Uge 12 i økosystemet: Vild skalering til unicorn: Væmlig.com – 30 % mafiaen – SWSX & Y – SPACs her! – NTF impact – Discord/Clubhouse – Jønck & Mühlmann

 

Skalering, skalering råber vi. Og skaleret bliver der op mod unicorn status. Men det kan jo også, som vi så i ugens uendelige føljeton med Nemlig.coms chauffører have en bagside, vi også skal have frem og diskuteret.

Det blev også ugen, hvor varmegraderne skalerede, og det første forår kom i luften. Sådan oplevede jeg det i al fald. Befriende. Og samtidig fik vi en fælles politisk plan for genoplukningen. Det skal blive godt. Også selv om – hånden på hjertet – COVID-19-tiden blev et udstillingsvindue for omstilling til økosystemets radikale digitale teknologier – inkl. Nemlig.com nethandel med og uden algoritmer. Lad os få en vild uge samlet op med unicorns i centrum.

 

Fra Nemlig.com til Væmlig.com. Tidsånden er en anden

De sidste par fredage har jeg skrevet om Wolt-cykelbudene, der er væltet frem i bybilledet under corona, og ofte for mig ser sølle ud med tunge tasker på ramponerede cykler. Nemlig.coms biler lægger jeg også mærke til, mest fordi de ikke som firmabiler flest er hvide, men i lidt skummelt mørkt design. Der er intet i de mange udpenslede beskrivelser af ”det moderne slaveri”, der startede i Politiken i søndags, der ikke allerede var fremme i 2014. Eneste forskel er, at danskernes syn som flest har tippet. Black Life Matters, MeeTo og den mere ubestemmelige ”tidsånd” har sat andre grænser for, hvad der er legitimt. For hvad offentligheden – inklusive sociale medier – synes er rimeligt. Nu er det ikke bare super smart med Væmlig.com. Og ”working poor”, det at man skal slide sig op for at få en dagløn under stærk overvågning og bøderegn er ellers noget, vi har forbundet med USA.

S’et i ESG’et kommer nu på dagsordenen – sådan som Lars Jannick Johansen på anden vis beskrev i ugen med sin spådom om at ”næste unicorn bliver social”. Det bliver i al fald ikke Nemlig.com, uanset deres multifordobling til 1000 medarbejdere og 2 mia. kr. i omsætning i 2020. Det kan jeg godt fortælle Stefan Plenge og 2/3 ejer Anders Holck-Poulsen. I al fald kun hvis de denne gang tager det alvorligt. Deres kommunikationsstrategi med at lyde som overrasket og skyde skylden på underleverandører er let blotlagt og gennemskuet af kommunikationseksperter. Det er nogle andre greb de skal have fat i. I dag har man ansvar for hele sin værdikæde. Vendingen i opinionen er tydelig, når en Thomas Madsen Mygdahl, der har været med til at sætte dagsorden for digitaliseringen de sidste 25 år, på sin FB-væg skriver: ”Destruktion af de skandinaviske modeller solgt som digital innovation”. 25 år før havde vi såmænd taget den danske model med fagforeningskrav og hele velfærdssystemet noget mere afslappet. Min gamle medarbejder, vores nuværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard får næppe lavet meget lovgivning, der ændrer på forholdene. Men det kan kunderne gøre på Trustpilot og andre platforme. Fra DoorDash i USA til Deliveroo i UK er de oppe i samme slagsmål om minimumsløn og arbejdsvilkår.

 

Oprør mod 30 % mafiaen. Hvad skal vi med mellemmænd?

Det spørgsmål stillede jeg i ugen i forbindelse med passive syndikater i OnRobot, hvor der potentielt er millioner i forskel på carry mellem Sten Nymark med 0 % og så Michael Østerlund Madsen 7,5 % fee for administration under North Finance. Mellemmænd er bare ikke i orden her, mente investor Jørgen Balle Olesen, der i stedet omgik det hele – ligesom han med Saxo.com i sin tid tog boghandlen helt ud af bogens værdikæde. Mellemmænd er sådan set alt det, vi har villet gøre op med i de forretningsmodeller, økosystemet arbejder med.

Men sådan noget gror altså som ukrudt, også i vores egne haver. I dele af Silicon Valley har man nu så magtfulde (tidligere) startups som fx udbringningstjenesten DoorDash, at de også må begrænses for mellemavancer med loft på 15 %. Det er et resultatet af lokale afstemninger i 73 counties. Og det er en halvering i forhold til normen, fortæller marker.medium. Men det er jo kun starten, som Steven LeVine skriver: “Today, 30 % is essentially a tax every company in many sectors of the economy must pay the richest men in America for the right to exist on the internet”. Amazon, Google, Facebook, Apple, Microsoft. Fordums beundrede Tech Fab 5 kaldes nu også “30 % mafiaen”!

 

For meget skalering, for lidt pseudoarbejde hos startups?

Apropos underbetalt arbejde (Deliveroos chauffører tjener i snit 17 kr. i timen), findes der måske også overbetalt? Jeg kan også godt lide Dennis Nørmarks kritik af pseudoarbejdet i organisationer. Når jeg som rådgiver i mange år arbejdede i corporates og det kerneoffentlige, var det ikke svært at få øje på pseudoprojekter og -rapporter, på cirkulære snakke og intern positionering og politisering. Og sjældent i nogen ond mening, for ”Det er med pseudoarbejde som med vejen til helvede, det er brolagt med gode intentioner.” Det er så en charme ved at arbejde med startups. Som Steen Ulf Jensen, ugens investor her, udtrykte det: Jeg har altid arbejdet i kraftige vækstfaser. Energien, kreativiteten, vedholdenheden til at ændre stor modgang til store sejre. Det er fascinerende, og det tiltrækker en speciel mennesketype, som jeg godt kan lide at arbejde sammen med. Det er sgu ikke for alle og enhver! ”

Men har det også en ”Nemlig.com”-bagside, hvis det entydige fokus er hurtigt at skalere forretningen. Kathrine Stampe Andersen forklarede 8. marts som ugens investor, hvorfor TDC var meget bedre til strukturer og systematik for diversitet, end de startups hun nu arbejder med: ”I koncerner har du ofte en HR-organisation med hundredvis af ansatte, der sidder og driver people-delen. Det giver et helt andet blik på, hvad de menneskelige ressourcer betyder. Vi arbejdede meget seriøst med diversitet i TDC. Startups har ikke en HR-organisation på 200 mand, så det skal drives på anden vis. Jeg savner, at miljøet træder i karakter og tager opgaven på sig. Det er i dag en mandeindustri, og der er stort set intet fokus på diversitet”. 200 HR-medarbejdere kan OGSÅ lave pseudo-arbejde, uden fokus på forretningen. Men diversitet og arbejdsmiljø som dele af hele forretningen – dem risikerer vi for let at overse i skalerbare startups som Nemlig.com.

 

Chainanalysis, unicorn-trenden og det at blive stor som André

”Meget ombejlede” edtech CanopyLab og fintech Pleo er to af de scaleups, hvor henholdsvis Sahra-Josephine Hjorth og Jeppe Rindum har udtalt drømmen om at skalere til unicorn-status. En håndfuld andre til at efterfølge Trustpilot kunne trænge sig på. Typisk beklager vi os over, at vi for hurtigt har mistet dem for Danmark. Det gælder også Michael Grønagers Chainanalysis med central infrastruktur for kryptovalutaer baseret på blockchain-teknologi. Jeg forsømmer ofte at nævne Chainanalysis, fordi den nok var en del af miljøet omkring Copenhagen Fintech Lab for år tilbage, men nu på medarbejder- og hele vejen på investorsiden fra A- til senest C-runden med 625 mio. kr. har været amerikansk. Men altså unicorn.

En, der i høj grad er blevet stor og mægtig, er Netcompany. Stifter André Rogaczewski er en travl og synlig herre også i denne uge. Netcompany er krumtap i at lave det digitale coronapas, der lige nu ikke er mere digitalt, end det anbefales at printe det. André skal i bestyrelsen af Spar Nord, hans barndomsbys fordums sparekasse, og må så opgive en række af sine nuværende bestyrelsesposter. Spar Nord er en god strategisk udfordring. Banken når aldrig i nærheden af de to store og bliver aldrig så lokalt nær som de små. ”Stuck in the middle”. En strategisk udfordring, jeg havde fornøjelsen af at skulle tackle med den nuværende direktion, der var ung, da den tog over i år 2000. André kan så nu se på skalering og digitalisering dér. Det er ikke let at gøre Spar Nord stor. Men er Netcompany egentlig selv en unicorn? Nej, det er en børsnoteret konsulentforretning. Og de egenskaber diskvalificerer. Den er også næsten et monopol, som KMD (nu uden Eva Berneke) og Datacentralen var engang. Sådan er det at blive stor.

 

Mühlmann, Warnøe og ventures ved muffen

Ikke så langt fra 10 mia. kr. endte børsværdien på efter noteringen af Trustpilot på London Stock Exchange i tirsdags. Seed Capital med Lars Andersen som lead, samt Northzone, Index, Vitruvian og Draper Esprit ejer alle omkring 1/6, så der kom lidt milliarder på bøgerne.  Peter Mühlmann ejer selv 4,4 %, og en lille halv milliard rækker da også til noget. Der skabes rigdom rundt omkring. Det gælder selvfølgelig også Dansk Vækstkapital I, hvis sympatiske bestyrelsesformand Lars Nørby Johansen via Seed også er med i Trustpilot. Han melder til Ritzau i dag om 331 mio kr i årsresultat . Det kan være velconnectede Lars kan svare på hvorfor mon det tager tid at rejse Dansk Vækstkapital III.

I Børsen og Berlingske er det mest interessante i vores verden forholdet mellem Lars Tvede og Peter Warnøe, herunder sidstes rod og ulovlige aktionærlån, som Tvede politianmeldte for et år siden. Og da Peter har været driver i, at Nordic Eye ender 2020 med et afkast på 988 mio. kr. og en værdisætning af porteføljen med Bellebeat og Blue Ocean Robotics på 1,8 mia. kr., er Tvede nok lidt mildere i tonelejet. Hvad vi allerede så, da jeg citerede fra Lars Tvedes julehilsen. Langt vigtigere for Warnøe er nok det rygstød, det giver, når næste milliardfond nu skal rejses.

 

Y-Combinator og SWSX-startups, du skal kigge efter

SWSX, der selvsagt var virtuel i år fra Austin, lancerede Future Today Institute deres trend rapport på 500 sider med en guldgrube af indsigt i 12 afsnit. Og SWSX holdt 13th annual SXSW Pitch Event med de mest spændende kategorivindere. På tværs af kategorier vandt XR-startup holoride fra München.

Jeg har også set på Y-Combinators favoritter fra deres seneste ’21 demodag. Og her bliver jeg indenfor domkirketårnene og nævner de tre danske:

  • Playmaker, med founder Helder Almeida og Neil W. Murrey (tidligere Nordic Web ventures), der laver en social infrastruktur for spillere i fantasy sportsspil.
  • Pipe|bio er med founder Jannick Bendtsen en SaaS platform for bioinformation (DNA-sekventering) til udvikling af medicin.
  • Reshape Biotech med Carl-Emil Grøn Christensen og Daniel Storgaard, der med deres laboratorierobot automatiserer mikrobiologers arbejde med at analysere billeder mm.

Utrolig så mange dygtige startups der er! Og hvis jeg sad på et venture-kontor: Hold op, hvor er der mange at holde øjne med.

 

SPACs er her! Og de jagter dig

Ulven kommer. I al fald den rigtige, som et udvalg i ugen anbefalede skulle kunne bevæge sig i hele Jylland.  Så jeg vil spejde lidt i plantagen i påsken, når jeg snart kommer helt derop, hvor Badehotellets nøgenbadninger kunne optages uden sultne blikke af nogen art. SPAC kommer også. Og det kan også give et lille gys. Henning Aasmul-Olsen fra Moalem-Weitemeyer fortalte på et møde i ugen i Aktive Ejere, at han havde flere henvendelser.

Startups – via en SPAC ad bagvejen fusioneret ind i et tomt børsnoteret selskab – er jagtet vildt som ulven. Egnethed er vist skaleringsevne og evne til historiefortælling for retail-investorer. ”Markets seems wrestle with flood of offers”, ifølge New York Times i ugen. Men også i Europa, fordi vi her er billigere. Eneste danske selskab, jeg kender til, er Henrik Werdelins Barkbox, en hundekasse på abonnement. Du kan selv læse selskabets pressemeddelelse: “BARK is the world’s most dog-centric company, devoted to making dogs happy”. En variation af kunde-centrisk, jeg ikke lige havde set. Men det lover godt for Hanne Jarmers deep tech Go Dogo. Og Bark skal nok blive en unicorn, altså en hunde-unicorn forstås. Værdiansættelsen er $1,6 mio., ifølge Northern Star Acquisition, der altså sender hundeboxen på børsen via en SPAC. Jeg kan anbefale en sød hund som medsponsor, ligesom Jenifer Lopez, Ciara og sportsstjerner har været sponsor for andre selskaber. Så stiger kurser allerede på for-forventninger.

BuzzFeed og Vice Media er to SPAC-noteringer på vej, der tegner til at blive negative for investorer ifølge The Information. På mødet hos Aktive Ejere bekræftede altid optimistiske Carsten Borring fra Nasdaq i Norden, at de er klar, og at de vil køre efter de amerikanske regler. Er jeg en for gammel og sur ulv i branchen, når jeg tænker, om der mon er kød på alt, og om de nordiske børser ikke skulle sige stop for noget?

 

Medejer af Simple Feast? Equity crowd funding

Jakob Jønck har en energi, som få jeg kender i miljøet. Derfor undrer det mig ikke, at han nu vil udfordre den traditionelle kapitalrejse fra bootstrapping over engle til ventures og børsnotering. Hvorfor ikke få almindelige mennesker til at investere tidligt i noget, der har mere fornuft end GameStop og anden spekulation. Det er en side af trenden i tiden for demokratisk ejerskab, og intet er mere velegnet end B2C-virksomheder med et ungt, grønt forbrugerbrand. Og det har hans Simple Feast med de plantebaserede, økologiske måltidskasser – for mennesker. I 2019 rejste Jakob Jønck 250 mio. kr. af byFounders, Sweet Capital og Balderton. Og Kinnevik kom nu i februar med 70 mio. kr. til international ekspansion. Så børserne ville være åbne. Det usædvanlige ved Jakobs equity crowdfunding er det sene stadie, hvor man kan købe aktier uden at være på børsen. Hele pointen er vel at knytte bånd med kunderne: »Mange virksomheder laver loyalitets- eller bonusprogrammer for deres kunder, og det er det, vi forsøger, samtidig med at vi har muligheden for at give noget tilbage til de mennesker, som vil med på vores rejse. Det er normalt ikke muligt for almindelige mennesker at være med, når virksomheden er på et stadie, hvor der hentes venturekapital ind, men det vil vi gerne lave om, så folk både kan investere 100, 1.000 eller 100.000 kroner i Simple Feast.« siger Jakob Jønck til Berlingske. Simple Feast kunne med held i madkassen i USA også godt en dag blive en unicorn. Men ok, hunde er måske mere værdsatte derovre.

 

Prins Harry i stejl startup-karriere

Skandaler i kongehuse var noget, BT i hine tider ringede mig op for at kommentere. Men da jeg dårligt kendte de kongelige navne, blev det ved almindeligheder, som at de skal passe på balancen mellem det mytisk ophøjede og det, at de er mennesker som alle os andre. Det er der ikke meget hofsnog, endsige BT ved. Men nu har jeg chance for revival, for Prins Harry (der har solgt sig selv og Megan til Netflix og Spotify for 750 mio. kr.) er nu blevet ”chief impact officer” i startup BetterUp. Den arbejder med coaching og mental sundhed. “I intend to help create impact in people’s lives”, sagde Harry til The Wall Street Journal. Det lyder helt som mange founders. Jeg føler mig på hjemmebane. Hans mor hed Diana, deres søn hedder Archie, en søster er på vej. Bare jeg kan huske det hvis BT skulle ringe igen. BetterUp er selvfølgelig en unicorn, måske nu en (post)-royal unicorn?


NTF krypto-revolutionen: 3,5 mio kr for dit Marshjem

Sidste fredag kan være længe siden, når det gælder NFTs, non-fungible tokens. Mine eksempler var Jack Dorseys første tweet, et LeBron James basketball-dunk og kunstneren Beeples NFT-værk solgt for over 500 mio. kr. Man kan nu købe rammer på Qonos, så man kan vise sine NFTs frem. Og de ligner de billedrammer, vi købte som teenagere til vores bedste plakater, hvor de unikke handlinger i blockchain kan fastholdes for altid og knyttes til dig som ejer.

Næste udvikling er nu, at du kan få dig et ekstra digitalt hjem, fx på meget omtalte og vist omsuste Mars. I ugen er et sådant første NFT-hjem designet af den digitale canadiske kunstner Krista Kim solgt for 288 Ether eller 3,5 mio. kr. Du kan se det her. Huset er meget transparent – der er nok heller ikke så mange naboer, selv om Mars-boere spiller en stor rolle i sf-fantasier. Sol-liggestolene ser gode ud, men hvor ilten skal komme fra, hører vi ikke. Kim fortæller derimod, at hun tror, NFT-markedet “supports positive change through the crypto revolution and that this revolution will create real political action to support green energy and sustainability”.

Min søn Philip er for nyligt skiftet fra McKinsey til Home.Earth for at skabe bæredygtig og social byudvikling. Og det var jeg glad for, bl.a. fordi jeg selv bydelsudvikler i Nordjylland. Men målt med NTF-alen er det er jo så bare so last year, tænker jeg nu. Han skulle bruge de nye blockchain´teknologier, udvikle og sælges tokens af boliger på fjerne planeter. Der er jo plads og råd til meget mere radikale bæredygtigheds- og sociale konstruktioner ude i himmelrummet. En ny tids genvej til impact – hvis vi lige ser bort fra den energimængde, der bruges til at producere en NTF. Den er enorm.

 

Glem Clubhouse. Hop til Discord

Vækst og succes for Clubhouse er også enorm. Kan det fortsætte? Det spørger Wired sig selv og founder Paul Davison om. En tung venture-virksomhed som Andreassen Horowitz, også C-runde investor i danske Labster, er sygt meget for nye sociale medier trods den dominerende Facebook, Twitter og Instagram-treenighed. Community takes all, skriver de.

Og vi er allerede videre fra Clubhouse, bare så du ved det, når du kommer ind. De unge gamere er i al fald – nej ikke på TikTok; de er på Discord. Og hvem følger ikke i deres fodspor? Microsoft vil gerne købe Discord unicorn for svimlende 75 mia. kr. ifølge Bloomberg i tirsdags. Prøv selv at klikke, og du mødes med ”Dit sted at snakke. Uanset om du er en del af en skoleklub, en gamer-gruppe, et verdensomspændende kunstfællesskab, eller om I blot er en håndfuld venner, der gerne vil hænge ud sammen, gør Discord det nemt at snakke sammen og hænge ud sammen langt oftere.” Det lyder faktisk som dansk snikke-snakke og hygge-hygge. Altså den helt rigtige investering. Men tør du, i et meget snakke-socialt, men sygt utro marked?

 

Hvilke transaktioner har jeg ellers glemt fra ugen?

BotXO founder og CEO Henrik Fabrins LinkedIn ser jeg til formiddag, at han har fået ”Zidane og Laudrup” i bestyrelsen. I al fald Jesper & Jesper i form af Jesper Theill, CEO i Templafy og Jesper Lindhardt, CCO i Ocean. Gode (for)navne der lover godt for skalering og nye investorer.  I det hele taget er der skaleringsoptimisme og mange transaktioner i ugen, også længe før unicorn-status, hvorfor jeg bare tager nogle: Jeg har smagt stærkt øl, tyndt øl, lyst øl osv., men ikke ’datadreven’. Men det er sensorteknologien i Zymoscope, der kan give de mange fine mikrobryggerier indsigt i deres fermenteringsprocesser. Med Rockstar og Vækstfonden og Mads Heine, DanBAN som lead har de rejst 7 mio. kr. Indsigt i hvordan jeg kan få cyklen op i fart er også velkommen. Motosumo app måler alle data for cyklister og har rejst 45 mio. kr. i en serie A med Magenta Partners. Der er mange i feltet, fx iQniter, der rejser kapital nu.

På den lidt større øvebane har Jacob Riisgaard solgt 25 % af Coolshop til Anders Holck-Povlsen, mens en anden løve, Jan Lehrmann vil sende spilvirksomheden fra Matrikel 1, Trophy Games, på børsen efter 60 mio. kr. Snart sprøjter det ud med selskaber på Nasdaq First North, fx filmselskabet Sandrew Metronome for 35 mio kr. med Kapitalpartner. Hvem er ankerinvestor, hvem sikrer lødigheden? Det er også et spørgsmål, vi stiller hos DanBAN 8. april til certificerede rådgivere. Samme forening lukker snart vores nye co-investeringsfond på 30 mio. kr. Formand Søren Jørgensen udtaler, at ”det et godt alternativ til Vækstfondens låneprodukter”. Mon ikke beløbet mere rækker til at være supplement.

Nu skal jeg på landet i påsken, og i det nordjyske har Hg, der fx også ejer pæn del af Visma, købt TrackUnit af Goldmann Sachs og GRO Capital for et ukendt beløb. Nok et meget højt trecifret. En SaaS platform, der har 500.000 sensorer på køretøjer i byggeindustrien ud over verden, så de har data til meget. Jeg hører mere fra min nabo i ledelsen, når vi spiser køllen fra den hjort, han nedlagde på min marker i julen. Ellers bliver påskemenuen sikkert grøn. Jeg mærker stort familiært og politisk pres for det plantebaserede på os (deltids)landmænd. Læg mærke til grøntafdelingerne, for du kan nu se effekten af, at vertical farming som Anders Riemanns Nordic Harvest m.fl. vinder frem. Min næsten nabo på Vesterbro, Nextfood CEO Rasmus Bjerngaard, har lige fået sin turn key teknologi til vertical farming ind i supermarkedskæden Menu.

 

Påske med/uden corona

Vi skrev – ret spændende synes jeg – om kaffemarkedet, med ugens startups  ØNSK, Coffe Ten og Coffe Pal. Og Slow Forests Coffee kunne fx også have været med. Det vælter frem. Men nu vil jeg tage en kop god øko mokka og glæde mig, efter at have sunket ugens svada. Den fik jeg i morges fra Ulrik V. Knudsen, en økonom jeg lytter til, den højst placerede dansker i OECD: EU har flest smittede og døde, ”samtidig med at vi har klaret os dårligst på økonomien og har haft de stærkeste indgreb over for de basale frihedsrettigheder, ligesom vi har været langsomst til at rulle vacciner ud.” EU er dumpet, hedder overskriften følgerrigtigt i Børsen til morgen. Av!

Efterhånden tror jeg mere på danskerne og forårssolen end på noget andet til at lette nedlukningen. Jeg skal på D’Angleterre i eftermiddag og glæder mig som et lille påskelam til at lukke altanen op ud mod et solbeskinnet Kgs. Nytorv. Og til at få en anstændig middag med eller uden lam og lidt afveksling med min søde hustru. Der skal skaleres i forhold til corona-hverdagen! Således opløftet ser jeg frem til, at vi kan læses ved kort på onsdag og ellers efter påske.

Ha’ det så herligt så længe derude i økosystemet.