Bootstrapping Sommer 3 – Hvem er årets grønne startups?

Er de umiddelbart mest usexede startups nu reelt de mest sexede? Tech der skal innovere landbruget som Agreena og Farmdroid topper i al læsernes top 10 over årets grønne startups på Bootstrapping. Og på hele listen er der founders, der virkelig er personligheder, du kan gense her:

  1. Ugens startup: Agreena – får landmænd til at høste CO2
  2. Ugens startup: Farmdroid – bedste robot på marken
  3. Ugens Startup: Comundo – klimaindsatsen handler nu om økonomisk performance
  4. Ugens startup: Slow Forest Coffee – ”Ét er klimakrisen, noget andet biodiversitet”
  5. Ugens startup: Økoskabet – ”fødevareindustriens svar på pakkeboks”
  6. Ugens startups: OWAYY – og andre grønne der overvinder klimaskam!
  7. Ugens startup: CO2 negative NØIE fra op- til nedskalering
  8. Ugens startup MATR: Har Claus Meyer og MATR fundet teknikken, der erstatter kød?
  9. Ugens startup: Robotto – AI-droner i kamp mod skovbrande
  10. Ugens startup: DoLand på Heartland – ny investering, nyt forretningsben

Intet har været sværere – og sværere at vente på – end landbrugets grønne omstilling. Agreena omlægger markdyrkningen og som fintech-platform finansierer landmanden med CO2 kompensation for virksomheder, der ikke helt selv når i mål. De er thought- og marketleader i 15 lande, og bruger markedskræfter, der reelt kan forløse den omlægning, som EU i årevis har veget tilbage for. Farmdroid er sønderjysk variant af roboteventyret, der blev årets startup i Entrepreneur of the Year. Begge er ude på internationale markeder. De næste på listen er den nye B2B proptech Commundo, der hjælper med CO2 reduktion i den også vigtige boligsektor. Sebastian Nielsens SLOW Forest Coffee sikrer at kantinekaffen er bæredygtig – vel at mærke også ude i det langt vigtigste første producentled i Asien. Der er også sjove B2C startups fra nr. 5 Marc Seerup Hansens logistikløsning Økoskabet med topinvestorer, til nr. 10 Jacob Lange Hansens ESG-investeringstilbud i DoLand. Af alle karismatiske founders er Claus Meyer vel Tour-kongen i dette felt. MATR forsøger som en god del andre, fx Gourmey med Heartcore som investor, at erstatte kød. Og det er også en god grøn historie.

 

Klima i stor skala

Ligesom vi prioriterer founders, der er kvinder – fx Agreena’s Ida Boesen og Julie Koch Fahler – prioriterer vi startups der vil hjælpe med at nå de internationale klimamål. Og nok også højere end danske investorer flest. For vi må støtte op om det der skal ændre verden. Som DI-direktør Lars Sandahl Sørensen skrev i AvisenDanmark søndag: Der er ingen tvivl om, at der er brug for teknologisk nytænkning og innovation, hvis vi skal nå i mål med vores ambitiøse klimamål og blive klimaneutraleNår de unge forlader det grønne eksamensbord, håber jeg inderligt, at de vil indtage et spændende, nyt grønt bord i de virksomheder, der virkelig gør en forskel for klimaet og vores fremtid.” Derfor skal vi også intensivere debatterne om, hvad der virkelig rykker. Det er godt at spise grønt, men langt vigtigere vores unge arbejder i de skalerbare ny grønne deep tech virksomheder. Og vi har alt for få som fx Green Hydrogen, Re-Match og Seaborg. De er ikke på dagens liste, for den omfatter kun de seneste 12 måneder. Og de to sidste er næsten tabt til udlandet. Det er vildt for vi har uendelig med pensionskapital til grøn omstilling. Men næsten ingen vækstkapital i fasen mellem serie A/B og den størrelse virksomheder, de institutionelle tør investere i. Så vi sender tidligt ejerskabet ud af landet. Nå, lad os glæde os over de dygtige grønne vi har, som dem du kan læse om i årets top 10.

 

Sommer på Twitter eller Threads?

I Politiken m.fl. medier er de meget optaget af dumb-phones. Det er meget sommer-sympatisk, men hvordan følger jeg så Vingegaard, Wimbledon for ikke at tale om vejret? Jeg tager dog gerne en lang pause fra sociale medier. Modsat de over 100 mio. brugere Mark Zuckerberg på under en uge har fået på sin nye Twitter-klon Threads. Jeg forstod hvorfor den er en ’threat’ for Twitter, da en bekendt fortalte, at hun skulle betale 8.625 kr. om måneden bare i grundgebyr og derefter pr transaktion for at hendes startup var ”verified” på Twitter. Men nu må du hygge dig i det meget regngrønne danske sommerland – eller hvor du nu er. Vi ses på tirsdag, hvor emnet er årets top 10 investorer.