LEDER: Vækstiværksætterne finder løsninger. Men mange skubbes snart ud over kanten.

Opfindsomheden er stor i økosystemet. Godt. Men krisen er større, og dens kodeord er: solvens. Er den nye klassekamp mellem offentligt og private ansatte? Og er svensk hårdhed snart bedre end dansk samfundssind? På Bootstrapping samler vi op og drager kriselæren set fra økosystemet af skalerbare virksomheder.

Hvor er det skønt! Det vælter frem fra tech- og iværksættermiljøet med initiativer og ideer. Vi modtager dem med kyshånd på Bootstrapping. Andetsteds beretter vi udførligt om Corona Tech og deres ”tech-getherness mod corona”. Som de skriver: ”Sammen kan vi skabe et bedre i morgen, for der var et ”før”, men der kommer også et ”efter”. Meld dig gerne som hjælper.

I sidste uge skrev vi om c19.dk initiativet til coronatest. Da havde 1.000 meldt sig til c19.dk. Nu er det 20.000. Samme initiativkreds på 100 frivillige har lavet Tech Værnet, en pendant til Hjemmeværnet. Og selvfølgelig med corona som fjenden i stedet for Østblokken. Et af udløbene er at hjælpe restauranter, foreløbig i København. Det sker på dine.cph. Prøv også den. Du kan købe takeaway fra restauranter og snart god vin fra Michelinrestauranter. Og ja, vi synes også, det er synd, hvis god vin bliver sur! Da betalingen sker direkte, og der ikke er analytics på initiativet, kender vi ikke udbredelsen. Men Martin Permin fortæller os, at han fra London til Mexico er blevet spurgt om at måtte låne open source-teknologien.

Og israelske binai.ai, som har en del DanBAN-engle som medinvestorer, omtaler vi nu, fordi det teknologisk måske bliver den helt smarte vej til en rigtig coronaselvtest. Bliv ved at melde ind til os. Alle initiativer værdsættes, små som store.

Det nye iværksætter-sort: Solvens
”Brænd hele lortet ned og start forfra”, sagde Hella Joof i Disruptionrådet sidste år. Nu sker det. Hele disruption-økonomien er ved at brænde sammen. Og ærlig talt: det føles ikke særlig fedt Hella. I finanskrisen faldt BNP med 5%. Hvis halvdelen af arbejdsstyrken nu ikke har arbejdet en halv måned, er vi tæt på samme fald. Så kan enhver regne ud hvad forlængelsen til 13. april koster. Og dér stopper det næppe. Banker og revisorer flest regner med slut juni, før vi er oppe igen.

Det onde er, at det er iværksætterne, der bliver lukket ned. Den lille frisør og andre SMV’er har sjældent polstring til meget over næste måned. Deres liv er pantsat i banker og hjælpepakker. Endnu værre for vækst-iværksætterne. For udskudt moms og skat er lige meget. Lønkompensation hjælper kun lidt for udviklere, der skal skabe produktet. Lån har de allerede over skorstenen.

Likviditeten er straks i spil. Indtægter forgår, men husleje, leverandørregninger og nogle medarbejderlønninger samt afdrag på gæld består. Og næste kapitalrunde banker på. Passiverne overstiger aktiverne, så vi kommer hurtigt fra likviditet til solvens. Skal man fortsætte på lavblus, refinansiere eller lukke? Vækstiværksættere – i al fald frem til serie A – er næsten alle i spil. Ens investorer inklusive venturefonde har måske lige set deres andre værdier falde 30 %. Eller, hvis de er gearet, mere.

Hurra, så starter festen. For nogle investorer træde til. Vækstfonden sprænges nærmest af midler, men de må ikke komme over 50 %. Bankerne gør det ikke og vil næppe heller bruge deres frigjorte svimlende 200 mia. kr. (supervåbenet: den ”kontracykliske buffer”) lige her. Så de cashflow-positive investorer skal enten vælge at dreje nøglen om og tage tabet eller stå og eje et tech-iværksætterteam. ’Kill your darlings’ får en meget bogstavelig betydning.

Vi må lynhurtigt til at tænke nye matchingfonde, investorfradrag mm. mm. Og hvor vi på Bootstrapping har skrevet om ”vækstsucceser og enhjørninger, kan vi nu skrive om solvens og rekonstruktion. Den står på overlevelse. Og alle sidder nu og laver best case-scenarier; nogle ligner en nedsmeltning. De går på udgangen af maj eller udgangen af juni. Worst case, en lang efterspørgselskrise, tør ingen lægge i Excel-arkene.

Se Gregers Kronborg dele ud af sine erfaringer fra tidligere kriser i denne DanBAN video.

Den enevældige stat og den nye klassekamp
På venstrefløjen har man jo altid ment, at danske erhvervsledere og ditto -liv styres af profit. Det burde det sådan set også, ligesom pressen styres af nyheder, og forskere af sandheden. Men lige nu coronastyres alle, også hele erhvervslivet, af opofrende samfundssind. Vi lever alle af den stærke stat. Og bundlinjen er: Gør det, Mette og myndighederne siger!

Nu bruges alle ressourcer på at sikre sundhedsvæsenet kapacitet nok. Dvs. uden de til nu har kunnet finde ud af at involvere de private hjælpetilbud til test og opsporing, respiratorer og værnemidler

Alle liberale ligner tosser, for hvordan skal en natvægterstat klare sådan en krise? Den var enevældens centraliserede statsmagt, der skulle til at klare pesten. Kina, der først kunne klare COVID-19. Statskundskabsprofessor Peter Kurrild-Klitgaard mener noget andet. Han skal næppe regne med mange følgere, nu alle er nationale og konservative.

Det er vel dog blevet ret indlysende, at det er de 2/3, der arbejder i det private erhvervsliv, der lukkes ned, med svimlende konsekvenser for alle. Men de eneste, der har fuld løn i solskinnet (her ser vi lige bort fra hospitaler, plejehjem og politi m.fl.) er offentligt ansatte. Ikke en fridag skal de afspadsere eller savne … Er det samfundssind? Vi spørger bare, for set fra vores økosystem kunne det godt se ud, som om venstrefløjen skulle se på en ny klassekamp bag det fine samfundssind: det offentlige vs det private.

Exitstrategi. Varme danske hjerter – kolde svenske hjerner

Søren Brostrøm har nu lært alle danskere, hvad ’strategi’ og ’scenarier’ er. Personligt synes vi, det har rodet lidt med strategi, her omkring det tredje skift. Men ok, fejl vil der ske, som statsministeren sagde. Men kunne man lægge kursen helt om? ATP, Danmarks absolut største parts- og offentligt regulerede penge-og investeringstank, har en pendant i Sverige. Her skriver forkvinden, Kerstin Hessius, i Dagens Industri, at det her må stoppe. Vi må have en anden exitstrategi. Vi er ved at smadre industrien, arbejdsstyrken og dermed pensionerne og velfærden. Det er destruktiv destruktion – af hele det svenske ’folkhem’. Vi har før spået, at den debat kommer på et tidspunkt også i Danmark. Og vi lover at følge op på den. Snart! Men alt går stærkt, også hos Bootstrapping som startup. Hjemmearbejdspladser med Zoom- og Teams-, osv.-møder er heldigvis effektive. Så vi høres snart ved!

Vi har gjort alle artikler om coronakrisen gratis tilgængelige.
Økosystemet har især nu brug for saglig og kritisk debat. Hvis du vil støtte, så prøv et abonnement.