Forrige uge behandlede vi den bæredygtige fintech-startup Matter, og diskuterede screening af bæredygtige investeringer og risikoen for, at vi er i en grøn boble. I denne uge har vi fokus på en anden ny spiller på det bæredygtige fintech-marked, Gaia Vi har både talt med CEO David Bentzon-Ehlers og DanBAN-investor Allan Sønderskov Darré om hvordan deres platform adskiller sig fra andre bæredygtige investeringsapps, hvem teamet bag Gaia er og hvad deres ambitioner er for fremtiden.
Den store mor for alting
I den græske mytologi er Gaia personificeringen af selve Jorden og moder til alt liv. Og ugens startups mission kan man godt sige er at være moder til en lang række investeringer i en bæredygtig fremtid. Ambitioner fejler i hvert fald ikke noget hos CEO i den nye danske bæredygtige investeringsplatform: ”Vores mission er at gøre det nemt for alle i hele deres finansielle liv. Så vi vil dække fra de langsigtede investeringer til budgetkonti og lån. På den måde kan vi hjælpe kunden med at forene alle deres pengemæssige beslutninger med deres bæredygtige aftryk,” fortæller David Bentzon-Ehlers. Gaia adskiller sig også ved at lade privatpersoner investere helt ned til 500 kr. Så må vi se om det skaber kunder der er forretning i på sigt.
Om ti år er vi globale og har ændret hele måden at tænke økonomi og bæredygtighed som en helhed, der ikke udelukker hinanden.
Idéen til at starte Gaia kom, da et familiemedlem spurgte David om hjælp til investering. De forskellige løsninger, der allerede eksisterede, faldt de ikke i god jord på grund af mangel på tillid til systemet, blandt andet efter en hvidvaskningsskandale eller to. ”Vi endte med at tale om, at man burde kunne lave en investeringsløsning, der gør det let at investere i virksomheder, der gør en forskel i verden,” fortæller David.
Som det ser ud lige nu, så vælger Gaia dog ikke selv de enkelte selskaber, der ligger i deres fonde. Lige nu ser de deres job som at udvælge de bedste og mest bæredygtige fonde på markedet og tilbyde dem til deres kunder. ”Når det er sagt, er det vores ambition at sammensætte vores egne fonde i fremtiden,” uddyber Gaias CEO.
Et ungt team med mega ambitioner
David startede Gaia i sommeren 2020 sammen med tre andre unge mænd, som ligesom David, alle gik på CBS. Deres investor og bestyrelsesmedlem, business angel Allan Sønderskov Darré, beskriver alle drengene som ’top perfomers’, der gerne vil frem i verden. ”Jeg har investeret i Gaia, fordi vi har testet teamet. Og jeg kan se, at det her team, de kommer til at lykkes. Nu har jeg forbi de første 100 startups. Og så kan man godt se, hvis man har et stærkt vinder team, der forstår at levere og eksekvere. De er gode til at anerkende, hvor de selv er stærkest – og række ud efter hjælp, der hvor de har brug for det,” fortæller Allan.

Et andet karaktertræk, som giver Allan tiltro til founder-teamets chancer for succes, er deres fail fast mentalitet. Han mener, at Gaia er gode til af få testet deres produkt af, få feedback fra markedet, og implementere rettelserne. ”For de fleste startups, så handler det bare om at ramme skiven. Det er ikke altid bullseye man rammer i første huk. Men bare det, at man rammer skiven er godt nok – og så bliver man bedre og bedre og mere og mere præcis. Men kun hvis du har interaktionen med din bruger” siger Allan.
Skellet mellem ’traditionelle’ og ’bæredygtige’ investeringer
Ikke overraskende føler Gaia sig sikre på, at bæredygtige investeringer er et godt valg – uanset om ens motivation er at være en del af den grønne omstilling eller blot at opnå gode afkast. ”Forskning viser, at der ikke er betydelig forskel i afkastet for bæredygtige og traditionelle investeringer – tværtimod har bæredygtige investeringer i 2020 klaret sig godt i forhold til traditionelle investeringer. Ser man på en treårig periode, er billedet det samme. Når det er sagt, er investering også forbundet med risiko for tab, men det gælder for alle slags investeringer,” fastslår David.
Gaia tilbyder bæredygtige investeringer i fem kategorier: sygdomsbekæmpelse, fremtidens fødevarer, grøn energi, ligestilling og elektriske biler.
”Når det kommer til bæredygtig investering, handler det om at finde ud af, hvilke værdier der er vigtige for en selv, da bæredygtighed i sidste ende er en subjektiv størrelse. Derfra kan man så vælge et eller flere temaer, der kan forenes med ens værdier. Det kunne være grøn energi, ligestilling og fremtidens fødevarer,” fortæller David
Gaia er i første omgang lanceres i en lukket beta-version, så vi er i den tidlige proff of concept fase, hvor tal for traction ikke giver den store mening. Gaia’s forretningsmodel er ligesom de traditionelle investeringsplatforme baseret på at tage en procentsats af kundernes investerede beløb. Holdet bag Gaia er endnu ikke klar til at sige, hvad den præcise procentsats bliver, men udtrykker dog, at det kommer til at være på niveau med de andre spillere på markedet.
”Bæredygtighed er ikke en trend, men en forudsætning for god virksomhedsdrift.”
Synergi mellem privatøkonomi og bæredygtighed
Gaia-teamet indtil videre rejst 2,7 mio. kr., fra private investorer samt fra Innovationsfonden og Vækstfonden. Og det skyldes måske, at David og resten af teamet i Gaia besidder en vigtig egenskab for nye startups: De tænker stort! ”Om ti år er vi globale og har ændret hele måden at tænke økonomi og bæredygtighed som en helhed, der ikke udelukker hinanden. Vi har skabt forbrugernes foretrukne måde at håndtere sine økonomiske behov, der samtidig bidrager til en bæredygtig fremtid,” fortæller han og forsætter begejstret med at fortælle om visionerne for Gaia som bæredygtig parallel til banker som Lunar:
”Vores app vil være din go-to-platform, der danner ramme for alle aspekter af din økonomi, som indkøb, omlægning af lån, indbetaling til din investering og betaling af regninger – på bæredygtig vis. For med Gaia er det en selvfølge, at økonomiske midler kun sendes i retning af virksomheder, der kan forvalte dem til fordel for vores fælles fremtid,” siger CEO David.
Bæredygtighed er en diffus størrelse
Selvom Gaia satser konsekvent på de bæredygtige investeringer, indrømmer de dog selv på deres Instagram-profil, at den bæredygtige investeringsverden er langt fra perfekt – endnu. De mener nemlig, ligesom forrige uges start-up Matter, at mangel på standardisering er et problem: ”Der er mange forskellige holdninger til bæredygtighed, og lige så mange måder at tolke og måle det på. Derfor mener vi, at den bæredygtige investeringsverden ikke er perfekt, fordi der endnu ikke findes en objektiv sandhed om, hvad bæredygtighed er. Jo bedre vi bliver til at definere, hvad bæredygtighed i virksomheder er, jo bedre kan vi skille fårene fra bukkene, når det kommer til at udvælge de absolut bedste og mest bæredygtige virksomheder,” siger David og fremhæver, at der også er mange nuancer inden for den bæredygtige verden:
”Investerer du i ligestilling, hvor virksomhederne lever op til kravene for social bæredygtighed, har de ikke nødvendigvis det samme fokus på klima. Der er mange nuancer. Men med Gaia kan du i hvert fald være sikker på, at alle virksomheder er screenet, så du ikke investerer i sort energi og våben, når du investerer i ligestilling,” afslutter David.