De otte vindere i Food Venture Forum i Aarhus i sidste uge. Foto: Food Venture Forum.

Otte foodtech-startups, du bør holde øje med

Årets European Food Venture Forum er netop afholdt i Aarhus, og for syvende gang mødtes iværksættere, fødevareproducenter, etablerede virksomheder og investorer. Der blev pitchet, trykket hænder og afholdt taler og oplæg over to dage til eventen, som tiltrækker deltagere fra hele verden. Her er de otte startups, der går videre til den europæiske finale.

European Food Venture Forum har sat produktion og optimering af fødevarer øverst på agendaen. På årets netop afholdte event var der særligt fokus på madspild. Arrangementet er bygget op som en konkurrence, hvor de deltagende startups kæmper om at blive bedst af 8.

I år deltog over 30 iværksættere i konkurrencen. De pitchede for 25 investorer og godt 100 virksomheder og eksperter. Knap halvdelen af de dystende iværksættere er fra Danmark. Resten har adresse på næsten alle breddegrader fra Norge til Ghana. I løbet af de to dage har de 30 startups skiftevis lavet virksomhedspræsentationer og medvirket i investorpitches, hvor juryen efterfølgende afgjorde, hvilke otte startups, der udmærkede sig mest, og som nu sendes videre til den europæiske finale. De otte var:

Amai Proteins. Israelsk startup, der siden 2016 har beskæftiget sig med velsmagende proteiner. Smag er afhængig af små molekyler, som ofte hverken er sunde eller miljøvenlige og ofte giver ændrede smagsprofiler. Smagsfremkaldende proteiner overvinder den slags ulemper, men udfordres af høje produktionsomkostninger og ustabilitet. Amai Proteins bruger et såkaldt beregningsproteinsdesign og bioteknologisk produktion til at skabe sunde, stabile og billige proteiner med optimale smagsprofiler. Proteinerne er miljøvenlige og betyder mindre fældning af skov til landbrug og mindre transport og dermed kulstofudledning.

CellugyHelt nyt dansk startup stiftet i 2018. Missionen er at komme plastikemballage og problemerne med samme til livs. Cellugy vil erstatte den plastemballage, der anvendes i fødevarer, med et miljøvenligt biomateriale. På grund af plastemballagens flerlagsbygning, hvor den indpakkede mad også kan forurene, er plastemballagen efter brug heller ikke let at genanvende og bliver som oftest deponeret. Målet for Cellugy er at skabe en erstatningsemballage, som både virker emballerende for maden og samtidig tager højde for miljø og bæredygtighed.

Circular Food Technology. Dansk startup stiftet i 2016. Gennem nye teknologier genanvendes korn fra ølbrygning i mad, som derved får højere næringsindhold. Circular Food laver sunde, smagfulde alternativer til eksisterende fiber- og proteinkosttilskud. Den nyeste ide på innovationsstammen er produktet BIG BIO Organic Fertiliser, som er afledt af madaffald og designet til at lukke sløjfen på madspild ved at returnere næringsstoffer fra madaffald tilbage til jorden.

EFOSDenne slovenske startup, stiftet i 2015, er en højteknologisk virksomhed, der udvikler komplekse, integrerede informationssystemer inden for miljø, dyresporing og fødevaresikkerhed. EFOS laver løsninger inden for automatiseret skadedyrsovervågning, dyreidentifikations- og bevægelsessystemer, veterinære informationssystemer samt overvågning af vandkvalitet.

Flying SpArkIsraelsk startup stiftet i 2014. Efter sigende det eneste firma i verden, der producerer højkvalitetsproteinpulver fra middelhavsfrugtfluelarven. Flying SpArk går aktivt ind i kampen for at nedbringe mængden af kødproduktion ved at skabe et alternativ i form af proteinpulver. Missionen er kort sagt at give en sund, sikker og overkommelig kilde til næring med fokus på at sikre mad til jordens befolkning. Det vil de gøre uden at belaste miljøet unødigt.

Plant JammerDansk startup stiftet i 2016. Målet er at give danskere og – indtil videre – europæere nemmere adgang til vegetariske og bæredygtige retter, mens der slås et slag for mindre madspild. Brugeren af Plant Jammer skal være i stand til at vælge vegetariske retter til, skærer ned på kød samtidig med, at den enkelte brugers madspild reduceres ved at tilbyde funktioner, som gør det muligt at bruge de sidste køleskabsrester, som almindeligvis ville blive kasseret. Plant Jammer er en app, som gør den ambitiøse agenda mere overkommelig for forbrugeren, idet de har hjælpen lige ved hånden.

Profound Activities Europe ApS (PACE). Dansk startup stiftet i 2015. PACE er et ingrediensudviklings- og distributionsselskab, der med intern teknisk og lovgivningsmæssig støtte arbejder med at skabe plantebaserede lægemidler.

VPCIR.COM. Den nye danske startup har siden starten af 2018 beskæftiget sig med at gøre kvalitetssikring og testning af fødevarer nemt.