Grenen til Gedser: Grøn Startup Nation – Ward 24/7 AI-case – LS-Claus og 20’er brølet – 3 steps til US – Eventyrlige Frigaard & SaaS – E-borger i Estland
Velkommen igen, Simon Kollerup! Vores erhvervsminister er tilbage fra stress-sygemelding, og en sådan er som corona ikke at spøge med. Den kan snige sig tilbage. Men der er nok at tage fat på for Simon, for mens fagbevægelsen glæder sig over trepartsaftaler, og ikke et hår er krummet på et par millioner lønmodtageres isser (måske dog, som på mig, høstakke vokset ud), råber frisører og freelancere, gøglere og godtfolk og ikke mindst deres lobbyorganisationer op i takt til mutationerne. Ja, nogen lider. Hårdt. Og i går udskrev Regeringen og et bredt flertal af partier så 9,5 mia. kr til forlængede og småforbedrede kompensationsordninger. Vigtig for mange. Men lad os nu lægge kortene på bordet. Lad os være ærlige: Det er ikke hos os, vækstiværksætterne i økosystemet, problemerne er flest!
Tag bare i forgårs aften på fintech. Fra Louise Ferslevs lille Mymonni app, der rejste 5 mio. kr., til Sebastian Siemiatkowski fra Klarna, der ifølge vores søsterorgan Breakit rejser en nyemission til en nordisk rekordværdisætning på 250 mia. kr. Ja, det var milliarder, godt nok svenske. Det må give ekstra mod til løsninger som fx Anders Riis’ Swiipe, men ret beset bare en del af den strøm, vi har set senest også med Heinis Vivino og Kaspers Peakon.
For krisen har om noget vist, at vores radikale digitale teknologier og forretningsmodeller er løsningen! Så når alle de uendelige rækker af erhvervsdelegationer næste gang skal ind om ’krisebordene’ hos Simon & Co, dvs. også til Tommy Ahlers, Mona Juul, Katrine Robsøe m.fl., er vi nødt til sige: Vi skal have bedre vilkår, fordi vi skaber fremtidens intelligente velfærd og arbejdspladser. Ikke fordi vi har det skidt.
Danmark skal være en grøn startup nation fra Grenen til Gedser. Det er perspektivet. Vi skal fra verdens nr. 6 i innovation op i top 3. Vi skal ikke komme som Lolland-Falster i gamle dage med klagesange over alskens dårligdomme og elendigheder. Vi skal booste det, der allerede går godt med smidig matching af kapital, let adgang til arbejdskraft fra udlandet osv.
Claus Hansen – Life Science investor fra Århus med gode exits og årets business angel i Danmark samt DanBAN-medlem – siger det samme som også Lars Tvede og (andre) udenlandske koryfæer i no. 3 af vores nytårsforudsigelser: Vi får det som de brølende 20’ere efter nedlukningen i 1. verdenskrig. Måske en anelse sværere at mærke nu, hvor corona-skyttegravskrigen trækker ud, men jo et meget sandsynligt scenarie. Og i al fald indregnet i prisningen på aktiemarkederne og af scaleups, jf. Klarna.
Og Claus Hansen er så også investor bag ugens spændende case i MedTech: Ward 24/7. Navnet siger det hele: Se for dig rækker af COVID-patienter, der kræver fire personer i døgnet. Men overvågninger, der kan forudse og måle vigtigste indikatorer, kan personalet være mere trygge i forhold til, at de tilser patienter på kritiske tidspunkter. CEO Betina Lindhard Langemark fortæller om rejsen og algoritmen i deres MVP, og vi kommer lidt rundt om det for tiden forståeligt ekspansive MedTech og Life Science.
Som det går på Tech-scenen i USA, er det heller ikke irrelevant for nogle startups mellem Grenen og Gedser at se til USA og spørge, hvor man skal lokalisere sig, hvordan. Lars Jensen, Scale Capital, har sin afsluttende no. 2 af ”Sådan forbereder du dig til succes i USA”. Og Lars har været derovre i adskillige år. Det er ganske vist.
Lige midt i landet, dvs. i eventyrbyen, sidder Torben Frigaard Rasmussen på det HUB, tanken16.dk, han er ved at opbygge. Hans eget første eventyr var Economics, og hvordan han så multiplicerer den vækstrejse i andre, især SaaS-virksomheder som TimeXtender, Cardley A/S, Umbraco, Accutics, Quadsat, eosft, Kontolink kan du læse i 5 skarpe til ugens investor. Og ”See det er en rigtig Historie!”
Altid vitale Hambus Jakobsen, Pale Dot Blue er aktiv med sin Klima Tech venture også i Danmark og er med i no. 5 og dermed afslutningen på Richard Engstrøms og vores serie Impact Investing Report: How do you measure the real impact of your investments?
Hvis du ikke har været i Estland, kan det anbefales (når tid er), for det er i hvert fald, som originalen Israel, en startup nation. Det berømte e-borgerskab er genstand for ugens Techtopia.
Så siger vi snip, snap snude, indtil vi ses på fredag i din e-mail rude. Og skriv bare til jesper@bootstrapping.dk om dine småeventyr. Selv om det går forrygende i vores altid herlige økosystem, kan vi ikke få opmuntringer nok for tiden!
Comments