I 2017 sad Sophie Bohr Grønbæk sammen med en håndfuld tech-nørder, og kiggede efter en industri, hvor de kunne lave en startup. Teamet analyserede forskellige brancher, og ledte efter et sted, hvor teknologien virkelig kunne gøre en forskel. De besluttede sig for at forsøge at disrupte forsikringsbranchen med en ny teknologi som få er lykkes med at implementere i forsikringsverdenen. Det blev til begyndelsen på historien om Undo.

 

Lokationssporing i bil- og rejseforsikring 

Brugeroplevelsen, som Undo tilbyder, benytter den lokationssporing, der i forvejen ligger på telefonen. Mulighed for testdrive dækker over et tre ugers forløb, hvor kunder kan få sporet deres kørsel på parametre som hastighed (ift. hastighedsbegrænsninger), sving, opbremsninger eller brug af telefon under kørsel. Kørselsdata behandles på brugerens egen telefon, så Undo ikke får information fx om kundens lokation, men kun ratings af brugerens kørsel på en skala fra 1-100. Sophie Grønbæk fortæller:

Bilforsikringer for unge er generelt ekstremt dyre, og det skyldes, at der er nogle unge, der kører dårligt, fordi de lige har fået kørekort. Der er også masser, der kører rigtig godt, og vi har lavet et testdrive, som er enmulighed for at lade din telefon spore, hvordan du kører og bevise,

at du er en dydsbilist, selvom der står 21 på kørekortet. Det har gjort os populære blandt det unge segment, fordi det er et problem, som ingen andre har løst”.

I forhold til rejseforsikring, så teamet en oplagt mulighed i lokationssporing, som resulterer i, at man ikke betaler, så længe man opholder sig hjemme i Danmark. Derudover, mener Sophie, er der flere fordele ved lokationssporing for kunden:

Vi lader jo alle sammen vores telefoner spore os utrolig meget. Af alle dem, der sporer os, så er dét, at ens rejseforsikring sporer os og ved, hvor man er, ét sted, hvor det faktisk er en ægte fordel. Når der fx sker noget, som det der skete i Israel, så ved vi præcist hvor mange af vores kunder, der er i Israel. Vi kan så prøve proaktivt at tage fat i dem, og få dem evakueret. Det er en ægte value-proposition til kunder, som faktisk giver mening”.

Når man har sagt data, må man også sige GDPR, og netop det har Undo været særligt opmærksomme på at tænke ind i udviklingen af deres systemer.

”Vi vil ikke sælge noget data videre, og vi vil helst ikke have data’en hos os med mindre, det er højest nødvendigt. Vi har faktisk brugt mange ekstra penge og udviklingstimer på at lave nogle modeller, hvor vi har mindst mulige data inde hos os. Fordi vi netop ikke vil være en overvågningsvirksomhed”, fortæller Sophie Grønbæk.


Tryg som partner og investor

Der er sket meget for Undo på de sidste seks år. Tryg Forsikring, der har været investor fra start, skød i 2020 35 mio. kr. i startuppen. Siden har Tryg øget deres ejerandel, og sidder i dag på ca. 75% af Undo.

Sophie forklarer, at Tryg er og har været en stor hjælp i form af at kunne bidrage med en bred skare af garvede eksperter, der har stået til rådighed for Undo. Tryg ejer rettighederne til forsikringsprodukterne,men teknologien som Undo har udviklet, herunder kernesystemet samt deres test-drive-oplevelse, ejer Undo rettighederne til, forklarer Sophie Grønbæk.

Hun oplever ikke, at det har påvirket retningen i Undo, at man har en endnu større spiller inden for samme felt som majoritetsaktionær.

Det er et perfekt mix af os, der kommer udefra med helt friske øjne og så Trygs mange, mange års erfaring, der kan hjælpe os til at undgå nogle faldgruber. Når vi produktudvikler er det med fokus på vores kundesegments behov og ud fra resultatet af vores egen research.”

 

50.000 forsikrede husstande

Sophie Grønbæk driver Undo på sit 6. år, og lægger ikke et sekund skjul på, at det generelt er hårdt at bygge en startup gennem forskellige faser, der kræver forskellige kompetencer.

Adspurgt hvad der har været det mest vanskelige, er der nok at vælge imellem, når man er CEO i en startup. For Sophie kan det føles lidt som at udfylde syv forskellige jobs middelmådigt i stedet for ét rigtig godt.Som noget af det positive fremhæver hun, det store privilegie ved selv at skabe sin arbejdsplads, så den bliver så fed som muligt for alle parter.

Når der er noget, der ikke fungerer – så laver man det bare om. Det gjorde Sophie også for fem år siden, da vi sidst besøgte Undo. Teamets egne hypoteser blev forkastet til fordel for, hvad de kommende brugere reelt udtrykte behov for, og hele otte gange det første år blev måden hvorpå, UNDO fik nye kunder ombord, lavet om.

Man kan nok diskutere, hvor meget Undo fik disruptet branchen, når Tryg endte med at eje 75%. Men investeringen fra Tryg gav arbejdsro, og det er måske det forhold, der har gjort, at Undo her seks år efter stiftelsen netop har nået en milepæl med 50.000 forsikrede husstande og en årlig præmiebestand på 150 mio. kr.

Samtidig er de i gang med at udvikle et helt nyt produkt, der kan imødekomme den store efterspørgsel på husforsikring fra Undos kunder i 30’erne, fortæller Sophie.

 

Product-Market-Fit kræver eksperimenter

For Sophie føles det som en evindelig lang rejse at nå til, hvor Undo er i dag. 

”Vi har i høj grad fulgt startup-manualen for hvert produkt vi har, hvor vi virkelig har skulle iterere, lære og eksperimentere, indtil vi fandt Product-Market Fit.

Derudover har vi et virkelig godt team. Vi har generelt været ret gode til at få rigtig gode folk ind. Jo flere dygtige du har, jo federe er det for de andre dygtige. Det er blevet en positiv spiral, hvor vi har ansat folk, der er meget ambitiøse og virkelig gode til det, de laver, så det gør også, at der bliver arbejdet på et højt niveau på alle områder”.

Hvad angår fremtidsplanerne for Undo, er svaret klart:

”Det næste skridt er at vi skal være profitable. Og så vil vi fortsætte denne her vækstrejse og tage substantiel markedsandel i det her yngre segment. Det er planen. Så world domination indenfor forsikring til folk i 20’erne og 30’erne. I Danmark”, siger Sophie og griner.

 

Som lovet vil Sophie dele ud af de tre vigtigste ting, hun har lært af at være CEO og co-founder i Undo:

 

Læs om ugens investor: Marcus Tempte, Seedrs – Danske crowdfunding-regler er totalt på hovedet