“Jeg har ikke trukket løn til mig selv i halvandet år. Hvordan har jeg så holdt mig oven vande? Det har jeg, fordi Innovationsfonden gav mig en form for stipendium." Foto: presse.

Rugekasserne: InnoFounder er intenst og omfavnende

I disse dage afsluttes endnu et hold på den offentlige inkubator InnoFounder Graduate, og det er især de uafhængige mentorer, der gør forskellen, siger flere deltagere.

Innovationsfonden har på det seneste fået et endnu større mandat og en større pose offentlige penge. De penge skal bruges til at folde en ny strategi ud, der lægger vægt på innovative forretningscases, der gør en forskel for samfundet.

Programmet Innofounder har i nogle år eksisteret som en del af Innovationsfonden, og det er målet at gøre nyuddannede unge til succesfulde iværksættere gennem et intensivt inkubatorforløb på 12 måneder.

Der var bobler og bananis på menuen, da BLOXHUB i København lagde lokaler til Demo Day, som markerer afslutningen på det seneste hold på InnoFounder, som nu er blevet delt i to. InnoFounder fortsætter for de nyuddannede som InnoFounder Graduate, og dertil føjes ordningen InnoFounder Experienced for folk, som “har været ude i virkeligheden først”, som Innovationsfondens direktør, Peter Hønggaard Andersen, formulerer det.

Mentorordning får stjerner hos deltagerne

Hvis man spørger Mads Rodil fra deltagervirksomheden Peliba, der laver en løsning til GDPR-compliance, er InnoFounder Graduates styrke blandt andet, at alle deltagere får en privat mentor, som man mødes med regelmæssigt.

“Det har været lidt som at få en coach, som også ved rigtig meget om området. Og så har han ikke rigtig nogen bagtanker, fordi han ikke får en andel af virksomheden. Som ny founder er det rart at have nogen, du kan spørge helt åbent: ‘Bliver jeg snydt her?’,” fortæller Mads Rodil.

Pelibas mentor har selv tidligere startet en virksomhed, og det giver ham en autoritet og masser af personlig erfaring, som deltagerne har kunnet benytte sig af, mener Peliba-stifteren.

Hos fintech-startuppen Aryze har man haft en mere klassisk forretningsudvikler som mentor, men den tætte kontakt og de mange løbende møder har gjort, at man løbende har spillet hinanden gode, mener Jack Nikogosian, medstifter af Aryze.

“Det er fedt at se, at mentorerne sætter sig ind i teknologien, selvom det ikke er deres primære fokus. Vores mentor Christoffer (inkubatorleder Christoffer Malling, red.) ved rigtig meget om business, han ved rigtig meget om strategi og forretningsudvikling, og hvordan man skalerer en virksomhed, hvordan behandler du dine ansatte, og alle de her ting, og så er det fint, at han ikke er blockchainekspert. Det er jeg forhåbentlig,” siger Jack Nikogosian.

“Det er fedt at se, at mentorerne sætter sig ind i teknologien, selvom det ikke er deres primære fokus.” Jack Nikogosian, Aryze.

Stipendie og kontorplads giver luft

Jack Nikogosian fra Aryze fremhæver tre ting, han synes er særligt ved programmet. Mentorsessionerne er det første; det andet er den inspiration, man får ved at møde andre startups og se, hvilke tiltag de tager for at tage det næste skridt. Og så er der også en tredje ting, som Aryzestifteren fremhæver, som er særlig for den statslige ordning:

“Jeg har ikke trukket løn til mig selv i halvandet år. Hvordan har jeg så holdt mig oven vande? Det har jeg, fordi Innovationsfonden gav mig en form for stipendium, hvor jeg månedligt får en ydelse. Ellers ville jeg ikke som nyuddannet kunne springe i en startup og betale min husleje samtidig. Det har man lidt luft til med de her penge,” siger han.

Aryze samarbejder desuden med Copenhagen Fintech Lab, hvor man har haft kontor, men for Peliba har det desuden været værdifuldt, at man får tilbudt en plads i et kontorfællesskab gennem programmet.

Mads Rodil fra Peliba. Foto: presse.

De to stiftere Mads Rodil og Rasmus Hjulskov havde nemlig kontor hos Mads’ forældre, men da de havde siddet hos forældrene og kodet i otte måneder, kom de med på InnoFounder og fik derigennem en plads i et kontorfællesskab. Det har gjort en forskel.

“Det hjælper dig med at professionalisere din forretning; det gør både noget for dig selv og din motivation, og det giver dig en mulighed for rent faktisk at kunne invitere potentielle kunder, investorer og samarbejdspartnere ind til møder,” fortæller han.

Plads til “alle”

På det netop afsluttede InnoFounder Graduate-hold startede 13 virksomheder, og ti af dem har nu gennemført programmet og var onsdag eftermiddag mødt op for at pitche deres ideer og fremskridt for de andre deltagere, partnere og en pæn flok gæster. Flere af de ti startups har fået funding til at bygge videre på forretningen, og det er sket på flere forskellige måder.

Blandt andet har to af de mest forbruger-fokuserede virksomheder rejst penge via crowdfunding. Modu, der laver interaktivt legetøj til børn, har fået 760.000 kr., og Envavo, der producerer hardware til at holde hænderne varme på computerspillere, har fået 307.000 kr. Det er langt over deres mål på crowdfundingkampagnerne.

Heste-appen Hooves har fået i alt fået knap 1,9 mio. kr. i investering, bla. fra PreSeed Ventures og InnoBooster, SaaS-platformen Amie har fået 1,6 mio. kr bla. fra de danskbaserede mikrofonde Futuristic.vc og The Nordic Web Ventures, og så har fintech-startuppen Aryze rejst 10 mio. kr. i en ICO.

Det lille udsnit af investeringer viser også diversiteten. Der er både virksomheder, som er på markedet og ikke er det endnu. Der er dem, der laver fysiske produkter; dem, der har platforme, og dem, der laver deep tech til IT-branchen. Det kræver meget af programmet, men ifølge Pelibas stifter Mads er det kun godt.

“InnoFounder vil gerne hjælpe meget bredt, og det er selvfølgelig svært at ramme alle altid, eksempelvis når du fokuserer på salg. For der er forskel på B2B-enterprisesalg, og så hvis du sælger et fysisk produkt direkte til forbrugeren. Det er ikke sikkert, du kan bruge alt fra workshops 1-1, men den inspiration, den indsigt og det netværk, du får, kan du bruge uanset, om du sælger hardware, software eller noget helt tredje, så jeg vil egentlig opfordre alle til at søge,” siger han.