Dagbjört Jónsdóttir, Product Manager i spilvirksomheden MovieStarPlanet, sætter stor pris på det danske arbejdsmarkeds mulighed for at balancere arbejds- og familieliv. Foto: Gunnar Freyr Steinsson.

Danmark er mere end hygge: Det hele liv skal tiltrække tech- og life science-talenter

For at komme talentmangel til livs bør Danmark slå på det hele liv, ikke kun lykken og hyggen. Det mener Copenhagen Capacity, som ser klare indikatorer på, at den model kan blive et langt større aktiv.

“Vi har set det flere gange, og senest under Brexit, at talenter inden for tech og life science søger mod Danmark, fordi vi har et godt uddannelsessystem, mulighed for børnepasning og et hjælpesystem med overenskomster, der gør det muligt både at have familie og karriere.”

Det fortæller Nikolaj Lubanski, Director Talent Apartment hos CopCap; en organisation, som arbejder for at hjælpe udenlandske virksomheder, talenter og investorer med at identificere forretningsmuligheder i Storkøbenhavn.

Generelt er det jo for eksempel for få kvinder i tech i Danmark. Men den her arbejdsfleksibilitet og forståelse kan være med til at lokke flere hertil.

I lang tid har der været fokus på talentmangel i Danmark og på, at behovet for dygtige folk til den voksende digitalisering ikke bliver dækket og slet ikke mangfoldigt nok.

“Generelt er det jo for eksempel for få kvinder i tech i Danmark. Men den her arbejdsfleksibilitet og forståelse kan være med til at lokke flere hertil,” siger Nikolaj Lubanski.

Der er plads til børnepasning og fritid 

Hans ord bliver understøttet af The Expat Study 2014, som Copenhagen Capacity sponsorerede sammen med blandt andre Aarhus Universitet, IDA, Københavns Universitet, ITU og Erhvervsministeriet.

Her fremgår det, at 86 procent af expats i Danmark er meget glade for at bo her på grund af faktorer som et socialt liv og deres families velbefindende her. Studiet viste, at mange arbejdspladser i Danmark bliver rost for den afslappede stemning, uformelle omgangstone og flade hierarki – specielt i den mere videnstunge industri er der konsensus om, at det er acceptabelt at gå tidligt for at hente børn eller deltage i fritidsaktiviteter for så at tage en times arbejde igen om aftenen.

“Hos CopCap har vi sågar fået forespørgsler, om det virkelig er sandt, at det findes. Inden for en kort periode havde vi også en håndfuld cases, som eksplicit valgte arbejde i Danmark, fordi de ville stifte familie, og fordi det er muligt at cykle til det meste, så man undgår så meget tid i trafikken som eksempelvis i London,” fortæller Nikolaj Lubanski.

Et studie fra Boston Consulting Group viser desuden, at det på verdensplan er blevet vigtigere at have en god work/life-balance. I Danmark var dette for 40 procent af respondenterne i The Expat Study 2014 vigtigt, da de takkede ja til et job i Danmark. Her konkluderer studiet også, at mange expats tager højde for work/life-balance, inden de rykker teltpælene op, og netop den danske work/life-balance er en medvirkende faktor, når der skal tiltrækkes talent til Danmark.

“Vi har stærke indikatorer på, at den model kan blive et stort aktiv for Danmark som forretningsland. Lykke og hygge har længe været i front. Men vi skal synliggøre det hele liv meget mere,” siger Nikolaj Lubanski.

“Det var ikke en svær beslutning at flytte hertil”

Et af de kvindelige techtalenter, som flyttede til Danmark, er Dagbjört Jónsdóttir. Hun arbejder som Product Manager i spilvirksomheden MovieStarPlanet. Hun flyttede dog ikke hertil på grund af work/life-balance. Men det er kraftigt medvirkende til, at hun bliver her.

“Jeg mødte min mand i 2005 på en weekendtur til København. Jeg var bare turist, men faldt i snak med ham gennem nogle venner, som jeg besøgte. Jeg blev forelsket i ham. Men jeg blev også forelsket i København, så det var ikke en svær beslutning at flytte hertil,” fortæller hun.

Foto: Dagbjört Jónsdóttir.

Hun er født og opvokset på Island. Siden 1999 har hun arbejdet med programmering blandt andet i Island og Canada. Hun har boet i byer som Montreal, Reykjavik, Edinburgh og London. Men København kan noget, som de andre byer ikke har kunnet.

Her er en form for perfekt balance af ro og masser af liv.

“Her er en form for perfekt balance af ro og masser af liv. Her er kultur og events. Det er en levende by uden at være stresset. Som jeg har boet her i længere tid, bliver min tilknytning dybere, og det er de basalt vigtige ting, som gør, at jeg bliver. I København og hele Danmark er der en forståelse for, at når man bidrager til samfundet, så bliver det bedre for alle – også en selv. Den her samfundsforståelse har de andre lande, som jeg har boet i, ikke. Det er meget tydeligt her, hvor dybt indgroet det er i folket at tænke i helheder,” siger hun.

Ingen straf for barsel

Hun flyttede til Danmark i 2007. Siden har hun været på barsel to gange. Og hun har ikke oplevet at blive karrieremæssigt straffet for at få børn.

Der er en modenhed her om at forstå, at livet ikke kun handler om at præstere på arbejdet.

“Nu er det mere end 10 år siden, jeg flyttede fra Island, men jeg tror ikke, jeg havde fået de samme muligheder der, som jeg har fået her. Ikke uden at arbejde rigtig meget over. Her har jeg kunnet få børn samtidig med, at jeg bare giver mine 40 timer om ugen. Der er en god forståelse i samfundet for, at det er normalt at måtte gå fra arbejde for at hente børn,” siger hun og fortsætter:

“Der er en modenhed her om at forstå, at livet ikke kun handler om at præstere på arbejdet. Der er andre ting, som faktisk nogle gange er vigtigere, og det skal der være plads til. Jeg tror, det er noget af det, som gør danskerne mere lykkelige end mange andre folkeslag. Jeg er i hvert fald lykkeligere sådan,” siger hun.