Går det godt? – Kolinds to BA-typer – SKAT! – Tommy & Warnøe om VC-tørken – Primdahl, Cleve & AI-kampen – Tradeshift & Unity tvister – Mette, Lær af Labour – 1200 Unicorns & Soonicorns

 

Går det godt? – eller rasler skeletterne, og spøgelseslivet truer? Simpelt spørgsmål vi stiller i dag. Men utrolig svært i græskarlygternes skær at give ét svar. Det går godt for Google, Apple, MS og dem, der rider på AI-bølgen. Men resten af tech? Ligesom det går fantastisk for Novo Nordisk, men skidt for Ørsted går det heldigvis godt for mange startupsmen omvendt har andre ikke skabt vækst nok til at betale covid-lån tilbage og rejse ny kapital. Vi skal se lidt på de forskellige svar, og ellers har jeg følgende buffet her op mod Halloween at byde på:

  • Går det godt, Tommy? Hmm, det er afgjort set bedre
  • Mette Frederiksen: Lær af Labours iværksætter-forslag
  • Danske startups ekstra udfordring har ét navn: SKAT
  • 1200 Unicorns og mange flere af Jasmina’s Soonicorns
  • De stjal vores AI-unicorn! Hvad siger Andreas Cleve?
  • Morten Primdahl: AI som standard-software
  • Fantastiske BA’er – og Torsten Kolinds to nedern typer
  • Tech giganter og hvad Peter Warnøe hørte i USA
  • Trælse tvister: Unity, Tradeshift, Lars Tvede
  • TechBBQ og vejen til Slush og andre events

 

Går det godt, Tommy? Hmm, det er afgjort set bedre

Man skal passe på med at male fanden på væggen i et land, hvor der aldrig har været så mange i arbejde, hvor statsfinanserne har det fint og inflationen er på vej ned. Der skal nok komme julegaver. Også til startups fra Morten Bødskovs reform. Men ellers går det i ventureland sådan cirka, som det går partiet Venstre i meningsmålinger – altså ikke for godt. Startups og scaleups har nu i over halvandet år skåret ned på burnrate og forlænget runway med bridgelån og brædder. En dag skal der jo tilføres kapital til vækst. Og den er åbenbart gemt ned bag tykke hovedpuder!

”Jeg har aldrig oplevet så få transaktioner som i 3. kvartal sagde en af de mest brugte advokater Frederik B. Hasling, Manzanti, til mig i ugen. Peter Sandberg, N2F sagde fra Stockholm samme dag, at han var nærmest chokeret, og at nogle af de bedst performende scaleups nu måtte ud i downrunder. Situationen med tilpasninger og bridgelån, downrunder som næsten norm og værdihalveringer af startups, bliver skarpt samlet op af Tommy Andersen, byFounders i ugens podcast ”Vil danske venturefonde hjælpe blødende startups? Den er meget rost af vores medlemmer. Så lyt selv!

Sifted kan tælle til 2000 startup-investeringer i 3. kvartal i Europa. Det lyder måske af mange, men det er laveste antal venture-investeringer i Europa siden 4. kvartal i 2015. Der er desværre absolut intet, der ifølge nationaløkonomerne tyder på, at renterne i EU falder under de nuværende ca. 4 %. Det er ikke ligefrem stimulerende for at tage den ’unødige’ risiko, som de tunge investorer ser i venture-markedet.

Herhjemme er staten, dvs. EIFO vores anticykliske buffer. De nu mange danske VC-fonde har typisk kun 4-5 år til at investere, så nogle skal meget snart ud af busken. Og med ’Novo-guld’, kommer der hele tiden nye business angels og familiekontorer til. Men det er altså ikke kun landmænd, der vender hver en femøre. Investorerne vil nu kun have de bedste. De laver hårdere due dilligence, tager tid om beslutningerne og presser valuations. Så spørg bare fra Townhalls til Slush efter ’How are you?’. Svaret er ikke givet, hvis du aktivt lytter ned under ”Thanks, fine”.

 

Mette Frederiksen: Lær af Labour!

Vi ved, at England er førende i forhold til at understøtte investeringer i startups. Især SEIS/EIS-ordningen er berømmet, fordi du i tidlige investeringer kan fradrage 30 % af tabet i din indkomstskat. Det øger selvsagt villigheden for familier og private investorer til at komme med højrisiko kapital. DanBAN har i sit nye 12 punkts udspil ”Vi skal løfte fremtidens vækstvirksomheder” gjort sådan et iværksætterfradrag til den højeste prioritet i forhold til Morten Bødskovs kommende reform.

Men EIS/SEIS er nu ikke godt nok for alle englændere. I al fald ikke for Labour, søsterpartiet for Mette Frederiksen, Nikolaj Wammen, Jeppe Bruus og Morten Bødskov. Labour vil gerne til fadet efter otte års konservativ regering, og et af angrebspunkterne er en strategi for yderligere at fremme britiske startups Labours skyggeminister Rachel Reeves taler om at understøtte spinouts fra universiteterne. Og om at sikre tålmodig vækstkapital til den grønne omstilling via en 60 milliarder stor, ny grøn infrastrukturfond.

Lyder det bekendt? Ja, det er præcis de udfordringer med at få vekslet forskning til 1000 tidlige founders og sikre vækstkapital til scaleups, som vi har i Danmark. Så jeg kan anbefale en smuttur til London. Efter et par pints og julegaveindkøb i Harrods kan du blive inspireret af at høre Labour MP’s overgå Toryerne i at støtte britiske investeringer i ventures.

 

Danske startups’ ekstra udfordring har et navn: SKAT

Thomas Black-Petersenårets lobbyist ifølge Socialdemokratiets erhvervsordfører Per Husted – var så begejstret for min klumme i tirsdags om iværksætterreformen, at han straks sendte den til diverse erhvervspolitikere. Tak for det Thomas. Du kan selv læse ”Iværksætterreformen: Vi skal have fat om skat og SKAT”. Den udfoldede tre ting:

For det første: Vi har OECD’s højeste niveau af beskatning af kapital, og det plager især startups, der spiser det til morgenmad. Al forskning viser, at det eneste sikre parameter for at skabe unicorns i et land er at stimulere, at der er risikovillig kapital.

For det andet: Skattestyrelsen gør sig til af at have været på alle mulige servicekurser. Men ikke fattet, at de ikke direkte skal modarbejde andre ministeriers forsøg på at støtte startups hjemme som ude. Behandlingen af skattekreditterne efter maj 2020 er mest oplagte og skræmmende eksempel. Vi har hidtil kørt et dusin cases på Bootstrapping, og vi fortsætter snart. SKAT aner tilsyneladende ikke, hvad hverken forskning eller softwareudvikling er. De ødelægger den runway, som EIFO mange andre offentlige initiativer forsøger at strække.

For det tredje: Den danske skattelovgivning er enestående ved, at founders og medarbejdere, der er tildelt aktier, risikerer at betale skat af penge, de aldrig har modtaget. Senest har Berlingske haft serie med medarbejdere i Vivino, Brain+ m.fl., der har haft warrants i lønpakken, og nu skal de betale absurde beløb i skat af midler de, aldrig har set. Ingen har formentlig fortalt problemet ved børsnotering for founders så flot som founder af Trustpilot Peter Mühlmann i artiklen her ”Det er klart at ingen gider børsnotere sig i Danmark”.

Her kommer så ugens forhåbentlig bedre historie om det sidste. Peter Mühlmann var sammen med Thomas Black-Petersen til møde med skatteminister Jeppe Bruus i ugen. Thomas fortæller på FBV’s hjemmeside, at ”det var tydeligt, at ministeren er dybt ind i problemstillinger med skatteklemmen. Og han var ”nysgerrig på løsninger”. FBV’s 4 løsninger kan du læse her. De klare principper er, at ”Ingen medarbejder eller iværksætter skal risikere at betale skat af penge, de har ikke tjent. Vi skal ikke begrænse vækstvirksomhedernes muligheder for kapital og begrænse brug af medarbejderaktier. Vi behøver ikke smadre uskyldige menneskers liv. Vi har i Danmark også et princip, som medfører, at man straffer iværksættere, der vælger en børsnotering, med 22 % ekstra skat. Vi bør have skatteneutralitet på valg af kapitalvej.”

Meget af det, tror jeg, vil lykkes nu som del af den før-jule-pakke, Morten Bødskov, Jeppe Bruus og forligspartierne kommer med. Men har politikerne reelle og målbare mål om at blive en iværksætternation, så er det jo ikke nok at fjerne idiotiske bespænd og SKAT’s over-compliance. Fordi vi ikke længere skal kunne kongerækken og navne på Jesu 12 disciple udenad (jeg kan stadig huske, den slutter med Judas Iskariot, der let bliver til Judas Idiot), bliver vi jo fx ikke i sig selv en vidende og innovativ nation. Som jeg konkluderede i tirsdags i min klumme om skat og SKAT: ”Rammebetingelserne for, at founders får tilført kapital i opstarten og senere kapital til skalering, skal være i top. Det sker på et marked. Og det sker med nogle skatteregler, der enten trykker på bremsen eller på speederen. I Danmark er bremsen trykket helt i bund. På den måde kommer (el)-bilen ingen vegne. Ikke engang ud af garagen.”

 

1200 Unicorns – og mange flere af Jasmina’s Soonicorns

Hvorfor snakker vi altid om unicorns? Aileen Lee skabte begrebet “unicorn” for et årti siden for det sjældne, at en privat startup opnåede en værdisætning over 1 mia. dollars. Hun talte sig frem til, at der var 39. I dag er der over 1.200 af den så knap så sjældne race. Den succes er måske meget god at huske i de her tider, hvor der er langt mellem snapse og nye unicorns. Drivet i at tælle unicorns er stor. Frankrigs præsident Macron vil op på 100 som mål for hans iværksætterpolitik. Selv et ærværdigt universitet som Cambridge har sammen med byen et mål om at ”double the number of unicorns based in the city by 2035 ”

Soonicorns er så startups, der har potentialet til at blive det. Den er også lidt svær. For hvilke startups lægger ikke ud med den ambition? Og forlæng deres budgetforecast i pitchet, og de er der! Men et er startup-fiktion, noget andet sådan mere seriøst. Fx  havde Sifted i efterårsferien en liste med 39 europæiske deeptech, de mente var soonicorns. Tilsvarende nåede Jasmina Pless i  Dansk Erhverv at lave rapport om, hvad sådan pr. matematik og helt siden 2000 med lidt held kunne fremskrives som rising danske unicorns’. Vi har tidligere bragt den fulde liste på de 38 med Monta, Veo, Dixa, Agreena, TGTG, Contractbook osv.

 

De stjal vores AI-unicorn! Hvad siger Andreas Cleve?

I USA er der nu 315 AI-baserede unicorns. Det er over det dobbelte af resten af verden, inklusive Kina. Det ifølge Nathan Benaich fra britiske Air Street Capitals sammentælling offentliggjort i Sifted. Der er total USA-dominans, og de absolut største er jo også der. Nathans fokus var nu, at ”The UK has more than double the number of AI unicorns than its closets European competitor. The report highlights UK startups Synthesia (an Air Street portfolio company) and ElevenLabs as European success stories in the sector.” Jo, men vi andre ville jo sige, at co-founders Steffen Tjerrild og Victor Riparbelli er såre danske. Men det er den sædvanlige historie med vores unicorns. Synthesias hovedkvarter ligger i London. Det er jo ikke helt enkelt, når der ikke er viden og marked og slet ikke vækstkapital i Danmark. Lyt selv til vores podcast ”Hvor langt kan 60 mio. dollars tage Corti?” med den altid utrolig balancerede og vidende CEO Andreas Cleve fra Corti med refleksioner over deres seneste B-runde. Der er rigtig fine pointer – siger lytterne til os!

 

Morten Primdahl: AI som standard-software

Der er vel ikke mange danske udviklere, der har programmeret så stor en succes som Morten Primdahl har med service-softwaren Zendesk. Han er som så mange, der har skabt noget rigtig stort, uhyre beskeden og sympatisk – ingen stjernenykker her. Vi diskuterede i ugen – sammen med et dejlig aktivt og levende 7. hold af nye business angels fra Danske Bank – forskellen til dengang for 15 år siden, hvor verden var ung og Morten, Mikkel og Alexander skabte deres unicorn. Det ville ikke ske i dag. For i dag bliver SaaS-software lynhurtigt kopieret og standardiseret. Det er det, der sker big time med AI. Og det er basis for de syv store tech giganters aktiekursopsving i året. Men det betyder også, at alle de startups, der flager at de er AI-drevne, jo langt hen bare har købt og koblet en AI-komponent på deres ydelse. Ikke nogen større bedrift. Men når fx Andreas Cleve og Lars Maaløe’s Corti detekterer hjertelyde, er det ikke noget Microsofts ChatGPT eller Googles Bard eller andre kan. Så er det original udvikling, Maalø og team har lavet. Det er noget andet med startups, der puster sig op med AI på baggrund af et eller andet brugerinterface til noget standard-software. Det sagt, fordi nye investorer, der ikke som VC’s kan lave tech due dilligence, skal passe på, ikke at falde på r…, bare fordi en startup ”laver AI”.

 

Fantastiske busines angels – og Torsten Kolinds to nedern typer

Business Angels er mange ’ting’. Alt fra ejerledere efter exits til ex-tech-nørder, fra arvinger til advokater. Som ugens investor på Bootstrappnig – med en Oasicare Vagina-Tshirt, der har kaldt på mange kommentarer – kom Torsten Kolind med et relevant bidrag på to typer, han advarer founders mod. Den ene er ”investorer uden startuperfaring, som tror, de har købt aktier, og ikke forstår, at de er i samme båd som teamet”. Den anden er ”angels med startuperfaring, som tror, at alle andre startups skal igennem samme rejse, som de var på i 90’erne.” Den første type er desværre ret normal, den rene investor uden forståelse for at investering i ventures er noget ganz anders end investering i værdipapirer. Den anden selvsagt sjældnere, da det var begrænset hvor mange af os, der stiftede startups i dot.com perioden. Men pointen er god nok. Opskrifterne fra dengang hvor alt handlede om uhæmmet toplinjeforbrug til global skalering fra start er fortid. Som det ordentlige menneske Torsten er, slutter han sin egen LinkedIn henvisning til artiklen af med: ”Bootstrapping is a small, subscriber-funded outlet, so do support them if you can and find it useful.” Tak Torsten, det er useful!

 

To VC-typer – og hvorfor alle founders bør have en founderledet VC

Det kunne være sagt af en partner i byFounders eller People Ventures, men det er nu John Elvesjø, der på Mediumskriver, at han som founder oplevede to typer VC’s: ”The ones you go to with your problems to strategize around how to solve them, and those who only get filtered information after the entrepreneurs have polished the story.” John fortalte mig på TechBBQ sin egen founder historik, og hvordan han rejste over 1,5 mia. kr. i svære tider – hhv. 2002 og 2008. Det er jo ikke sådan i min optik, at fordi man har været topscorer i fodbold, er man også en god træner. Men jeg må medgive, at jeg er en kende irriteret over at høre fra skuffede founders, der er lovet guld og grønne VC-skove. Reelt møder de for ofte kun regnearks-typen, der på bestyrelsesmøder alene kan spørge til, hvorfor metrics ikke er nået. Med John Elvesjø’s nye venturefond, node.vc, ønsker han og hans meget erfarne team at hjælpe ‘nordic game-changers’ mere hands-on operationelt: ”The investor often becomes a CEO coach and is part of making big strategic decisions, and I think you only can do that if you have seen great companies being built up-close before,” skriver Elvesjø. Det med at bygge virksomheder og få dem store kan de i Stockholm. Tanya Juul Kjær med toperfaring fra Klarna, iZettle m.fl. er venture partner med fokus på det danske dealflow.

 

Konsolider eller dø. Og hvad Warnøe hørte i USA

For os der, kan huske vores første Mac (eller Macintosh, som vi sad på gulvet med, for vi ville hellere bruge pengene på Apple end på skriveborde) og lavede community software år før Facebook, er det mærkeligt at se, hvor kæmpe de syv store tech giganter – Apple, Microsoft, Google, Amazon, Nvidia, Meta og Tesla er blevet. De fantastiske 7 fylder rekordhøje 30 % af S&P 500-indekset. Det er AI-forventningen, der har løftet dem i foråret. Og sandt er som nævnt, at sidder på den store del af AI-kagen – og kan i øvrigt købe dem op, de vil – som de før har domineret alt fra søgemaskiner til cloud.

Hvad så med de 493 andre selskaber og hele underskoven af ventures? Ja, det er så mindre fantastisk, og venturemarkedet har kun kendt en vej de sidste to år. Det er nedad og atter nedad. Raising funds remains a significant challenge for companies with substantial burn rates”, opsummerer Fortune situationen og tilføjer endnu en selvfølgelighed:Growth is still highly valued, and if a company can achieve growth and profitability, it’s in a unique position in today’s market.” Det så ellers ud til, at der kom lidt gang i IPO-markedet i september med noteringen af Arm Holdings, der blev efterfulgt at Instacart og Klaviyo. Men her i oktober er alle i lavere kurs end ved noteringen. Og det var heller ikke sådan, at meget omtalte tyske low-tech Birkenstock fik sat sandalerne rigtigt ned. Tværtimod.

Som Peter Warnøe, Nordic EYE skriver i sin seneste opsamling af en USA-rejse: What struck me most was the noticeable hesitation among investors, particularly when it came to private equity funds. Det er selvsagt de højre renter, der gør udslaget for LP’s og smitter af hele vejen ned igennem økosystemet. Og da det ikke ændrer sig, så langt øjet rækker, tænker jeg, at konsekvensen er let at forudse: Konsolidering bliver King!

 

Trælse sager: Laang, Brorson og Tvede

Christian Laang, co-founder og CEO af Tradeshift roste jeg her efter sommerferien for hans friske AI-betragtninger. Men senere var han brændt ud, skrev han selv på LinkedIn og stoppede som CEO. Så såvel Christian som Mikkel Hippe og Gert Sylvest er ude efter 13 vilde år, hvor de nåede en værdiansættelse på 19 mia. kr. Nu er der så i amerikanske medier kommet en anden version, hvor Laang er sparket ud pga. seksuelle overgreb. Det er sådan nogle sager, jeg har svært ved at skrive om. Det er vanskeligt at gennemskue, hvad der er op og ned hen over Atlanten, og alle er nu engang uskyldige, til andet er bevist. De sidste par uger har budt på to meget mindre i vores økosystem.

Finans har oprullet en strid mellem Thomas Brorson, founder af Pond, og en tidlig investor i samme Jimmy Olsen. Den sidste mener ikke, at Ponds bionedbrydelige alternativ til plastic virker. Han er som investor ’snydt,’ og Thomas skal give ham ’pengene tilbage’. Thomas Brorsen, der i 2017 til den lokale Stiftstidende forudså, at Pond kunne blive ’Danmarks næste Mærsk’, finder de kritiske investorer bare er ’pigesure’. Det er super ærgerligt og skadeligt for det fælles selskab, når konflikter mellem founders og investorer ender i medier og retssale. Men når krybben er tom, bides investorerne.

FinansWatch har en anden lang og trist artikel. Thomas Peter Clausen, investor og bl.a. tidligere Alfred Berg-direktør samt forfatter til ”Investering i Aktierhar på sociale medier haft travlt med at kritisere Lars Tvedes Atlas Global Macro hedgefond. Det er stadig de russiske investeringer, der spøger – tilsat omkostningsstrukturen. Nu har Lars sat advokat på for at få Clausen stoppet. For ifølge FinansWatch er Tvede bl.a. beskyldt for ”bondefangeri,” ”fondskursmanipulation” og ”svindel” – og for at ”dele i porten med vennerne”. Tvede finder, at det er ”decideret injurierende udtalelser, som er ulovlige.

 

Unity-aktien 85 % nede. CEO i tillids­krise

Vi kender alle historien om David Helgason og venner, der fik Unity til at vokse fra en kælder på Nørrebro til toppen af den globale spilindustri. Men nu er selskabet unægtelig et andet sted. Bestyrelsen har for at maximere profit sat en CEO ind, der skal skrue på prisen på softwaren, der har stickyness i kundernes forretning. Det plejer at gå forrygende, sådan som alle os ved, der fx har økonomi- og 117 andre SaaS-services kørende. Og det var også forventningen til John Ricitiello, der havde et CV fra øverste hylde. Men han ville have, at spiludviklerne skulle betale for de installeringer, der blev lavet på deres spil. Der er bare det lille problem, at spiludviklerne ikke nødvendigvis selv er betalt på den måde. Det virkede altså lidt a la lagerbeskatning. Og så er der det, at spiludviklere snakker sammen, selv kan programmere og altså ikke har så svært ved at skifte platform. Så de blev, hvad jeg vel godt kan kalde, drengesure. Så nu er Ricitiello fyret igen. Og Unity-aktien er gået fra kurs 150 ultimo 2021 til kurs 25 nu. Av, tænk hvis alle lande havde lagerbeskatning af børsnoterede aktier. Det er kun i Danmark vi er så dumme!

 

Tips & Tricks, Personer & Transaktioner

 

SPAC’s forudsigelige fald

Intet var mere forudsigeligt, end at børsnoteringer via SPAC’s – som ved hver nedtur – får en røvtur. Jeg skal være så flink at undlade at nævne de danskere, der i 2021 var klar til at lave danske SPAC-noteringer på nordiske børser. 3 % af SPAC’s noteringer i USA er ok: ”Of the 310 SPACs launched in the past three years, 10 have registered positive returns”. Det konstaterer Scott Galloway i sin klumme “Private tilsat betragtninger om, hvorfor IPO’s i det hele taget efter en kort succes nu om dage ofte dykker. Nogle pointer er, at det hele ikke er designet til markedet, men styret af de bagvedliggende investorer og rådgivere, og det frie flow er for lille. Et af hans eksempler er Robinhood platformen: ”Robinhood’s mission is to “democratize investing” — unless you invest in Robinhood, where the founders own 16% of the company but control 66% of the voting shares. The founders haven’t democratized investing, they’ve autocratized it”.

 

EIF og EIFO. Funding er svær

EIF lyder som EIFO, og det er heller ikke helt forkert, bortset fra at EIF er startup- og SMV-armen for hele EU fra Den Europæiske Investeringsbank, EIB. Den er derfor med et par mio. kunder mange gange større end hjemlige EIFO og investerer også direkte i Danmark. Målet er som EIFO at understøtte vækst i ikke modne markeder – uden at konkurrere med private investorer. EIF har spurgt europæiske founders af startups om markedssituationen. 70 % siger det er svært at rejse kapital. 66% siger det er svært på grund af begrænset kapitaladgang at skalere i EU. You are not the only one!

 

En rød pil efter Grønne Offentlige Indkøb?

Det er tungt i 98 kommuner og i staten at få indkøbere, undskyld procurement-chefer, til at tænke på grøn innovation. Fra software til toiletruller går alt på laveste pris. Danske Tech Startups har arbejdet med det. I Erhvervsstyrelsens grønne iværksætterpanel har vi lavet anbefalinger sidste år. Og nu har DI, bl.a. med støtte i DI’s panel for iværksættere, barslet med endnu grundigere arbejde om samme. Du kan læse DI-forslaget her, eller i Politikens forsideartikel om ”Klimaskadelig discount”. En eller anden dag sker der vel noget …

 

Hvad sker der i ”Northvolt-Sverige”?

Det er ikke så få danske delegationer, der har været oppe at se de to Tesla-udbryderes vildt imponerende Northvolt-batteri-startup-fabrik. Jeg har også sejlet med Candala, el-færge-trafik i Stockholms skærgård og hørt om Volta (ikke Volvo) el-lastbiler. De kan det med industriel tech skalering i Sverige. Og de kan rejse kapital til green tech, hvor vi halter. Men nu er Volta Trucks med 850 medarbejdere og 4,4 mia. kr. i værdisætning gået konkurs. Vores søstermedie BreikIT har skrevet en del om det, siden batterileverandør Proterra indtrådte i Chapter 11 (som SAS tidligere). Så den umiddelbare grund er, at underleverandøren trak Volta med ned. Der er nu nok mere. Som alla scaleup-bolag inom elfordonssektorn, så har Volta Trucks stått inför utmaningar under tidens gång”, skriver bestyrelsen, uden årsagen bliver helt klar. Men alle deep tech scaleups har vel udfordringer med ordrebøger som med masseproduktion. Volta stod lige og skulle for alvor få fabrikken op at køre. Vigtigst er nok, at tallene i excel-arkene for finansiering al grøn stor omstilling er blevet højrente-røde.

 

Forældreblinde Bankman-Frieds

Bankman-Frieds retssag oprulles i New York, og vi er ved at nå til Sams vidneudsagn. Sagen er eksorbitant i svindlens omfang: 8 mia. dollars er forsvundet op i tom krypto-luft. Et par kom til FTX fra BlackRock og 1,5 fra Sequoia Capital. Nogen må lære dem at lave bedre DD! Begge Sams forældre er professorer i jura – af alt – ved elite Stanford University. Begge mener selvfølgelig, deres søn er uskyldig. Det mener hans ex-kæreste Caroline Ellison så ikke. Hun er selv anklaget, men fortalte i retten om, hvordan al hans velgørenhed, der blev strøet ud af den engang 26 mia. kr. store FTX-formue bare var skalkeskjul for løgn, svindel og ekstravagant livsstil.

 

Friederike A. Schmidt med kant

Friederikke brander sine Roccamore støvler og sig selv med kant. Altså aldrig kedeligt. Nu lancerer hun i Rebel sine tidlige betragtninger og erindringer med at kalde sig for ”en sekskant i en firkantet verden”. Vi ser fx ikke det talent, der ikke passer ned i skolens firkanter.

 

Fyn er fin. Michael er bedre

Michael Hansen har været direktør for DanBAN i næsten fire år. Det er en rum tid, når man tænker på en del ikke så helt små ego-engle i det velfungerende netværk – inklusive ego. Michael har næsten fordoblet medlemstal og aktiviteter og været med til at gøre DanBAN landsdækkende. Nu kan han selv blive i Odense. Er du efterfølgeren, er jobbet beskrevet her.

 

Løw’s AI-Links

Jonathan Løw skrev verdens simpleste guide til at bruge ChatGPT, som vi har lagt ud. På sin LinkedIn side delte Jonathan samtidig 14 ChatGPT-brugere, fx Henrik Fabrins, bedste tips. Og Jonathan har også bedt tech- og fremtidsforskere som Lisselotte Lyngsø og Peter Svarre komme med bud på, hvor AI vil ændre vores liv om 10 år. De findes her.

 

AI-dystopi

Jeg læste Four of Europe’s leading VCs: AI Is Leading Us To A Seemingly Inescapable Dystopia. Det var Andreas Munk Holm, EUVC, der havde interviewet fire europæiske VC-partnere. Det er dejligt, at de gør sig etiske overvejelser over, hvad de investerer i af AI. Men leder AI virkelig direkte til et Inescapable Dystopi af opstande og revolutioner? Er det ikke mest bare et nyt værktøj, vi skal vænne os til?

 

TechBBQ og vejen til SLUSH og andre events

TechBBQ er nået frem til en selvevaluering, der siger, at årets event var “So well designed, aesthetically, content-wise, operationally, and logistically.” TechBBQ er et ekstremt vigtigt udstillingsvindue for den danske scene. Så godt. Jeg vil ikke udvande glæden med de få kritiske ting, danske deltagere nævnte, da vi i Bootstrapping bad dem om at evaluere. Kun tilføje én ting, jeg synes er sej: 51 % of the speakers were females and non-binary across the main stages. Men hvad venter i lysenes skær:

  • Founder-fokuserede Slush starter i Helsinki om en måned, dvs. 30. november, og er med 13.000 deltagere cirka dobbelt så stor som TechBBQ. Så op og rul dig i tidlig sne!
  • Er du til det mindre og med svag overrepræsentation af kvinder, kan du komme til Tech Nordic Advocates’ årlige fine event ”Women’s Entrepreneurship Day (WED)” om eftermiddagen den 22. november.
  • Vil du se, hvad universiteterne kan byde på af innovation og spinout, skal du til Digital Tech Summit i Øksnehallen 8.-9. november. Måske fordi vi på Bootstrapping er så kritiske over, hvor lidt af vores umådelig stærke forskning, der konverterer til founders, orienterer de os aldrig. Men vi linker nu ligeså gerne, som vi støtter varmt.

Ikke alt var ren optimisme i dag. Men 4. kvartal bliver bedre end 3. kvartal! Meget kan altid hentes ind – og jul bliver det pludselig. Skriv gerne og fortæl hvordan det går. Og så må du ellers ha’ en herlig weekend – med eller uden spøgeri.