5 skarpe til ugens investor: Peter Hartzbech

Peter Hartzbech har efter to årtier solgt iMotions til Smart Eye Group, der skal levere teknologien til at foregribe biluheld i fremtiden. Han har investeret længe, men nu er det med større risiko – det gælder når han går ind tidligt såvel som på det senere stadie, hvor der kræves dybere lommer. Vi vender Peters investeringer fra Cylindo til Pentalock.

1. Du har en lang karriere som Startup Founder og har også investeret. Men har din tilgang til investeringer ændret sig efter din nylige exit med din egen virksomhed iMotions (for nylig ugens startup)? Og mærker du allerede, at interessen for dig selv som investor er blevet større?

 

”Ja, det er korrekt, at jeg allerede har investeret i en 5-6 år – vel reelt øvet mig – på at investere i de rigtige virksomheder med det rigtige produkt og eksekverende team, som jeg samtidig har stor passion for. Dog var der jo ikke de kæmpe beløb at gøre godt med før exit’en.

Det er klart, at en exit gør, at jeg kan være meget mere risikovillig i mængden af investeringer, og jeg har allerede investeret i nogle stykker her de sidste par måneder. Mit sweet-spot er to steder i virksomhedens evolution:

  • Helt tidligt i idéfasen hvor jeg med min erfaring som mangeårig iværksætter har meget at komme med.
  • Det lidt senere stadie for startups hvor de er vist ”proof-of-conpept”, og der er godt gang i salget i forretningen.

Der er selvfølgelig stor forskel, når det kommer til risici mellem de to typer investeringer. Forskellen ift. ROI (Return-on-investment) er naturligvis stor, og så medfølger det, at der i en type 2 investering skal en noget større mængde penge op af lommen, før det er sjovt at være med.

I type 1 har jeg en meget lang tidshorisont på 8-10 år før pengene forventes at komme tilbage, så det skal man have for øje i forhold til den mængde kapital jeg placerer. Med den senere fase hvor man skal til at gå fra startup til scaleup, kigger jeg mere på en 3-5-årig horisont, så der skal pengene ikke bindes lige så længe, men der er stadig gode deals at være med på. Og her er det super fedt at reinvestere i nogle af de samme succesfulde founders, som allerede har klaret den, men som går i gang igen.

Og ja, jeg kan da klart mærke, at netværket river i mig i forhold til at være med i en masse investeringer, men det er begrænset, hvad jeg har tid til at være med i p.t. Så jeg er nødt til at prioritere ret hårdt.”

 

 

2. Når du som garvet founder har meget at bringe til bordet, hvorfor så af princip ikke gå ind i bestyrelser? Kan man med en for stor hånd på kogepladen økonomisk risikere at gøre mere skade end gavn?

 

”Jeg gør meget ud af at afstemme forventningerne med de founders, jeg investerer i. Det gælder specielt de tidlige, hvor det er klart, at jeg kan gøre den største forskel. Men det er meget vigtigt, at de ved, at jeg stadig er CEO i iMotions, samt at jeg nu også sidder i topledelsen i Smart Eye-gruppen, så de ved, jeg har en del at se til i hverdagen.

Tid er faktisk netop også årsagen til, at jeg pt. ikke træder ind i bestyrelser. Jeg har ganske enkelt ikke tiden til det mere formelle ansvar – og man skal ikke undervurdere, hvad det kræver ift. det ansvar, der ligger i det.

Jeg vil selvfølgelig gerne være formand i en del af de tidligere startups senere hen, men lige nu synes jeg, det vigtigste jeg kan bidrage med, er rådgivning og støtte i forbindelse med strategien samt at henvise til de mest relevante folk i mit netværk. Og så er det naturligvis også vigtigt at være en god sparringspartner for de founders, jeg investerer i. Nogle har naturligvis brug for mere end andre. Dog mener jeg altid, at det er vigtigt at sparre og dele idéer med andre erfarne iværksættere – også selvom founder af en pågældende virksomhed (forhåbentlig) kender sin virksomhed og marked bedre end nogen anden.”

 

 

3. Hvad ser du på, når du investerer direkte som BA kontra indirekte gennem Byfounders eller Rockstart? Og hvad er at foretrække?

 

”Special i de helt tidlige startups synes jeg, det er fedt at gå ind med et par engle som er rigtige, og som kan gøre en forskel – og så er der jo en direkte kanal videre i systemet, når det bliver relevant at rejse fra venture fonde. Men jeg har også lavet nogle med byFounders, hvor vi er sammen inde tidligt, og det forventer jeg også at blive ved med – det er et fedt setup med mange dygtige folk.”

 

 

4. Hvordan skaber du det rigtige dealflow? Trækker du f.eks. på din dybe viden om biomarkører/eye tracking? Er det din kontakt til verdens topuniversiteter, eller er det bare dig som entreprenant og begejstrende person med et kommercielt blik?

 

”Det er primært det sidste – alle dem man kender i netværket gennem de sidste to årtier, som nu ved jeg hjælper startups og giver tilbage. Det er super vigtigt, at exit penge går tilbage i økosystemet og hjælper den næste generation. Det var en af de ting, som jeg ikke kunne gøre, da jeg selv startede for 15-20 år siden. Det er der brug for i Danmark og Norden, så vi kan blive ved med at lave bedre og bedre virksomheder og skabe jobs og støtte velfærdssamfundet.”

 

5. Cylindo, som du var investor i, fik for nyligt en flot exit. Hvad lykkedes særligt godt her, og hvilke af dine øvrige investeringer er du mest begejstret for ud over iMotions/Smart Eyes?

 

”Ja, det var super flot – og den ligger 100% på teamet bag virksomheden. Der var ikke meget, man kunne hjælpe med. Sådan er det faktisk ofte med dem der ligger i kategori 2, hvor man går ind lidt senere.

Jeg synes generelt, at alle dem jeg har lavet, er virkelig spændende og har god traction – men jeg har lavet et par nye investeringer som er sjove – den ene er Pentalock, som netop har annonceret deres investering. Det er en ny type lås til el-cykler, som er bygget ind i kranken. El-cykel markedet – og micromobility generelt – er i ekstrem vækst, og kan også være med til at skabe en grønnere verden.

Udover det elsker jeg musik – både live og spille selv – og en af de ting jeg har sat mig for i denne anden halvdel af livet, er at både spille og høre mere musik. Og derfor har jeg netop investeret i Low-Fi, som er en ny platform, der matcher musikere med koncerter – det kan både være hjemmekoncerter men også fredagsbarer etc. Jeg elsker konceptet, og at vi alle kan bringe musikken hjem til os, samt vi kan få meget mere talent frem i verden. What’s not to like! Check it out – du kan arrangere din første koncert her.