Ditte Marie Fog Ibsen – Co-founder and CEO, Andreas Tuxen, Caroline Christiansen, Julia Sand Skovsted – Co-founder and CCO
Ditte Marie Fog Ibsen – Co-founder and CEO, Andreas Tuxen, Caroline Christiansen, Julia Sand Skovsted – Co-founder and CCO

Ugens startup: Oasi.care – Pioner-teknologi kan fjerne alvorligt underbelyste fødsels-lidelser

Forebyggelse af lidelser, der følger i kølvandet på 90% af fødsler, er blevet tiet ihjel, fortæller CEO og co-founder i Oasi.Care, Ditte Marie Ibsen til Bootstrapping. 10-15 mio. kr. stiler Oasi.Care efter at hente til foråret for at skalere projektet, der skal sætte strøm til det lave innovationsniveau, som fødende kvinders kroppe fortsat er udsat for.

Det har altid været notorisk sværere at få midler til udvikling af nye teknologier og behandling inden for kvindesygdomme, der statistisk set fylder forsvindende lidt inden for global sygdomsforskning. Det efterlader et stort uudforsket territorium, og også en hel del kendt territorium, der ikke italesættes nok.

Fx skal du givetvis være enten hospitalspersonale eller have oplevet en fødsel på egen krop for at vide, hvad ordet “bristning” betyder. Alene dét siger en del om, hvor markant et hul i markedet, Ditte Marie Ibsen og Julie Sand Skovsted satte sig for at fylde ud, da de startede oasi.care tilbage i 2019.

På trods af hvor lidt folk ved om bristninger, rammer det ni ud af 10 fødende i Danmark. For 40% af dem fører det til problemer med inkontinens og/eller dyspareuni (smerte i kønsorganerne/smerte under sex). For halvdelen af de ramte vil det resultere i en nedsunket livmoder, som nødvendiggør yderligere behandling (i værste, sjældne, fald også operation).

Globalt, i mindre udviklede sundhedssystemer, er efterfølgende komplikationer og infektioner fra fødselsrifter årsag til tusinder af dødsfald. Herhjemme i Danmark er det først og fremmest en mulighed for at forhindre et markant fald i livskvalitet for rigtig mange kvinder.   

Mens vi taler med Ditte Marie Ibsen, er de netop i gang med et pilotprojekt på et dansk hospital, hvor deres nye device skal anvendes af jordemødre på 20 kvinder, der har termin inden for de næste 3 måneder.

Vores produkt er et device, der vil understøtte jordemødrenes arbejde med håndgrebsmetoder, der skal forhindre brist i mellemgulvet”, siger Ibsen og skærer jordemødrenes håndteknikker ud i pap:

De lærer at finde det rigtige pres og hold, så huden udvider sig langsommere omkring mellemkødet på det kritiske tidspunkt. Og det er det, som vores teknologi også kan og mere til.
Jordemødre har ikke bare hænder frie til at lave de her greb hele tiden, og det er derfor, bristninger også kan opstå. Af den grund er vores device heller ikke håndholdt, det klæber, og giver derved jordemødrene frihed til at udføre deres andre opgaver.”

 

Mangler fokus på forebyggelse

Alle ved, en fødsel er en ekstremt voldsom og smertefuld begivenhed – fødselsskader har imidlertid været en privat og svær ting at tale om for kvinder for længe. Når livmoderhalsen er åbnet med de famøse 10 cm, går fødslen ind i pressefasens pinefulde klimaks. Her er det bl.a. vigtigt, at fødslen ikke foregår så hurtigt, at muskulaturen og huden i underlivet kan følge med.

Mange faktorer, herunder smerteniveauet, som kan intensivere presset, sammen med de mange forskellige arbejdsopgaver, hænderne skal udføre, fører til, at bristninger opstår på det her tidspunkt.

Bristninger har fire kategorier, hvoraf klart størstedelen hører i den såkaldt milde kategori. Men for de ganske få procent, der er rigtig uheldige og risikerer en komplet bristning ned mod endetarmsåbningen, er følgerne drastisk livsforandrende og kan i værste, desværre hyppige, fald føre til operation og varig anal inkontinens – og i lande med mindre veludviklede sundhedssystemer altså dødsfald.

Selv de milde tilfælde er dog omfattende og plejekrævende i en grad, hvor mænd nok næppe ville have ladt det forblive en innovationsmæssig ødemark, hvis det var deres krop, det gik ud over.

Det er alt for længe blevet accepteret som et vilkår, man ikke behøver have som høj prioritet at ændre, fastslår Ibsen. Men med en bølge af øget opmærksomhed på kvinders helbred i ryggen, og personlige oplevelser med bristningers konsekvenser som drivkraft, er Oasi.care i gang med at rette op på det hængeparti.

Der bliver jo brugt en masse ressourcer på at behandle skaderne efterfølgende, men alligevel er der ikke ret mange, der har forsket i at forebygge bristninger”, siger Ditte Marie Ibsen.

 

God efterspørgsel fra de fødende

Med jordemødrene som slutbrugere har det været afgørende for Oasi.care at have et tæt samarbejde med dem. I løbet af knap et halvt år har de tilbragt en masse tid på vagt med jordemødrene, og en særlig tak sendes til jordemor og ph.d i sundhedsvidenskab ved Aarhus Universitet, Sarah Kindberg, der har været altafgørende for deres mulighed for at skabe relationer til fødeafdelinger i Danmark, forklarer Ibsen. Den mulighed har givet Oasi.care meget dybere forståelse af de manuelle og taktile detaljer i arbejdet og gjorde dem i stand til at skabe et brugervenligt device for jordemødrene.

Nu skal teknologien endegyldigt ud af laboratoriet og bruges på 20 fødsler i lavrisiko-kategorien. De 20 fødsler skal forhåbentlig være springbrættet til at brede projektet ud på verdens fødegange.

Både Ibsen og Skovsted har en baggrund inden for industrielt design på Kolding Designskole. En idealistisk ambition om at højne ”det lave innovationsniveau inden for kvinders helbred” kan ses som en rød tråd igennem begge deres karrierer, forklarer Ditte Marie Ibsen, og de har derfor mere end en håndfuld opstartede virksomheder på CV’et.

De har bl.a. fremstillet æstetisk værktøj til kvinder, bind- og tamponsvirksomhed samt hør-sengetøj med komfort i højsædet hos FIVEMOREMINUTES, der også sendte dem forbi Løvens Hule for nogle år tilbage. De har været vidt omkring.

Det er med andre ord ikke to novicer i faget, der nu har lukket alt andet ned og slået pjalterne sammen i begges helt store con amore-projekt.

Vi har begge to været i gang med en masse andre projekter, siden vi blev færdige. På den måde er vi kommet rigtig godt ind i hele økosystemet af startups og alle de pitches og alt den fundraising, der hører med. Vi har lært at danse dansen og at være i konkurrencekulturen i vores tidligere projekter.

Set i bakspejlet har det været den perfekte forberedelse til at lave det her, som nok hele tiden har været det, vi virkelig ville, fortæller Ditte Marie Ibsen til Bootstrapping.

 

Ro i maven forud for seed-runde

Derfor er de også fortrøstningsfulde forud for næste års planlagte funding-runde trods et vanskeligt marked. Det var tilskud fra Innovationsfonden/Innobooster, Forbrugsfonden, og for et år siden Nordic Health Lab, der satte gang i at parre dem med de relevante hospitalsafdelinger og udenlandske delegationer indenfor global sundhed.

Pt. er Oasi.care i gang med at søge international patent på teknologien, hvis pre-testing, der i løbet af 2023’s sidste kvartal har været rigtig god efterspørgsel på, understreger Ibsen.

Som opfølgning på seneste runde fra Business Angels som bl.a. Torben Kolind, kigger Oasi.care i det nye år ind i en ny funding-runde med ambition om at hente 10-15 mio. kr. til en opskalering, som deres produktionspartnere er forberedt på. Alle produktionspartnere har den fornødne ISO 13485-anmærkning for kvalitetssikret medicinsk udstyr.

 

Læs også om sidste uges startup: Undo – fra gentagen kasseret produkt til Product-Market Fit