Kilde: Pixabay

Bootstrapping Sommer #6: Når kloge kvinder investerer – Venturefonde på lang ferie – Silicon Valley-modellens død? – Subjektiv økonomi og e-handel

 

Venturemarkedet har til nu opført sig som sommeren – alle typer vejr, alle typer tendenser, men langt mest godt. Nu er skoleferien forbi, og så bliver det selvfølgelig helt skønt sommervejr! Kan vi så også forvente strålende sol over startup-land? Nej, det bliver nok en mere blandet fornøjelse. Det tager vi temperaturen på denne onsdag.

Men ellers skal vi i dag først og fremmest afslutte vores sommer-kavalkade. Og det gør vi med at gengive de mest læste af ugens investorer, der er kvinder. Og vil jeg tilføje for egen regning, det er kloge og erfarne erhvervskvinder. De rummer fra Karina Bergstrøm Larsen, der solgte Sat1 for 700 mio. kr., til Louise Lachmann, der også havde 3-cifret exit, her med Mono Solutions. Og på vejen kan du møde Eva Berneke (tidl. KMD), Jeanette Fangel Løgstrup (tidl. Danske Bank), Sanne Suvanto-Harsaae med 20 bestyrelsesposter, og Gitte Jürgens, der har haft topposter i Life Science og nu bl.a. er i bestyrelsen af DanBAN. Så der er mange gode betragtninger, mange portrætter, der er værd at gæste. Fælles for dem, så langt jeg kender dem, er, at der ikke er meget rundkreds og pseudoarbejde i dem. No bullshit. Det kunne andre (mænd) nok godt lære af!

 

Er Silicon Vally-visionen død?

David Heinemeier Hansson der udviklede Ruby on Rails (og kørte racerløb) havde succes over 15 år i Silicon Valley før han vendte tilbage til Danmark. Det er dejligt, når begavede aktører som David vender hjem og giver perspektiv på tingene. Lige da han ankom under corona, kan jeg huske, han sagde til Computerworld: Det virker som alle de store kontrakter bare flyder til Netcompany altså til det enhjørning-agtige tech-monopol, der i al fald ikke er et ideal i vores økosystem.

I weekenden gav David så interview til Finans om de rigtige enhjørninger og mente, at Danmark skal ikke være en dårlig kopi af Silicon Valley”. Underforstået af tech-Goliath-monopoler som Facebook og Amazon. ”Man har taget en dårlig kopi af den drejebog, de bruger i Silicon Valley. Med den drejebog er målet at skabe det næste Facebook eller Amazon. Men de er undtagelserne, så det er helt vendt på hovedet at bruge den model. Der er brug for en anden melodi.” For det første er tech-monopolerne de absolutte undtagelser, for det andet har de jo besat pladserne og opkøber meget af resten.

Så når fx Danske Tech Startups hele tiden snakker om, at vi mangler visioner for at skabe flere unicorns, er det efter Davids mening helt forkert. ” Der skal også være plads til virksomheder, der ikke har muligheden eller lysten til at udvikle sig til den næste store it-gigant.” For som han siger: ”… virksomheder også kan være en succes med 100 ansatte og en omsætning på i denne sammenhæng ’blot’ 100 millioner kroner.

Ja, David skal ikke stræbe efter at ligne Goliath. Når vi i miljøet hele tiden taler om, at vi skal have flere end det dusin danske enhjørninger vi har, skal det nok ses på baggrund af, at hver en snollet iværksætter, der vil sælge sko, smykker eller shampoo i Løvens Hule, er genstand for iværksætter-hype og beundring. Så hvis jeg lige skal lave et hurtigt kompromis mellem at gå i for små sko og i for store og forkerte, kan jeg gentage citatet fra sidste onsdag med Mona Juul, erhvervsordfører for de Konservative: ”allermest drømmer jeg om, at vi bliver bedre til at støtte op om skalering. Det er der, den største gevinst ligger.Det handler hverken om iværksætteri eller kun unicorns, men om skalering af tech og life science.

 

Forlænget ferie for venturefonde. Og tilbage til old normal for startups

Amazon er et godt eksempel på den situation, den samlede tech-industri er i. På den ene side brager forretningen frem, for virksomheders infrastruktur skal effektiviseres og sendes i skyen. På den anden side lider Amazons købmandsforretning, fordi forbrugerne er vildt skræmte af inflation og anden usikkerhed. 100.000 har Amazon fyret. Apple og Microsoft, der ellers buldrer frem, ansætter i lavere tempo. Google og Meta ansætter ikke. Og som sagt fyrer Amazon og fx Tesla i bundter. Det varme jobmarked for tech vender på grund af de makroøkonomiske problemer. Vi mærker det ikke rigtigt endnu på den danske arbejdsmarked for tech. Der, hvor vi mærker situationen, er især på kapitalfremskaffelse.

The Information har givet et fint billede af, hvad situationen er for ventureinvesteringer: ”pull-back among venture capitalists, some of whom are also going on extended vacations after two years of rapid dealmaking.” ‘Forlænget ferie’ brugte jeg i mine helt unge dage som overskrift til en reklame for en stationcar. Men metaforen er afgjort bedre på venturefonde. De er ikke blevet mindre velpolstrede, men de er gået på ferie og sender kun lidt lommepenge hjem til dem i deres store børneflok, de tror mest på. Jimmy Fussing, Heartcore fortalte om fokus på runway og omkostningsminimering samt justering af multipel niveau i forsommeren. Tommy Andersen, byFounders forudså for nylig, at mange mindre startups får kappet livlinen til kapital. Det er samme melodi, internationale venturefondsfolk sang med på fra foråret. Og situationen har – som techindekset BVP indikerer – ikke ændret sig hen over den danske sommer. Ventureinvestorerne ser meget mere på runway og kommende bundlinje end toplinje. Mette Lykke, CEO for Too Good To Go sagde i sommer i forbindelse med regnskab 2021, der viste 344 mio. kr. i underskud, at det kørte planmæssigt ”som vækstvirksomhed med underskud pr. design.” Fint nok for denne spændende virksomhed, men Mette var godt klar over at der skal redesignes, så underskuddet minimeres.

Fryser markedet så til? Egentlig ikke – og jeg tror heller ikke det vil ske. Langt de fleste omstiller sig til situationen, skærer til, finder bridgefinansiering og for de mindre: Låne- og englefinansiering. Men i efteråret kommer vi også til at se potentielle danske kæmper falde. Det tør jeg godt spå. Om ikke andet fordi det er det normale. Den letteste måde at fortælle den samlede situationen på er, at vi er tilbage i et normalt marked, hvor den risiko, der nu engang er forbundet med vækstvirksomheder, kan mærkes helt ude på den varme hud hos de med venturefonde, der ligger og smører solcreme på en krop med pletter af let solskoldning.

 

Subjektiv økonomi udfordrer B2C

Der er en objektiv og en subjektiv økonomi. Den objektive økonomi tilsiger, at det nærmest aldrig har gået bedre. I al fald med industri- og B2B-øjne. Aldrig har den industrielle produktion været højere, flere i arbejde osv. osv. Og så er der den subjektive økonomi. Den har aldrig været værre, dvs. så længe vi har målt forbrugertillid (1980). Inflationen var i juni 8,7%! Så der en Marianergrav mellem det, forbrugere og handel oplever af prisstigninger og pessimisme, og det erhvervsliv og økonomer gladelig kan tælle.

Denne danske diskrepans eller grøft kan forklare meget. Fx det fortsat ret høje niveau for B2B-transaktioner og kapitalrejsninger. Men den subjektive økonomi kan også mærkes. Den er især for en startup med relation til B2C e-handel bekymrende. Før sommer skrev vi tit om lavere værdisætning og mandskabsreduktioner på anden side af sundet hos Klarna, Bootz m.fl. Vi vil se danske eksempler på lukninger og konsolideringer som året går. Og nogle transaktioner er selvfølgelig stadig mere offensive. Jeg er selv lige involveret i en indenfor retail, hvor en startup med primært fysisk salg lægges sammen med en ren online butik. En fælles omnichannel-strategi er klart en vinder i retail. Et kuriosum er her, at Jesper Buch er investor i begge.

 

Hvad vej skal vi, du?

Situationen på kapitalmarkedet fik et sjovt udtryk i forgårs. FinansWatch skrev på basis af de pressemeddelelser, deres nyheder lever af, at ”Norsk bank (Instabank, red.) regner med Lunar-opkøb”, mens søstermediet KapitalWatch samtidig skrev, at ”Instabank skriver, at Lunar nu kalder det ”usandsynligt”, at banken kan fremskaffe midlerne inden deadline”. Jeg tror, købet går fint igennem, men det interessante er ikke, hvem der oversætter bedst fra norsk, men at det er markant mere prekært og besværligt for scaleups at hente kapital. I den tidlige del af markedet går det fortsat fornuftigt. Der er mange gode startups at investere i og mange pitchevents bare frem mod TechBBQ i september. Som du kan se nedenfor, er der også mange gode investorer – i al fald af et vist køn – som nok skal finde ud af det. Og så må du ellers nyde det varme vejr til vi ses i næste uge.

 

 

#1 årets mest læste kvindelige investor 

’Få af de personer, der kommer med ”kloge penge”, ved, hvad det vil sige at bygge en virksomhed fra bunden og skalere’. Louise Lachmann er godt skåret for tungebåndet og ved, hvad hun snakker om. Hun havde en 3-cifret exit med sin tidlige, co-foundede Mono Solutions, en SaaS-platform for webløsninger til SMV’er. Louise er nu aktiv investor i en række fonde og startup-sammenhænge og ikke mindst partner i den nye bæredygtige venturefond VÅR Ventures. Læs med Louise.

 

#2 årets mest læste kvindelige investor 

Gitte Jürgens, med en fortid fra topposter i Life Science industrien investerer i startups og dyrker professionelt bestyrelsesarbejde, dvs. uden ”pseudoarbejde” og ”ledelse af navn frem for gavn”. Hun er med i bestyrelsen i bl.a. Audientes A/S, Dansk Aktionærforening og Danish Business Angels, hvor hun i sidstnævnte har igangsat flere spændende initiativer, der skal skabe større interesse for investeringer – særligt blandt kvinder. Gitte viser vej.

 

5 skarpe til ugens Investor: Karina Bergstrøm Larsen

#3 årets mest læste kvindelige investor 

Karina Bergstrøm Larsen drev gennem 12 år Satcom1 fra hobbyprojekt til kæmpe global succes med kunder i 50+ lande. Virksomheden, der i 2015 blev solgt til amerikanske Honeywell for 700 mio. kr., leverede alt fra taletid til realtime TV, til og fra fly herunder business jets. Karina kan fortælle om alt fra, hvordan fremtidens satellitsystemer vil kunne disrupte brancher, til hvorfor der sidder en mand i en kran, en traktor eller et skib, når han kan styre den hjemmefra. Læs nu selv om Karina, der fortæller, så det er en lyst.

 

5 skarpe til ugens investor: Jeanette Fangel Løgstrup

#4 årets mest læste kvindelige investor 

Jeanette Løgstrup en af de formentlig meget få kvinder, der har siddet meget højt i Codan og Danske Bank. I dag er Jeanette rådgiver, forfatter, bæredygtighedsekspert og meget andet godt. Samt investor. Hør hendes generelle overvejelser i det felt. Snart bliver tankerne om bæredygtighed uddybet i bogform. Læs med.

 

5 skarpe til ugens investor: Eva Berneke

#5 årets mest læste kvindelige investor

ESG og diversitet fylder helt anderledes i bestyrelserne, fortæller Eva Berneke lige tiltrådt som CEO for den globale satellitoperatør Eutelsat. Og hun må vide det, for det er svært at få en tungere bestyrelsesportefølje end Nationalbanken, Lego og Vestas. Nu sidder hun med milliardstore globale udviklingsprojekter og tunge Silicon Valley investorer. Det er sådan startup 1000X. Men Macron og Frankrig har en vision for innovation. Lær af Eva.

 

#6 årets mest læste kvindelige investor

”Bestyrelsesarbejde er ikke nogen flinkeskole. Det handler om at træffe de rette beslutninger, ikke at skabe en god stemning,” ifølge finsk-danske Sanna Suvanto-Harsaae. Og de fleste kvinder gået i ”flinkeskolen”, mens mænd har gået i ”sørøverskolen”. Deraf de få kvindelige founders. Sanna har investeret i bl.a.FootwayTCM samt mere indirekte i Languagewire og Jumpstory. Sanna har meget corporate indsigt i skalering med i bagagen fra et langt internationalt chef-liv og er professionelt bestyrelsesmedlem i over 20 selskaber, bl.a. formand hos BoConcept. Læs hele artiklen her.