Fotograf: Pelle Rink

Højbergs Highlights: Økosystemets sorte svaner? – Fine Fauerholt & Female Invest – Skattekredit! – Bellabeats værdi – Green Tech – EIFO fyrer & #FM24

 

Hvad er sort, hvad hvidt? Det meste i din, min og hele verden er nok en blanding. Også i vores økosystem. Vi starter med ”Den sorte svane” og ser på alle nuancer i historier fra fyringer i EIFO til Bellabeats 23-regnskab:

  • Den Sorte Svane: Hvidvask og svindel i vores økosystem
  • Ret så sort: Skattekredit i iværksætterreformen
  • Sort dag: EIFO fyrer – fjendtlig overtagelse af Vækstfonden fuldendt?
  • Hvidt: Female Invest vækst til debat
  • Gråt: Mads Fauerholts eskapader
  • Sort/hvid: Bellabeats ´23-regnskab
  • Sort snak: Hvem bliver ny EIFO-forperson?
  • Grønt: Green techs, 4,2 mia kr. og ny industripolitik
  • Lanceres iværksætterreformen til Folkemødet?
  • Dejligt med mere diversitet og flere nye business angels

 

Den Sorte Svane: Hvidvask og svindel i vores økosystem

‘Vi kører det gennem November First’, siger Martin Malm et par gange Den Sorte Svane, fordi Danske Bank er ved at lukke hans hvidvaskkonti. Og blotlægger dermed, hvordan gode fintech startups kan misbruges af kriminelle uden at ville det. Der er allerede skrevet uendelig meget om Mads Brüggers serie, om det scoop af en kilde Amira Smajic er, om metoden, der er problematisk, og om konsekvenserne af det hele. Snakken om serien kan ikke stoppe. Og debatten er vigtig – også i vores økosystem. Men lad mig lige først slå fast, at:

  • Afsløringen af, at den kriminelle underverden, især banderne, spiller sammen med enkelte i det, serien kalder ”Over Danmark”, er på ingen måde ny, læs fx Hans Scherfigs Frydenholm. Men det er nyt og vildt fascinerende at se og live opleve de klassiske greb med momskarruseller, konkursrytteri og hvidvask. 
  • Repræsentanterne for ‘Over Danmark’ er mestendelen helt ukendte ”Køge-Calle” og “Martin Malm” fra Farum. Næppe toppen af poppen – ej heller, når konkursadvokaten Nicolai Dyhr sættes ind i ligningen. Og beløbene, der svindles for, er småpenge fx i forhold til Sanjay Shah, der snød staten for næsten 9 mia. kroner. Så vildere er de viste tilfælde heller ikke. 
  • Den anden advokat i fedtefadet, Lise Roulund, er enten naiv eller synes det er spændende at arbejde for seriens farverige, hvis ikke psykotiske, Bandidos-rocker Fasar Abrar Raja. Hun er i øvrigt advokat for meget succesfulde Airhelp, vi er mange der er med i (i øvrigt også Nordic Eye). Men det er jo bare en tilfældighed på linje med, at tidligere Løvens Hule-deltager m.m. Christian Stadil, har siddet i en bestyrelse med Amira Smajic.

Dette ikke sagt for at bagatellisere. For hvis det er korrekt, at der i Danmark hvidvaskes for 68 mia. kr. om året – herunder nok en del via kryptovalutaer – ud over momskarruseller og konkursryttere, så er det dog substantielt. Jeg har hørt en historie om en founder, investorerne i bestyrelsen bortviste for at overførte penge til sig selv og oprettede falske salgsfakturaer (for at pynte på tallene). Og en anden, som ikke fortalte sin bestyrelse om låneomfang og pyntede på sin SaaS-rapportering og gik konkurs. Så mon ikke vi i vores mange netværk og organisationer skal have mere opmærksomhed på, hvordan vi imødegår svindel og hvidvask?

Det, der generer mig ved udsendelsen, er, at det hele tales op som en sort svane, altså noget der vil ændre vores syn fundamentalt på Danmark. Det håber jeg virkelig ikke! Vi lever af tillid (hvad de i øvrigt også gør i den kriminelle verden, hvor de stolt og åbent fortæller hinanden om deres svindel på tværs af baggrunde). 

Den stensikre konsekvens kan blive – ligesom i terrorbekæmpelse i lufthavne – at alle os lovlydige skal pålægges endnu flere bureaukratiske AML/KYC-procedurer. Man kan så håbe, vi finder ud af at etablere nogle intelligente tech-løsninger, så det ikke hele tiden er de samme data, vi skal aflevere hver gang, vi udfører en ny transaktion!

 

Ret så sort: Skattekredit og iværksætterreformen

Omkring gadekæret i landsbyen ‘Christiansborg’ går der, som Steffen W. Frølund, LA skrev på LinkedIn, “vilde rygter” om timing og indhold af iværksætterreformen. Mette Frederiksen bekræftede selv i Folketingets afslutningsdebat i ugen at den er på trapperne. De fleste gæt går på 12. juni som lancering op til Folkemødet 2024, og så skal der forhandles derefter. Stadig vil jeg tro, det holder nogenlunde, hvad jeg skrev i slut maj om indholdet. Det punkt, der stod øverst på Steffens ønskeseddel, men som jeg frygter, regeringen glemmer, er skattekreditordningen. Så må vi bede oppositionen tage affære!

For den ordning er vigtig for ca. 1200 softwareudviklende startups og udviklingsenheder i corporates. Skattestyrelsen har lige udsendt et nyt brev til 100 virksomheder om ordningen, hvor de lige strammer skruen og lader som om, deres egen tolkning af retstilstanden er retstilstanden. Advokat Claus Pilgård, Nielsen Nørager hudflettede det i vores magasin onsdag i “Vejledning eller vildledning. SKATs brev om skattekreditordningen,” 

Revisor Mads Juul Hansen (se foto), BDO, der også har været inde i mange af de sager, vi har bragt op, karakteriserede miseren ret præcist: ”Vi er stadig det samme sted. Hvem tør som Eikonice bruge 8 år på slagsmål med Skattestyrelsen, når man kan tage sin computer og udvikle alle andre steder på jordkloden? Ideen med at stimulere idéudvikling og innovation har især for mindre vækstvirksomheder været fantastisk. Nu er SKAT i praksis ved at lukke for det, imens alle politikere snakker om Danmark som iværksætternation. Det rimer bare ikkeVi skal have et klart grundlag at vurdere på, så der ikke er så uendelig usikkerhed. Og vi skal have en helt anderledes klog og hurtig vurdering i klagesager.

 

Sort dag: EIFO fyrer – fjendtlig overtagelse af Vækstfonden fuldendt:-)

10% eller 50 medarbejdere i EIFO ud af 490 skal nu fyres. Af de 50 skal 40% komme fra det gamle Vækstfonden, 25% fra EKF og 35% fra stabsfunktioner. Peder Lundquist, CEO i EIFO var på gårsdagens medarbejdermøde så omhyggelig med at betone, at EIFO fortsat prioriterer SMV-markedet, trods det at størstedelen af fyringerne falder i fra det gamle Vækstfonden, at det nok har virket omvendt! Sådan er det så spidsfindigt at kommunikere. I al fald fik jeg undervejs en sms, der naglede oplevelsen set fra Vækstfondens kerne: Fjendtlig overtagelse fuldendt:-)” Trods smiley var det nok ikke rigtig ironisk ment. Peders PP’er og pressemeddelelse begrunder det med faldende investeringsomfang, især at bankerne selv låner ud, hvilket samfundsmæssigt er positivt. Kommer presset fra fyringer også oppefra? Jeg erindrer fra central person i bestyrelsen en fortælling om, at der er dødt som på en kirkegård på alle kontorer i EIFO efter kl 16. Det er nu ikke min egen oplevelse. Men det er heller ikke min oplevelse, at omfanget af kapital og lån til startups og scaleups fra EIFO er gået ned. Vi får se hvilke nuancer af sort og hvidt, der er i sagen. Lige meget hvad, er det et kæmpe problem for vores økosystem, hvis den ‘fuldendte fusion’ reelt fører til, at de dygtigste kernetropper fra det gamle Vækstfonden forlader skuden.

 

NB. Jeg er efterfølgende blevet gjort opmærksom på, at det med at de 40% kommer fra det gamle Vækstfonden og 25% fra EKF ikke er korrekt. SME-segmentet på 40% omfatter også tidligere EKF-medarbejdere og de 25% også det store investeringsteam fra det gamle Vækstfonden. Så måske viser casen mere det, man ofte oplever:  Hos nogle medarbejdere tager fusioner meget lang tid mentalt at få ind under huden.

 

Hvidt: Female Invest vækst til debat

Som Thomas Krog Jensen, Copenhagen Fintech har skildret her på Bootstrapping, går det ikke længere så dårligt endda for danske fintechs. Jeg kan glæde mig over mindre fintechs, der fint rejser kapital som Dreamplan.io og Pensure og scaleups som Ageras og Flatpay, der lige har rejst hhv. 612 og 315 mio. kr.

Men lad mig diskutere Female Invest, for jeg har sympati og beundring for de tre yngre kvinder, der er på en mission om at lære kvinder at investere. Anna-Sophie Hartvigsen, Camilla Cloetta Falkenberg og Emma Due Bitz-Gundersen har sørme 65.000 betalende brugere i +120 lande og har fået omtale i medier som Financial Times og Wall Street Journal. De har et Gross ARR på ca. 50 mio. kr. og har hentet 82 mio. kr. fra investorer som YCombinator og Green Visor Capital. Altså en snehvid smuk historie om 240 % CAGR og et globalt community, der nu kan blive medejere af selskabet via crowdfunding. 

Nu kommer så et ’men’.”(…) kassen er antagelig ved at være tom, og nu forsøger de at hente flere penge hos medlemmerne, som opfordres til at købe aktier”. Det skriver Morten W. Langer i sit Økonomisk Ugebrev om crowdfunding-kampagnen og fortsætter: ”I 2022 var underskuddet 23 mio. kr., mod minus 15 mio. kr. i 2021. Ultimo 2022 var egenkapitalen negativ med hele 33 mio. kr. (…) Selskabets revisorer tager i regnskabet derfor også forbehold for going concern, da aktiekapitalen er tabt.” 

Denne situation kunne være et klassisk clash, en typisk situation for startups, der vælger at vokse hurtigt og derfor kommer ud mod en kant, hvor der skal rejses mere kapital. Det kunne være en for eksponentielt gearet startup i stedet for en vækstrejse som investeringsforening. Men sådan er det ikke. Vi har nemlig spurgt Emma, som vi kender bedst, da hun er i vores North Star netværk for scaleup founders, og hun fortæller, at den rigtige historie er, at Female Invest ikke mangler penge. Tværtimod. “Vi har lukket vores hidtil største investeringsrunde, som offentliggøres senere på måneden.” 

Og Emma fortsætter: Crowdfunding-delen udgør derfor en brøkdel af den samlede runde og handler udelukkende om, at give vores medlemmer mulighed for at komme med på rejsen, da det har været efterspurgt, siden vi startede. Vi har i den grad kæmpet for at gøre plads til dem på cap table, og vi er stolte af at kunne give kvinder en mulighed for at investere i en unoteret virksomhed på samme vilkår som institutionelle investorer.” Kan nogen rejse en supplerende crowdfunding runde, er det Female Invest med de 65.000 abonnenter. Og jeg håber virkelig, deres vækstrejse lykkes og synes bare det er flot, de vil ‘demokratisere’ deres ejerbase.

 

Gråt: Mads Fauerholts eskapader

Er man lidt for smart, sådan lidt for hurtig highflyer af den CBS-type, standups karikerer, så skal man ned med nakken. Mads Fauerholt har prøvet turen i mediekarussellen nogle gange, selv om han har opbygget Samlino og andre forretninger, skrevet Iværksætter – Hvad vi lærte af at starte 30 virksomheder med Lars Tvede og kørt Faurholts iværksætterverden” på TV2. Var hans exits i Asien nu helt så fantastiske, og udnyttede han studentermedhjælpere i London for groft? I disse uger er det så gratis invitationer til hans Presidents Summit konferencer, der er i vælten i Berlingske Business. 

Jeg har allerede i 2017 fået en sådan invite i Mads Faurholts særlig indforstående vi-er-da-venner mailtone – og det er åbenbart fortsat systematisk. Og ærlig talt, hvem gider nu om dage betale for store konferencer med forudsigelige halv-kendis-indlæg. Men lov skal holdes, og systematisk spamming uden permission er heldigvis et klart brud på markedsføringsloven. Og Berlingske kører hårdt på Mads Fauerholt. Det er på min vægtskål ikke den største forbrydelse, verden har set. Og selv om jeg som jyde har det meget, meget stramt med ’kom-med-her-i-en fart’ stil Mads, som hans tidligere CVX-netværk også kører, så kan manden nok også et eller andet. Så det er ikke sådan helt sort/hvidt for mig. Men for meget i den grå zone af halve sandheder og hele løgne, hvis man skal tro de mange artige udsagn fra tidligere medarbejdere. Hvorfor gør Mads det dog – bliv nu voksen!

 

Sort/hvid: Bellabeats ‘23-regnskab

Bellabeats regnskab for 2023 er lige kommet og behandlet i bestyrelsen, der vel primært tæller founders selv. Nu er det så sendt til Nordic Eye. Jeg har længe hørt, at det regnskab – som tidligere år – er helt efter bogen.

For mig er det lidt mere spændende, om danske Deloitte – der igen skal bekræfte Nordic Eyes regnskab, hvor Bellabeat er langt største aktiv – faktisk nu vil gå ned og tage stikprøver på primære data i Bellabeat. Og måske derved forstå den ifølge founders ”hemmelige” forretningsmodel, og det for os andre ret usynlige milliardsalg. Mange professionelle iagttagere har svært ved at få det hele til at rime i den butik. 

Det bliver også interessant at se værdisætningen fra Deloitte. I Peter Warnøes tid tog de en peer group af de store B2C platforme og gangede med internationale SaaS tech multipler. Det blev så 26 mia. kr. – en tre og en halv dobbelt unicorn! For 2023 har Nordic Eye lige fortalt investorerne, at det bliver under de i foråret nedjusterede 8 mia. kr. Faktisk 15 % under. Er det sådan en omvendt unicorn trappe man går ned ad? I al fald er omsætningen i 1. kvartal i år ifølge Nordic Eye faldet til 700 mio. kr.

Berlingske afdækkede i april, at den korruptionsdømte Mamic-familie også var investor i Bellabeat. Har nogen undersøgt, om den investering var hvidvask? Og hvad med  alle de uafhængige rapporter fra McKinsey og EY og hvad ved jeg, som Peter Warnøe for over et halvt år siden stillede i udsigt? Har nogen set dem, så send dem gerne! Det bliver mellem mig og læserne, for hvad der er sort og hvidt i den her scaleup, er for mig lidt en gåde. Men selvfølgelig er alt pænt og hvidt – i al fald indtil andet måtte være bevist.

 

Sort snak: Ny EIFO-formand er ex-Bellabeat bestyrelsesmedlem

Jeppe_Christiansen_0209_crop-1-scaled-620x349

Hvorfor trak Jeppe Christiansen sig så pludselig ud af Bellabeats bestyrelse i april? Berlingske Business mente bestemt, det var fordi, de lige havde afsløret, at Mamic-klanen var investor med det, der vel kunne være tvivlsomme penge. Morten W. Langer giver nu i Økonomisk Ugebrev i artiklen Sandsynlig ny EIFO-formand er venture-milliardær til bedste, at det var fordi Jeppe Christiansen skal være formand for EIFO! Altså efter Torben Möger Pedersen, der gik af i maj. Det kan vel være, for Jeppe Christiansen har kompetencer fra store corporates til små startups, og har pensionsbaggrund og tæthed til ministeren som fordele. Ulempen er nok seneste sager fra Nordic Waste til Bellabeat, hvor Langer selv skriver, at ”Jeppe Christiansen altid har været lidt svag i koderne til at håndtere interessekonflikter”. Så jeg synes, det er lidt sort snak eller rent rygte, for der er mange andre gode bud. 

Thomas Bernt Henriksen har ment, at Michael Dithmer – så vel næsten som sidste handling som departementschef i Erhvervsministeriet inden Jens Brøchner fra Skatteministeriet tager over – kan udnævnes til posten. Hans tidligere højre hånd, toperfarne Christian Motzfeldt, formand for Erhvervsfremmestyrelsen og Better Energy kunne være et lige så relevant bud. Eller hvad med fx populære og internationalt tænkende Tue Mantoni, tidligere B&O og Vækstfonden. Jo, jeg kan også godt nævne kvindelige kandidater i top som forperson, fx Anne Broeng også med erfaring fra pension, corporates og endda startups og tilsvarende Nina Movin. Der er i det hele ganske mange kvalificerede. 

En af de første sager, der ender på den nye bestyrelses bord, er Dansk Vækstkapitals succes (IRR omkring de 20 %) med investeringer i fonde for danske vækstvirksomheder og startups. Fond 1 og 2 er hvilende, fond 3 er langt og fond 4 bare på bedding. De skal væk fra EIFO, da nogle af fondenes 9 mia. kr. er sat i buy out fonde – og det går ikke længere efter EU-regler. Erik Balck Sørensen, EIFO har fortalt mig, at Dansk Vækstkapital ikke er sat i egentligt udbud, men i en mere åben interessetilkendegivelsesproces, som det også fremgår af tilbudsskrivelsen. Så der kan, og det virker klogt nok, forhandles om fondenes fremtid, om eksisterende fondsmedarbejdere osv. osv. I ugen kom det frem i Børsen, at en af budgiverne er Danske Bank, og det giver vel mening med en aktiv bankforvaltning af de investeringer. En kage skal her skæres – og det skal den ny bestyrelse, når den nuværende 12 tallige bestyrelse er gået af.

 

Grønt: Green techs og ny industripolitik for 4,2 mia. kr.

”USA gør det. Kina gør det. Og en række europæiske lande gør det. Og så er der ingen vej udenom: Vi må følge trop. Jeg har ikke en ideologisk forelskelse i tanken om statsstøtte, men regeringens grønne investeringsordning er født af et køligt overblik og nødvendighed. Det sagde klima-, energi-, og forsyningsminister Lars Aagaard i ugen i forbindelse med, at regeringen har afsat 4,2 mia. kr. til sin grønne investeringsordning, som bliver administreret af EIFO. Og meget tydeligere kan det påførte skifte fra en global, liberal verdensorden til en modificeret orden af statsstrategisk industripolitik næppe udtrykkes. 

Det er voldsomt. De første 634 mio. kr. går direkte til øremærkede vind- og brintprojekter fra Niebuhr Gears, Surface Plating, Njord Assembly Lines samt to Siemens Gamesa projekter. Også Lars er opdraget og uddannet med udsagn om, at staten ikke kan ”pick the winners”. Men det er vel ikke desto mindre lidt det, der sker, når man vælger projekter på det, der nu hedder styrkepositioner. Jeg synes, det er svært det her. For på den ene side skal vi være med på storindustriel skalering af innovativ green tech. Det gælder fra brintrør og PtX-anlæg, til zero-emissions fødevarer, nye typer byggematerialer, lagring af CO2 og meget andet. På den anden side vil jeg klart foretrække, at staten alene understøtter private green tech fonde, så de kan finansiere de grønne fabriksanlæg. Fx fonde som Nordic Alpha Partners der nu rejser sin anden milliardfond. 

Partner Rasmus Lund fortalte spændende som ugens investor her i Bootstrapping, at han netop betoner “economic sustainability”. Det, at han kun investerer i Spiiri, Wiferion, Aquagreen m.fl. på frie markedsvilkår uden subsidier. Vi har i dag ca. 1600 green- eller cleantechs i Norden i 10 sub-vertikaler, som det fremgik at rapport fra ‘de nordiske EIFO’er’, jeg opsummerede ugen før i Green Tech Startups. Hvad kan vi og hvad mangler vi?. I hele Norden er det, vi mangler, i den grad mere vækstkapital til for alvor at skalere vores gode industrielle green techs. Mærkeligt for mig, hvis politikerne i den meget snart kommende iværksætterreform ikke gør noget for at få de 4000 mia. kr. i pensionskasserne i spil. Altså hvis vi vil lykkes med den grønne omstilling.

 

Kort & Godt i økosystemet

 

EU-valget. Hvorfor startups er nødt til at agere politisk

Nu er der EP-valg, og hvad skal founders og deres investorer mene om det? ”Obviously, as startups, we love the European Union project, creating a common market for startups to be able to scale from day one […] And obviously, people who are eurosceptic or who want to kill the European project, it’s not something that we can agree with.” Det sagde  Maxime Ricard, lobbyist i Brussel gruppen Allied for Startups til Sifted i ugen i artiklen “Should startups get political?” Han har offentliggjort en kort ”deklaration” op til valget. Og det er klart, at klima- og tech-skepsis, anti-immigrations tænkning, der begrænser tiltrækning af talent og nationale grænsedragninger a la Brexit, ikke kan være i startups’ objektive interesse. Så inden på søndag: Det der med at tro, at forretning og politik kan adskilles, kan vi godt glemme. 

 

Startups valuations går opad

Pitchbook har offentliggjort tal for værdisætninger i 1. kvartal af i år. De er stigende set i forhold til et i resten af Europa meget sløjt 2023. I pre-seed steg medianen fra 17,5 til 32 mio. kr., og der var flere runder. Og i seed stadiet er runderne i snit på 15 mio. kr. til median værdisætning på 40 mio. kr. Det går stadig lidt tungere i de senere stadier. Men i Danmark kunne vi da i ugen glæde os over, at Getwhy CEO Casper Henningsen har rejst en A-runde på ikke mindre end 237 mio. kr. fra den amerikanske kapitalfond Peakspan samt EIFO. Getwhy er egentlig skabt af ud fra analysevirksomheden Usertribe og laver kundeanalyser om produkt og købspræferencer for en række Fortune 500 selskaber. Det sker med generativ AI, så tiden nedbringes fra de interviews og spørgeskemaer, der tog uger – til få timer. 

 

Dejligt med mere diversitet og flere nye business angels

Jeg har læst rapporter fra DanBAN’s analyse af investeringer i 2023 samt en rapport fra Angella Invest, hvor vi i ugen bragte de vigtigste konklusioner og gode anbefalinger. Vi ved, at det danske investeringsniveau i ventures som eneste land i Europa steg lidt i 2023. Så når det faldt en del blandt DanBAN’s over 300 erfarne business angels, er det mindst opvejet af alle de nye engle, der kommer ind i markedet. Bl.a. støttet af private banking kunder i banker som Danske Bank, der virkelig gør noget for at stimulere den trend. Og når 3 ud af 4 af de danske kvindelige business angels er begyndt at investere inden for de sidste fem år, ifølge det fine studie fra Angella Invest, så skal det jo også bidrage til at det samlede niveau er stigende. Og endda mere kønsdiverst. Så jeg læste de rapporter med fornøjelse!

 

Venturepartnere, der er kvinder

Ja, dem er der endnu så få af, at jeg kunne skrive alle på nogle linjer. Blandt de seneste, jeg har bemærket, er Nima Tisdall som CEO i Nordic Makers, og at Louise Lachmann – der havde exit med Mono Solutions og var i Vår Ventures – men nu er gået sammen med Andreas og Rune i Ugly Duckling Ventures. De grimme ænder er faktisk i gang med deres fond 2 og har tilsagn fra 3Shape. Grand old lady of venture funds er nu engang Ulla Brockenhuus-Schack. Ulla skal ikke med i Seed Capitals fond 5. Det skal til gengæld Geeta Schmidt som ny partner. Hun er co-founder af Humio, der havde en exit til Crowdstrike på 2,4 mia. kr. i 2021. Når Seed Capital får tid til at snakke med os, bringer vi et interview med Geeta. 

 

Fra Niels Bohr til Peder Lundquist

Er det at gå fra æbler og pærer? Det er det nok, men kvantecomputing har fart på, og EIFO’s CEO Peder Lundquist handler hurtigt for at udbygge København som europæisk hub for kvantecomputing. Og det har jo en forskningsmæssig kerne på det institut, hvor Niels Bohr samlede verdens førende forskere for hundrede år siden. Vi bragte sidste uge et interview med Peder om Gefion-kvantecomputer projektet med Nividia. Og i denne uge har EIFO så investeret 70 mio. kr. i amerikanske Atom Computing, et af verdens førende kvantecomputerselskaber, der nu vælger københavn som europæisk hovedkontor. Atom Computing forventer, at deres seneste model med +1.000 qubits vil blive tilbudt som en cloud-løsning i 2024/25. Det vil gøre det muligt at udvikle de første brugbare applikationer. Du kan læse mere her.

 

Kampen mellem fedme og fedmemidler

Min hustru morer sig med at blogge om sund, grøn mad. Senest har jeg bemærket, at hun hører den 12-tals über-intelligente, 28-årige topforsker Niels Brandborgs seneste bog Vanedyr. Den efterfølger Gopler ældes baglæns, der fortalte om, hvordan vi kan leve sundt og længe. I Vanedyr bliver vi så klogere på, hvorfor det er så svært for det store flertal at droppe sine dårlige madvaner. Sagt lidt enkelt: Når de ikke kan lade chipsposen stå, er det fordi en hær af forskere i madindustrien er ansat med det ene formål at få folk til at spise mere. Du kan Lytte med om bogen her. Jeg har bare i MedWatch læst om Philip Just Larsen, chef for Sixpeaks Bio. De udvikler et fedmemiddel, der modsat Novo Nordisk Wegovy giver et sundere vægttab. Han har fået 200 mio kr. i ryggen til at udfordre de store i klassen. Goldman Sachs har estimeret, at fedmemarkedet allerede i 2030 vil være på 690 mia. kr. Og der er mange selskaber som Zealand Pharma og Gubra, der vil udvikle fedmekandidater (ja det hedder det åbenbart!). Mens jeg spiser groft brød til: Det er ret fascinerende, hvad der sker med sundhedsteknologier!

 

Klimatech fra Seaborg til Kurvatur

To reach our goal of net zero by 2050, we have to at least triple our current nuclear capacity in this country. That means we’ve got to add 200 more gigawatts by 2050. Okay, two down, 198 to go!” lød det forleden i en tale fra USA´s energiminister Jennifer M. Granholm. En tredobling! Voldsomt med tanke på, at vores er ikke eksisterende. Vi satser hårdt på vind og sol, der skal udgøre 50% af energiforbruget i 2050. Lige nu er vi ikke privilegerede nok til at vælge mellem det ene eller det andet. Sådan siger tidligere CEO i Seaborg, Troels Schönfeldt, i ugens case om danske Kurvatur, der er ved at lukke en seed-runde. Den skal viderebringe deres vindmølle-tech, der potentielt kan ændre vindindustrien voldsomt. Som Troels siger det:  “Vi har endnu ikke gjort noget som helst ved klimaproblemerne. Det er ikke et valg om det ene eller det andet i øjeblikket – det er alting, vi skal kigge på. Alt, der er grønt, har lige nu og de næste mange år en plads”.

 

Ses vi til folkemødet på Solskinsøen

Vi har i al fald i Bootstrappings guide til Folkemødet opregnet de vigtigste af de utallige debatter for startup-miljøet de tre dage, inklusive vores helt egen debat om klimatech med Anna Søndergaard, The Footprint Firm, Katja Grothe-Eberhardt, Klimate.co og Sebastian Nielsen, Slow Forest Coffee. Nu er det bare weekend og jeg er sikker på, du hverken går i sort og kigger ind i en hvid væg, men har det så herligt – hvor end du er.