Uge 11 i økosystemet: Seje trans – Fede Founders – Varme IPO’s – Digi-DK – Klima mia. – NTF & DF – Matr. 2?

Endnu en herlig uge i økosystemet kan vi nu se tilbage på. Også udenfor Clubhouse (hvor du i nat kunne høre Daniel Ek, Spotify i samtale med Mark Zuckerberg – og i dag læse referat i Breakit) er der nok at snakke om. Og snakken skal gå om ugens hotteste navne. Er du undtagelsesvis ikke nævnt i samme åndedrag som Daniel og Mark, så bare skriv et harmdirrende indlæg til mig på jesper@bootstrapping.dk. Vi elsker vores læsere og bærer over med alt.

Først skal vi lige have på plads, at Henrik Teisbæk, Jesper Taxbøl og Keld Reinicke blev årets startup på EY Entrepreneur of the Year. I starten af året kunne vi fortælle, at deres Veo, AI-baserede tracking af fodbold og sport, havde rejst små 200 mio kr. hos Seed Capital og internationale VC’er.

 

Maj eller Maja. Du skal vaccineres mellem april og juni

Det er efterhånden svært at blive ved at hidse sig op over og skrive om COVID-19. Det er bare med at stramme ballerne, lukke øjnene og komme om på den anden side. En dag får vi alle et par stik af Putins Sputnik eller af AstraZeneca. Al medicin har bivirkninger, så det kan heller ikke ophidse mig. Og jeg kan konstatere, at LS-startup’en Viccitech bag Astra sagtens kan rejse kapital. Vi var forbi den i onsdags i forbindelse med vores MedTech-tema med Marie Lommer Bagger, Measurelet og Teis Jensen, sani nudge.

Jeg kan læse i Eurointelligence og i New York Times i går, at EU’s vaccinekaos skyldes, at EU er for fedtede. De heltmodige corona-krigere Mette og den østrigske kansler Kurz er en del af EU’s sparebande, der gør alt for, at EU har for få penge til at købe – ja, netop de vacciner, som de tog til Israel for at få fat i. Mærkeligt. Uanset om en vaccine koster $20-25 som i US eller $15-19 som i EU er det billigt i forhold til fortsat nedlukning.

Det var DI direktør Lars Sandahl, der først lancerede, at vi kunne genåbne, når alle over 50 år var vaccineret. Det forekommer indlysende rigtig. Det er jo mest os over 50 år, der kan dø. Senere gik Jakob Ellemann-Jensen i offensiven med samme budskab, og nu er det lobby’et igennem, så Mette nikker. Om end forsigtigt. DI og erhvervsorganisationerne har presset på for at få lyntests, vacciner og digitalt Corona-pas igennem, så eksport- og ferierejse kan komme i gang. Sol, samvær og erotik savnes.

 

Troels, Sebastian, Monika, Eilert og andre transpersoner i ugen  

Nej, det handler ikke om skuespiller Elliot Pages forside på Times Magazine. Det er bare gammelt bladsmører-trick for at få dig til at læse om de transaktioner & personer, jeg har lagt mærke til i ugen:

Bestseller-ejer Anders-hvor-har-han-dog-godt-med-midler-Holch Poulsens investeringsselskab Heartland har købt sig ind i Troels Schönfeldts vildt, vanvittig spændende danske atomkraftselskab Seaborg med den kompakte flydende saltreaktor. Der er andre gode investorer i kredsen – Preseed, Index, VF-venture, Lars Fløe, David Helgason m.fl. – og jeg skal nok fortælle historien en dag.

Eilert Hanoa, CEO, Kahoot!, læringsplatformen er nu, bl.a. efter opkøb af Eske Gunges Actimo, også blevet noteret på Oslo fondsbørs. Kahhoot! var allerede på Euronext Growth og har 20.000 investorer inkl. SoftBank. Edtech er jo stærkt herhjemme, fx med Michael Bodekaer Jensen Labster-succes og Stine Schultz med Learningbank som de seneste, vi har omtalt her. Nu skal de unge tilbage til skole og uni, så vil dette mega corona edtech boom stoppe? New York Times så på den sag i ugen.

Engang købte Leif Vestergaard EG-gruppen al software, der kunne opsnuses i landet. Nu er det Monika Juul Henriksen, CEO i Visma, der køber fx  IT MindsMorten A. Christensen, Kristian W. Larsen og Jonas Vognsens konsulenthus af EG. Og nu hun kørte hen over Djursland i ugen købte hun Claus Alexander Rasmussens vikarbureau-løsning Temponizer. Vismas køb af Economics bliver dog næppe overgået foreløbig.

Nordens stjerne-CEO målt på værdistigning er uden tvivl Klarnas Sebastian Siemiatkowski. Om han selv har skabt acronymet BNPL for ”Buy Now Pay Later” aner jeg ikke. Men du kan ligeså godt lære det, for BNPL breder sig fra fintech til alle betalingservices og retailers. Fx til Alexander Lacik, CEO for Pandora. Du kan læse om trenden og se feltets spillere her. Det er stort, for måske er vi alle fintech, som jeg skrev sidste fredag.

Nu vi er ved rigtige fintechs, så er en del af betalingsinfrastrukturen i Klarna lavet af Stripe. Og irerne Patrick og John Collison’s startup er lige nu ”kongen af Silicon Valley”. 700 mia. kr. er deres online betalingsservice værdisat til. TechCrunch m.fl. venter på en IPO. Momentum for digitaliseringen af penge virker uendelig. Læs ugens stærke Stripe case-fremstilling i The Guardian.

Peter Sandbergs N2F har Klarna-aktier, men største enkeltinvestering på små 20 mio. kr. er nu i Rasmus Schmiegelows og Nikolaj Leonhard-Hjorts Goodiebox. I et langt interview i Berlingske fortæller Rasmus, at der er bremset lidt på ekspansion og dermed burnrate. 220.000 får nu kosmetikkassen hver måned. Familierne Lind (Lind & Risør) og Zibrandtsen (GlobalConnect) samt Morten Strunge er blandt de investorer, der måske synes 34 mio. røde kr. i 2020 var vel lystigt. Det er en svær afvejning i et rødt ocean. I The information i ugen hed det: It’s getting harder to think of any aspect of American life that Amazon isn’t now trying to serve.” Og det var i anledning af, at Jeff Bezos, undskyld Andy Jassy, lancerede en sundhedskasse. Så er der vel kort vej til en kosmetikkasse. Til massemarkedet, ikke til trans-nichen.

 

Quiz: Hvem er hotte IPO-navne til First North?

SaaS-selskabet Risma med Lars Nybro Munksgaard som CEO noteres på tirsdag på Nasdaq First North. Så må vi se, hvilken vej pilen vender på denne lille notering på 40 mio. kr. Så har vi vist haft Nexcom A/S, BactiQuant A/S, Valuer A/S og altså Risma i første kvartal. Og jeg har da hørt navne på tre større, som vi afventer. Det kunne være sjovt at lave en quiz, hvor vi alle gættede på, hvilke top 20 der kommer i år, men mine kolleger synes nok, jeg bliver for useriøs.

Det lidt, jeg kan fortælle, er, at vi i DanBAN har medlemsmøde 8. april med de førende rådgivere, nemlig Jesper Vestergaard, Grant Thornton, og da John Norden er sygemeldt, den nye spiller Clearwater med CEO Andreas Lauth Lauridsen. Begge har noteringer på vej. Store og med institutionel opbakning. Clearwater lyder som et vandfald i USA, men er nu i Danmark udgået fra Århus i 2011 og med M&A-transaktioner i lange baner i spændet 100 mio. kr. til 1,5 mia. kr. Kaare’s JobIndex er før blevet ført på vækstbørsen af Clearwater, og nu er de på vej ind igen, for som Andreas sagde til mig i ugen: ”Det er vigtigt, at industrielt salg, venture-vejen og IPO er muligheder, der ses ud fra founders horisont og fra deres strategi for ekspansion. Og vælger vi IPO, skal de rigtige være med og stå inde for selskabet”. Og det er klart som vand, at de rigtige her er pensionskasser, Vækstfonden og fx udenlandske investorer.

 

Jim fører an – men tager André gevinsten? Digitalisering af DK i spil

”Når vi ser tilbage på det år, der er gået, ser vi et DI, der har haft en helt ekstraordinær lydhørhed hos både regeringen og oppositionen. De ønsker og krav, som vi er kommet med, afspejler på mange områder den politik, der er blevet og bliver gennemført under coronapandemien.” Lars Sandahls citat til medlemmer illustrerer, ud over DI selvbevidsthed, meget godt baggrunden for alle de råd, advisory boards, paneler osv., som DI, Dansk Erhverv m.fl. har haft ben i med klimapartnerskaberne og coronaindsatsen. Samspillet politik-erhverv er blevet meget maskinrums-tæt.

Ugens ny initiativ ”Digitaliseringspartnerskab om Danmarks digitale fremtid” kom fra Finansministeriet først på ugen. Finansen har mindst hvert tiår lavet en eller anden form for digitaliseringsråd. Og Danmark har været digitalt siden Regnecentralen engang i 1950’erne, og det offentlige er måske verdens mest digitale fra sundhed.dk over virk.dk til skat.dk. Men radikal digitalisering med AI og tværgående brug af data kunne vi virkelig trænge til – det kunne give et kæmpe løft. Det perspektivrige er, at de tunge i erhvervslivet, bestyrelsesformand i Maersk, Jim Hagemann Snabe, Kim Fausing, Danfoss, og Mads Nipper, Ørsted ikke alene er mixet med DI, DE, KL, FH, ITB osv. men også med tre fra vores økosystem og BTS. Nemlig Stine Mangor Tornmark, Legal Monster, Esben Gadsbøll, formand BTS, samt Gregers Kronborg, bl.a. bestyrelsesmedlem i DanBAN. Godt.

Hvad kommer der som regel ud af 3-4 møder det næste halvår, når Finansministeriets embedsmænd skriver rapporten? Jo, for det første har partnerskaberne, i al fald på klima, faktisk haft betydning, netop fordi alle interesser er rykket sammen, og opgaven har været bundet til 70 % målet. For det andet er formanden Jim Snabe både vidende om og har virkelig været en driver for radikal forretningsmæssig digitalisering. Jeg har såmænd selv mærket hans ildhu, da jeg skrev hans APM-case i min bog ”Langt fra Silicon Valley” om danske virksomheders digitale forretningsstrategier. For det tredje kan politikerne jo gøre meget i forhold til offentlige investeringer i digitalisering.

Alene på it-udvikling bruger det offentlige 16 mia. kr. om året. Det plejede tidligere at ende med, at lobbyister fra TDC, Datacentralen og KMD fik udbygget bredbånd og lignende store infrastrukturer. Også denne gang kan næstformanden, André Rogaczewski, arbejdersønnen fra Mette Frederiksens valgkreds i Aalborg Øst, meget vel blive den store vinder. Netcompany er jo ikke længere en sand startup udfordrer, mere en sat unicorn-størrelse mastodont, der sidder på uendelig meget, uendelig tung IT. Men som Esben Gadsbøll optimistisk skriver til os:”Der ér jo eksempler på, at en region eller kommune har været første kunde i en startup, som så efterfølgende blev en succes” Ja, lad os få eksemplerne på bordet og komme frem over banen.

 

Peder, Rolf og Anne-Marie. Taburetterne i EKF, VF og IF

Taburetter er flyttet rundt i det lille Danmarks Eksportkreditfond, EKF med de mange milliarder – især til de store corporates eksport. Direktør Kirstine Damkjær blev mere eller mindre pænt bedt om at gå i ugen. ”Vi er åbne og imødekommende” skriver presseafdelingen om sig selv, men mon vi vil få et helt åbent svar fra bestyrelsesformand Christian Frigast, hvis vi altså turde spørge? For et halvt år siden blev afdelingschef i Finansministeriet Peder Lundquist, der bl.a. havde ansvar for børsnoteringen DONG/Ørsted, flyttet til EKF, hvor han nu er konstitueret CEO. Med hans connect til ejeren skal meget se mærkeligt ud, hvis Peder ikke forbliver CEO.

I Vækstfonden, hvor der med de mange SMV- og startup-kunder naturligt er flere ansatte, men færre penge, har Rolf Kjærgaard lavet en tilpasning af sin organisation. Alt med egenkapital, dvs. VF Ventures og Fund of funds er samlet hos Mikkel Hesselgren bistået af Eric Balck Sørensen. Jens Mølby har stadig de mange lån, garantier og låne-matchinger. Betyder det noget for dig og din ansøgning? Måske ikke, men jeg har indimellem hørt om lidt forskellig respons ud over den store organisation. Og bestræbelsen hedder da også ’en samlet Vækstfonden’. Julie Holm Simonsen har fået ansvar for al Organisation og ledelse – eller i al fald enheden for det.

Den mandskabsmæssigt mindre Innovationsfonden ovre i Forskningsministeriet har også i 2020 fået fyldt mandater og lommer. Der er sket udskiftninger med Anne-Marie Levy Rasmussen som handlekraftig, ung direktør, der stadig må rydde op i forskellige forhold og kongedømmer. Men frem for alt skal den grønne omstilling udmøntes i fire missioner for CO2-fangst og -lagring, for PtX, for fødevarer og for cirkulær økonomi. 700 mio. kr. skal i spil, og alt fra universiteter til corporates og forhåbentlig startups er linet op til online milepælsmøder. Her skal der forhåbentlig ikke skiftes på flere taburetter, for det stærkt forøgede antal ansøgninger og opgaver lægger allerede et stort pres på organisationen.

 

Kettels og EU’s klimamilliarder

Men skal vi se rigtig mange statsbanks-penge, skal vi kigge ned til EU, helt præcist til Den Europæiske Investeringsbank EIB og dens EIF-fond, der suverænt er Europas største venture. Næstkommanderende det sidste halve år har været Christian Kettel Thomsen, tidligere departementschef i Statsministeriet. Startet som skibskok. EIB kan vi godt kalde en Klimabank, for det gør Kettel selv. 50 % af måske 250 mia. Euro (det stiger hele tiden) skal i 2025 gå til klima. Tænk hvis 50 % skulle gå til Amager, Brovstkager eller Cykler for nu at lave en ABC. Der er gigantisk, og det er som bekendt godt for alt, og for Danmark. Så ingen klager her. Tværtimod. Det er med at komme i gang med økonomisk bæredygtige klima-impact’ere.

 

Når Jakob og jordiske engle skal matches. Danmarks første BA-fond

Engle er nogle kedeligt fromme og kønsløse figurer, tænkte jeg, indtil jeg læste ”Alting har en tid”, der handler om samme søgende sjæle, skrevet af Karl Ove Knausgård, Nordens p.t. største forfatter. De jordiske business angels er også opfindsomme. Jakob Ellehauge Sode og Søren Jørgensen har i al fald nu fået rejst Danmarks første Business Angels Fond. En sidecar eller co-investment fund på foreløbig 30 mio. kr. indskudt af 30 engle til pre-seed og seeds. I bestyrelsen er desuden Herbert Nathan, Lars Neupart og Thomas Black Petersen, og sidstnævnte truttede med stolthed i englebasuner for fonden på LinkedIn den anden dag.

 

Matrikel 2? De seje finans-drengerøves McKinsey klub

Der er Messi og så alle de andre fodboldspillere. Og der er Henrik Poulsen og så alle de andre i dansk erhvervslivs bestyrelsestop. Efter Ørsted-succesen er han nu i bestyrelserne i Ørsted, ISS og A.P. Møller Holding. Vil du se hvordan han tænkte, da Ørsted skulle fra kul til havvind og prisen bankes ned på sidste, så se denne nye video – lavet efter HP var gået af! Men nogen skal man jo lege med. Og i det nye BG40-5 A/S er det så Morten Hummelmose, Lars Marcher, Pernille Ehrenbjerg, Peter Korsholm, Thomas Broe-Andersen, Lasse Thylander og Jesper Kofoed. Berlingske har breaket uden nogen helt ved, hvad det er, han skal med disse tier 2 folk, flere blandt landets top 100 mest velhavende. Mit bedste gæt er, at de bl.a. vil lave en slags Matrikel 2 – i stil med, hvad Matrikel 1 på Højbro Plads og Navitas i Århus er for os småpiger og smådrenge.

For at være med i BG40-5 A/S skal man ikke have været i Goldman Sachs, Morgan Stanley eller McKinsey – kun dele horisonten. Her sætter vi radarblikke på alt, og gør det nødvendige uden at ryste. Og forstår også samfundskontrakten. Med er også Jørgen Rugholm Jensen, Søen Fritzen, Christian Riis-Hansen og Mikkel Bülow-Lehnsby, der alle er McKinsey eller er ex McKinsey. Ligesom Henrik Poulsen!

Hvad har alt det med startups at gøre? Jo, venture-agtige investeringer er jo det nye sort. Og de unge medarbejdere, fx min egen søn, forlader selv McKinsey for at lave startups. Nævnte Mikkel Bülow-Lehnsby har sat sig i spidsen for den internationale PropTech fond ”2150” med 1,5 mia. kr. i bagagen. Og det er sandt, for det har lige stået i avisen – og jeg har endda selv spædet lidt i bøssen.

 

Klaus & Mikkel: Startups skriger efter arbejdskraft

Ingen tidlig indikator er så sikker for økonomien i en sektor som jobmarkedet. Jeg burde ringe hver uge til Kaare Danielsen i Jobindex og give jer en statistik, men nøjedes i ugen med at læse i Finans, at Klavs Hjort i Danske Bank Growth & Impact og kollega Mikkel Rørvig i Nordea Startup & Growth er optimister. I al fald blev der opslået 12 % flere stillinger på The Hub, Nordens største jobportal for iværksættere, i 2020, fortæller Klavs. Og der er fuld gang især på B2C under krisen, som Mikkel konstaterer. Og ser man på Amazons internationale jobvækst på over 40 %, kan man bare nikke. Ligesom Zoom selvsagt er eksploderet i jobskabelse. The Information har lavet en liste på top jobscorere.

Som jeg siger: Vi skal argumentere ud fra den styrke, vi giver startups og scaleups i forhold til bæredygtig vækst og arbejdspladser overalt, ikke ud fra at vi generelt er i nød. Bagsiden? Startup-virksomheder i Danmark mangler udenlandsk arbejdskraft som aldrig før.

 

Skibby’s lyrik drukner i fremmed-finansiering

Dansk Folkeparti, dannet i 1995, har barslet med et iværksætterudspil. Det er jo fint, så kan man endnu bedre snakke med Hans Christian Skibby selv om DF’s mandater er små – og vælger-skaleringen går den forkerte vej. De 8 forslag er hvidskurede og fremført med patos, som var vi på Fru Andersens Badehotel: ”Danske iværksættere har spillet en kæmpe rolle i at skabe den velstand vi har i vores land i dag. (..)De har sået de frø vi alle nyder godt af i dag. Nogle af de frø vokser sig store og bliver til de verdensomspændende virksomheder vi kender så godt, og som gør os stolte som danskere når vi er i udlandet og skal fortælle om vores land. Andre virksomheder forbliver små, og har måske slet ikke et ønske om at blive store.” 

Indholdet også sympatisk, som afskaffelse af skat på milepælsbetalinger ved salg af virksomheder; VF’s kautioner til SMV’er udvides; højere bundfradrag for straksafskrivninger; crowdlending til privatpersoner gøres skattefri; støtte til senioriværksættere; særlig sparring til højvækstvirksomheder; åbning af offentlige GTS testcentre og universiteter; mere Innobooster og hjælp til e-handels pivotering for mindre butikker.

De 500 mio. kr. forslagene koster er også fuldt finansierede. Det sker nemlig ved ”tilbageregulering af brugerbetalingen på sprogundervisning af udenlandske voksne, samt tilbageregulering af midler tilført området for udenlandske studerende, der vil blive i landet for at arbejde.” Så kender vi Dansk Folkeparti. Den diversitet vi har, det afgørende tilskud af udenlandsk arbejdskraft og udenlandske studerende vi bruger i startups, og som vi ifølge Danske Bank og Nordea desperat mangler flere af, skal helst sendes hjem igen. For i Hedensted og Brædstrup ser vi helst kun etniske danskere.

 

Elon, Jack og NFT’er udpenslet

Jesper Jarlbæk, formand for DanBAN har, fordi jeg sidste uge skrev om non fungible tokens, NTF’er som Elon Musk og Jack Dorsey har fået talt op i himlen, sendt mig link til New York Times artikel om denne investeringsmani ”From Crypto Art to Trading Cards”. Politiken havde også en 4 sides artikel sidste lørdag om det fænomen at kryptokunst, unikke digitale øjeblikke fastholdt i blockchain, kan sælge for millioner. Jeg kan nu stadig undre mig. Nogen har for mange penge og for sære hobbies i den her tid. Flere spekulerer i det.

 

Fede folk i det fede system. Udpeg bare hinanden

TechCrunch har talt med seks personer i forskellige europæiske byer, herunder København. Og det er – selvfølgelig vil du nok sige – de samme navne der går igen, når de bliver spurgt om hvilke startups og founders i miljøet de ser op til: Victor Folmann (GamerzClass), Sunny Long (Pie Systems), Frederikke Antonie Schmidt (Roccamore), Christian Gabriel (Capdesk), Jakob Jønck (SimpleFeast), Kristian Rönn (Normative), Andreas Cleve & Lars Maaløe (Corti), Sara Naseri & Søren Therkelsen (Qvin), Niels Martin Brochner, Jarek Owczarek & Viktor Heide (Contractbook), Jacob Hansen, Esben Friis-Jensen, Jakob Storm & Christian Hansen (Cobalt). Hvis du er founder af fx Too Good To Go, Pleo, Lunar, Trustpilot, Seaborg, Labster, Tradeshift, Unity, Veo, Oueue-it, Nordic Harvest, Goodiebox eller bare nye og mindre skal du nu ikke føle dig overset. Vi ser dig.

Og det gør vi også i næste uge. Synes du det blev for persondrevet i denne, så kan du læse, hvad henholdsvis Henriette Kinnunen, KvindeKompagniet og Kasper Ottesen, Highbridge i ugen syntes du skal være opmærksom på. Sequoia Capital har også helt friske råd til samme 2021, men de er nu sådan efter min smag lidt banale a la: du skal være årvågen for alt kan ske. Til gengæld er det lige så rigtigt, som at vi ses i næste uge, i al fald on-line eller op til 10 ude i dette altid forfriskende forårs-herlige økosystem.

På gensyn!