Række 1: Holger Thorup, Martin Permin, Carl Kronika. Række 2: Jesper Theil Thomsen, Aksel Larsen, Sissel Hansen. Række 3: Martin Krag, Dominic Parr, Henrik Teisbæk.

Kræfter i dansk tech vil have ”mørketallet” frem i lyset

En gruppe toneangivende frivillige fra det danske tech-miljø har lanceret et værktøj, der dagligt samler data ind om coronavirussens spredning i Danmark. Hensigten er at sætte myndighederne bedre i stand til at forudse presset på hospitalerne.

Et nyt værktøj, hvor danskere dagligt selv kan afrapportere deres symptomer på en mulig coronainfektion, er netop gået i luften. Fra i dag af kan danskerne tilmelde sig indsamlingsværktøjet, der vil sætte dem i stand til – via sms – dagligt at opdatere deres symptomer i en database.

Folkene bag c19.dk-initiativet afventer i øjeblikket myndighedernes tilladelse til at sætte værktøjet i brug, men det er fra i dag af muligt for borgerne at tilmelde sig systemet.

Open source og ingen, der ejer noget
Det er hensigten, at danskere melder sig til via telefonnummer på c19.dk og udfylder baggrundsinformation. C19.dk vil derpå dagligt sende en SMS med et spørgeskema, der spørger ind til symptomer, social distancing og lignende.

”Vi håber dermed at få etableret et datagrundlag, der gør, at vi måske kan se længere frem end blot den næste uge”

De data, der indsamles vil kunne gøres offentlig tilgængeligt i aggregat eller leveres krypteret til myndighederne efter behov.

Projektet er open source og bygget med henblik på at kunne skaleres internationalt, især med henblik på udviklingslande. Projektet er bygget med GDPR compliance in mente og kan hurtigt opdateres til myndighedernes specifikationer. Alt arbejde er frivilligt, og ingen ejer noget.

Forudsige behov for senge og respiratorer
Formålet med c19.dk er at skabe bedre muligheder for at forudsige behovet for sengepladser, respiratorer og andre begrænsede ressourcer i sundhedsvæsenet – ideelt set helt ned på lokalplan. Endvidere håber folkene bag initiativet på, at de kan indhente data på sociale tendenser, herunder, hvorvidt befolkningen udøver social distancing i tilstrækkelig grad.

”Så der er mange danskere, der går rundt med symptomer, som måske er corona, men det ved staten som sådan ikke noget om, så længe de ikke har kontakt til de borgere.”

”Vi håber dermed at få etableret et datagrundlag, der gør, at vi måske kan se længere frem end blot den næste uge og kan være med til at forebygge det pres, der vil ligge på hospitalerne i den nærmeste fremtid. Myndighederne har jo sagt, at de ikke vil teste folk med milde symptomer, derfor er vi en gruppe af frivillige fra tech-miljøet, der er gået sammen, fordi vi mener, at der er brug for et værktøj, der giver os et bredere datagrundlag for at vide og forstå, hvordan folk har det i samfundet under coronakrisen,” siger Sissel Hansen, der er grundlægger og CEO i Startup Guide og en af de frivillige kræfter bag c19.dk.

Der er mange danskere, der går rundt og føler, at de har feber eller en form for influenza eller forkølelse. Det ved staten ikke noget om, fordi de, der har slemme symptomer, ringer til lægen, og så bliver der vurderet, om de skal på hospitalet.

”Men der er jo mange, der aldrig får ringet, for det har de jo fået besked på ikke at gøre af myndighederne, hvis de kun har milde symptomer,” siger Sissel Hansen. ”Så der er mange danskere, der går rundt med symptomer, som måske er corona, men det ved staten som sådan ikke noget om, så længe de ikke har kontakt til de borgere.”

Med C19.dk kan borgerne opgive, hvordan de har det, og det er en måde at gøre hele processen nem for alle parter.

”For borgerne er det let at rapportere symptomerne, og det bliver ekstremt vigtigt for myndighederne de næste to uger, for de skal have mulighed for at vurdere, om de har nok kapacitet til at klare krisen,” forklarer Sissel Hansen.

Økonomer fra Berkeley og Chicago med
Projektet er startet på initiativ af flere danske iværksættere inden for teknologibranchen, herunder Co-founder og CEO Martin Permin (Pelion) og Co-founder og CTO Holger Thorup (Pelion), Co-founder og CEO Jesper Theil Thomsen (Soundboks) og CEO Carl Kronika (Copus).

C19.dk har indtil videre modtaget frivillig hjælp fra medarbejdere hos mange virksomheder og teknisk og økonomisk støtte fra større tech-virksomheder, inklusive Amazon, Twilio, og Zeit. C19.dk oplyser, at de har ubegrænset adgang til ingeniører, data scientists, økonomer ”der alle har udvist stor interesse i at hjælpe.” Et hold økonomer fra Berkeley, Chicago og CBS arbejder ifølge initiativtagerne allerede nu på de ikke-medicinske spørgsmål.

Når Sissel Hansen fra Startup Guide selv er med i initiativet, er det, fordi hun mener, at ”mørketallet” er et kæmpe problem.

”Min virksomhed, og mange virksomheder i det danske techmiljø, er internationale. Det her er et enormt problem i verden, og de steder, hvor vi er aktive,” siger hun og fortæller, at tanken bag projektet er, at det skal kunne skaleres og benyttes i andre lande, som ikke har den samme infrastruktur, som vi har i et teknologisk udviklet land som Danmark.

Ikke protest mod Seruminstituttet
Seruminstituttet lancerede et lignende værktøj i denne uge, hvilket bliver kaldt et Influmeter. Ligesom c19.dk’s initiativ bygger Influmeteret på frivillig indsats fra borgere, der uafhængigt af, om de har søgt læge eller modtaget behandling, rapporterer, om de har haft symptomer og bidrager dermed til viden om spredning i samfundet. Men hvor c19.dk benytter en daglig indsamling af data, benytter Seruminstituttets Influmeter sig af en ugentlig indsamling.

”Det er ikke en protest mod den måde eller metode, Seruminstituttet har brugt, men det er nærmere en reaktion på, at der ikke var sådan noget, da vi gik i gang. Nu er Seruminstituttet kommet ud med det, der hedder Influmeter. Men jeg tror ikke, at det er et værktøj, der er lavet til denne krise. Det ligner noget, der er lavet til influenzaovervågning generelt,” fortæller Sissel Hansen.

På nuværende tidspunkt ved holdet bag c19.dk ikke, hvordan Seruminstituttet forholder sig til initiativet. Ifølge Sissel Hansen har c19.dk forsøgt at komme i dialog med ”de rette” personer i Seruminstituttet, men det er endnu ikke lykkedes. Derfor er lanceringen af c19.dk også et slags ”nødråb”.

”Vi vil gerne have, at myndighederne bruger c19.dk, men det er svært at komme igennem til dem. Derfor har vi forsøgt at få så mange stemmer som muligt med fra tech-miljøet for at lægge pres på myndighederne.”

Indtil videre har c19.dk lanceret en version med tilmelding, men uden opsamling af følsomme data. Når c19.dk har modtaget grønt lys fra myndighederne, sættes den reelle dataindsamling i gang.

Bootstrapping har forsøgt at indhente en kommentar fra Seruminstituttet om, hvordan de stiller sig til c19.dk´s initiativ. Det er ikke lykkedes inden deadline at få et svar fra Seruminstituttet, men artiklen opdateres, så snart det sker.

Denne artikel er blevet offentliggjort torsdag kl. 15.45