Klumme: Jonathan Løw – En god leder kan være introvert og uperfekt

Skal en god leder automatisk være ekstrovert og stærk? Langt fra, mener serie-iværksætter Jonathan Løw, der har startet fire virksomheder i ind- og udland. Han er i dag co-founder af vækstvirksomheden JumpStory og skriver bøger og holder foredrag i regi af Listen Louder. I dette indlæg gennemhuller han myten om den ekstroverte leder med afsæt i omfattende ledelsesstudier fra bl.a. Harvard.

Tænk ud over den perfekte ledertype

En stor del af alle verdens iværksættere er introverte. Det gælder måske også dig?
Så kunne man godt automatisk komme til at drage den fejlslutning, at du derfor må være en dårlig leder. Normalt tænker man jo ikke om den gode leder som værende stille, genert og tilbagetrukken, men tænk igen!

Typisk ville man beskrive en god og kvalificeret leder som uforbeholden, dominerende og proaktiv. De samme ord som ofte bruges til at beskrive et ekstrovert menneske. En god leder er altså én, der kan vise retningen og give specifikke instruktioner til sine medarbejdere, så de kan følge netop den retning. En god leder tegner en strategi og forklarer den klart og tydeligt. En god leder er udadvendt og elsker at stille sig frem og tale foran en forsamling. Det er i hvert fald den konventionelle idé om en leder.

Men måske er det ved at være tid til at overveje, om godt lederskab skal findes et helt andet sted. Måske er det tid til at tænke ud over den perfekte ledertype og i stedet overveje, om det er kombinationen af leder og medarbejdere, der gør den store forskel.

Overvej det her: Har du som medarbejder nogensinde oplevet, at din leder følte sig truet af, at du handlede proaktivt? At din leders handlinger fik dig til at føle dig opgivende, eller at din leder ikke ville lytte til dine idéer? I så fald er du muligvis en proaktiv medarbejder, der har været ledet af en ekstrovert leder.

Har du i stedet følt, eller føler du, at din leder lytter til dine forslag, støtter din professionelle udvikling, og at denne gør en indsats for at implementere dine idéer? I så fald er det meget muligt, at du er en proaktiv medarbejder, der har en introvert leder.

 

Proaktive medarbejdere har brug for ledere der giver plads

Netop de specifikke dynamikker, der findes i kombinationen af ledertyper og medarbejdertyper, er beskrevet i studier af tre professorer fra henholdsvis University of Pennsylvania, Harvard University og University of North Carolina.

Gennem deres studier konkluderer professorerne, at introverte ledere skaber et større overskud i startups end ekstroverte ledere, når de har proaktive medarbejdere, og at ekstroverte ledere skaber et større overskud end introverte ledere, når de har reaktive medarbejdere.

Læringen fra de tre professorers studie må være, at der ikke findes én optimal ledertype. Hvis du ønsker et succesfuldt team, så skal du sørge for at have den rigtige kombination af leder og medarbejder.

Myten om den ekstroverte leder er netop dét – en myte. Derudover er det en myte, at den enkeltstående leder er svaret på det gode lederskab. Den enkelte leder er ikke svaret. En leders lederskab vil kun blomstre til dit fulde potentiale, når vedkommende sættes ind i den rigtige kontekst med de rigtige medarbejdere. Og omvendt.

Og måske ville vores ledere være gladere og lede nogle meget mere succesfulde teams, hvis de blev opfordret til at omfavne deres styrker som mennesker, i stedet for at blive tvunget ind i en konform forestilling om den ’rigtige’ leder.

Lad os starte med dig, om du primært er leder eller iværksætter – eller en kombination heraf.
Hvis du identificerer dig selv som introvert, så kan du fejre, at du har disse fede evner:

  • Du har stor empati, og du er god til at lytte.
  • Du kommunikerer klart og tydeligt, fordi du tænker, før du taler.
  • Du udviser taknemmelighed overfor dine medarbejdere og lader dem komme frem i spotlyset.

Hvis du identificerer dig selv som ekstrovert, så kan du fejre, at du har disse fede evner:

  • Du har et positivt mindset, og det påvirker mennesker omkring dig.
  • Det er nemt for dig at skabe nye relationer.
  • Hvis du er leder, er du modig, og du tør at udpege en klar retning for dine medarbejdere.

Er du klar til at omfavne dine styrker som enten en introvert eller en ekstrovert iværksætter-(leder)?

Bolden er givet op til dig.