jeg sige er tilfældet ift. Health- og Medtech spacet. Samtidig forstår jeg indgående de strategiske købere på det område, så det er naturligt for mig at kigge den vej. Teknologien vi udviklede i 3Dintegrated var baseret på kamerasensorer, computer vision og AI, så startups der arbejder med de teknologier, er også på min radar. 

Og så selvfølgelig deeptech helt generelt – altså hvor vi taler både bits og atoms, som ofte er født ud af forskning. Jeg synes ofte, der opstår spændende muligheder, når man kombinerer forskellige domæner. Et eksempel kunne være krydsfeltet mellem software og biologi, hvor der bare sker enormt meget lige nu. Et område jeg følger tæt, og synes, er vildt spændende. Men for at komme tilbage til dit spørgsmål: Ja, min domæneviden har helt klart indflydelse.”

 

4. Du har nu prøvet alle rolle: founder, corporate, investor. Hvad tiltaler dig mest ved din nye rolle – og hvad savner du måske?

 

”Jeg savner klart founder-rollen, og det at være en del af en startup og et team, som skal opnå noget sammen – Absolut! Men det er ikke nogen hemmelighed, at det er vanvittig hårdt at bygge et startup. Jeg var flere gang ved at gå ned med flaget. Og jeg fik også et barn midt i exitprocessen. Helt vanvittigt når jeg ser tilbage. Hvis du har set Ringenes Herre og kan huske, hvordan Frodo så ud, da han endelig nåede frem til Mount Doom. Jamen, så har du billedet af, hvordan jeg havde det til sidst. Der var ikke mere at give af. 

Jeg fik i sommer mit barn nummer 2, så det der tiltaler mig mest ved mit liv som angel investor, er, at jeg stadig kan arbejde med det, jeg elsker – dvs. med startups og teknologi, uden at jeg skal give køb på min fleksibilitet og tiden til at være sammen med min familie og børn. Den ekstra tid giver også plads til rådgivnings- og bestyrelsesarbejde, som jeg også er begyndt at se en del nærmere på. Dertil kommer muligheden for at møde alle de mange dygtige og virkelig talentfulde mennesker. Hver gang jeg møder nogen, lærer jeg noget nyt. Det bliver jeg aldrig træt af.”

 

5. Har markedsvendingen for tech og life science startups betydet, at du ser anderledes på, hvornår der skal kigges mod bundlinjen? Er du blevet mere tilbageholdende af nedturen, eller bruger du omvendt, de lavere værdisætninger til at komme ind i markedet?

 

”Jeg startede med at kigge på engle-investeringer i starten af 2022. Der blev jeg helt blæst bagover af de høje værdisætninger. Jeg rejste selv penge i 2014-2016, og følte mig totalt som en gammel dinosaur, der var landet i en helt ny verden, og slet ikke var up to date. 

Jeg besluttede mig derfor for at tage mig god tid og lære, inden jeg hoppede ud i noget impulsivt. Og så vendte markedet kort tid efter. Så på den måde var jeg egentlig tilbageholden inden nedturen. Men jeg vil også sige, at jeg er ret bevidst om, at man ikke nødvendigvis er en naturlig god angel investor, fordi man har været en succesfuld iværksætter. Så det passede mig egentlig godt, at jeg i 2022 havde en graviditet og barsel, hvor jeg har kunne lytte til relevante podcasts og mødes med en masse dygtige investorer og suge viden til mig. 

Hertil kommer at jeg har kunne følge forskellige startups lidt over tid, hvilket jeg foretrækker, inden jeg foretager en evt. investering. Til gengæld er en barsel mindre god til at kunne fordybe sig og lave god due diligence. Så jeg er glad for at være tilbage i fuldt gear, og jeg oplever, at det faktisk er en fin tid at komme ind i markedet på.”