Tre ud af de fire stiftere af #MovingForward: Cheryl Sew Hoy (til venstre), Andy Coravos (midten) og Ginny Fahs (til højre). Tracy Chou mangler på billedet. Foto: #MovingForward.

Fra #MeToo til #MovingForward

I dag på kvindernes internationale kampdag lanceres en ny bevægelse: #MovingForward. En ny open-source platform, der samler venturefonde (VCs), der ønsker at skubbe til diversitets-, inklusions- og anti-chikane paradigmet.

#MovingForward er en udløber af #MeToo bevægelsen, der havde sin start i 2017 og fik tusindvis af historier om sexchikane og diskrimination af kvinder frem i lyset – mange af dem for første gang.

Som respons på denne bevægelse samlede et team af kvindelige tech-veteraner i USA sig om etableringen af #MovingForward-projektet, der havde sin fødsel for præcist et år siden i USA og som nu lanceres i Europa.

Opbakning fra 30 VCs

Helt konkret er #MovingForward en open-source wiki, hvor det er muligt for særligt iværksættere at finde up-to-date information om venturefondes indsatser og politikker i forhold til diversitet, inklusion og anti-chikane. Alt for ofte er stiftere og medarbejdere i startups usikre på hvor eller hvordan, man rapporterer denne slags problemer.

Danske byFounders har som den første danske VC fond afgivet et løfte om at tilslutte sig bevægelsen sammen med 29 andre VC-fonde fra 15 europæiske lande heriblandt Atomico, Balderton Capital og EQT Ventures.

Et team af tech-veteraner

Projektet blev iværksat af en gruppe seje kvindelige tech-veteraner fra USA: Entrepreneur in Residence hos SVB Cheryl Sew Hoy, CEO for Block Party Tracy Chou, CEO & Co-founder for Elektra Labs Andy Coravos & Software ingeniør for Uber Ginny Fahs.

TechBBQ mødte Ginny til den baltiske tech-konference TechChill i Riga, hvor hun præsenterede projektet. Her fortalte hun, at en af hovedårsagerne til projektets fødsel var, at når iværksættere møder diskrimination, sexchikane eller lignende fra VCs, så har de ikke ressourcer eller muligheder for at reagere på det:

[…] når der ingen politikker er, så kan iværksættere enten lade være med at tage mod kapital og så ikke blive funded, eller de kan gå til en journalist, og fortælle hvad der er sket, så hele verden kender dem som nogle, der har været udsat for noget forfærdeligt, og er tvunget til at genleve deres historie hver dag resten af livet.

Meld klart ud

En essentiel problematik som #MovingForward har undersøgt er, hvad der menes, når der tales om sexchikane eller diskrimination. Ginny forklarer at #MovingForward giver venturekapitalfondene et rum, hvor de i offentligt regi kan udtale sig om deres definitioner og de konsekvenser, som de vil forpligte sig til at realisere, hvis de opdager noget i de virksomheder, de investerer i:

Det er meget behjælpeligt for din politik, hvis du formulerer specifikke eksempler på, hvad I mener kan opfattes som chikane, samt hvordan der skelnes mellem, hvad der sker på kontoret versus neutrale lokationer og ved firmaarrangementer versus sociale. Gennem disse eksempler kan du optegne, hvad der er okay, og hvad der ikke er okay med meget større klarhed. 

Best Practice

En del af det arbejde, der ligger for teamet bag #MovingForward, er at føre et tæt samarbejde med virksomhederne og hjælpe dem med at udvikle deres politikker: fordi der virkelig er “best practices” for denne slags politikker, fortæller Ginny til TechBBQ og fortsætter:

Med en open-source tilgang er ideen at lave en hjemmeside, hvor firmaer kan se hinandens input. Førhen var alt den information en slags “sort boks” inde i firmaet, som ingen kendte. Men vi ønsker at få den ud i det åbne, og give virksomheder muligheden for at se, hvad de andre gør rigtigt og inkorporere de ting, der har virket. 

The Rooney-Rule

TechBBQ spurgte Ginny hvilke konkrete tiltag, udover at tilslutte sig #MovingForward, man kan tage i forhold til at forbedre vilkårene. Her præsenterede hun den amerikanske regel, som er kendt som Rooney-Reglen:

Der er noget, der hedder The Rooney Rule i USA, som kom fra NFL (National Football League) som adopterede denne regel, som sagde, at for alle ledige trænerstillinger skal man som minimum interviewe én person, hvis baggrund er underrepræsenteret i teamet. 

Hun forklarer videre, at man selvfølgelig ikke, er tvunget til at give dem jobbet, men hun påpeger at:

Når VC-firmaer beslutter sig for at gøre det til hvilken som helst seniorlederstilling, så identificerer de et område, som er underrepræsenteret i deres team, og finder frem til mindst én kandidat, som repræsenterer den del. 

Det handler om at aktivere tankegange og se indad i sine egne teams og mærke efter, om der er grupper i ens team, som er underrepræsenterede.

Spred budskabet og gå ind og læs mere om #MovingForward