Man er snart træt af at høre om, hvordan coronakrisen har været med til at booste tech-virksomheder inden for sundhedssektoren – og alligevel er det svært at komme udenom. Ifølge investeringsværktøjet CB Insigths blev der i 2020 internationalt investeret $26,5 milliarder i digitale virksomheder inden for sundhedssektoren, svarende til omkring 166 milliarder danske kroner. En stigning på 45 % fra 2019.

Medtech er et område, hvor Danmark står utroligt stærkt, hvilket ikke er så underligt, nu når det kombinerer to af landets styrkepositioner. Danmark er som bekendt et af de mest digitaliserede lande i verden, og en ny rapport fra Patent- og Varemærkestyrelsen kunne i sidste uge bekræfte, at Danmark forsat er blandt verdens førende i udviklingen af innovative løsninger indenfor life science, men for meget af innovationen sker i de større virksomheder og ikke i startups, konkluderer rapporten.

Bootstrapping har tidligere i år undersøgt, hvordan Ward 24/7 bruger AI til at overvåge og monitorere patienter, og i november tog vi et kig på to andre danske healthtech-startups, Lifeline Robotics og Teton.ai, som fik en god portion funding til deres arbejde med at assistere sundhedspersonalet under corona.

I denne uge ser vi nærmere på to medtech-startups, der begge vil forbedre hygiejnen på hospitaler samt skabe et stærkere og mere præcist datagrundlag for dele af sundhedspersonalets daglige arbejde. Vi har talte med Theis Jensen, CEO og co-founder af Sani nudge, hvis trådløse monitoreringssystem vil forbedre håndhygiejnen på hospitaler og plejehjem, og founder af Measurelet, Marie Lommer Bagger, en tidligere sygeplejerske, som har skabt en smartere og mere digital metode til at måle patienters væskebalance.

Sani nudge: Hvordan kan en lille sensor forbedre håndhygiejnen?

Der er få steder i verden, som vi antager, har lige så god håndhygiejne som i sundhedssektoren. Man kan næsten visualisere lægen stå foran sig, vaske sine hænder, iføre sig blå handsker og så vaske sine hænder igen for en sikkerheds skyld. Men da Theis Jensen i 2015 udførte en compliance-test på Aarhus Universitetshospital, fandt han hurtigt ud af, at det billede af sundhedssektoren ikke var så rigtigt, som mange gik og troede: ”Vi fandt ud af, at compliances lå et sted mellem 27-35 %  – det vil sige, at det kun var ca. en tredjedel af gangene, hvor folk udførte håndhygiejne, når de skulle,” fortæller Theis Jensen. Til overraskelse for de fleste af os, der kan visualisere lægen vaske hænder tre gange, er manglende håndhygiejne et anerkendt problem i sundhedssektoren, og det anses som hovedårsagen til mange af de hospitalsinfektioner, patienter hvert år får.

”Selvom det lyder lidt makabert, så var 2020 lidt det, vi ventede på”

Derfor besluttede Theis Jensen og hans co-founders, Morten Egholm og lægen Marco Bo Hansen, sig for at udvikle en digital løsning, der akkurat kunne måle sundhedspersonalets håndhygiejne uden at forstyrre deres arbejdsgang. ”Produktet består af en simpel sensorløsning, som vi installerer ved hovedgærdet af alle patientsenge og på de eksisterende sprit- og sæbedispensers. De ansatte får så en lille anonym chip sat permanent på deres ID-kort. Og tilsammen kan vi så se, om de er i en situation, hvor de burde udføre håndhygiejne – og om de så rent faktisk gør det. Og så har vi en digital dashboard-løsning, hvor folk, der ikke er vant til at arbejde med data, på en meget lavpraktisk måde kan forstå, hvordan håndhygiejnen er, og hvordan den kan forbedres,” fortæller af Sani nudges co-founder.

Et solidt dansk grundlag for innovation

Theis Jensen mener i den grad, at Danmark har et solidt fundament for ny innovation inden for medtech. Han ser nemlig den offentlige danske sundhedssektor og dens samarbejde med universiteterne og startupbranchen, som en af faktorerne bag Sani nudges succes. ”Jeg har altid sagt, at Danmark er et fantastisk sted at starte som medtech-virksomhed. Vi var ikke nået til. hvor vi er i dag, hvis vi ikke havde startet i Danmark. Vi havde adgang til et testhospital fra dag et og har det stadigvæk i dag,” fortæller han.

Det kunne især mærkes, da han rejste over Atlanten for at være en del af et acceleratorprogram: ”Vi var en del af TMCx i Houston sammen med primært amerikanske healthtech-startups, men også startups fra Tyskland og UK, og der var ingen af dem, der havde den luksus at have gratis adgang til et testhospital fra dag et. I udlandet er det noget, man skal betale for, eller kende nogen for at få. Det er helt vildt, at man har den mulighed i Danmark. Og det gør bare en kæmpe forskel, når man udvikler.”

Theis Jensen mener også, at den nordiske tankegang og måde at gribe problemer an på, har givet dem en konkurrencefordel i forhold til nogle af deres globale konkurrenter. Mens andre konkurrenter fokuserer på at holde den enkelte medarbejder ansvarlig for deres håndhygiejne, har Sani nudge valgt at fokusere på at gøre patienten tryg: ”Vi fokuserer på, at patienterne ikke bliver smittet. Så det vi overvåger, er sådan set mere fokuseret på patienterne, end det er på de ansatte. Vores tyske konkurrenter kan godt være lidt firkantet i den måde, de ser ting på, hvorimod vi her i Norden er lidt bedre til at se ind i problemet og finde det reelle value creation point.”

“Pludselig er der et kæmpe behov for vores system hos de her 7.000 hospitaler, der er rundt omkring i Europa. Vækstmulighederne er nærmest uendelige for os.” – Theis Jensen.

 

Den perfekte storm – og den perfekte samarbejdspartner

Siden Sani nudge kom på markedet i 2019, er de fløjet frem med hurtig hastighed – assisteret af en god medvind fra verdenssituationen. ”Selvom det lyder lidt makabert, så var 2020 lidt det, vi ventede på. Vores største barriere har været, at hygiejne tidligere ikke har været taget seriøst nok på hospitaler og plejehjem. Det, vi kan mærke, er, at folk i industrien nu begynder at indse, at man bliver nødt til at tænke mere forebyggende. Her under anden bølge har man overskud til at tænke ’Okay, hvis der kommer en tredje bølge, hvad kan vi så gøre for at være mere forberedt?’. Og der ved de nu, at håndhygiejne er en stor del af at stå stærkere,” forklarer CEO’en.

Da Bootstrapping for første gang talte med Theis Jensen i maj 2020, havde de 13 ansatte og var implementeret på 12 hospitaler. I dag, godt ti måneder efter, har de rejst omkring 25 millioner kroner og er implementeret på 21 hospitaler og plejehjem spredt ud over seks lande. En ny forretningsaftale tyder desuden på, at det tal snart bliver meget større. I starten af februar 2021 underskrev de nemlig en aftale med den amerikanske virksomhed Ecolab, som er verdens største hygiejneselskab.

”Det er helt life changing; det, der er sket her efter årsskiftet for os. Ecolab er meget aggressive – på den gode måde. Siden vi har underskrevet aftalen, har de onboardet sælgere hos dem næsten hver dag. De har allerede sendt tre udbud ud. De trykker virkelig speederen i bund. Og det betyder jo også, at vi operationelt skal opskalere helt vildt. Lige om lidt kommer vi til at gange antallet af kunder med ti.”

Og CEO Theis Jensen har store ambitioner om, hvordan Sani nudges virkelighed ser ud, hvis vi interviewer dem igen om fem år: ”Det begynder at gå op for sundhedsmyndighederne rundt omkring i Europa, at håndhygiejnen ikke er så fantastisk, som de indtil nu har gået og troet, den er. Og det kommer til at have en kæmpe impact. Pludselig er der et kæmpe behov for vores system hos de her 7.000 hospitaler, der er rundt omkring i Europa. Vækstmulighederne er nærmest uendelige for os.”

Measurelet: en vægt fra patienterne og sundhedspersonalets skuldre

Founderen af Measurelet, Marie Lommer Bagger, er et klassisk eksempel på en entreprenør, som har sat sig for at løse et problem, hun selv har mødt. Hun havde brugt mere end 12 år af sit liv som sygeplejerske, og det var her, hun kom på idéen til Measurelet: ”Sammen med en kollega indberettede vi idéen bag Measurelet til en idékonkurrence udskrevet af Region Hovedstaden og vandt den. Og så havde vi fem måneders frikøb fra vores rigtige arbejde til at arbejde på idéen. Og i de fem måneder blev jeg bjergtaget af, at jeg kunne skabe noget, som potentielt kunne ændre noget inde i sundhedsvæsenet og forbedre nogle procedurer, behandlinger og arbejdsgange,” fortæller Marie Lommer Bagger om motivationen bag selskabet.

Problemet, hun vil løse, er simpelt, men stort. Measurelet laver løsninger der gør det lettere og mere værdigt at lave væskebalancemålinger. Deres første produkt er Measurelet Scale, som er en vægt koblet til et digitalt system, der hos mange indlagte patienter gør det lettere at monitorere patienters væskebalance. Væskebalancen er kort sagt forskellen på, hvad patienten indtager af drikkevarer og intravenøse væsker og afgiver igen ved et toiletbesøg. Ifølge Measurelet får 15 % af alle indlagte patienter deres væskebalance monitoreret, hvilket traditionelt er en tidskrævende proces med stor involvering af sundhedspersonalet. Med Measurelet Scale kan patienterne selv afmåle vægten af deres afføring og urin, og den præcise data kommer automatisk ind i en onlinejournal.

Measurelet udvikler desuden andre produkter, herunder fx et toilet og en løsning til at måle indtaget, som forventes at blive introduceret i sundhedsvæsenet i dette år.

”Jeg håber på at kunne inspirere nogle af de her kæmpe kvindefag med min historie, så de kan tænke: ’Okay, hendes force var, at hun virkelig kendte produktet. Så kan jeg nok også.”

En founder med forståelse for feltet

Marie Lommer Bagger har i høj grad brugt sin erfaring som sygeplejerske til at udvikle et produkt, der reelt virker i sundhedspersonalets daglige arbejdsgang. ”Som sygeplejerske har jeg været med til at implementere alt muligt mærkeligt, hvor jeg tænkte: ’Hvordan er det her opstået? Og hvad har de indkøbere tænkt, da de købte dem ind?’,” fortæller hun.

Hendes praktiske erfaring afspejler sig også i implementeringen af Measurelet og det fortsatte fokus på at tale med dem, der rent faktisk bruger produktet. ”Feedback fra sundhedspersonalet og patienter er ekstremt vigtigt for os. Vi arbejder hele tiden med at optimere vores produkter, så de giver størst mulig værdi for både patienter, sygeplejersker og læger. Og så har vi arbejdet målrettet med en effektiv implementering af vores digitale løsning på hospitalerne. Vores erfaring er, at en implementering med klare retningslinjer gør processen langt lettere, særligt når patienterne skal involveres i brugen af produkterne.”

Stort potentiale for innovation blandt sundhedspersonalet

En af Marie Lommer Baggers løsningsforslag til, hvordan Danmark kan komme med endnu flere innovative medtech-løsninger, er ved at få aktiveret de mange kvinder, som er inden for bl.a. sundhedsbranchen: ”Vi har nogle kæmpestore kvindefag – sygeplejersker, lærere, pædagoger, SOSU-assistenter – som kender deres fagområde, ved, hvad problemerne er, og kan tænke sig til en tech-løsning. Den værdi, de kan bringe ind i en tech-virksomhed, uden at de har nogen tekniske kompetencer, er fuldstændig uvurderlig vigtig. De skal se, at de kan gøre en forskel i en startup,” siger hun.

Som Measurelet-founderen også pointerede i vores interview til Bootstrappings økosystemrapport, ”Return on Diversity”, skal det gøres tydeligere for kvinderne, at de ikke skal have de store tekniske kompetencer for at lave en brugbar teknologisk løsning: ”Hvis SOSU-medarbejderen forklarer softwareudviklere, at den her løsning har jeg brug for – jamen, så får du også en løsning, der faktisk kan bruges i det daglige arbejde. I stedet for, at det er softwareudvikleren, der gætter på, hvilken løsning der er brug for. For det kan de ikke; det er næsten umuligt uden sparring. Jeg har set masser af meget mærkelige ideer, der kommer ud af ingeniørstudiet – sikkert pissedygtige studerende – som har fundet på en eller anden obskur løsning på et problem, der ikke engang findes.”

Og Marie Lommer Bagger håber på selv at kunne inspirere flere kvinder til at tage springet og blive iværksættere: ”Jeg håber på at kunne inspirere nogle af de her kæmpe kvindefag med min historie, så de kan tænke: ’Okay, hendes force var, at hun virkelig kendte produktet. Så kan jeg nok også.”. For jeg er helt sikker på, at der er mange i de her fag ligesom mig, der er entreprenante og kan eksekvere og lave nogen fede startups. De ved bare ikke, at de faktisk allerede har de rigtige kompetencer og viden,” afslutter hun.

“Vi har fx fået et større fokus på hjemme-monitorering, herunder hvilke fordele vores produkter har under en sundhedskrise som COVID-19, og hvilket potentiale der ligger gemt her.”

Hvordan ser fremtiden ud for Measurelet?

Marie Lommer Bagger og hendes team har i høj grad brugt det sidste år på at videreudvikle deres løsning, så Measurelet Scale også kan bruges hjemme hos patienten: ” I 2020 har vi haft stort fokus på forretning, strategi og udvikling. Vi har fået en større bevidsthed om, hvad vores produkter også kan – vi har fx fået et større fokus på hjemmemonitorering, herunder hvilke fordele vores produkter har under en sundhedskrise som COVID-19, og hvilket potentiale der ligger gemt her. Det har samlet set resulteret i en meget bedre virksomhed med en række produkter, der kan spille ind i en større del af sundhedssektoren til glæde for samfund, patienter og sundhedspersonale,” fortæller Measurelets CEO.

Så hvordan ser Measurelet ud om fem år? ”Measurelet står over for nogle større strategiske beslutninger om virksomhedens fremtid. Ønsker vi at bygge en salgsorganisation og vores egen fabrik, eller går vi efter et målrettet exit? Lige meget, hvilken retning vi vælger, er vores kerneværdi, at vi tager beslutninger med udgangspunkt i brugerne – patienter og sundhedsvæsenet – da vi tror på, at det er det mest rentable på lang sigt. I 2026 håber vi, at vi for alvor er slået igennem med vores produkter på markedet. Det vil sige, at vi har gjort det lettere og mere præcist at måle væskeregnskaber og derved optimeret behandling og arbejdsgange, forebygget indlæggelser og fjernet en masse ubehag for patienter og sygeplejersker.”