”Jeg ville elske at vi fik lavet en platform sammen i Danmark, hvor man kunne gå til foredrag i et eller andet, romernes fald eller filosofi eller strikkekurser, sammen med andre, som har samme interesse. Så kunne man sidde og snakke sammen bagefter. Det kunne også være online bogklubber eller andet, som vi formår at gøre på en så simpel måde, at mormor kan forstå det,” forklarer Esben Gadsbøll.

Coronakrisen skaber problemer – Esben Gadsbøll løser dem

Det vælter frem med initiativer fra iværksættere i Corona-krisen. Esben Gadsbøll er ved at skabe CoronaTech, en tech guerillabevægelse, der skal aktivere befolkningen og aflaste myndighederne.

Det er ikke, fordi tid er en mangelvare i disse dage. Hvor vi under normale omstændigheder løber forpustede rundt for at få alle hverdagens ærinder klaret uden at slække på søvnen, er langt størstedelen af danskernes kalender gabende tom disse dage. Vi er alle henvist til at blive hjemme, mens sundhedspersonalet og myndighederne får styr på corona-situationen. Læger, sygeplejersker, politi og politikere har flere opgaver på programmet, end de egentlig magter, men vi andre går restløse rundt derhjemme og nærmest keder os.

Det er netop denne ubalance, som formand for TechBBQ Esben Gadsbøll vil forsøge at rette op på med en ny online platform, Coronatech.org; en nonprofit, som skal skabe teknologiske løsninger til de problemer, som Corona-krisen skaber. Helt konkret er ideen at samle landets kloge hoveder i en slags virtuel problemløsnings-brainstorm, der både kan aflaste myndighederne, aktivere befolkningen og gøre krisetidens hverdag nemmere for os alle sammen.

Det er nu vi har tid til at mødes og løse problemer
”Regeringen gør en masse gode ting, men det er også meget, regeringen ikke kan gøre,” forklarer Esben Gadsbøll. ” Der er brug for, at vi har et sted at mødes, hvor folk kan dele udfordringer, som teknologi kan være en del af løsningen på, og hvor folk engagerer sig i at finde løsninger på frivillig basis,” siger han.

Et sted, hvor Esben Gadsbøll forestiller sig, at CoronaTech kan være med til at gøre en forskel, er hos de ældre og svage, som sidder isoleret derhjemme og har TV’et kørende hele dagen.

”Lige nu får de ikke andet end Corona-nyheder ind via fjernsynet, og vi dør jo af frygt, inden der er gået en måned,” lyder hans spådom. ”Vi skal have borgerne væk fra nyhedsstrømmen og ind i virtuelle, sociale fællesskaber. Det kunne være ret fedt at hjælpe med at få det til at ske,” siger han.

Det er præcis her, CoronaTech kommer ind i billedet. Helt konkret er platformen et slags samlingssted for iværksættere, startups, entreprenante personligheder og andre kreative, som har lyst til at give deres bidrag til samfundet i denne krisetid. Disse personer skal sammen hjælpe med at løse de Corona-relaterede udfordringer, folk har. Det kan være alle former for problemer, så længe de i en eller anden forstand udspringer af Corona-krisen og kan løses teknologisk.

”Jeg ville elske at vi fik lavet en platform sammen i Danmark, hvor man kunne gå til foredrag i et eller andet, romernes fald eller filosofi eller strikkekurser, sammen med andre, som har samme interesse. Så kunne man sidde og snakke sammen bagefter. Det kunne også være online bogklubber eller andet, som vi formår at gøre på en så simpel måde, at mormor kan forstå det,” forklarer Esben Gadsbøll.

Ideen til CoronaTech opstod, efter Esben Gadsbøll havde læst en nyhed hos DR om, at hjemmeværnet havde fået til opgave at tage telefonen for sundhedsmyndighederne. Det gjorde ham tilpas ærgerlig til at skrive til direktøren i BotXo, Henrik Fabrin, på Slack, at det kunne gøres meget mere effektivt med en chatbot, som sorterede alle de ikke-akutte opkald fra. Seks timer senere hørte han tilbage fra Henrik Fabrin. I mellemtiden havde han lavet netop sådan én chatbot.

Iværksætterguerilla for en bedre hverdag
”Der tænkte jeg; hold kæft, det kan gå så hurtigt. Vi skal have noget af det iværksætterdrive med til at løse nogle af de her udfordringer, for iværksættere er vant til at løse problemer på ingen tid,” forklarer han. ”Vi har nogle fantastiske tech-virksomheder i Danmark, og jeg tror, at vi har det meste teknologi allerede. Det er bare et spørgsmål om at få det pakketeret og banket ud.”

CoronaTech gik i luften på LinkedIn for en uge siden og launcher deres hjemmeside her i uge 13, og mere end 100 hjælpevillige og iderige iværksættere har allerede tilmeldt sig som problemløsere. Der er faktisk så mange, som har budt ind med hjælp, at Esben Gadsbøll har valgt kun at køre på dansk de første uger, for, som med enhver anden startup, er det en fejltagelse at skalere for hurtigt.

”Til at starte med kommunikerer vi nogle udfordringer, som vi selv har set behovet for, og så har vi spurgt ud, hvem der kan hjælpe med at løse dem. Men der kommer simpelthen så meget, og vi kunne virkelig godt bruge nogle flere projektledere, som kan hjælpe os,” siger han. ”Vi er meget bevidste om, at vi er udfordrede, for vi har ikke prøvet at skabe en guerillabevægelse før. Så der er enormt meget, vi også skal lære i det,” påpeger han.

”Men hvis nogle mennesker sammen har skabt noget, som hjælper danskerne til at få en bedre hverdag lige nu, så synes jeg, at det er det hele værd.”