Sponsoreret artikel

Ny acceleratormodel vil knække nødden, for at flere danske startups bliver til scaleups

I Danmark skaber vi ikke scaleups i samme grad som vores nordiske venner i Sverige og Finland og heller ikke sammenlignet med Tyskland og UK. Danske startups har historisk heller ikke haft adgang til risikovillig kapital på samme niveau, som deres svenske, finske, tyske eller engelske kollegaer. Og coronakrisen har blot gjort det endnu værre for de danske startups. Det vil en ny type accelerator ændre på.

Det ovenstående og mildest talt deprimerende billede bekræftes af Redegørelse om vækst og konkurrenceevne 2018 og af en spritny rapport fra TechBBQ og Dealroom. Sidstnævnte peger på, at vi i Danmark i 2020 til dato ikke bare sakker bagud i forhold til samme periode sidste år. Vi er også dramatisk mere negativt påvirket set på den samlede størrelse af venturekapital investeret i forhold til andre europæiske lande. Der er mange gode kræfter i økosystemet, der arbejder for at støtte danske startups, og her ser vi nærmere på Beyond Beta, et nyt tiltag målrettet mod, at vi fremover skal have flere dygtige scaleups og ikke må tabe fart på grund af den nuværende situation.

“Det har før coronakrisen været svært for de tidligste danske startups at skaffe risikovillig kapital, og krisen har gjort det endnu værre. Vi kan risikere at tabe startups, som skulle til at vokse her i 2020 og 2021, på gulvet”, siger Christoffer H. Malling, programleder i Dansk Design Center og en af personerne bag Beyond Beta, og tilføjer: “Det skal vi under alle omstændigheder gøre alt for at forhindre, og derfor er vi gået sammen i en stærk alliance for at hjælpe danske startups med stort vækstpotentiale.” 

Netop derfor er et konsortium bestående af Accelerace, Dansk Design Center og Erhvervshusene i hele landet gået sammen for at skabe et initiativ, der fokuserer på spørgsmålet: “Hvordan understøtter vi så de bedste af dem, så de overlever og kan fortsætte deres videre rejse imod at blive scaleups?” Det sker gennem en helt ny type accelerator, som vil sørge for, at startups kommer tættere på en af de tidligste investeringsrunder. Det være sig preseed- eller seed-runden. Fokus er på at styrke startups’ forretningsmodel og organisation, gøre dem helt investeringsparate og matche dem med investorer, der både har kapital og kompetencer til at løfte og skalere netop deres virksomhed. Så langt så godt. Men hvad er så det nye?

“Beyond Beta står på ryggen af mere end 1.000 startups, som vi har arbejdet med over de sidste mange år. I al for lang tid har europæiske acceleratorer prøvet at kopiere succesen fra deres amerikanske kollegaer i Silicon Valley, hvilke især accelererer adgangen til et helt unikt økosystem af investorer, kompetencer mv. Men vores virkelighed er en helt anden. Derfor bliver vi nødt til at genoverveje, hvad det er, vi egentlig accelererer. Beyond Beta er kulminationen på den evalueringsproces,” siger Peter Torstensen, CEO, Accelerace.

 

Ny acceleratormodel front-loader al viden virtuelt

Beyond Beta er den første accelerator i Danmark, der er bygget på en modulær onlineplatform, hvor deltagerne kan se alt materiale, alle værktøjer og modtage al indhold virtuelt, så kræfter og tid fra acceleratorens mentorer og eksperters side går på det håndholdte og direkte arbejde, dybdegående workshops og det fysiske møde, hvor det enkelte startups forretning udvikles.

Præacceleratoren var i begyndelsen af 2020 egentligt blot tænkt at være det første skridt ind i selve accelerationsforløbet, men i lyset af den nuværende pandemi besluttede man sig så for at gøre dele af den frit tilgængelig for alle danske startups og give dem adgang til platformen bestående af korte videomoduler, casestudies og værktøjer til at forberede forretning og organisation på skalering samt hacks til at øge chancen for en vindende ansøgning til selve acceleratoren. Platformens indhold vokser løbende og kan tilgås on demand for enhver startup med dansk CVR-nummer.

Metoden bag acceleratoren er ret banebrydende. Giganterne hos den amerikanske Y Combinator er startet med samme type løsning, altså en onlineplatform som motor i deres inkubator, men selv de er kun netop begyndt, så Beyond Beta ser ud til at være neck to neck med verdens førende, når det gælder innovationshøjden på det her område.

En founder, der allerede har meldt sig på banen, er Andreea Spaima fra GrassHoppr. Andreea fortæller: “Denne præaccelerator er måske det bedste preseed-værktøj, jeg har arbejdet med til dato. Det er hands-on og leder mod, at vi som startup arbejder med en klar identitetsformulering til hvert skridt af vejen.”

Den nye tilgang er også banebrydende i den forstand, at den øger gennemsigtigheden for startups markant. Normalt melder man sig til en accelerator, og først, når man er optaget, finder man ud af, hvad det virkelig går ud på. I præacceleratoren bliver interesserede founders introduceret til acceleratorens indhold og kan dermed nemt afgøre, om den matcher deres behov og det punkt i deres udviklingsrejse, hvor de befinder sig lige nu. Det er også gennem onlineplatformen, at man søger ind til selve acceleratoren. Man kan for første gang smage på varen, inden man ”køber” den.

Acceleratorer plejer at være bygget på en måde, hvor man modtager over 500 ansøgninger, hvorfra man så vælger et begrænset antal startups, og resten får ingen værdi ud af den proces. Nu kan vi faktisk levere værdi til alle startups, fordi selvom man ikke bliver endeligt udvalgt, så kan man stadig udnytte det digitale univers. En af de ting, som jeg er meget stolt af, er, at vi med denne accelerator også gør processen med at rejse penge helt gennemskuelig. Man kan simpelthen få direkte indblik i, hvordan en investor tænker, hvordan deres matematik hænger sammen, hvordan de bedømmer startups, og hvilke dokumenter de laver til sig selv, når de investerer. Normalt sender man sit pitchdeck, får et møde, og så er det enten ja eller nej. For første gang kan man nu følge proces, kriterier og, ja, rent faktisk påvirke beslutningen,” siger Peter Torstensen, CEO, Accelerace.

Selv om tilgangen i præacceleratoren kan forekomme meget egalitær og dansk, fordi alle kan være med, så er selve acceleratoren helt anderledes. Her bliver tempoet og kravene skruet kraftigt op. Sigtet er klart: Acceleratoren er et eliteprogram, og målet er, at startups inden for kort tid rejser deres næste investeringsrunde.

 

For en gangs skyld fokuserer man (med offentlige midler) på den forreste del af klassen

Når founderteams starter i acceleratorforløbet, går de ind i en rigid proces af simultan læring, networking og eksekvering. Ved hjælp af både eksperter inden for alle startups og alle brancher, danske topinvestorer og en tidligere generation af erfarne founders bliver startups på alle planer rustet til hurtig skalering og mod at rejse deres næste investeringsrunde. Men there is a catch: Acceleratorforløbet er opdelt i tre faser, og startups skal løbende kvalificere sig for at komme videre til den næste. Dermed fokuserer man ressourcerne på netop de mest lovende og engagerede startups.

Med Beyond Beta hjælper vi startups med at optimere deres forretning og synliggøre en positiv udvikling på en række parametre, som investorer efterspørger. Dermed reducerer vi den risiko, som investorerne skal løbe, ligesom vi åbner dørene til og motiverer investorer. Vi er populært sagt oversættelsesleddet mellem startups og investorerne, da vi hurtigt kan pege på, hvad der skal til, hvis startups skal være attraktive. Det sparer kostbar tid og ressourcer for begge parter og sikrer gode og gennemarbejdede matches. Og så kan vi selv være med til at tage en risiko, hvis det er afgørende for at rejse penge,” fortsætter Peter Torstensen, CEO, Accelerace

Konsortiet bag Beyond Beta ser også en fordel i, at danske startups rejser private investeringer, da det går i spænd med de eksisterende coronatiltag fra både Innovationsfonden og Vækstfonden.

Startups i acceleratoren skal da heller ikke afgive ejerandele, da Beyond Beta finansieres af Den Europæiske Socialfond, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og de tre konsortiepartnere.

 

Startups kan søge nu

Den nye accelerator går i gang i oktober, og interesserede startups kan ansøge om optagelse indtil 4. oktober kl. 23.59.

Læs mere på: www.beyondbeta.dk

Og forbliv up-to-date via: Facebook, LinkedIn, Twitter & Instagram