”At finde den rigtige co-founder er som at gå på dating”

Efter to år besluttede de to co-founders fra startuppen Chabber at gå i parterapi. ”Sebastian er mere struktureret, og jeg er lidt af en vildbasse.”

At opbygge en virksomhed er en kæmpe udfordring, men at holde en startup flyvende i luften er endnu sværere.

En af de største årsager til startup-crash er problemer mellem co-founders. At de går galt i byen med hinanden, når kemien, ambitionerne og visionerne ikke længere hænger sammen.

Chabber, der bl.a. har restauratøren Claus Meyer som aktionær, er en personaleportal for restauranter. Selskabet, der står bag en onlineplatform og en app, som forbinder freelancetjenere og kokke med personalesultne restauranter, har i dag ca. 17.000 freelancere – chabbers, som de kaldes – fordelt i Danmark og Norge, og selskabet er ved at starte op i Holland og Sverige.

Chabber, der nu har været i gang i tre et halvt år, bootstrappede i starten, hvor co-founderne startede med at skyde 220.000 kroner ind selv. Derpå fulgte et seed discovery-lån og en million kroner fra business angles, og endelig landede de 600.000 kroner i offentlig funding fra InnoBooster.

”Og nu er vi ved at rejse en runde på syv millioner kroner,” fortæller Valdemar Gaarn Rasmussen, der sammen med Sebastian Løvgreen i dag står bag Chabber.

Brug for professionel coach

De to co-founders fik dog under startuprejsen udfordringer med deres forskellige personligheder. Det var ikke, fordi det var store dramaer, der udfoldede sig i Vingårdstræde i det indre København, hvor Chabber holder til, men det var tydeligt, at Sebastian Løvgreen havde en mere struktureret tilgang til arbejdsgangene, hvor Valdemar Gaarn Rasmussen mere var ”en vildbasse.”

”Vi er meget forskellige af personer. Alt det, Sebastian er god til, er jeg ikke specielt god til, og omvendt,” fortæller Valdemar Gaarn Rasmussen.

På den store klinge var det noget som tempo, der kunne adskille de to co-founders. Sebastian ville gerne have fart på, og Valdemar kunne godt lide at have kontrol og måske gøre tingene i et lidt langsommere tempo. Så noget skulle ske.

Valdemar Gaarn Rasmussen havde selv brugt en coach i flere år, og efter Chabber havde været i luften i næsten to et halvt år, spurgte han Sebastian Løvgreen, om det ikke var vejen frem for dem begge – og Chabber.

Sebastian Løvgreen var med på ideen, og kort efter var de i gang med parterapi hos en professionel coach.

”Vi gik i parterapi. Det er ikke, fordi vi har haft de store skænderier, men vi blev nødt til at være proaktive, og vi kunne godt se, at i takt med vi blev større og stærkere, og der kom flere folk ind i biksen, så var der en masse steder, hvor det kunne gå galt. Så vi fik fat i en coach,” siger Valdemar Gaarn Rasmussen.

Det sværeste er at tage beslutningen

At gå i parterapi hos en coach er ikke dagligdag i dansk erhvervsliv, hvor hanelefanter stadig er den dominerende dyreart, og hvor testosteron stadig er det fremherskende kønshormon i de øverste ledelseslag.

De fleste erhvervsledere ville nok finde det mere naturligt at begynde på en MBA end at lande i et lokale, hvor de får lavet personprofiler og talt om og visualiseret, hvorfor de er så forskellige. Alt i alt en på mange måder grænseoverskridende oplevelse.

”Man er jo bange for, hvad der kommer ud. Men det, der var så fedt ved at få en professionel til at styre processen, var, at vi jo ikke havde lyst til at svine hinanden til, men havde lyst til at give positivt feedback. Det var et trygt miljø, hvor vi skulle være ærlige, og derfor var det ikke en negativ oplevelse. Så vi tog alle problemer op og kom til bunds i dem i stedet for, at de lå og druknede.”

Valdemar Gaarn Rasmussen fortæller, at det sværeste var at tage beslutningen og hoppe ud i det. I dag er coachen ikke længere nødvendig, men Valdemar og Sebastian tager et møde hver måned, hvor de sætter sig ned over for hinanden, hvor de giver hinanden gensidig feedback.

”Hvad skal jeg gøre bedre, hvad skal jeg begynde på, hvad skal jeg stoppe med, og hvad skal Sebastian gøre bedre, begynde med og stoppe med? Så har vi ligesom lavet en fast ramme for, hvad vi skal adressere og tale om hver måned.”

Er man en enspænder, så fejler man

At co-founders kan have forskellige personligheder giver sig selv. At det kan medføre problemer er heller ikke overraskende. Nogle gange forekommer det lettere, at der blot er én founder. Men Valdemar Gaarn Rasmussen peger på, at selvom han og Sebastian Løvgreen skulle igennem en proces, hvor de fik styr på deres forskelligheder, så er der også åbenlyse fordele ved at have en co-founder:

”Der er rigtig mange gange, hvor man kan læne sig op ad hinanden, hjælpe hinanden, og hvor man kan komme igennem det sammen, og det har en kæmpe værdi. Det er klart, at hvis man er en enspænder, som synes, at alle ens egne ideer er de rigtige, og alle andre er nogle idioter, så er det helt sikkert dumt at have en co-founder, men så tror jeg også, at du kommer til at fejle som leder og som iværksætter.”

Hvis et co-founderskab skal fungere, så skal det prioriteres, og er co-founderne forskellige, skal der laves rammer, hvor forskellighederne bliver italesat, og der skabes en forståelse for dem, mener Valdemar Gaarn Rasmussen:

”På en eller anden måde er det ligesom dating. Der skal være en indbydende kemi, og der skal være en lyst til at lave noget sammen, og det er jo lidt den der indledende romance, der skal være tilstede. Men som det også er med et parforhold, så bliver det også hverdag på et tidspunkt, og der er en masse af virkelighedens vilkår, der rammer én lige i hovedet. Så skal man være klar til at bearbejde det og huske på den her kærlighed og den kemi, man har sammen, når man går ind i de kampe.”

Ros fra Silicon Valley

Noget tyder på, at Chabbers to co-founders har fundet opskriften på at arbejde sammen og bruge hinandens forskelligheder.

I foråret var Chabber-teamet taget til Silicon Valley til deres andet interview med acceleratoren Y Combinator, der har taget virksomheder som Dropbox, Airbnb, Soundboks og Airhelp under deres vinger og hjulpet dem med at blive virkelig store.

Den anden samtale var trinnet før, de ville få finansiering til en værdi af 150.000 dollars og adgang til det amerikanske marked. Y Combinator ville være den ultimative booster for Chabber, og hvis interviewet gik godt, ville det næste skridt være at flytte til USA inden for fire dage og bo på Y Combinator i tre måneder og derefter lancere Chabber i USA.

”Vi blev fløjet derover og skulle ind til et 10-minutters interview, og så faldt vi af lige på målstregen,” fortæller Valdemar Gaarn Rasmussen.

Valdemar Gaarn Rasmussen forklarer, at Y Combinator-teamet kunne lide Chabber-teamet og ideen, men troede, at der var flere vækstmuligheder i Europa, før de kom ind på det amerikanske marked:

”Vi fik superfin feedback. Der var især stor ros til vores founderteam, som de rigtigt godt kunne lide. De sagde så, at de gerne ville have, at vi udnyttede Europa noget mere, at de gerne ville have, at vi brugte noget krudt på at vækste noget mere i Europa, fordi der var en masse uudnyttet potentiale, hvilket jo giver god mening, fordi vi kun var i Danmark og spæd i Norge der, og så skulle vi have lidt længere lifetime på vores chabbers; dvs. de skulle arbejde i lidt længere tid hos os og også lidt hyppigere. Så det var heldigvis ting, vi kunne gøre noget ved.”

Men co-founderne som team havde bestået.