Teamet i den nye startup, spektr

Ugens startup: Fintech-guldfugl bag HelloFlow er tilbage med nyt AI-compliance barn

Nogle makkerskaber er gjort af noget særligt. De to founders bag Helloflow nytænkte under to (corona)år pengeinstitutters brug af AI i onboarding og kunne sælge deres startup for et trecifret millionbeløb. Bootstrapping har mødt den danske halvdel, Mikkel Skarnager, til en snak om, hvordan samarbejdet nu igen skal skabe en sikker og meningsfuld revolution. Denne gang med spektr, der skal AI-automatisere fodslæbende compliance-praksis.

Et af tech-branchens stærkeste venskaber udgøres uden tvivl af Mikkel Skarnager og den rumænske kompagnon Ciprian Florescus, der mødte hinanden som studentermedarbejdere på NETS i 2016, og har holdt sammen på tværs af perioder med stor geografisk afstand lige siden. Da de efter endt studietid på DTU måtte spredes til hver deres ende af Europa, gav de hinanden hånd på, at hvis en af dem fik ”idéen”, så skulle han straks tage kontakt.

 

Lockdown med fuld skrald

Gennembruddet kom efter to år i 2020, da Skarnager stod i spidsen for Saxo Banks digitale onboarding-hold. En sen vinterdag kom visionen om at simplificere praksis inden for onboarding af kunder. Og Mikkel kunne ringe til vennen for at sige, at nu er den der.

”Han behøvede egentlig ikke høre om det i detaljer. Vi var helt oppe at køre. Det var bare: ”Lad os gøre det mand!” Han sagde sit job op i NETS, og hoppede på et fly fra Rumænien til Danmark omkring den 11. marts uden at have fundet et sted at bo endnu”, fortæller Mikkel Skarnager.

Skarnager bor i København, Florescu landede i Billund, og skæbnen ville, at Mette Frederiksen i de samme timer stillede sig op på landsdækkende TV og annoncerede en total corona-nedlukning af Danmark, mens Florescus på en firetimers togtur rullede tværs gennem landet.

”Så da han kom hjem til mig om aftenen, indså han, at han nok ville være fanget her lidt længere end antaget, og vi havde ikke rigtig andet valg end at lave kontor der i min lortelejlighed på Skindergade, hvor vi endte med bare at kværne igennem hele den første lockdown,” mindes Skarnager.

Det intensive kontorfællesskab blev smækket op på Storm P’sk facon med fire skærme oven på et par bøger midt på det pilskæve og vaklende køkkenbord, der i mangel på hæve-sænkefunktion blev dækket med flere bøger, hvis teamet til afveksling ville have lov til at strække ryggen et øjeblik.

Temperamentsmæssigt matchede de 1000%. Hurtigt fandt tomandsvirksomheden ind i en rytme med at arbejde til langt ud på natten, sove til langt ud på formiddagen og derfra ud i køkkenet for at gentage processen, alt mens Wolt-emballage, pizzabakker og mastodontiske mængder 2 liters iste-brikker hobede sig op.

Og det passede os egentlig fuldstændig perfekt, at vi kunne give os 100% hen til vores projekt, som under to år senere i 2022 blev købt af Trulioo – man kan sige, at vi fik det maksimale udbytte ud af isolationen”.

 

Fra onboarding til startup in stealth

Skarnager og Florescu – sat op på den måde lyder de lidt som et high-concept fusionskøkken – sidder nu igen i hver deres land og med hver deres ansvarsområder. Florescu er, siger Skarnager, en vanvittig dygtig udvikler, Skarnager selv en ombejlet business analyst med talent for salg, og dét, den ene af dem er dårlig til, ”kan den anden 100%”.

Siden salget af selskabet Helloflow til den canadiske unicorn Trulioo i 2022 har de egentlig haft penge nok på kontoen til at lade sig pensionere bekymringsløst på første klasse før deres 30-års fødselsdag. Men idéerne begyndte at dukke op efter deres exit til Trulioo i takt med, at Mikkel begyndte at undersøge den manglende adoption af AI indenfor complianceområdet.

”Svaret, jeg blev mødt med, var altid: ”Jo, men hvordan kan vi sørge for, at vores finanstilsyn ikke kommer ind og siger: ”Hvordan fungerer det her?” Det ville man aldrig kunne med AI, så før man har ændret ved den måde, man ser og bruger AI på, så vil compliance altid være senest med.”

Compliance er altså, mener Skarnager, den gren af finans, der altid vil rykke langsommeligst med på tech-innovation. Sektoren er bundet ned på – berettigede, understreger han – krav om sikkerhed og gennemsigtighed. Og finansielle institutioner bliver med god grund smækket over hænderne, hvis alle hensyn ikke er taget. Derfor vil menneskeøjne fortsat være vigtige for vores mulighed for at udpege ansvarlige og forstå bevæggrunde bag komplicerede beslutninger.

Men for spektr er fremtiden ikke at lade AI gøre alting og fyre ”Jørgen og Birgitte”, som tager sig af den manuelle gennemgang af kunder i ens lokale bank. Snarere er det at bruge AI til en tiltrængt omprioritering af de menneskelige ressourcer over mod de opgaver, hvor menneskeøjne er nødvendige.

”Mit hovedargument er:Vores verden er delt op i ting, der er komplekse, og ting der ikke er. Ting der er høj-risiko og lav-risiko. Det er for nemt at sidde her og sige, at vi bare skal erstatte mennesker med maskiner. Men jeg siger: Lad maskinerne klare alt det ukomplekse i verden, så vi mennesker har bedre tid til det komplekse, understreger Mikkel Skarnager.

 

”Vi sælger ikke for under 1 mia.”

Mikkel Skarnager snakker hurtigt, uden at det går ud over artikulation eller forståelighed. Energiniveauet synes enormt, og det er da også forståeligt, nu hvor en officiel lancering af spektr med offentliggørelse af nærmere detaljer venter inden for den nærmeste fremtid. Det gør også, at Skarnager bliver nødt til at lade os vente i spænding med de nærmere detaljer indtil vi nærmer os foråret, hvor Bootstrapping bringer en fortsættelse.

Uanset hvordan det hele går, er Skarnager og Florescu glade, for igen at have slået sig sammen om en virksomhed, de brænder for. Det er selve målet for dem. Venskabet har altid været drevet mere af selve arbejdet end af den økonomiske gevinst, der kunne vente på den anden side, siger han.

Og selvom det helt sikkert lyder super dumsmart, så har vi den her gang aftalt: Vi sælger ikke for under en milliard! Det skal måske mere ses som udtryk for, at vi virkelig har hjertet med og overhovedet ikke har planer om at skulle sælge, i hvert fald i rigtig mange år,” erklærer Mikkel Skarnager lattermildt, og siger samtidig, at ”selv hvis det skulle gå ad helvede til det hele, så ville de stadig køre firmaet videre bare de to.”