Mingyi Xu fra DTU vandt 200.000 kr. Xu har fundet en metode, der kan lave spiseligt protein ud af CO2, vand og elektricitet fra solceller. Foto: Otto Mønsteds Fond.

3 idéer vinder The Bright Idea-pris for størst forretningspotentiale

3D-printning, genbrugsmønstre og protein fra CO2. Idéerne favnede bredt, da Otto Mønsteds Fond i sidste uge uddelte prisen ”The Bright Idea” til tre unge forskergrupper med banebrydende idéer. De tre prisvindere fik tildelt henholdsvis 50.000, 100.000 og 200.000 kroner, som skal hjælpe dem med at bringe idéerne fra det akademiske tegnebord og ud i den virkelige verden.

Idéerne blev bl.a. dømt ud fra originalitet, forretningspotentiale og graden af samarbejde med virksomheder. De tre prisvindende idéer er:

”Layerless” og hurtig 3D-printer

Eythor Eiriksson (postdoc), Jakob Wilm (postdoc) og David Bue Pedersen (seniorforsker) fra DTU og SDU. Vandt 50.000 kr.

Deres mål er at revolutionere 3D-printning og gøre den mere relevant. I dag går 3D-printning nemlig alt for langsomt sammenlignet med de konventionelle måder at fremstille på. Det vil de ændre ved at tilføje et computervision-system til printeren, som observerer printet, mens det printes. Det giver mulighed for at selvkorrigere og printe konstant. Forskerne har allerede udviklet prototypen Euler 3D, og de mener, at deres teknologi kan printe 100 gange hurtigere end den nuværende 3D-printer.

Genbrug i industrielle organisationer

Markus Bockholt (ph.d.), Jesper Hemdrup Kristensen (postdoc) og Michele Colli (ph.d.) fra Aalborgs Universitet. Vandt 100.000 kr.

Inspireret af naturens forbrugs- og adfærdsmønstre vil de udvikle redskaber, der kan hjælpe produktionsselskabers transformation mod en cirkulær forretningsmodel, som bygger på genbrug.

”In the academic domain of circular economy, mimicking biology is always applied, but it’s always on a very high level. We wanted to take a magnifying glass and really focus on the process level. We wanted to know, which processes are being used in biology through the natural intelligence, and how can we copy those processes?” sagde Markus Bockholt om inspirationen til deres idé.

CO2 omdannet til mad

Mingyi Xu, (ph.d.-studerende) fra DTU. Vandt 200.000 kr.

Xu har fundet en metode, der kan lave spiseligt protein ud af CO2, vand og elektricitet fra solceller. Formålet med Xus idé er at bekæmpe hungernød og samtidig afhjælpe udledningen af drivhusgasser.

Derudover ville det være en pladsbesparende måde at lave mad på, da produktionen ville fylde langt mindre end sojamarker eller kostalde. Idéen er stadig meget ny, men Xu mener, at ”The Bright Idea”-prisen vil bringe idéen tættere på virkelighed.

“I’ll use the money to find labs, companies and a university to collaborate with. The main part of the price will probably be used to make the reactors for my project. The award and the recognition give me the confidence to move forward,” sagde Xu.

Priserne blev uddelt under MADEs (Manufacturing Academy of Denmark) generalforsamling og årlige møde i Dansk Industri, der i år havde fokus på digitalisering.